Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi |
૫. ધમ્મિકાધમ્મિકપાતિમોક્ખટ્ઠપનં
5. Dhammikādhammikapātimokkhaṭṭhapanaṃ
૩૮૭. ‘‘એકં , ભિક્ખવે, અધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં, એકં ધમ્મિકં; પાતિમોક્ખટ્ઠપનં 1, દ્વે અધમ્મિકાનિ; પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ, દ્વે ધમ્મિકાનિ; તીણિ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ, તીણિ ધમ્મિકાનિ, ચત્તારિ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ, ચત્તારિ ધમ્મિકાનિ; પઞ્ચ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ, પઞ્ચ ધમ્મિકાનિ; છ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ, છ ધમ્મિકાનિ; સત્ત અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ, સત્ત ધમ્મિકાનિ; અટ્ઠ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ, અટ્ઠ ધમ્મિકાનિ; નવ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ , નવ ધમ્મિકાનિ; દસ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ, દસ ધમ્મિકાનિ.
387. ‘‘Ekaṃ , bhikkhave, adhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ, ekaṃ dhammikaṃ; pātimokkhaṭṭhapanaṃ 2, dve adhammikāni; pātimokkhaṭṭhapanāni, dve dhammikāni; tīṇi adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni, tīṇi dhammikāni, cattāri adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni, cattāri dhammikāni; pañca adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni, pañca dhammikāni; cha adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni, cha dhammikāni; satta adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni, satta dhammikāni; aṭṭha adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni, aṭṭha dhammikāni; nava adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni , nava dhammikāni; dasa adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni, dasa dhammikāni.
‘‘કતમં એકં અધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં? અમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ – ઇદં એકં અધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં. કતમં એકં ધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં? સમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ – ઇદં એકં ધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં.
‘‘Katamaṃ ekaṃ adhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ? Amūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti – idaṃ ekaṃ adhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ. Katamaṃ ekaṃ dhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ? Samūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti – idaṃ ekaṃ dhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ.
‘‘કતમાનિ દ્વે અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? અમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, અમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ – ઇમાનિ દ્વે અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ. કતમાનિ દ્વે ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? સમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, સમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ – ઇમાનિ દ્વે ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ.
‘‘Katamāni dve adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Amūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti, amūlikāya ācāravipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti – imāni dve adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni. Katamāni dve dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Samūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti, samūlikāya ācāravipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti – imāni dve dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni.
‘‘કતમાનિ તીણિ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? અમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, અમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, અમૂલિકાય દિટ્ઠિવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ – ઇમાનિ તીણિ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ. કતમાનિ તીણિ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? સમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, સમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, સમૂલિકાય દિટ્ઠિવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ – ઇમાનિ તીણિ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ.
‘‘Katamāni tīṇi adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Amūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti, amūlikāya ācāravipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti, amūlikāya diṭṭhivipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti – imāni tīṇi adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni. Katamāni tīṇi dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Samūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti, samūlikāya ācāravipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti, samūlikāya diṭṭhivipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti – imāni tīṇi dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni.
‘‘કતમાનિ ચત્તારિ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? અમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, અમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, અમૂલિકાય દિટ્ઠિવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, અમૂલિકાય આજીવવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ – ઇમાનિ ચત્તારિ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ. કતમાનિ ચત્તારિ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? સમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, સમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, સમૂલિકાય દિટ્ઠિવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, સમૂલિકાય આજીવવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ – ઇમાનિ ચત્તારિ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ.
‘‘Katamāni cattāri adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Amūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti, amūlikāya ācāravipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti, amūlikāya diṭṭhivipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti, amūlikāya ājīvavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti – imāni cattāri adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni. Katamāni cattāri dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Samūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti, samūlikāya ācāravipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti, samūlikāya diṭṭhivipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti, samūlikāya ājīvavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti – imāni cattāri dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni.
‘‘કતમાનિ પઞ્ચ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? અમૂલકેન પારાજિકેન પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, અમૂલકેન સઙ્ઘાદિસેસેન…પે॰… અમૂલકેન પાચિત્તિયેન… અમૂલકેન પાટિદેસનીયેન… અમૂલકેન દુક્કટેન પાતિમોક્ખં ઠપેતિ – ઇમાનિ પઞ્ચ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ. કતમાનિ પઞ્ચ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? સમૂલકેન પારાજિકેન પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, સમૂલકેન સઙ્ઘાદિસેસેન…પે॰… પાચિત્તિયેન… પાટિદેસનીયેન… દુક્કટેન પાતિમોક્ખં ઠપેતિ – ઇમાનિ પઞ્ચ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ.
