Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi |
૬. ધમ્મિકપાતિમોક્ખટ્ઠપનં
6. Dhammikapātimokkhaṭṭhapanaṃ
૩૮૮. ‘‘કથં પારાજિકો તસ્સં પરિસાયં નિસિન્નો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, યેહિ આકારેહિ યેહિ લિઙ્ગેહિ યેહિ નિમિત્તેહિ પારાજિકસ્સ ધમ્મસ્સ અજ્ઝાપત્તિ હોતિ, તેહિ આકારેહિ તેહિ લિઙ્ગેહિ તેહિ નિમિત્તેહિ ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ પારાજિકં ધમ્મં અજ્ઝાપજ્જન્તં. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ પારાજિકં ધમ્મં અજ્ઝાપજ્જન્તં, અપિ ચ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામો, આવુસો, ભિક્ખુ પારાજિકં ધમ્મં અજ્ઝાપન્નો’તિ. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ પારાજિકં ધમ્મં અજ્ઝાપજ્જન્તં, નાપિ 1 અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામો, આવુસો, ભિક્ખુ પારાજિકં ધમ્મં અજ્ઝાપન્નો’તિ, અપિચ સોવ ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘અહં, આવુસો, પારાજિકં ધમ્મં અજ્ઝાપન્નો’તિ. આકઙ્ખમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તેન દિટ્ઠેન તેન સુતેન તાય પરિસઙ્કાય તદહુપોસથે ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વા તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય –
388. ‘‘Kathaṃ pārājiko tassaṃ parisāyaṃ nisinno hoti? Idha, bhikkhave, yehi ākārehi yehi liṅgehi yehi nimittehi pārājikassa dhammassa ajjhāpatti hoti, tehi ākārehi tehi liṅgehi tehi nimittehi bhikkhu bhikkhuṃ passati pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpajjantaṃ. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpajjantaṃ, api ca añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmo, āvuso, bhikkhu pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpanno’ti. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpajjantaṃ, nāpi 2 añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmo, āvuso, bhikkhu pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpanno’ti, apica sova bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘ahaṃ, āvuso, pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpanno’ti. Ākaṅkhamāno, bhikkhave, bhikkhu tena diṭṭhena tena sutena tāya parisaṅkāya tadahuposathe cātuddase vā pannarase vā tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāhareyya –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામો પુગ્ગલો પારાજિકં ધમ્મં અજ્ઝાપન્નો, તસ્સ પાતિમોક્ખં ઠપેમિ, ન તસ્મિં સમ્મુખીભૂતે પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતબ્બન્તિ – ધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmo puggalo pārājikaṃ dhammaṃ ajjhāpanno, tassa pātimokkhaṃ ṭhapemi, na tasmiṃ sammukhībhūte pātimokkhaṃ uddisitabbanti – dhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ.
૩૮૯. ‘‘ભિક્ખુસ્સ પાતિમોક્ખે ઠપિતે પરિસા વુટ્ઠાતિ, દસન્નં અન્તરાયાનં અઞ્ઞતરેન 3 – રાજન્તરાયેન વા, ચોરન્તરાયેન વા, અગ્યન્તરાયેન વા, ઉદકન્તરાયેન વા, મનુસ્સન્તરાયેન વા, અમનુસ્સન્તરાયેન વા, વાળન્તરાયેન વા, સરીસપન્તરાયેન વા, જીવિતન્તરાયેન વા, બ્રહ્મચરિયન્તરાયેન વા. આકઙ્ખમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તસ્મિં વા આવાસે, અઞ્ઞસ્મિં વા આવાસે, તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય –
389. ‘‘Bhikkhussa pātimokkhe ṭhapite parisā vuṭṭhāti, dasannaṃ antarāyānaṃ aññatarena 4 – rājantarāyena vā, corantarāyena vā, agyantarāyena vā, udakantarāyena vā, manussantarāyena vā, amanussantarāyena vā, vāḷantarāyena vā, sarīsapantarāyena vā, jīvitantarāyena vā, brahmacariyantarāyena vā. Ākaṅkhamāno, bhikkhave, bhikkhu tasmiṃ vā āvāse, aññasmiṃ vā āvāse, tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāhareyya –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામસ્સ પુગ્ગલસ્સ પારાજિકકથા વિપ્પકતા, તં વત્થુ અવિનિચ્છિતં. યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો તં વત્થું વિનિચ્છિનેય્યાતિ.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmassa puggalassa pārājikakathā vippakatā, taṃ vatthu avinicchitaṃ. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho taṃ vatthuṃ vinicchineyyāti.
‘‘એવઞ્ચેતં લભેથ, ઇચ્ચેતં કુસલં. નો ચે લભેથ, તદહુપોસથે ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વા તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરિતબ્બં –
‘‘Evañcetaṃ labhetha, iccetaṃ kusalaṃ. No ce labhetha, tadahuposathe cātuddase vā pannarase vā tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāharitabbaṃ –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામસ્સ પુગ્ગલસ્સ પારાજિકકથા વિપ્પકતા, તં વત્થુ અવિનિચ્છિતં. તસ્સ પાતિમોક્ખં ઠપેમિ, ન તસ્મિં સમ્મુખીભૂતે પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતબ્બન્તિ – ધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmassa puggalassa pārājikakathā vippakatā, taṃ vatthu avinicchitaṃ. Tassa pātimokkhaṃ ṭhapemi, na tasmiṃ sammukhībhūte pātimokkhaṃ uddisitabbanti – dhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ.
૩૯૦. ‘‘કથં સિક્ખં પચ્ચક્ખાતકો તસ્સં પરિસાયં નિસિન્નો હોતિ? ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ યેહિ આકારેહિ યેહિ લિઙ્ગેહિ યેહિ નિમિત્તેહિ સિક્ખા પચ્ચક્ખાતા હોતિ, તેહિ આકારેહિ તેહિ લિઙ્ગેહિ તેહિ નિમિત્તેહિ ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ સિક્ખં પચ્ચક્ખન્તં. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ સિક્ખં પચ્ચક્ખન્તં, અપિચ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામેન, આવુસો, ભિક્ખુના સિક્ખા પચ્ચક્ખાતા’તિ. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ સિક્ખં પચ્ચક્ખન્તં, નાપિ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામેન, આવુસો, ભિક્ખુના સિક્ખા પચ્ચક્ખાતા’તિ, અપિચ સોવ ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘મયા, આવુસો, સિક્ખા પચ્ચક્ખાતા’તિ. આકઙ્ખમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તેન દિટ્ઠેન તેન સુતેન તાય પરિસઙ્કાય તદહુપોસથે ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વા તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય –
390. ‘‘Kathaṃ sikkhaṃ paccakkhātako tassaṃ parisāyaṃ nisinno hoti? Idha pana, bhikkhave, bhikkhu yehi ākārehi yehi liṅgehi yehi nimittehi sikkhā paccakkhātā hoti, tehi ākārehi tehi liṅgehi tehi nimittehi bhikkhu bhikkhuṃ passati sikkhaṃ paccakkhantaṃ. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati sikkhaṃ paccakkhantaṃ, apica añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmena, āvuso, bhikkhunā sikkhā paccakkhātā’ti. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati sikkhaṃ paccakkhantaṃ, nāpi añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmena, āvuso, bhikkhunā sikkhā paccakkhātā’ti, apica sova bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘mayā, āvuso, sikkhā paccakkhātā’ti. Ākaṅkhamāno, bhikkhave, bhikkhu tena diṭṭhena tena sutena tāya parisaṅkāya tadahuposathe cātuddase vā pannarase vā tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāhareyya –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામેન પુગ્ગલેન સિક્ખા પચ્ચક્ખાતા, તસ્સ પાતિમોક્ખં ઠપેમિ, ન તસ્મિં સમ્મુખીભૂતે પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતબ્બન્તિ – ધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmena puggalena sikkhā paccakkhātā, tassa pātimokkhaṃ ṭhapemi, na tasmiṃ sammukhībhūte pātimokkhaṃ uddisitabbanti – dhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ.
૩૯૧. ‘‘ભિક્ખુસ્સ પાતિમોક્ખે ઠપિતે પરિસા વુટ્ઠાતિ, દસન્નં અન્તરાયાનં અઞ્ઞતરેન – રાજન્તરાયેન વા …પે॰… બ્રહ્મચરિયન્તરાયેન વા, આકઙ્ખમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તસ્મિં વા આવાસે, અઞ્ઞસ્મિં વા આવાસે, તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય –
391. ‘‘Bhikkhussa pātimokkhe ṭhapite parisā vuṭṭhāti, dasannaṃ antarāyānaṃ aññatarena – rājantarāyena vā …pe… brahmacariyantarāyena vā, ākaṅkhamāno, bhikkhave, bhikkhu tasmiṃ vā āvāse, aññasmiṃ vā āvāse, tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāhareyya –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામસ્સ પુગ્ગલસ્સ સિક્ખં પચ્ચક્ખાતકથા 5 વિપ્પકતા, તં વત્થુ અવિનિચ્છિતં. યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો તં વત્થું વિનિચ્છિનેય્યાતિ.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmassa puggalassa sikkhaṃ paccakkhātakathā 6 vippakatā, taṃ vatthu avinicchitaṃ. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho taṃ vatthuṃ vinicchineyyāti.
‘‘એવઞ્ચેતં લભેથ, ઇચ્ચેતં કુસલં. નો ચે લભેથ, તદહુપોસથે ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વા તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરિતબ્બં –
‘‘Evañcetaṃ labhetha, iccetaṃ kusalaṃ. No ce labhetha, tadahuposathe cātuddase vā pannarase vā tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāharitabbaṃ –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામસ્સ પુગ્ગલસ્સ સિક્ખં પચ્ચક્ખાતકથા વિપ્પકતા, તં વત્થુ અવિનિચ્છિતં. તસ્સ પાતિમોક્ખં ઠપેમિ, ન તસ્મિં સમ્મુખીભૂતે પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતબ્બન્તિ – ધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmassa puggalassa sikkhaṃ paccakkhātakathā vippakatā, taṃ vatthu avinicchitaṃ. Tassa pātimokkhaṃ ṭhapemi, na tasmiṃ sammukhībhūte pātimokkhaṃ uddisitabbanti – dhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ.
૩૯૨. ‘‘કથં ધમ્મિકં સામગ્ગિં ન ઉપેતિ? ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ યેહિ આકારેહિ યેહિ લિઙ્ગેહિ યેહિ નિમિત્તેહિ ધમ્મિકાય સામગ્ગિયાનુપગમનં હોતિ, તેહિ આકારેહિ તેહિ લિઙ્ગેહિ તેહિ નિમિત્તેહિ ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ ધમ્મિકં સામગ્ગિં ન ઉપેન્તં. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ ધમ્મિકં સામગ્ગિં ન ઉપેન્તં, અપિ ચ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામો, આવુસો, ભિક્ખુ ધમ્મિકં સામગ્ગિં ન ઉપેતી’તિ. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ ધમ્મિકં સામગ્ગિં ન ઉપેન્તં, નાપિ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામો, આવુસો, ભિક્ખુ ધમ્મિકં સામગ્ગિં ન ઉપેતી’તિ, અપિ ચ સોવ ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘અહં, આવુસો, ધમ્મિકં સામગ્ગિં ન ઉપેમી’તિ. આકઙ્ખમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તેન દિટ્ઠેન તેન સુતેન તાય પરિસઙ્કાય તદહુપોસથે ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વા તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય –
392. ‘‘Kathaṃ dhammikaṃ sāmaggiṃ na upeti? Idha pana, bhikkhave, bhikkhu yehi ākārehi yehi liṅgehi yehi nimittehi dhammikāya sāmaggiyānupagamanaṃ hoti, tehi ākārehi tehi liṅgehi tehi nimittehi bhikkhu bhikkhuṃ passati dhammikaṃ sāmaggiṃ na upentaṃ. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati dhammikaṃ sāmaggiṃ na upentaṃ, api ca añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmo, āvuso, bhikkhu dhammikaṃ sāmaggiṃ na upetī’ti. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati dhammikaṃ sāmaggiṃ na upentaṃ, nāpi añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmo, āvuso, bhikkhu dhammikaṃ sāmaggiṃ na upetī’ti, api ca sova bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘ahaṃ, āvuso, dhammikaṃ sāmaggiṃ na upemī’ti. Ākaṅkhamāno, bhikkhave, bhikkhu tena diṭṭhena tena sutena tāya parisaṅkāya tadahuposathe cātuddase vā pannarase vā tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāhareyya –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામો પુગ્ગલો ધમ્મિકં સામગ્ગિં ન ઉપેતિ , તસ્સ પાતિમોક્ખં ઠપેમિ, ન તસ્મિં સમ્મુખીભૂતે પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતબ્બન્તિ – ધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmo puggalo dhammikaṃ sāmaggiṃ na upeti , tassa pātimokkhaṃ ṭhapemi, na tasmiṃ sammukhībhūte pātimokkhaṃ uddisitabbanti – dhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ.
૩૯૩. ‘‘કથં ધમ્મિકં સામગ્ગિં પચ્ચાદિયતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ યેહિ આકારેહિ યેહિ લિઙ્ગેહિ યેહિ નિમિત્તેહિ ધમ્મિકાય સામગ્ગિયા પચ્ચાદાનં હોતિ, તેહિ આકારેહિ તેહિ લિઙ્ગેહિ તેહિ નિમિત્તેહિ ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ ધમ્મિકં સામગ્ગિં પચ્ચાદિયન્તં ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ ધમ્મિકં સામગ્ગિં પચ્ચાદિયન્તં, અપિ ચ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામો, આવુસો, ભિક્ખુ ધમ્મિકં સામગ્ગિં પચ્ચાદિયતી’તિ. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ ધમ્મિકં સામગ્ગિં પચ્ચાદિયન્તં, નાપિ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામો, આવુસો, ભિક્ખુ ધમ્મિકં સામગ્ગિં પચ્ચાદિયતી’તિ, અપિ ચ સોવ ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘અહં, આવુસો, ધમ્મિકં સામગ્ગિં પચ્ચાદિયામી’તિ . આકઙ્ખમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તેન દિટ્ઠેન તેન સુતેન તાય પરિસઙ્કાય તદહુપોસથે ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વા તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય –
393. ‘‘Kathaṃ dhammikaṃ sāmaggiṃ paccādiyati? Idha, bhikkhave, bhikkhu yehi ākārehi yehi liṅgehi yehi nimittehi dhammikāya sāmaggiyā paccādānaṃ hoti, tehi ākārehi tehi liṅgehi tehi nimittehi bhikkhu bhikkhuṃ passati dhammikaṃ sāmaggiṃ paccādiyantaṃ na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati dhammikaṃ sāmaggiṃ paccādiyantaṃ, api ca añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmo, āvuso, bhikkhu dhammikaṃ sāmaggiṃ paccādiyatī’ti. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati dhammikaṃ sāmaggiṃ paccādiyantaṃ, nāpi añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmo, āvuso, bhikkhu dhammikaṃ sāmaggiṃ paccādiyatī’ti, api ca sova bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘ahaṃ, āvuso, dhammikaṃ sāmaggiṃ paccādiyāmī’ti . Ākaṅkhamāno, bhikkhave, bhikkhu tena diṭṭhena tena sutena tāya parisaṅkāya tadahuposathe cātuddase vā pannarase vā tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāhareyya –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામો પુગ્ગલો ધમ્મિકં સામગ્ગિં પચ્ચાદિયતિ, તસ્સ પાતિમોક્ખં ઠપેમિ, ન તસ્મિં સમ્મુખીભૂતે પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતબ્બન્તિ – ધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmo puggalo dhammikaṃ sāmaggiṃ paccādiyati, tassa pātimokkhaṃ ṭhapemi, na tasmiṃ sammukhībhūte pātimokkhaṃ uddisitabbanti – dhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ.
૩૯૪. ‘‘ભિક્ખુસ્સ પાતિમોક્ખે ઠપિતે પરિસા વુટ્ઠાતિ, દસન્નં અન્તરાયાનં અઞ્ઞતરેન – રાજન્તરાયેન વા…પે॰… બ્રહ્મચરિયન્તરાયેન વા. આકઙ્ખમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તસ્મિં વા આવાસે, અઞ્ઞસ્મિં વા આવાસે, તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય –
394. ‘‘Bhikkhussa pātimokkhe ṭhapite parisā vuṭṭhāti, dasannaṃ antarāyānaṃ aññatarena – rājantarāyena vā…pe… brahmacariyantarāyena vā. Ākaṅkhamāno, bhikkhave, bhikkhu tasmiṃ vā āvāse, aññasmiṃ vā āvāse, tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāhareyya –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામસ્સ પુગ્ગલસ્સ ધમ્મિકાય સામગ્ગિયા પચ્ચાદાનકથા વિપ્પકતા, તં વત્થુ અવિનિચ્છિતં. યદિ સઙ્ઘસ્સ પત્તકલ્લં, સઙ્ઘો તં વત્થું વિનિચ્છિનેય્યાતિ.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmassa puggalassa dhammikāya sāmaggiyā paccādānakathā vippakatā, taṃ vatthu avinicchitaṃ. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho taṃ vatthuṃ vinicchineyyāti.
‘‘એવઞ્ચેતં લભેથ, ઇચ્ચેતં કુસલં. નો ચે લભેથ, તદહુપોસથે ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વા તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરિતબ્બં –
‘‘Evañcetaṃ labhetha, iccetaṃ kusalaṃ. No ce labhetha, tadahuposathe cātuddase vā pannarase vā tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāharitabbaṃ –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામસ્સ પુગ્ગલસ્સ ધમ્મિકાય સામગ્ગિયા પચ્ચાદાનકથા વિપ્પકતા, તં વત્થુ અવિનિચ્છિતં. તસ્સ પાતિમોક્ખં ઠપેમિ, ન તસ્મિં સમ્મુખીભૂતે પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતબ્બન્તિ – ધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmassa puggalassa dhammikāya sāmaggiyā paccādānakathā vippakatā, taṃ vatthu avinicchitaṃ. Tassa pātimokkhaṃ ṭhapemi, na tasmiṃ sammukhībhūte pātimokkhaṃ uddisitabbanti – dhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ.
૩૯૫. ‘‘કથં સીલવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો હોતિ? ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ યેહિ આકારેહિ યેહિ લિઙ્ગેહિ યેહિ નિમિત્તેહિ સીલવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો હોતિ, તેહિ આકારેહિ તેહિ લિઙ્ગેહિ તેહિ નિમિત્તેહિ ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ સીલવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતં. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ સીલવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતં, અપિ ચ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામો, આવુસો, ભિક્ખુ સીલવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો’તિ. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ સીલવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતં, નાપિ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામો, આવુસો, ભિક્ખુ સીલવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો’તિ, અપિ ચ સોવ ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘અહં, આવુસો, સીલવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતોમ્હી’તિ. આકઙ્ખમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તેન દિટ્ઠેન તેન સુતેન તાય પરિસઙ્કાય તદહુપોસથે ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વા તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય –
395. ‘‘Kathaṃ sīlavipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito hoti? Idha pana, bhikkhave, bhikkhu yehi ākārehi yehi liṅgehi yehi nimittehi sīlavipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito hoti, tehi ākārehi tehi liṅgehi tehi nimittehi bhikkhu bhikkhuṃ passati sīlavipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkitaṃ. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati sīlavipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkitaṃ, api ca añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmo, āvuso, bhikkhu sīlavipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito’ti. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati sīlavipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkitaṃ, nāpi añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmo, āvuso, bhikkhu sīlavipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito’ti, api ca sova bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘ahaṃ, āvuso, sīlavipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkitomhī’ti. Ākaṅkhamāno, bhikkhave, bhikkhu tena diṭṭhena tena sutena tāya parisaṅkāya tadahuposathe cātuddase vā pannarase vā tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāhareyya –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામો પુગ્ગલો સીલવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો, 7 તસ્સ પાતિમોક્ખં ઠપેમિ, ન તસ્મિં સમ્મુખીભૂતે પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતબ્બન્તિ – ધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmo puggalo sīlavipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito, 8 tassa pātimokkhaṃ ṭhapemi, na tasmiṃ sammukhībhūte pātimokkhaṃ uddisitabbanti – dhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ.
૩૯૬. ‘‘કથં આચારવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો હોતિ? ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ યેહિ આકારેહિ યેહિ લિઙ્ગેહિ યેહિ નિમિત્તેહિ આચારવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો હોતિ તેહિ આકારેહિ તેહિ લિઙ્ગેહિ તેહિ નિમિત્તેહિ ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ આચારવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતં. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ આચારવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતં, અપિ ચ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામો, આવુસો, ભિક્ખુ આચારવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો’તિ. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ આચારવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતં, નાપિ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામો, આવુસો, ભિક્ખુ આચારવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો’તિ, અપિ ચ સોવ ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘અહં, આવુસો, આચારવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતોમ્હી’તિ. આકઙ્ખમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તેન દિટ્ઠેન તેન સુતેન તાય પરિસઙ્કાય તદહુપોસથે ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વા તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય –
396. ‘‘Kathaṃ ācāravipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito hoti? Idha pana, bhikkhave, bhikkhu yehi ākārehi yehi liṅgehi yehi nimittehi ācāravipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito hoti tehi ākārehi tehi liṅgehi tehi nimittehi bhikkhu bhikkhuṃ passati ācāravipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkitaṃ. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati ācāravipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkitaṃ, api ca añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmo, āvuso, bhikkhu ācāravipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito’ti. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati ācāravipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkitaṃ, nāpi añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmo, āvuso, bhikkhu ācāravipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito’ti, api ca sova bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘ahaṃ, āvuso, ācāravipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkitomhī’ti. Ākaṅkhamāno, bhikkhave, bhikkhu tena diṭṭhena tena sutena tāya parisaṅkāya tadahuposathe cātuddase vā pannarase vā tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāhareyya –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામો પુગ્ગલો આચારવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો, તસ્સ પાતિમોક્ખં ઠપેમિ, ન તસ્મિં સમ્મુખીભૂતે પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતબ્બન્તિ – ધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmo puggalo ācāravipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito, tassa pātimokkhaṃ ṭhapemi, na tasmiṃ sammukhībhūte pātimokkhaṃ uddisitabbanti – dhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ.
૩૯૭. ‘‘કથં દિટ્ઠિવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો હોતિ? ઇધ પન, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ યેહિ આકારેહિ યેહિ લિઙ્ગેહિ યેહિ નિમિત્તેહિ દિટ્ઠિવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો હોતિ, તેહિ આકારેહિ તેહિ લિઙ્ગેહિ તેહિ નિમિત્તેહિ ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ દિટ્ઠિવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતં. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ દિટ્ઠિવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતં, અપિ ચ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામો, આવુસો, ભિક્ખુ દિટ્ઠિવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો’તિ. ન હેવ ખો ભિક્ખુ ભિક્ખું પસ્સતિ દિટ્ઠિવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતં, નાપિ અઞ્ઞો ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘ઇત્થન્નામો, આવુસો, ભિક્ખુ દિટ્ઠિવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો’તિ, અપિ ચ સોવ ભિક્ખુ ભિક્ખુસ્સ આરોચેતિ – ‘અહં, આવુસો, દિટ્ઠિવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતોમ્હી’તિ. આકઙ્ખમાનો, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ તેન દિટ્ઠેન તેન સુતેન તાય પરિસઙ્કાય તદહુપોસથે ચાતુદ્દસે વા પન્નરસે વા તસ્મિં પુગ્ગલે સમ્મુખીભૂતે સઙ્ઘમજ્ઝે ઉદાહરેય્ય –
397. ‘‘Kathaṃ diṭṭhivipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito hoti? Idha pana, bhikkhave, bhikkhu yehi ākārehi yehi liṅgehi yehi nimittehi diṭṭhivipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito hoti, tehi ākārehi tehi liṅgehi tehi nimittehi bhikkhu bhikkhuṃ passati diṭṭhivipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkitaṃ. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati diṭṭhivipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkitaṃ, api ca añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmo, āvuso, bhikkhu diṭṭhivipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito’ti. Na heva kho bhikkhu bhikkhuṃ passati diṭṭhivipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkitaṃ, nāpi añño bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘itthannāmo, āvuso, bhikkhu diṭṭhivipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito’ti, api ca sova bhikkhu bhikkhussa āroceti – ‘ahaṃ, āvuso, diṭṭhivipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkitomhī’ti. Ākaṅkhamāno, bhikkhave, bhikkhu tena diṭṭhena tena sutena tāya parisaṅkāya tadahuposathe cātuddase vā pannarase vā tasmiṃ puggale sammukhībhūte saṅghamajjhe udāhareyya –
‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો. ઇત્થન્નામો પુગ્ગલો દિટ્ઠિવિપત્તિયા દિટ્ઠસુતપરિસઙ્કિતો, તસ્સ પાતિમોક્ખં ઠપેમિ, ન તસ્મિં સમ્મુખીભૂતે પાતિમોક્ખં ઉદ્દિસિતબ્બન્તિ – ધમ્મિકં પાતિમોક્ખટ્ઠપનં.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Itthannāmo puggalo diṭṭhivipattiyā diṭṭhasutaparisaṅkito, tassa pātimokkhaṃ ṭhapemi, na tasmiṃ sammukhībhūte pātimokkhaṃ uddisitabbanti – dhammikaṃ pātimokkhaṭṭhapanaṃ.
‘‘ઇમાનિ દસ ધમ્મિકાનિ પાતિમોક્ખટ્ઠપનાની’’તિ.
‘‘Imāni dasa dhammikāni pātimokkhaṭṭhapanānī’’ti.
પઠમભાણવારો નિટ્ઠિતો.
Paṭhamabhāṇavāro niṭṭhito.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / ધમ્મિકપાતિમોક્ખટ્ઠપનકથા • Dhammikapātimokkhaṭṭhapanakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ધમ્મિકપાતિમોક્ખટ્ઠપનકથાવણ્ણના • Dhammikapātimokkhaṭṭhapanakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પાતિમોક્ખસવનારહકથાદિવણ્ણના • Pātimokkhasavanārahakathādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૬. ધમ્મિકપાતિમોક્ખટ્ઠપનકથા • 6. Dhammikapātimokkhaṭṭhapanakathā