Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    7. த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபன்னஸுத்தவண்ணனா

    7. Dhammānudhammapaṭipannasuttavaṇṇanā

    86. ஸத்தமே த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபன்னஸ்ஸாதி எத்த² த⁴ம்மோ நாம நவவிதோ⁴ லோகுத்தரத⁴ம்மோ, தஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ அனுத⁴ம்மோ ஸீலவிஸுத்³தி⁴ஆதி³ புப்³ப³பா⁴க³படிபதா³த⁴ம்மோ, தங் த⁴ம்மானுத⁴ம்மங் படிபன்னஸ்ஸ அதி⁴க³ந்துங் படிபஜ்ஜமானஸ்ஸ. அயமனுத⁴ம்மோ ஹோதீதி அயங் அனுச்ச²விகஸபா⁴வோ பதிரூபஸபா⁴வோ ஹோதி. வெய்யாகரணாயாதி கத²னாய. த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபன்னோயந்தி ந்தி கரணத்தே² பச்சத்தவசனங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யேன அனுத⁴ம்மேன தங் த⁴ம்மானுத⁴ம்மங் படிபன்னோதி ப்³யாகரமானோ ஸம்மதே³வ ப்³யாகரொந்தோ நாம ஸியா, ந ததோனிதா³னங் விஞ்ஞூஹி க³ரஹிதப்³போ³ ஸியாதி. ந்தி வா கிரியாபராமஸனங், தேனேதங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘யதி³த³ங் த⁴ம்மஸ்ஸேவ பா⁴ஸனங், த⁴ம்மவிதக்கஸ்ஸேவ ச விதக்கனங் தது³ப⁴யாபா⁴வே ஞாணுபெக்கா²ய, அயங் த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபன்னஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ததா²ரூபோ அயந்தி கத²னாயானுரூபஹேது அனுச்ச²விககாரணங். பா⁴ஸமானோ த⁴ம்மங்யேவ பா⁴ஸெய்யாதி கதெ²ந்தோ சே த³ஸகதா²வத்து²த⁴ம்மங்யேவ கதெ²ய்ய, ந தப்படிபக்க²மஹிச்ச²தாதி³அத⁴ம்மங். வுத்தஞ்ஹேதங் –

    86. Sattame dhammānudhammapaṭipannassāti ettha dhammo nāma navavidho lokuttaradhammo, tassa dhammassa anudhammo sīlavisuddhiādi pubbabhāgapaṭipadādhammo, taṃ dhammānudhammaṃ paṭipannassa adhigantuṃ paṭipajjamānassa. Ayamanudhammo hotīti ayaṃ anucchavikasabhāvo patirūpasabhāvo hoti. Veyyākaraṇāyāti kathanāya. Dhammānudhammapaṭipannoyanti yanti karaṇatthe paccattavacanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – yena anudhammena taṃ dhammānudhammaṃ paṭipannoti byākaramāno sammadeva byākaronto nāma siyā, na tatonidānaṃ viññūhi garahitabbo siyāti. Yanti vā kiriyāparāmasanaṃ, tenetaṃ dasseti ‘‘yadidaṃ dhammasseva bhāsanaṃ, dhammavitakkasseva ca vitakkanaṃ tadubhayābhāve ñāṇupekkhāya, ayaṃ dhammānudhammapaṭipannassa bhikkhuno tathārūpo ayanti kathanāyānurūpahetu anucchavikakāraṇaṃ. Bhāsamāno dhammaṃyeva bhāseyyāti kathento ce dasakathāvatthudhammaṃyeva katheyya, na tappaṭipakkhamahicchatādiadhammaṃ. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘யாயங் கதா² அபி⁴ஸல்லேகி²கா சேதோவிவரணஸப்பாயா ஏகந்தனிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய உபஸமாய அபி⁴ஞ்ஞாய ஸம்போ³தா⁴ய நிப்³பா³னாய ஸங்வத்ததி. ஸெய்யதி²த³ங் – அப்பிச்ச²கதா², ஸந்துட்டி²கதா², பவிவேககதா², அஸங்ஸக்³க³கதா², வீரியாரம்ப⁴கதா², ஸீலகதா², ஸமாதி⁴கதா², பஞ்ஞாகதா², விமுத்திகதா², விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனகதா² , ஏவரூபாய கதா²ய நிகாமலாபீ⁴ ஹோதி அகிச்ச²லாபீ⁴ அகஸிரலாபீ⁴’’தி (அ॰ நி॰ 9.3; உதா³॰ 31).

    ‘‘Yāyaṃ kathā abhisallekhikā cetovivaraṇasappāyā ekantanibbidāya virāgāya nirodhāya upasamāya abhiññāya sambodhāya nibbānāya saṃvattati. Seyyathidaṃ – appicchakathā, santuṭṭhikathā, pavivekakathā, asaṃsaggakathā, vīriyārambhakathā, sīlakathā, samādhikathā, paññākathā, vimuttikathā, vimuttiñāṇadassanakathā , evarūpāya kathāya nikāmalābhī hoti akicchalābhī akasiralābhī’’ti (a. ni. 9.3; udā. 31).

    அபி⁴ஸல்லேகி²காய கதா²ய லாபீ⁴ ஏவ ஹி தங் பா⁴ஸெய்ய. ஏதேன கல்யாணமித்தஸம்பதா³ த³ஸ்ஸிதா.

    Abhisallekhikāya kathāya lābhī eva hi taṃ bhāseyya. Etena kalyāṇamittasampadā dassitā.

    த⁴ம்மவிதக்கந்தி நெக்க²ம்மவிதக்காதி³ங் த⁴ம்மதோ அனபேதங் விதக்கயதோ ‘‘ஸீலாதி³படிபத³ங் பரிபூரெஸ்ஸாமீ’’தி உபரூபரி உஸ்ஸாஹோ அபி⁴வட்³டி⁴ஸ்ஸதி. ஸோ பன விதக்கோ ஸீலாதீ³னங் அனுபகாரத⁴ம்மே வஜ்ஜெத்வா உபகாரத⁴ம்மே அனுப்³ரூஹனவஸேன ஹானபா⁴கி³யபா⁴வங் அபனெத்வா டி²திபா⁴கி³யபா⁴வேபி அட்ட²த்வா விஸேஸபா⁴கி³யதங் நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யதஞ்ச பாபனவஸேன பவத்தியா அனேகப்பபே⁴தோ³ வேதி³தப்³போ³. நோ அத⁴ம்மவிதக்கந்தி காமவிதக்கங் நோ விதக்கெய்யாதி அத்தோ². தது³ப⁴யங் வா பனாதி யதே³தங் பரேஸங் அனுக்³க³ஹணத்த²ங் த⁴ம்மபா⁴ஸனங் அத்தனோ அனுக்³க³ஹணத்த²ங் த⁴ம்மவிதக்கனஞ்ச வுத்தங். அத² வா பன தங் உப⁴யங் அபி⁴னிவஜ்ஜெத்வா அப்படிபஜ்ஜித்வா அகத்வா. உபெக்க²கோதி ததா²படிபத்தியங் உதா³ஸீனோ ஸமத²விபஸ்ஸனாபா⁴வனமேவ அனுப்³ரூஹந்தோ விஹரெய்ய, ஸமத²படிபத்தியங் உபெக்க²கோ ஹுத்வா விபஸ்ஸனாயமேவ கம்மங் கரொந்தோ விஹரெய்ய. விபஸ்ஸனம்பி உஸ்ஸுக்காபெத்வா தத்த²பி ஸங்கா²ருபெக்கா²ஞாணவஸேன உபெக்க²கோ யாவ விபஸ்ஸனாஞாணங் மக்³கே³ன க⁴டீயதி, தாவ யதா² தங் திக்க²ங் ஸூரங் பஸன்னங் ஹுத்வா வஹதி, ததா² விஹரெய்ய ஸதோ ஸம்பஜானோதி.

    Dhammavitakkanti nekkhammavitakkādiṃ dhammato anapetaṃ vitakkayato ‘‘sīlādipaṭipadaṃ paripūressāmī’’ti uparūpari ussāho abhivaḍḍhissati. So pana vitakko sīlādīnaṃ anupakāradhamme vajjetvā upakāradhamme anubrūhanavasena hānabhāgiyabhāvaṃ apanetvā ṭhitibhāgiyabhāvepi aṭṭhatvā visesabhāgiyataṃ nibbedhabhāgiyatañca pāpanavasena pavattiyā anekappabhedo veditabbo. No adhammavitakkanti kāmavitakkaṃ no vitakkeyyāti attho. Tadubhayaṃ vā panāti yadetaṃ paresaṃ anuggahaṇatthaṃ dhammabhāsanaṃ attano anuggahaṇatthaṃ dhammavitakkanañca vuttaṃ. Atha vā pana taṃ ubhayaṃ abhinivajjetvā appaṭipajjitvā akatvā. Upekkhakoti tathāpaṭipattiyaṃ udāsīno samathavipassanābhāvanameva anubrūhanto vihareyya, samathapaṭipattiyaṃ upekkhako hutvā vipassanāyameva kammaṃ karonto vihareyya. Vipassanampi ussukkāpetvā tatthapi saṅkhārupekkhāñāṇavasena upekkhako yāva vipassanāñāṇaṃ maggena ghaṭīyati, tāva yathā taṃ tikkhaṃ sūraṃ pasannaṃ hutvā vahati, tathā vihareyya sato sampajānoti.

    கா³தா²ஸு ஸமத²விபஸ்ஸனாத⁴ம்மோ ஆரமிதப்³ப³ட்டே²ன ஆராமோ ஏதஸ்ஸாதி த⁴ம்மாராமோ. தஸ்மிங்யேவ த⁴ம்மே ரதோதி த⁴ம்மரதோ. தஸ்ஸேவ த⁴ம்மஸ்ஸ புனப்புனங் விசிந்தனதோ த⁴ம்மங் அனுவிசிந்தயங் தங் த⁴ம்மங் ஆவஜ்ஜெந்தோ, மனஸி கரொந்தோதி அத்தோ². அனுஸ்ஸரந்தி தமேவ த⁴ம்மங் உபரூபரிபா⁴வனாவஸேன அனுஸ்ஸரந்தோ. அத² வா விமுத்தாயதனஸீஸே ட²த்வா பரேஸங் தே³ஸனாவஸேன ஸீலாதி³த⁴ம்மோ ஆரமிதப்³ப³ட்டே²ன ஆராமோ ஏதஸ்ஸாதி த⁴ம்மாராமோ. ததே²வ தஸ்மிங் த⁴ம்மே ரதோ அபி⁴ரதோதி த⁴ம்மரதோ. தேஸங்யேவ ஸீலாதி³த⁴ம்மானங் க³தியோ ஸமன்வேஸந்தோ காமவிதக்காதீ³னங் ஓகாஸங் அத³த்வா நெக்க²ம்மஸங்கப்பாதி³த⁴ம்மங்யேவ அனுவிசிந்தனதோ த⁴ம்மங் அனுவிசிந்தயங் . தது³ப⁴யங் வா பன ஓளாரிகதோ த³ஹந்தோ அஜ்ஜு²பெக்கி²த்வா ஸமத²விபஸ்ஸனாத⁴ம்மமேவ உபரூபரி பா⁴வனாவஸேன அனுஸ்ஸரந்தோ அனுப்³ரூஹனவஸேன பவத்தெந்தோ. ஸத்³த⁴ம்மாதி ஸத்ததிங்ஸப்பபே⁴தா³ போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா நவவித⁴லோகுத்தரத⁴ம்மா ச ந பரிஹாயதி, ந சிரஸ்ஸேவ தங் அதி⁴க³ச்ச²தீதி அத்தோ².

    Gāthāsu samathavipassanādhammo āramitabbaṭṭhena ārāmo etassāti dhammārāmo. Tasmiṃyeva dhamme ratoti dhammarato. Tasseva dhammassa punappunaṃ vicintanato dhammaṃ anuvicintayaṃ taṃ dhammaṃ āvajjento, manasi karontoti attho. Anussaranti tameva dhammaṃ uparūparibhāvanāvasena anussaranto. Atha vā vimuttāyatanasīse ṭhatvā paresaṃ desanāvasena sīlādidhammo āramitabbaṭṭhena ārāmo etassāti dhammārāmo. Tatheva tasmiṃ dhamme rato abhiratoti dhammarato. Tesaṃyeva sīlādidhammānaṃ gatiyo samanvesanto kāmavitakkādīnaṃ okāsaṃ adatvā nekkhammasaṅkappādidhammaṃyeva anuvicintanato dhammaṃ anuvicintayaṃ. Tadubhayaṃ vā pana oḷārikato dahanto ajjhupekkhitvā samathavipassanādhammameva uparūpari bhāvanāvasena anussaranto anubrūhanavasena pavattento. Saddhammāti sattatiṃsappabhedā bodhipakkhiyadhammā navavidhalokuttaradhammā ca na parihāyati, na cirasseva taṃ adhigacchatīti attho.

    இதா³னி தஸ்ஸ அனுஸ்ஸரணவிதி⁴ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘சரங் வா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² சரங் வாதி பி⁴க்கா²சாரவஸேன சங்கமனவஸேன ச சரந்தோ வா. யதி³ வா திட்ட²ந்தி திட்ட²ந்தோ வா நிஸின்னோ வா, உத³ வா ஸயந்தி ஸயந்தோ வா. ஏவங் சதூஸுபி இரியாபதே²ஸு. அஜ்ஜ²த்தங் ஸமயங் சித்தந்தி யதா²வுத்தே கம்மட்டா²னஸங்கா²தே கோ³சரஜ்ஜ²த்தே அத்தனோ சித்தங் ராகா³தி³கிலேஸானங் வூபஸமனவஸேன பஜஹனவஸேன ஸமயங் ஸமெந்தோ. ஸந்திமேவாதி⁴க³ச்ச²தீதி அச்சந்தஸந்திங் நிப்³பா³னமேவ பாபுணாதீதி.

    Idāni tassa anussaraṇavidhiṃ dassento ‘‘caraṃ vā’’tiādimāha. Tattha caraṃ vāti bhikkhācāravasena caṅkamanavasena ca caranto vā. Yadi vā tiṭṭhanti tiṭṭhanto vā nisinno vā, uda vā sayanti sayanto vā. Evaṃ catūsupi iriyāpathesu. Ajjhattaṃ samayaṃ cittanti yathāvutte kammaṭṭhānasaṅkhāte gocarajjhatte attano cittaṃ rāgādikilesānaṃ vūpasamanavasena pajahanavasena samayaṃ samento. Santimevādhigacchatīti accantasantiṃ nibbānameva pāpuṇātīti.

    ஸத்தமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sattamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 7. த⁴ம்மானுத⁴ம்மபடிபன்னஸுத்தங் • 7. Dhammānudhammapaṭipannasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact