Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā |
૯. ધમ્મટ્ઠિતતાકથાવણ્ણના
9. Dhammaṭṭhitatākathāvaṇṇanā
૬૨૭. ઇદાનિ ધમ્મટ્ઠિતતાકથા નામ હોતિ. તત્થ ‘‘ઠિતાવ સા ધાતૂ’’તિ વચનં નિસ્સાય ‘‘પટિચ્ચસમુપ્પાદસઙ્ખાતા ધમ્મટ્ઠિતતા નામ એકા અત્થિ, સા ચ પરિનિપ્ફન્ના’’તિ યેસં લદ્ધિ, સેય્યથાપિ અન્ધકાનં; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. અથ નં ‘‘યદિ પરિનિપ્ફન્નાનં અવિજ્જાદીનં અઞ્ઞા ધમ્મટ્ઠિતતા નામ પરિનિપ્ફન્ના અત્થિ, તાયપિ ચ તે ધમ્મટ્ઠિતતાય અઞ્ઞા ઠિતતા પરિનિપ્ફન્ના આપજ્જતી’’તિ ચોદેતું તાય ઠિતતાતિઆદિમાહ. પરવાદી એવરૂપાય લદ્ધિયા અભાવેન પટિક્ખિપતિ. દુતિયં પુટ્ઠો અનન્તરપચ્ચયતઞ્ચેવ અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયતઞ્ચ સન્ધાય પટિજાનાતિ. સેસં હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
627. Idāni dhammaṭṭhitatākathā nāma hoti. Tattha ‘‘ṭhitāva sā dhātū’’ti vacanaṃ nissāya ‘‘paṭiccasamuppādasaṅkhātā dhammaṭṭhitatā nāma ekā atthi, sā ca parinipphannā’’ti yesaṃ laddhi, seyyathāpi andhakānaṃ; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Atha naṃ ‘‘yadi parinipphannānaṃ avijjādīnaṃ aññā dhammaṭṭhitatā nāma parinipphannā atthi, tāyapi ca te dhammaṭṭhitatāya aññā ṭhitatā parinipphannā āpajjatī’’ti codetuṃ tāya ṭhitatātiādimāha. Paravādī evarūpāya laddhiyā abhāvena paṭikkhipati. Dutiyaṃ puṭṭho anantarapaccayatañceva aññamaññapaccayatañca sandhāya paṭijānāti. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayattā uttānatthamevāti.
ધમ્મટ્ઠિતતાકથાવણ્ણના.
Dhammaṭṭhitatākathāvaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi / (૧૧૪) ૯. ધમ્મટ્ઠિતતાકથા • (114) 9. Dhammaṭṭhitatākathā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૯. ધમ્મટ્ઠિતતાકથાવણ્ણના • 9. Dhammaṭṭhitatākathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૯. ધમ્મટ્ઠિતતાકથાવણ્ણના • 9. Dhammaṭṭhitatākathāvaṇṇanā