‘‘Katamāni pañca adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Amūlakena pārājikena pātimokkhaṃ ṭhapeti, amūlakena saṅghādisesena…pe… amūlakena pācittiyena… amūlakena pāṭidesanīyena… amūlakena dukkaṭena pātimokkhaṃ ṭhapeti – imāni pañca adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni. Katamāni pañca dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Samūlakena pārājikena pātimokkhaṃ ṭhapeti, samūlakena saṅghādisesena…pe… pācittiyena… pāṭidesanīyena… dukkaṭena pātimokkhaṃ ṭhapeti – imāni pañca dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni.
‘‘કતમાનિ છ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? અમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય, અમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ કતાય; અમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય, અમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ કતાય; અમૂલિકાય દિટ્ઠિવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય, અમૂલિકાય દિટ્ઠિવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ કતાય – ઇમાનિ છ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ. કતમાનિ છ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? સમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય, સમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ કતાય; સમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા…પે॰… દિટ્ઠિવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય…પે॰… કતાય – ઇમાનિ છ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ.
‘‘Katamāni cha adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Amūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya, amūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti katāya; amūlikāya ācāravipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya, amūlikāya ācāravipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti katāya; amūlikāya diṭṭhivipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya, amūlikāya diṭṭhivipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti katāya – imāni cha adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni. Katamāni cha dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Samūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya, samūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti katāya; samūlikāya ācāravipattiyā…pe… diṭṭhivipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya…pe… katāya – imāni cha dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni.
‘‘કતમાનિ સત્ત અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? અમૂલકેન પારાજિકેન પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, અમૂલકેન સઙ્ઘાદિસેસેન…પે॰… થુલ્લચ્ચયેન પાચિત્તિયેન પાટિદેસનીયેન દુક્કટેન દુબ્ભાસિતેન પાતિમોક્ખં ઠપેતિ – ઇમાનિ સત્ત અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ. કતમાનિ સત્ત ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? સમૂલકેન પારાજિકેન પાતિમોક્ખં ઠપેતિ, સમૂલકેન સઙ્ઘાદિસેસેન…પે॰… થુલ્લચ્ચયેન પાચિત્તિયેન પાટિદેસનીયેન દુક્કટેન દુબ્ભાસિતેન પાતિમોક્ખં ઠપેતિ – ઇમાનિ સત્ત ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ.
‘‘Katamāni satta adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Amūlakena pārājikena pātimokkhaṃ ṭhapeti, amūlakena saṅghādisesena…pe… thullaccayena pācittiyena pāṭidesanīyena dukkaṭena dubbhāsitena pātimokkhaṃ ṭhapeti – imāni satta adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni. Katamāni satta dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Samūlakena pārājikena pātimokkhaṃ ṭhapeti, samūlakena saṅghādisesena…pe… thullaccayena pācittiyena pāṭidesanīyena dukkaṭena dubbhāsitena pātimokkhaṃ ṭhapeti – imāni satta dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni.
‘‘કતમાનિ અટ્ઠ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? અમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય, અમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ કતાય; અમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા …પે॰… દિટ્ઠિવિપત્તિયા…પે॰… આજીવવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય…પે॰… કતાય – ઇમાનિ અટ્ઠ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ. કતમાનિ અટ્ઠ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? સમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય, સમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ કતાય; સમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા…પે॰… દિટ્ઠિવિપત્તિયા…પે॰… આજીવવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય…પે॰… કતાય. ઇમાનિ અટ્ઠ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ.
‘‘Katamāni aṭṭha adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Amūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya, amūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti katāya; amūlikāya ācāravipattiyā …pe… diṭṭhivipattiyā…pe… ājīvavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya…pe… katāya – imāni aṭṭha adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni. Katamāni aṭṭha dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Samūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya, samūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti katāya; samūlikāya ācāravipattiyā…pe… diṭṭhivipattiyā…pe… ājīvavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya…pe… katāya. Imāni aṭṭha dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni.
‘‘કતમાનિ નવ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? અમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય, અમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ કતાય, અમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ કતાકતાય; અમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા…પે॰… દિટ્ઠિવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય…પે॰… કતાય…પે॰… કતાકતાય ઇમાનિ નવ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ. કતમાનિ નવ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? સમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય, સમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ કતાય, સમૂલિકાય સીલવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ કતાકતાય; સમૂલિકાય આચારવિપત્તિયા…પે॰… દિટ્ઠિવિપત્તિયા પાતિમોક્ખં ઠપેતિ અકતાય…પે॰… કતાય – કતાકતાય…પે॰… ઇમાનિ નવ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ.
‘‘Katamāni nava adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Amūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya, amūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti katāya, amūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti katākatāya; amūlikāya ācāravipattiyā…pe… diṭṭhivipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya…pe… katāya…pe… katākatāya imāni nava adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni. Katamāni nava dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Samūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya, samūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti katāya, samūlikāya sīlavipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti katākatāya; samūlikāya ācāravipattiyā…pe… diṭṭhivipattiyā pātimokkhaṃ ṭhapeti akatāya…pe… katāya – katākatāya…pe… imāni nava dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni.
‘‘કતમાનિ દસ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? ન પારાજિકો તસ્સં પરિસાયં નિસિન્નો હોતિ, ન પારાજિકકથા વિપ્પકતા હોતિ; ન સિક્ખં પચ્ચક્ખાતકો તસ્સં પરિસાયં નિસિન્નો હોતિ, ન સિક્ખં પચ્ચક્ખાતકથા વિપ્પકતા હોતિ; ધમ્મિકં સામગ્ગિં ઉપેતિ, ન ધમ્મિકં સામગ્ગિં પચ્ચાદિયતિ, ન ધમ્મિકાય સામગ્ગિયા પચ્ચાદાનકથા વિપ્પકતા હોતિ; ન સીલવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો હોતિ, ન આચારવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો હોતિ, ન દિટ્ઠિવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો હોતિ – ઇમાનિ દસ અધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ. કતમાનિ દસ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ? પારાજિકો તસ્સં પરિસાયં નિસિન્નો હોતિ, પારાજિકકથા વિપ્પકતા હોતિ; સિક્ખં પચ્ચક્ખાતકો તસ્સં પરિસાયં નિસિન્નો હોતિ, સિક્ખં પચ્ચક્ખાતકથા વિપ્પકતા હોતિ; ધમ્મિકં સામગ્ગિં ન ઉપેતિ, ધમ્મિકં સામગ્ગિં પચ્ચાદિયતિ, ધમ્મિકાય સામગ્ગિયા પચ્ચાદાનકથા વિપ્પકતા હોતિ; સીલવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો હોતિ, આચારવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો હોતિ, દિટ્ઠિવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો હોતિ – ઇમાનિ દસ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાનિ.
‘‘Katamāni dasa adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Na pārājiko tassaṃ parisāyaṃ nisinno hoti, na pārājikakathā vippakatā hoti; na sikkhaṃ paccakkhātako tassaṃ parisāyaṃ nisinno hoti, na sikkhaṃ paccakkhātakathā vippakatā hoti; dhammikaṃ sāmaggiṃ upeti, na dhammikaṃ sāmaggiṃ paccādiyati, na dhammikāya sāmaggiyā paccādānakathā vippakatā hoti; na sīlavipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito hoti, na ācāravipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito hoti, na diṭṭhivipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito hoti – imāni dasa adhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni. Katamāni dasa dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni? Pārājiko tassaṃ parisāyaṃ nisinno hoti, pārājikakathā vippakatā hoti; sikkhaṃ paccakkhātako tassaṃ parisāyaṃ nisinno hoti, sikkhaṃ paccakkhātakathā vippakatā hoti; dhammikaṃ sāmaggiṃ na upeti, dhammikaṃ sāmaggiṃ paccādiyati, dhammikāya sāmaggiyā paccādānakathā vippakatā hoti; sīlavipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito hoti, ācāravipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito hoti, diṭṭhivipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito hoti – imāni dasa dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanāni.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / ધમ્મિકાધમ્મિકપાતિમોક્ખટ્ઠપનકથા • Dhammikādhammikapātimokkhaṭṭhapanakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ધમ્મિકાધમ્મિકપાતિમોક્ખટ્ઠપનકથાવણ્ણના • Dhammikādhammikapātimokkhaṭṭhapanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પાતિમોક્ખસવનારહકથાદિવણ્ણના • Pātimokkhasavanārahakathādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૫. ધમ્મિકાધમ્મિકપાતિમોક્ખટ્ઠપનકથા • 5. Dhammikādhammikapātimokkhaṭṭhapanakathā