Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. ધમ્મસઞ્ઞકત્થેરઅપદાનં

    4. Dhammasaññakattheraapadānaṃ

    ૧૩.

    13.

    ‘‘વિપસ્સિનો ભગવતો, મહાબોધિમહો અહુ;

    ‘‘Vipassino bhagavato, mahābodhimaho ahu;

    રુક્ખટ્ઠસ્સેવ સમ્બુદ્ધો, 1 લોકજેટ્ઠો નરાસભો 2.

    Rukkhaṭṭhasseva sambuddho, 3 lokajeṭṭho narāsabho 4.

    ૧૪.

    14.

    ‘‘ભગવા તમ્હિ સમયે, ભિક્ખુસઙ્ઘપુરક્ખતો;

    ‘‘Bhagavā tamhi samaye, bhikkhusaṅghapurakkhato;

    ચતુસચ્ચં પકાસેતિ, વાચાસભિમુદીરયં.

    Catusaccaṃ pakāseti, vācāsabhimudīrayaṃ.

    ૧૫.

    15.

    ‘‘સઙ્ખિત્તેન ચ દેસેન્તો, વિત્થારેન ચ દેસયં 5;

    ‘‘Saṅkhittena ca desento, vitthārena ca desayaṃ 6;

    વિવટ્ટચ્છદો સમ્બુદ્ધો, નિબ્બાપેસિ મહાજનં.

    Vivaṭṭacchado sambuddho, nibbāpesi mahājanaṃ.

    ૧૬.

    16.

    ‘‘તસ્સાહં ધમ્મં સુત્વાન, લોકજેટ્ઠસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Tassāhaṃ dhammaṃ sutvāna, lokajeṭṭhassa tādino;

    વન્દિત્વા સત્થુનો પાદે, પક્કામિં ઉત્તરામુખો.

    Vanditvā satthuno pāde, pakkāmiṃ uttarāmukho.

    ૧૭.

    17.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં ધમ્મમસુણિં તદા;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ dhammamasuṇiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, ધમ્મસવસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, dhammasavassidaṃ phalaṃ.

    ૧૮.

    18.

    ‘‘તેત્તિંસમ્હિ ઇતો કપ્પે, એકો આસિં મહીપતિ;

    ‘‘Tettiṃsamhi ito kappe, eko āsiṃ mahīpati;

    સુતવા નામ નામેન, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sutavā nāma nāmena, cakkavattī mahabbalo.

    ૧૯.

    19.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ધમ્મસઞ્ઞકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā dhammasaññako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ધમ્મસઞ્ઞકત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Dhammasaññakattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. રુક્ખટ્ઠેયેવ સમ્બુદ્ધે (સી॰), રુક્ખટ્ઠો ઇવ સમ્બુદ્ધો (અટ્ઠ॰) એત્થ રુક્ખટ્ઠસ્સેવ બોધિમહકારજનસ્સ સમ્બુદ્ધો ચતુસચ્ચં પકાસેતીતિ અત્થોપિ સક્કા ઞાતું
    2. લોકજેટ્ઠે નરાસભે (સી॰)
    3. rukkhaṭṭheyeva sambuddhe (sī.), rukkhaṭṭho iva sambuddho (aṭṭha.) ettha rukkhaṭṭhasseva bodhimahakārajanassa sambuddho catusaccaṃ pakāsetīti atthopi sakkā ñātuṃ
    4. lokajeṭṭhe narāsabhe (sī.)
    5. દેસયિ (સ્યા॰), ભાસતિ (ક॰)
    6. desayi (syā.), bhāsati (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૧-૧૦. પદુમકેસરિયત્થેરઅપદાનાદિવણ્ણના • 1-10. Padumakesariyattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact