Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૩-૧૫. ધમ્મવાદીપઞ્હસુત્તાદિવણ્ણના
3-15. Dhammavādīpañhasuttādivaṇṇanā
૩૧૬-૩૨૮. પહાય ગતત્તાતિ અરિયમગ્ગેન જહિત્વા ઞાણગમનેન ગતત્તા. સુટ્ઠુ ગતાતિ સમ્મા ગતા પટિપન્નાતિ સુગતા. પરિજાનનત્થન્તિ તીહિ પરિઞ્ઞાહિ પરિજાનનત્થં. દુક્ખસઙ્ખાતોતિ ‘‘દુક્ખ’’ન્તિ સઙ્ખાતબ્બો વિદિતબ્બો ચ દુક્ખસભાવો ધમ્મો દુક્ખદુક્ખતા. યસ્મા દુક્ખવેદનાવિનિમુત્તસઙ્ખતધમ્મે સુખવેદનાય ચ યથા ઇધ સઙ્ખારદુક્ખતા વિપરિણામદુક્ખતાતિ દુક્ખપરિયાયો નિરુપ્પતેવ, તસ્મા દુક્ખસભાવો ધમ્મો એકેન દુક્ખસદ્દેન વિસેસેત્વા વુત્તો ‘‘દુક્ખદુક્ખતા’’તિ. સેસપદદ્વયેતિ સઙ્ખારદુક્ખતા વિપરિણામદુક્ખતાતિ એતસ્મિં પદદ્વયે. સઙ્ખારભાવેન દુક્ખસભાવો સઙ્ખારદુક્ખતા. સુખસ્સ વિપરિણામનેન દુક્ખસભાવો વિપરિણામદુક્ખતા.
316-328.Pahāya gatattāti ariyamaggena jahitvā ñāṇagamanena gatattā. Suṭṭhu gatāti sammā gatā paṭipannāti sugatā. Parijānanatthanti tīhi pariññāhi parijānanatthaṃ. Dukkhasaṅkhātoti ‘‘dukkha’’nti saṅkhātabbo viditabbo ca dukkhasabhāvo dhammo dukkhadukkhatā. Yasmā dukkhavedanāvinimuttasaṅkhatadhamme sukhavedanāya ca yathā idha saṅkhāradukkhatā vipariṇāmadukkhatāti dukkhapariyāyo niruppateva, tasmā dukkhasabhāvo dhammo ekena dukkhasaddena visesetvā vutto ‘‘dukkhadukkhatā’’ti. Sesapadadvayeti saṅkhāradukkhatā vipariṇāmadukkhatāti etasmiṃ padadvaye. Saṅkhārabhāvena dukkhasabhāvo saṅkhāradukkhatā. Sukhassa vipariṇāmanena dukkhasabhāvo vipariṇāmadukkhatā.
ધમ્મવાદીપઞ્હસુત્તાદિવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dhammavādīpañhasuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૩. ધમ્મવાદીપઞ્હાસુત્તં • 3. Dhammavādīpañhāsuttaṃ
૪. કિમત્થિયસુત્તં • 4. Kimatthiyasuttaṃ
૫. અસ્સાસપ્પત્તસુત્તં • 5. Assāsappattasuttaṃ
૬. પરમસ્સાસપ્પત્તસુત્તં • 6. Paramassāsappattasuttaṃ
૭. વેદનાપઞ્હાસુત્તં • 7. Vedanāpañhāsuttaṃ
૮. આસવપઞ્હાસુત્તં • 8. Āsavapañhāsuttaṃ
૯. અવિજ્જાપઞ્હાસુત્તં • 9. Avijjāpañhāsuttaṃ
૧૦. તણ્હાપઞ્હાસુત્તં • 10. Taṇhāpañhāsuttaṃ
૧૧. ઓઘપઞ્હાસુત્તં • 11. Oghapañhāsuttaṃ
૧૨. ઉપાદાનપઞ્હાસુત્તં • 12. Upādānapañhāsuttaṃ
૧૩. ભવપઞ્હાસુત્તં • 13. Bhavapañhāsuttaṃ
૧૪. દુક્ખપઞ્હાસુત્તં • 14. Dukkhapañhāsuttaṃ
૧૫. સક્કાયપઞ્હાસુત્તં • 15. Sakkāyapañhāsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩-૧૫. ધમ્મવાદીપઞ્હાસુત્તાદિવણ્ણના • 3-15. Dhammavādīpañhāsuttādivaṇṇanā