Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    7. த⁴னஸுத்தங்

    7. Dhanasuttaṃ

    47. ‘‘பஞ்சிமானி, பி⁴க்க²வே, த⁴னானி. கதமானி பஞ்ச? ஸத்³தா⁴த⁴னங், ஸீலத⁴னங், ஸுதத⁴னங், சாக³த⁴னங், பஞ்ஞாத⁴னங்.

    47. ‘‘Pañcimāni, bhikkhave, dhanāni. Katamāni pañca? Saddhādhanaṃ, sīladhanaṃ, sutadhanaṃ, cāgadhanaṃ, paññādhanaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸத்³தா⁴த⁴னங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ஸத்³தோ⁴ ஹோதி, ஸத்³த³ஹதி ததா²க³தஸ்ஸ போ³தி⁴ங் – ‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா…பே॰… ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’தி. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸத்³தா⁴த⁴னங்.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, saddhādhanaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako saddho hoti, saddahati tathāgatassa bodhiṃ – ‘itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā’ti. Idaṃ vuccati, bhikkhave, saddhādhanaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச , பி⁴க்க²வே, ஸீலத⁴னங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ பாணாதிபாதா படிவிரதோ ஹோதி…பே॰… ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னா படிவிரதோ ஹோதி. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸீலத⁴னங்.

    ‘‘Katamañca , bhikkhave, sīladhanaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako pāṇātipātā paṭivirato hoti…pe… surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato hoti. Idaṃ vuccati, bhikkhave, sīladhanaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸுதத⁴னங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ ஹோதி…பே॰… தி³ட்டி²யா ஸுப்படிவித்³தோ⁴. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸுதத⁴னங்.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, sutadhanaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako bahussuto hoti…pe… diṭṭhiyā suppaṭividdho. Idaṃ vuccati, bhikkhave, sutadhanaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, சாக³த⁴னங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ விக³தமலமச்சே²ரேன சேதஸா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி முத்தசாகோ³ பயதபாணி வொஸ்ஸக்³க³ரதோ யாசயோகோ³ தா³னஸங்விபா⁴க³ரதோ. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, சாக³த⁴னங்.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, cāgadhanaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati muttacāgo payatapāṇi vossaggarato yācayogo dānasaṃvibhāgarato. Idaṃ vuccati, bhikkhave, cāgadhanaṃ.

    ‘‘கதமஞ்ச, பி⁴க்க²வே, பஞ்ஞாத⁴னங்? இத⁴, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ பஞ்ஞவா ஹோதி, உத³யத்த²கா³மினியா பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ அரியாய நிப்³பே³தி⁴காய ஸம்மா து³க்க²க்க²யகா³மினியா. இத³ங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, பஞ்ஞாத⁴னங். இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்ச த⁴னானீ’’தி.

    ‘‘Katamañca, bhikkhave, paññādhanaṃ? Idha, bhikkhave, ariyasāvako paññavā hoti, udayatthagāminiyā paññāya samannāgato ariyāya nibbedhikāya sammā dukkhakkhayagāminiyā. Idaṃ vuccati, bhikkhave, paññādhanaṃ. Imāni kho, bhikkhave, pañca dhanānī’’ti.

    1 ‘‘யஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ ததா²க³தே, அசலா ஸுப்பதிட்டி²தா;

    2 ‘‘Yassa saddhā tathāgate, acalā suppatiṭṭhitā;

    ஸீலஞ்ச யஸ்ஸ கல்யாணங், அரியகந்தங் பஸங்ஸிதங்.

    Sīlañca yassa kalyāṇaṃ, ariyakantaṃ pasaṃsitaṃ.

    ‘‘ஸங்கே⁴ பஸாதோ³ யஸ்ஸத்தி², உஜுபூ⁴தஞ்ச த³ஸ்ஸனங்;

    ‘‘Saṅghe pasādo yassatthi, ujubhūtañca dassanaṃ;

    அத³லித்³தோ³தி தங் ஆஹு, அமோக⁴ங் தஸ்ஸ ஜீவிதங்.

    Adaliddoti taṃ āhu, amoghaṃ tassa jīvitaṃ.

    ‘‘தஸ்மா ஸத்³த⁴ஞ்ச ஸீலஞ்ச, பஸாத³ங் த⁴ம்மத³ஸ்ஸனங்;

    ‘‘Tasmā saddhañca sīlañca, pasādaṃ dhammadassanaṃ;

    அனுயுஞ்ஜேத² மேதா⁴வீ, ஸரங் பு³த்³தா⁴ன ஸாஸன’’ந்தி. ஸத்தமங்;

    Anuyuñjetha medhāvī, saraṃ buddhāna sāsana’’nti. sattamaṃ;







    Footnotes:
    1. அ॰ நி॰ 4.52
    2. a. ni. 4.52



    Related texts:



    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 7-8. த⁴னஸுத்தாதி³வண்ணனா • 7-8. Dhanasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact