Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā

    ૭. ધમ્મકથાવણ્ણના

    7. Dhammakathāvaṇṇanā

    ૮૮૭-૮૮૮. ધમ્મકથાયં રૂપટ્ઠતો અઞ્ઞસ્સ રૂપસ્સ અભાવાતિ યો રૂપસ્સ નિયામો વુચ્ચેય્ય, સો રૂપટ્ઠો નામ કોચિ રૂપતો અઞ્ઞો નત્થીતિ રૂપટ્ઠતો અઞ્ઞં રૂપઞ્ચ ન હોતિ, તસ્મા રૂપં રૂપમેવ, ન વેદનાદિસભાવન્તિ અધિપ્પાયેન ‘‘રૂપં રૂપટ્ઠેન નિયત’’ન્તિ વત્તબ્બં, ન અઞ્ઞથા રૂપટ્ઠેન નિયામેનાતિ અધિપ્પાયો. તત્થ રૂપતો અઞ્ઞસ્સ રૂપટ્ઠસ્સ અભાવે દસ્સિતે રૂપટ્ઠતો અઞ્ઞસ્સ રૂપસ્સ અભાવો દસ્સિતોયેવ નામ હોતીતિ તમેવ રૂપતો અઞ્ઞસ્સ રૂપટ્ઠસ્સ અભાવં દસ્સેન્તો ‘‘રૂપસભાવો હી’’તિઆદિમાહ. એસ વોહારોતિ રૂપસ્સ સભાવો રૂપસભાવો, રૂપસ્સ અત્થો રૂપટ્ઠોતિ એવં અઞ્ઞત્તં ગહેત્વા વિય પવત્તો રૂપસભાવવોહારો રૂપટ્ઠવોહારો વા વેદનાદીહિ નાનત્તમેવ સો સભાવોતિ નાનત્તસઞ્ઞાપનત્થં હોતીતિ અત્થો. તસ્માતિ રૂપસ્સ રૂપટ્ઠેન અનઞ્ઞત્તા. ‘‘રૂપં રૂપમેવ, ન વેદનાદિસભાવ’’ન્તિ અવત્વા ‘‘રૂપં રૂપટ્ઠેન નિયત’’ન્તિ વદતો તઞ્ચ વચનં વુત્તપ્પકારેન સદોસં, અથ કસ્મા ‘‘રૂપઞ્હિ રૂપટ્ઠેન નિયતન્તિ રૂપં રૂપમેવ, ન વેદનાદિસભાવન્તિ અધિપ્પાયેન વત્તબ્બ’’ન્તિ વદન્તો ‘‘રૂપં રૂપટ્ઠેન નિયત’’ન્તિ પટિજાનાતીતિ અત્થો દટ્ઠબ્બો. નનુ ચેતં અત્તનાવ વુત્તં, ન પરેનાતિ પટિજાનાતીતિ ન વત્તબ્બન્તિ? ન, અત્તાનમ્પિ પરં વિય વચનતો. વત્તબ્બન્તિ વા સકવાદિના વત્તબ્બન્તિ વુત્તં હોતિ. યદિ ચ તેન વત્તબ્બં પટિજાનાતિ ચ સો એતમત્થન્તિ, અથ કસ્મા પટિજાનાતિ સકવાદીતિ અયમેત્થ અત્થો. અત્થન્તરવસેનાતિ તત્થ વુત્તમેવ કારણં નિગૂહિત્વા પરેન ચોદિતન્તિ તમેવ કારણં દસ્સેત્વા ચોદનં નિવત્તેતિ. ઇતો અઞ્ઞથાતિ રૂપાદિસભાવમત્તં મુઞ્ચિત્વા તેન પરિકપ્પિતં નિયતં નત્થીતિ તસ્સ પરિકપ્પિતસ્સ નિવત્તનત્થં પુન તેનેવ નયેન ચોદેતું ‘‘મિચ્છત્તનિયત’’ન્તિઆદિમાહાતિ અત્થો.

    887-888. Dhammakathāyaṃ rūpaṭṭhato aññassa rūpassa abhāvāti yo rūpassa niyāmo vucceyya, so rūpaṭṭho nāma koci rūpato añño natthīti rūpaṭṭhato aññaṃ rūpañca na hoti, tasmā rūpaṃ rūpameva, na vedanādisabhāvanti adhippāyena ‘‘rūpaṃ rūpaṭṭhena niyata’’nti vattabbaṃ, na aññathā rūpaṭṭhena niyāmenāti adhippāyo. Tattha rūpato aññassa rūpaṭṭhassa abhāve dassite rūpaṭṭhato aññassa rūpassa abhāvo dassitoyeva nāma hotīti tameva rūpato aññassa rūpaṭṭhassa abhāvaṃ dassento ‘‘rūpasabhāvo hī’’tiādimāha. Esa vohāroti rūpassa sabhāvo rūpasabhāvo, rūpassa attho rūpaṭṭhoti evaṃ aññattaṃ gahetvā viya pavatto rūpasabhāvavohāro rūpaṭṭhavohāro vā vedanādīhi nānattameva so sabhāvoti nānattasaññāpanatthaṃ hotīti attho. Tasmāti rūpassa rūpaṭṭhena anaññattā. ‘‘Rūpaṃ rūpameva, na vedanādisabhāva’’nti avatvā ‘‘rūpaṃ rūpaṭṭhena niyata’’nti vadato tañca vacanaṃ vuttappakārena sadosaṃ, atha kasmā ‘‘rūpañhi rūpaṭṭhena niyatanti rūpaṃ rūpameva, na vedanādisabhāvanti adhippāyena vattabba’’nti vadanto ‘‘rūpaṃ rūpaṭṭhena niyata’’nti paṭijānātīti attho daṭṭhabbo. Nanu cetaṃ attanāva vuttaṃ, na parenāti paṭijānātīti na vattabbanti? Na, attānampi paraṃ viya vacanato. Vattabbanti vā sakavādinā vattabbanti vuttaṃ hoti. Yadi ca tena vattabbaṃ paṭijānāti ca so etamatthanti, atha kasmā paṭijānāti sakavādīti ayamettha attho. Atthantaravasenāti tattha vuttameva kāraṇaṃ nigūhitvā parena coditanti tameva kāraṇaṃ dassetvā codanaṃ nivatteti. Ito aññathāti rūpādisabhāvamattaṃ muñcitvā tena parikappitaṃ niyataṃ natthīti tassa parikappitassa nivattanatthaṃ puna teneva nayena codetuṃ ‘‘micchattaniyata’’ntiādimāhāti attho.

    ધમ્મકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dhammakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    એકવીસતિમવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ekavīsatimavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૨૦૬) ૭. ધમ્મકથા • (206) 7. Dhammakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૭. ધમ્મકથાવણ્ણના • 7. Dhammakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૭. ધમ્મકથાવણ્ણના • 7. Dhammakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact