Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    14. த⁴ம்மிகஸுத்தங்

    14. Dhammikasuttaṃ

    ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² த⁴ம்மிகோ உபாஸகோ பஞ்சஹி உபாஸகஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² த⁴ம்மிகோ உபாஸகோ ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ஹி அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho dhammiko upāsako pañcahi upāsakasatehi saddhiṃ yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho dhammiko upāsako bhagavantaṃ gāthāhi ajjhabhāsi –

    378.

    378.

    ‘‘புச்சா²மி தங் கோ³தம பூ⁴ரிபஞ்ஞ, கத²ங்கரோ ஸாவகோ ஸாது⁴ ஹோதி;

    ‘‘Pucchāmi taṃ gotama bhūripañña, kathaṃkaro sāvako sādhu hoti;

    யோ வா அகா³ரா அனகா³ரமேதி, அகா³ரினோ வா பனுபாஸகாஸே.

    Yo vā agārā anagārameti, agārino vā panupāsakāse.

    379.

    379.

    ‘‘துவஞ்ஹி லோகஸ்ஸ ஸதே³வகஸ்ஸ, க³திங் பஜானாஸி பராயணஞ்ச;

    ‘‘Tuvañhi lokassa sadevakassa, gatiṃ pajānāsi parāyaṇañca;

    ந சத்தி² துல்யோ நிபுணத்த²த³ஸ்ஸீ, துவஞ்ஹி பு³த்³த⁴ங் பவரங் வத³ந்தி.

    Na catthi tulyo nipuṇatthadassī, tuvañhi buddhaṃ pavaraṃ vadanti.

    380.

    380.

    ‘‘ஸப்³ப³ங் துவங் ஞாணமவேச்ச த⁴ம்மங், பகாஸேஸி ஸத்தே அனுகம்பமானோ;

    ‘‘Sabbaṃ tuvaṃ ñāṇamavecca dhammaṃ, pakāsesi satte anukampamāno;

    விவட்டச்ச²தோ³ஸி ஸமந்தசக்கு², விரோசஸி விமலோ ஸப்³ப³லோகே.

    Vivaṭṭacchadosi samantacakkhu, virocasi vimalo sabbaloke.

    381.

    381.

    ‘‘ஆக³ஞ்சி² தே ஸந்திகே நாக³ராஜா, ஏராவணோ நாம ஜினோதி ஸுத்வா;

    ‘‘Āgañchi te santike nāgarājā, erāvaṇo nāma jinoti sutvā;

    ஸோபி தயா மந்தயித்வாஜ்ஜ²க³மா, ஸாதூ⁴தி ஸுத்வான பதீதரூபோ.

    Sopi tayā mantayitvājjhagamā, sādhūti sutvāna patītarūpo.

    382.

    382.

    ‘‘ராஜாபி தங் வெஸ்ஸவணோ குவேரோ, உபேதி த⁴ம்மங் பரிபுச்ச²மானோ;

    ‘‘Rājāpi taṃ vessavaṇo kuvero, upeti dhammaṃ paripucchamāno;

    தஸ்ஸாபி த்வங் புச்சி²தோ ப்³ரூஸி தீ⁴ர, ஸோ சாபி ஸுத்வான பதீதரூபோ.

    Tassāpi tvaṃ pucchito brūsi dhīra, so cāpi sutvāna patītarūpo.

    383.

    383.

    ‘‘யே கேசிமே தித்தி²யா வாத³ஸீலா, ஆஜீவகா வா யதி³ வா நிக³ண்டா²;

    ‘‘Ye kecime titthiyā vādasīlā, ājīvakā vā yadi vā nigaṇṭhā;

    பஞ்ஞாய தங் நாதிதரந்தி ஸப்³பே³, டி²தோ வஜந்தங் விய ஸீக⁴கா³மிங்.

    Paññāya taṃ nātitaranti sabbe, ṭhito vajantaṃ viya sīghagāmiṃ.

    384.

    384.

    ‘‘யே கேசிமே ப்³ராஹ்மணா வாத³ஸீலா, வுத்³தா⁴ சாபி ப்³ராஹ்மணா ஸந்தி கேசி;

    ‘‘Ye kecime brāhmaṇā vādasīlā, vuddhā cāpi brāhmaṇā santi keci;

    ஸப்³பே³ தயி அத்த²ப³த்³தா⁴ ப⁴வந்தி, யே சாபி அஞ்ஞே வாதி³னோ மஞ்ஞமானா.

    Sabbe tayi atthabaddhā bhavanti, ye cāpi aññe vādino maññamānā.

    385.

    385.

    ‘‘அயஞ்ஹி த⁴ம்மோ நிபுணோ ஸுகோ² ச, யோயங் தயா ப⁴க³வா ஸுப்பவுத்தோ;

    ‘‘Ayañhi dhammo nipuṇo sukho ca, yoyaṃ tayā bhagavā suppavutto;

    தமேவ ஸப்³பே³பி 1 ஸுஸ்ஸூஸமானா, தங் நோ வத³ புச்சி²தோ பு³த்³த⁴ஸெட்ட².

    Tameva sabbepi 2 sussūsamānā, taṃ no vada pucchito buddhaseṭṭha.

    386.

    386.

    ‘‘ஸப்³பே³பி மே பி⁴க்க²வோ ஸன்னிஸின்னா, உபாஸகா சாபி ததே²வ ஸோதுங்;

    ‘‘Sabbepi me bhikkhavo sannisinnā, upāsakā cāpi tatheva sotuṃ;

    ஸுணந்து த⁴ம்மங் விமலேனானுபு³த்³த⁴ங், ஸுபா⁴ஸிதங் வாஸவஸ்ஸேவ தே³வா’’.

    Suṇantu dhammaṃ vimalenānubuddhaṃ, subhāsitaṃ vāsavasseva devā’’.

    387.

    387.

    ‘‘ஸுணாத² மே பி⁴க்க²வோ ஸாவயாமி வோ, த⁴ம்மங் து⁴தங் தஞ்ச சராத² ஸப்³பே³;

    ‘‘Suṇātha me bhikkhavo sāvayāmi vo, dhammaṃ dhutaṃ tañca carātha sabbe;

    இரியாபத²ங் பப்³ப³ஜிதானுலோமிகங், ஸேவேத² நங் அத்த²த³ஸோ முதீமா.

    Iriyāpathaṃ pabbajitānulomikaṃ, sevetha naṃ atthadaso mutīmā.

    388.

    388.

    ‘‘நோ வே விகாலே விசரெய்ய பி⁴க்கு², கா³மே ச பிண்டா³ய சரெய்ய காலே;

    ‘‘No ve vikāle vicareyya bhikkhu, gāme ca piṇḍāya careyya kāle;

    அகாலசாரிஞ்ஹி ஸஜந்தி ஸங்கா³, தஸ்மா விகாலே ந சரந்தி பு³த்³தா⁴.

    Akālacāriñhi sajanti saṅgā, tasmā vikāle na caranti buddhā.

    389.

    389.

    ‘‘ரூபா ச ஸத்³தா³ ச ரஸா ச க³ந்தா⁴, ப²ஸ்ஸா ச யே ஸம்மத³யந்தி ஸத்தே;

    ‘‘Rūpā ca saddā ca rasā ca gandhā, phassā ca ye sammadayanti satte;

    ஏதேஸு த⁴ம்மேஸு வினெய்ய ச²ந்த³ங், காலேன ஸோ பவிஸே பாதராஸங்.

    Etesu dhammesu vineyya chandaṃ, kālena so pavise pātarāsaṃ.

    390.

    390.

    ‘‘பிண்ட³ஞ்ச பி⁴க்கு² ஸமயேன லத்³தா⁴, ஏகோ படிக்கம்ம ரஹோ நிஸீதே³;

    ‘‘Piṇḍañca bhikkhu samayena laddhā, eko paṭikkamma raho nisīde;

    அஜ்ஜ²த்தசிந்தீ ந மனோ ப³ஹித்³தா⁴, நிச்சா²ரயே ஸங்க³ஹிதத்தபா⁴வோ.

    Ajjhattacintī na mano bahiddhā, nicchāraye saṅgahitattabhāvo.

    391.

    391.

    ‘‘ஸசேபி ஸோ ஸல்லபே ஸாவகேன, அஞ்ஞேன வா கேனசி பி⁴க்கு²னா வா;

    ‘‘Sacepi so sallape sāvakena, aññena vā kenaci bhikkhunā vā;

    த⁴ம்மங் பணீதங் தமுதா³ஹரெய்ய, ந பேஸுணங் நோபி பரூபவாத³ங்.

    Dhammaṃ paṇītaṃ tamudāhareyya, na pesuṇaṃ nopi parūpavādaṃ.

    392.

    392.

    ‘‘வாத³ஞ்ஹி ஏகே படிஸேனியந்தி, ந தே பஸங்ஸாம பரித்தபஞ்ஞே;

    ‘‘Vādañhi eke paṭiseniyanti, na te pasaṃsāma parittapaññe;

    ததோ ததோ நே பஸஜந்தி ஸங்கா³, சித்தஞ்ஹி தே தத்த² க³மெந்தி தூ³ரே.

    Tato tato ne pasajanti saṅgā, cittañhi te tattha gamenti dūre.

    393.

    393.

    ‘‘பிண்ட³ங் விஹாரங் ஸயனாஸனஞ்ச, ஆபஞ்ச ஸங்கா⁴டிரஜூபவாஹனங்;

    ‘‘Piṇḍaṃ vihāraṃ sayanāsanañca, āpañca saṅghāṭirajūpavāhanaṃ;

    ஸுத்வான த⁴ம்மங் ஸுக³தேன தே³ஸிதங், ஸங்கா²ய ஸேவே வரபஞ்ஞஸாவகோ.

    Sutvāna dhammaṃ sugatena desitaṃ, saṅkhāya seve varapaññasāvako.

    394.

    394.

    ‘‘தஸ்மா ஹி பிண்டே³ ஸயனாஸனே ச, ஆபே ச ஸங்கா⁴டிரஜூபவாஹனே;

    ‘‘Tasmā hi piṇḍe sayanāsane ca, āpe ca saṅghāṭirajūpavāhane;

    ஏதேஸு த⁴ம்மேஸு அனூபலித்தோ, பி⁴க்கு² யதா² பொக்க²ரே வாரிபி³ந்து³.

    Etesu dhammesu anūpalitto, bhikkhu yathā pokkhare vāribindu.

    395.

    395.

    ‘‘க³ஹட்ட²வத்தங் பன வோ வதா³மி, யதா²கரோ ஸாவகோ ஸாது⁴ ஹோதி;

    ‘‘Gahaṭṭhavattaṃ pana vo vadāmi, yathākaro sāvako sādhu hoti;

    ந ஹேஸ 3 லப்³பா⁴ ஸபரிக்³க³ஹேன, ப²ஸ்ஸேதுங் யோ கேவலோ பி⁴க்கு²த⁴ம்மோ.

    Na hesa 4 labbhā sapariggahena, phassetuṃ yo kevalo bhikkhudhammo.

    396.

    396.

    ‘‘பாணங் ந ஹனே 5 ந ச கா⁴தயெய்ய, ந சானுஜஞ்ஞா ஹனதங் பரேஸங்;

    ‘‘Pāṇaṃ na hane 6 na ca ghātayeyya, na cānujaññā hanataṃ paresaṃ;

    ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ங், யே தா²வரா யே ச தஸா ஸந்தி 7 லோகே.

    Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ, ye thāvarā ye ca tasā santi 8 loke.

    397.

    397.

    ‘‘ததோ அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயெய்ய, கிஞ்சி க்வசி ஸாவகோ பு³ஜ்ஜ²மானோ;

    ‘‘Tato adinnaṃ parivajjayeyya, kiñci kvaci sāvako bujjhamāno;

    ந ஹாரயே ஹரதங் நானுஜஞ்ஞா, ஸப்³ப³ங் அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயெய்ய.

    Na hāraye harataṃ nānujaññā, sabbaṃ adinnaṃ parivajjayeyya.

    398.

    398.

    ‘‘அப்³ரஹ்மசரியங் பரிவஜ்ஜயெய்ய, அங்கா³ரகாஸுங் ஜலிதங்வ விஞ்ஞூ;

    ‘‘Abrahmacariyaṃ parivajjayeyya, aṅgārakāsuṃ jalitaṃva viññū;

    அஸம்பு⁴ணந்தோ பன ப்³ரஹ்மசரியங், பரஸ்ஸ தா³ரங் ந அதிக்கமெய்ய.

    Asambhuṇanto pana brahmacariyaṃ, parassa dāraṃ na atikkameyya.

    399.

    399.

    ‘‘ஸப⁴க்³க³தோ வா பரிஸக்³க³தோ வா, ஏகஸ்ஸ வேகோ 9 ந முஸா ப⁴ணெய்ய;

    ‘‘Sabhaggato vā parisaggato vā, ekassa veko 10 na musā bhaṇeyya;

    ந பா⁴ணயே ப⁴ணதங் நானுஜஞ்ஞா, ஸப்³ப³ங் அபூ⁴தங் பரிவஜ்ஜயெய்ய.

    Na bhāṇaye bhaṇataṃ nānujaññā, sabbaṃ abhūtaṃ parivajjayeyya.

    400.

    400.

    ‘‘மஜ்ஜஞ்ச பானங் ந ஸமாசரெய்ய, த⁴ம்மங் இமங் ரோசயே யோ க³ஹட்டோ²;

    ‘‘Majjañca pānaṃ na samācareyya, dhammaṃ imaṃ rocaye yo gahaṭṭho;

    ந பாயயே பிவதங் நானுஜஞ்ஞா, உம்மாத³னந்தங் இதி நங் விதி³த்வா.

    Na pāyaye pivataṃ nānujaññā, ummādanantaṃ iti naṃ viditvā.

    401.

    401.

    ‘‘மதா³ ஹி பாபானி கரொந்தி பா³லா, காரெந்தி சஞ்ஞேபி ஜனே பமத்தே;

    ‘‘Madā hi pāpāni karonti bālā, kārenti caññepi jane pamatte;

    ஏதங் அபுஞ்ஞாயதனங் விவஜ்ஜயே, உம்மாத³னங் மோஹனங் பா³லகந்தங்.

    Etaṃ apuññāyatanaṃ vivajjaye, ummādanaṃ mohanaṃ bālakantaṃ.

    402.

    402.

    ‘‘பாணங் ந ஹனே ந சாதி³ன்னமாதி³யே, முஸா ந பா⁴ஸே ந ச மஜ்ஜபோ ஸியா;

    ‘‘Pāṇaṃ na hane na cādinnamādiye, musā na bhāse na ca majjapo siyā;

    அப்³ரஹ்மசரியா விரமெய்ய மேது²னா, ரத்திங் ந பு⁴ஞ்ஜெய்ய விகாலபோ⁴ஜனங்.

    Abrahmacariyā virameyya methunā, rattiṃ na bhuñjeyya vikālabhojanaṃ.

    403.

    403.

    ‘‘மாலங் ந தா⁴ரே ந ச க³ந்த⁴மாசரே, மஞ்சே ச²மாயங் வ ஸயேத² ஸந்த²தே;

    ‘‘Mālaṃ na dhāre na ca gandhamācare, mañce chamāyaṃ va sayetha santhate;

    ஏதஞ்ஹி அட்ட²ங்கி³கமாஹுபோஸத²ங், பு³த்³தே⁴ன து³க்க²ந்தகு³னா பகாஸிதங்.

    Etañhi aṭṭhaṅgikamāhuposathaṃ, buddhena dukkhantagunā pakāsitaṃ.

    404.

    404.

    ‘‘ததோ ச பக்க²ஸ்ஸுபவஸ்ஸுபோஸத²ங், சாதுத்³த³ஸிங் பஞ்சத³ஸிஞ்ச அட்ட²மிங்;

    ‘‘Tato ca pakkhassupavassuposathaṃ, cātuddasiṃ pañcadasiñca aṭṭhamiṃ;

    பாடிஹாரியபக்க²ஞ்ச பஸன்னமானஸோ, அட்ட²ங்கு³பேதங் ஸுஸமத்தரூபங்.

    Pāṭihāriyapakkhañca pasannamānaso, aṭṭhaṅgupetaṃ susamattarūpaṃ.

    405.

    405.

    ‘‘ததோ ச பாதோ உபவுத்து²போஸதோ², அன்னேன பானேன ச பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங்;

    ‘‘Tato ca pāto upavutthuposatho, annena pānena ca bhikkhusaṅghaṃ;

    பஸன்னசித்தோ அனுமோத³மானோ, யதா²ரஹங் ஸங்விப⁴ஜேத² விஞ்ஞூ.

    Pasannacitto anumodamāno, yathārahaṃ saṃvibhajetha viññū.

    406.

    406.

    ‘‘த⁴ம்மேன மாதாபிதரோ ப⁴ரெய்ய, பயோஜயே த⁴ம்மிகங் ஸோ வணிஜ்ஜங்;

    ‘‘Dhammena mātāpitaro bhareyya, payojaye dhammikaṃ so vaṇijjaṃ;

    ஏதங் கி³ஹீ வத்தயமப்பமத்தோ, ஸயம்பபே⁴ நாம உபேதி தே³வே’’தி.

    Etaṃ gihī vattayamappamatto, sayampabhe nāma upeti deve’’ti.

    த⁴ம்மிகஸுத்தங் சுத்³த³ஸமங் நிட்டி²தங்.

    Dhammikasuttaṃ cuddasamaṃ niṭṭhitaṃ.

    சூளவக்³கோ³ து³தியோ நிட்டி²தோ.

    Cūḷavaggo dutiyo niṭṭhito.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ரதனாமக³ந்தோ⁴ ஹிரி ச, மங்க³லங் ஸூசிலோமேன;

    Ratanāmagandho hiri ca, maṅgalaṃ sūcilomena;

    த⁴ம்மசரியஞ்ச ப்³ராஹ்மணோ 11, நாவா கிங்ஸீலமுட்டா²னங்.

    Dhammacariyañca brāhmaṇo 12, nāvā kiṃsīlamuṭṭhānaṃ.

    ராஹுலோ புன கப்போ ச, பரிப்³பா³ஜனியங் ததா²;

    Rāhulo puna kappo ca, paribbājaniyaṃ tathā;

    த⁴ம்மிகஞ்ச விது³னோ ஆஹு, சூளவக்³க³ந்தி சுத்³த³ஸாதி.

    Dhammikañca viduno āhu, cūḷavagganti cuddasāti.







    Footnotes:
    1. ஸப்³பே³ மயங் (ஸ்யா॰)
    2. sabbe mayaṃ (syā.)
    3. ந ஹேஸோ (ஸீ॰)
    4. na heso (sī.)
    5. ந ஹானே (ஸீ॰)
    6. na hāne (sī.)
    7. தஸந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    8. tasanti (sī. pī.)
    9. சேதோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    10. ceto (sī. syā.)
    11. கபிலோ ப்³ராஹ்மணோபி ச (ஸ்யா॰ க॰)
    12. kapilo brāhmaṇopi ca (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 14. த⁴ம்மிகஸுத்தவண்ணனா • 14. Dhammikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact