Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. ધમ્મસવનિયત્થેરઅપદાનં

    9. Dhammasavaniyattheraapadānaṃ

    ૧૧૧.

    111.

    ‘‘પદુમુત્તરો નામ જિનો, સબ્બધમ્માન પારગૂ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    ચતુસચ્ચં પકાસેન્તો, સન્તારેસિ બહું જનં.

    Catusaccaṃ pakāsento, santāresi bahuṃ janaṃ.

    ૧૧૨.

    112.

    ‘‘અહં તેન સમયેન, જટિલો ઉગ્ગતાપનો;

    ‘‘Ahaṃ tena samayena, jaṭilo uggatāpano;

    ધુનન્તો વાકચીરાનિ, ગચ્છામિ અમ્બરે તદા.

    Dhunanto vākacīrāni, gacchāmi ambare tadā.

    ૧૧૩.

    113.

    ‘‘બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ ઉપરિ, ગન્તું ન વિસહામહં;

    ‘‘Buddhaseṭṭhassa upari, gantuṃ na visahāmahaṃ;

    પક્ખીવ સેલમાસજ્જ 1, ગમનં ન લભામહં.

    Pakkhīva selamāsajja 2, gamanaṃ na labhāmahaṃ.

    ૧૧૪.

    114.

    ‘‘ન મે ઇદં ભૂતપુબ્બં, ઇરિયસ્સ વિકોપનં;

    ‘‘Na me idaṃ bhūtapubbaṃ, iriyassa vikopanaṃ;

    દકે યથા ઉમ્મુજ્જિત્વા, એવં ગચ્છામિ અમ્બરે.

    Dake yathā ummujjitvā, evaṃ gacchāmi ambare.

    ૧૧૫.

    115.

    ‘‘ઉળારભૂતો મનુજો, હેટ્ઠાસીનો 3 ભવિસ્સતિ;

    ‘‘Uḷārabhūto manujo, heṭṭhāsīno 4 bhavissati;

    હન્દ મેનં ગવેસિસ્સં, અપિ અત્થં લભેય્યહં.

    Handa menaṃ gavesissaṃ, api atthaṃ labheyyahaṃ.

    ૧૧૬.

    116.

    ‘‘ઓરોહન્તો અન્તલિક્ખા, સદ્દમસ્સોસિ સત્થુનો;

    ‘‘Orohanto antalikkhā, saddamassosi satthuno;

    અનિચ્ચતં કથેન્તસ્સ, તમહં ઉગ્ગહિં તદા.

    Aniccataṃ kathentassa, tamahaṃ uggahiṃ tadā.

    ૧૧૭.

    117.

    ‘‘અનિચ્ચસઞ્ઞમુગ્ગય્હ, અગમાસિં મમસ્સમં;

    ‘‘Aniccasaññamuggayha, agamāsiṃ mamassamaṃ;

    યાવતાયું વસિત્વાન, તત્થ કાલઙ્કતો અહં.

    Yāvatāyuṃ vasitvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    ૧૧૮.

    118.

    ‘‘ચરિમે વત્તમાનમ્હિ, તં ધમ્મસવનં 5 સરિં;

    ‘‘Carime vattamānamhi, taṃ dhammasavanaṃ 6 sariṃ;

    તેન કમ્મેન સુકતેન, તાવતિંસમગચ્છહં.

    Tena kammena sukatena, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ૧૧૯.

    119.

    ‘‘તિંસકપ્પસહસ્સાનિ, દેવલોકે રમિં અહં;

    ‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramiṃ ahaṃ;

    એકપઞ્ઞાસક્ખત્તુઞ્ચ, દેવરજ્જમકારયિં.

    Ekapaññāsakkhattuñca, devarajjamakārayiṃ.

    ૧૨૦.

    120.

    ‘‘એકસત્તતિક્ખત્તુઞ્ચ, ચક્કવત્તી અહોસહં;

    ‘‘Ekasattatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    પદેસરજ્જં વિપુલં, ગણનાતો અસઙ્ખિયં.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    ૧૨૧.

    121.

    ‘‘પિતુગેહે નિસીદિત્વા, સમણો ભાવિતિન્દ્રિયો;

    ‘‘Pitugehe nisīditvā, samaṇo bhāvitindriyo;

    ગાથાય પરિદીપેન્તો, અનિચ્ચતમુદાહરિ 7.

    Gāthāya paridīpento, aniccatamudāhari 8.

    ૧૨૨.

    122.

    ‘‘અનુસ્સરામિ તં સઞ્ઞં, સંસરન્તો ભવાભવે;

    ‘‘Anussarāmi taṃ saññaṃ, saṃsaranto bhavābhave;

    ન કોટિં પટિવિજ્ઝામિ 9, નિબ્બાનં અચ્ચુતં પદં 10.

    Na koṭiṃ paṭivijjhāmi 11, nibbānaṃ accutaṃ padaṃ 12.

    ૧૨૩.

    123.

    ‘‘અનિચ્ચા વત સઙ્ખારા, ઉપ્પાદવયધમ્મિનો;

    ‘‘Aniccā vata saṅkhārā, uppādavayadhammino;

    ઉપ્પજ્જિત્વા નિરુજ્ઝન્તિ, તેસં વૂપસમો સુખો.

    Uppajjitvā nirujjhanti, tesaṃ vūpasamo sukho.

    ૧૨૪.

    124.

    ‘‘સહ ગાથં સુણિત્વાન, પુબ્બકમ્મં અનુસ્સરિં;

    ‘‘Saha gāthaṃ suṇitvāna, pubbakammaṃ anussariṃ;

    એકાસને નિસીદિત્વા, અરહત્તમપાપુણિં.

    Ekāsane nisīditvā, arahattamapāpuṇiṃ.

    ૧૨૫.

    125.

    ‘‘જાતિયા સત્તવસ્સોહં, અરહત્તમપાપુણિં;

    ‘‘Jātiyā sattavassohaṃ, arahattamapāpuṇiṃ;

    ઉપસમ્પાદયિ બુદ્ધો, ગુણમઞ્ઞાય ચક્ખુમા.

    Upasampādayi buddho, guṇamaññāya cakkhumā.

    ૧૨૬.

    126.

    ‘‘દારકોવ અહં સન્તો, કરણીયં સમાપયિં;

    ‘‘Dārakova ahaṃ santo, karaṇīyaṃ samāpayiṃ;

    કિં મે કરણીયં અજ્જ, સક્યપુત્તસ્સ સાસને.

    Kiṃ me karaṇīyaṃ ajja, sakyaputtassa sāsane.

    ૧૨૭.

    127.

    ‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, યં કમ્મમકરિં તદા;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, સદ્ધમ્મસવને ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, saddhammasavane phalaṃ.

    ૧૨૮.

    128.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ધમ્મસવનિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā dhammasavaniyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ધમ્મસવનિયત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Dhammasavaniyattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. સેલમાપજ્જ (સ્યા॰)
    2. selamāpajja (syā.)
    3. હેટ્ઠાપિ નો (ક॰)
    4. heṭṭhāpi no (ka.)
    5. ધમ્મસવણં (સી॰)
    6. dhammasavaṇaṃ (sī.)
    7. અનિચ્ચવત્થુદાહરિ (સ્યા॰ ક॰)
    8. aniccavatthudāhari (syā. ka.)
    9. ન કોચિ પટિવજ્જામિ (ક॰)
    10. અયં ગાથા ઉપરિ ૪૩ વગ્ગે સત્તમાપદાને પુરિમગાથાય પુરેતરં દિસ્સતિ
    11. na koci paṭivajjāmi (ka.)
    12. ayaṃ gāthā upari 43 vagge sattamāpadāne purimagāthāya puretaraṃ dissati

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact