Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૩. તેરસમવગ્ગો

    13. Terasamavaggo

    (૧૩૪) ૯. ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતાતિકથા

    (134) 9. Dhammataṇhā abyākatātikathā

    ૬૭૬. ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતાતિ? આમન્તા. વિપાકાબ્યાકતા કિરિયાબ્યાકતા રૂપં નિબ્બાનં ચક્ખાયતનં…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    676. Dhammataṇhā abyākatāti? Āmantā. Vipākābyākatā kiriyābyākatā rūpaṃ nibbānaṃ cakkhāyatanaṃ…pe… phoṭṭhabbāyatananti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતાતિ? આમન્તા. રૂપતણ્હા અબ્યાકતાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતાતિ? આમન્તા. સદ્દતણ્હા…પે॰… ગન્ધતણ્હા…પે॰… રસતણ્હા…પે॰… ફોટ્ઠબ્બતણ્હા અબ્યાકતાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Dhammataṇhā abyākatāti? Āmantā. Rūpataṇhā abyākatāti? Na hevaṃ vattabbe …pe… dhammataṇhā abyākatāti? Āmantā. Saddataṇhā…pe… gandhataṇhā…pe… rasataṇhā…pe… phoṭṭhabbataṇhā abyākatāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    રૂપતણ્હા અકુસલાતિ? આમન્તા. ધમ્મતણ્હા અકુસલાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સદ્દતણ્હા…પે॰… ફોટ્ઠબ્બતણ્હા અકુસલાતિ? આમન્તા. ધમ્મતણ્હા અકુસલાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Rūpataṇhā akusalāti? Āmantā. Dhammataṇhā akusalāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… saddataṇhā…pe… phoṭṭhabbataṇhā akusalāti? Āmantā. Dhammataṇhā akusalāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૬૭૭. ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતાતિ? આમન્તા. નનુ તણ્હા અકુસલા વુત્તા ભગવતાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ તણ્હા અકુસલા વુત્તા ભગવતા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતા’’તિ.

    677. Dhammataṇhā abyākatāti? Āmantā. Nanu taṇhā akusalā vuttā bhagavatāti? Āmantā. Hañci taṇhā akusalā vuttā bhagavatā, no ca vata re vattabbe – ‘‘dhammataṇhā abyākatā’’ti.

    ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતાતિ? આમન્તા. નનુ લોભો અકુસલો વુત્તો ભગવતા, ધમ્મતણ્હા લોભોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ લોભો અકુસલો વુત્તો ભગવતા, ધમ્મતણ્હા લોભો, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતા’’તિ.

    Dhammataṇhā abyākatāti? Āmantā. Nanu lobho akusalo vutto bhagavatā, dhammataṇhā lobhoti? Āmantā. Hañci lobho akusalo vutto bhagavatā, dhammataṇhā lobho, no ca vata re vattabbe – ‘‘dhammataṇhā abyākatā’’ti.

    ૬૭૮. ધમ્મતણ્હા લોભો અબ્યાકતોતિ? આમન્તા . રૂપતણ્હા લોભો અબ્યાકતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… ધમ્મતણ્હા લોભો અબ્યાકતોતિ? આમન્તા. સદ્દતણ્હા…પે॰… ફોટ્ઠબ્બતણ્હા લોભો અબ્યાકતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    678. Dhammataṇhā lobho abyākatoti? Āmantā . Rūpataṇhā lobho abyākatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dhammataṇhā lobho abyākatoti? Āmantā. Saddataṇhā…pe… phoṭṭhabbataṇhā lobho abyākatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    રૂપતણ્હા લોભો અકુસલોતિ? આમન્તા. ધમ્મતણ્હા લોભો અકુસલોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સદ્દતણ્હા…પે॰… ફોટ્ઠબ્બતણ્હા લોભો અકુસલોતિ? આમન્તા. ધમ્મતણ્હા લોભો અકુસલોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Rūpataṇhā lobho akusaloti? Āmantā. Dhammataṇhā lobho akusaloti? Na hevaṃ vattabbe…pe… saddataṇhā…pe… phoṭṭhabbataṇhā lobho akusaloti? Āmantā. Dhammataṇhā lobho akusaloti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૬૭૯. ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતાતિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘યાયં તણ્હા પોનોબ્ભવિકા નન્દીરાગસહગતા તત્રતત્રાભિનન્દિની, સેય્યથિદં – કામતણ્હા, ભવતણ્હા, વિભવતણ્હા’’તિ 1! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ ? આમન્તા. તેન હિ ન વત્તબ્બં – ‘‘ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતા’’તિ.

    679. Dhammataṇhā abyākatāti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘yāyaṃ taṇhā ponobbhavikā nandīrāgasahagatā tatratatrābhinandinī, seyyathidaṃ – kāmataṇhā, bhavataṇhā, vibhavataṇhā’’ti 2! Attheva suttantoti ? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘dhammataṇhā abyākatā’’ti.

    ૬૮૦. ન વત્તબ્બં – ‘‘ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતા’’તિ? આમન્તા. નનુ સા ધમ્મતણ્હાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સા ધમ્મતણ્હા, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતા’’તિ.

    680. Na vattabbaṃ – ‘‘dhammataṇhā abyākatā’’ti? Āmantā. Nanu sā dhammataṇhāti? Āmantā. Hañci sā dhammataṇhā, tena vata re vattabbe – ‘‘dhammataṇhā abyākatā’’ti.

    ધમ્મતણ્હા અબ્યાકતાતિકથા નિટ્ઠિતા.

    Dhammataṇhā abyākatātikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. મહાવ॰ ૧૪; દી॰ નિ॰ ૨.૪૦૦
    2. mahāva. 14; dī. ni. 2.400



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૯. ધમ્મતણ્હાઅબ્યાકતાતિકથાવણ્ણના • 9. Dhammataṇhāabyākatātikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૯. ધમ્મતણ્હાઅબ્યાકતાતિકથાવણ્ણના • 9. Dhammataṇhāabyākatātikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૯. ધમ્મતણ્હાઅબ્યાકતાતિકથાવણ્ણના • 9. Dhammataṇhāabyākatātikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact