Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) |
10. தா⁴துவிப⁴ங்க³ஸுத்தவண்ணனா
10. Dhātuvibhaṅgasuttavaṇṇanā
342. ஏவங் மே ஸுதந்தி தா⁴துவிப⁴ங்க³ஸுத்தங். தத்த² சாரிகந்தி துரிதக³மனசாரிகங். ஸசே தே ப⁴க்³க³வ அக³ரூதி ஸசே துய்ஹங் பா⁴ரியங் அபா²ஸுகங் கிஞ்சி நத்தி². ஸசே ஸோ அனுஜானாதீதி ப⁴க்³க³வஸ்ஸ கிர ஏதத³ஹோஸி – ‘‘பப்³ப³ஜிதா நாம நானாஅஜ்ஜா²ஸயா, ஏகோ க³ணாபி⁴ரதோ ஹோதி, ஏகோ ஏகாபி⁴ரதோ. ஸசே ஸோ ஏகாபி⁴ரதோ ப⁴விஸ்ஸதி, ‘ஆவுஸோ, மா பாவிஸி, மயா ஸாலா லத்³தா⁴’தி வக்க²தி. ஸசே அயங் ஏகாபி⁴ரதோ ப⁴விஸ்ஸதி, ‘ஆவுஸோ, நிக்க²ம, மயா ஸாலா லத்³தா⁴’தி வக்க²தி. ஏவங் ஸந்தே அஹங் உபி⁴ன்னங் விவாத³காரேதா நாம ப⁴விஸ்ஸாமி, தி³ன்னங் நாம தி³ன்னமேவ வட்டதி, கதங் கதமேவா’’தி. தஸ்மா ஏவமாஹ.
342.Evaṃme sutanti dhātuvibhaṅgasuttaṃ. Tattha cārikanti turitagamanacārikaṃ. Sace te bhaggava agarūti sace tuyhaṃ bhāriyaṃ aphāsukaṃ kiñci natthi. Sace so anujānātīti bhaggavassa kira etadahosi – ‘‘pabbajitā nāma nānāajjhāsayā, eko gaṇābhirato hoti, eko ekābhirato. Sace so ekābhirato bhavissati, ‘āvuso, mā pāvisi, mayā sālā laddhā’ti vakkhati. Sace ayaṃ ekābhirato bhavissati, ‘āvuso, nikkhama, mayā sālā laddhā’ti vakkhati. Evaṃ sante ahaṃ ubhinnaṃ vivādakāretā nāma bhavissāmi, dinnaṃ nāma dinnameva vaṭṭati, kataṃ katamevā’’ti. Tasmā evamāha.
குலபுத்தோதி ஜாதிகுலபுத்தோபி ஆசாரகுலபுத்தோபி. வாஸூபக³தோதி வாஸங் உபக³தோ. குதோ ஆக³ந்த்வாதி? தக்கஸீலனக³ரதோ.
Kulaputtoti jātikulaputtopi ācārakulaputtopi. Vāsūpagatoti vāsaṃ upagato. Kuto āgantvāti? Takkasīlanagarato.
தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா² – மஜ்ஜி²மப்பதே³ஸே கிர ராஜக³ஹனக³ரே பி³ம்பி³ஸாரே ரஜ்ஜங் காரெந்தே பச்சந்தே தக்கஸீலனக³ரே புக்குஸாதி ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. அத² தக்கஸீலதோ ப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா வாணிஜா ராஜக³ஹங் ஆக³தா பண்ணாகாரங் க³ஹெத்வா ராஜானங் அத்³த³ஸங்ஸு. ராஜா தே வந்தி³த்வா டி²தே ‘‘கத்த²வாஸினோ தும்ஹே’’தி புச்சி². தக்கஸீலவாஸினோ தே³வாதி. அத² நே ராஜா ஜனபத³ஸ்ஸ கே²மஸுபி⁴க்க²தாதீ³னி நக³ரஸ்ஸ ச பவத்திங் புச்சி²த்வா ‘‘கோ நாம தும்ஹாகங் ராஜா’’தி புச்சி². புக்குஸாதி நாம தே³வாதி. த⁴ம்மிகோதி? ஆம தே³வ த⁴ம்மிகோ. சதூஹி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி ஜனங் ஸங்க³ண்ஹாதி, லோகஸ்ஸ மாதாபிதிட்டா²னே டி²தோ, அங்கே³ நிபன்னதா³ரகங் விய ஜனங் தோஸேதீதி. கதரஸ்மிங் வயே வத்ததீதி? அத²ஸ்ஸ வயங் ஆசிக்கி²ங்ஸு. வயேஸுபி பி³ம்பி³ஸாரேன ஸமவயோ ஜாதோ. அத² தே ராஜா ஆஹ – ‘‘தாதா தும்ஹாகங் ராஜா த⁴ம்மிகோ, வயேன ச மே ஸமானோ, ஸக்குணெய்யாத² தும்ஹாகங் ராஜானங் மம மித்தங் காது’’ந்தி. ஸக்கோம தே³வாதி. ராஜா தேஸங் ஸுங்கங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா கே³ஹஞ்ச தா³பெத்வா – ‘‘க³ச்ச²த² ப⁴ண்ட³ங் விக்கிணித்வா க³மனகாலே மங் தி³ஸ்வா க³ச்செ²ய்யாதா²’’தி ஆஹ. தே ததா² கத்வா க³மனகாலே ராஜானங் அத்³த³ஸங்ஸு. ‘‘க³ச்ச²த² தும்ஹாகங் ராஜானங் மம வசனேன புனப்புனங் ஆரொக்³யங் புச்சி²த்வா ‘ராஜா தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் மித்தபா⁴வங் இச்ச²தீ’தி வத³தா²’’தி ஆஹ.
Tatrāyaṃ anupubbikathā – majjhimappadese kira rājagahanagare bimbisāre rajjaṃ kārente paccante takkasīlanagare pukkusāti rājā rajjaṃ kāresi. Atha takkasīlato bhaṇḍaṃ gahetvā vāṇijā rājagahaṃ āgatā paṇṇākāraṃ gahetvā rājānaṃ addasaṃsu. Rājā te vanditvā ṭhite ‘‘katthavāsino tumhe’’ti pucchi. Takkasīlavāsino devāti. Atha ne rājā janapadassa khemasubhikkhatādīni nagarassa ca pavattiṃ pucchitvā ‘‘ko nāma tumhākaṃ rājā’’ti pucchi. Pukkusāti nāma devāti. Dhammikoti? Āma deva dhammiko. Catūhi saṅgahavatthūhi janaṃ saṅgaṇhāti, lokassa mātāpitiṭṭhāne ṭhito, aṅge nipannadārakaṃ viya janaṃ tosetīti. Katarasmiṃ vaye vattatīti? Athassa vayaṃ ācikkhiṃsu. Vayesupi bimbisārena samavayo jāto. Atha te rājā āha – ‘‘tātā tumhākaṃ rājā dhammiko, vayena ca me samāno, sakkuṇeyyātha tumhākaṃ rājānaṃ mama mittaṃ kātu’’nti. Sakkoma devāti. Rājā tesaṃ suṅkaṃ vissajjetvā gehañca dāpetvā – ‘‘gacchatha bhaṇḍaṃ vikkiṇitvā gamanakāle maṃ disvā gaccheyyāthā’’ti āha. Te tathā katvā gamanakāle rājānaṃ addasaṃsu. ‘‘Gacchatha tumhākaṃ rājānaṃ mama vacanena punappunaṃ ārogyaṃ pucchitvā ‘rājā tumhehi saddhiṃ mittabhāvaṃ icchatī’ti vadathā’’ti āha.
தே ஸாதூ⁴தி படிஸ்ஸுணித்வா க³ந்த்வா ப⁴ண்ட³ங் படிஸாமெத்வா பு⁴த்தபாதராஸா ராஜானங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³ங்ஸு. ராஜா ‘‘கஹங் ப⁴ணே தும்ஹே எத்தகே இமே தி³வஸே ந தி³ஸ்ஸதா²’’தி புச்சி². தே ஸப்³ப³ங் பவத்திங் ஆரோசேஸுங். ராஜா – ‘‘ஸாது⁴, தாதா, தும்ஹே நிஸ்ஸாய மயா மஜ்ஜி²மப்பதே³ஸே ராஜா மித்தோ லத்³தோ⁴’’தி அத்தமனோ அஹோஸி. அபரபா⁴கே³ ராஜக³ஹவாஸினோபி வாணிஜா தக்கஸீலங் அக³மங்ஸு. தே பண்ணாகாரங் க³ஹெத்வா ஆக³தே புக்குஸாதி ராஜா ‘‘குதோ ஆக³தத்தா²’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ராஜக³ஹதோ’’தி ஸுத்வா ‘‘மய்ஹங் ஸஹாயஸ்ஸ நக³ரதோ ஆக³தா தும்ஹே’’தி. ஆம தே³வாதி. ஆரொக்³யங் மே ஸஹாயஸ்ஸாதி ஆரொக்³யங் புச்சி²த்வா ‘‘அஜ்ஜ பட்டா²ய யே மய்ஹங் ஸஹாயஸ்ஸ நக³ரதோ ஜங்க⁴ஸத்தே²ன வா ஸகடஸத்தே²ன வா வாணிஜா ஆக³ச்ச²ந்தி, ஸப்³பே³ஸங் மம விஸயங் பவிட்ட²காலதோ பட்டா²ய வஸனகே³ஹானி, ராஜகொட்டா²கா³ரதோ நிவாபஞ்ச தெ³ந்து, ஸுங்கங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்து, கிஞ்சி உபத்³த³வங் மா கரொந்தூ’’தி பே⁴ரிங் சராபேஸி. பி³ம்பி³ஸாரோபி அத்தனோ நக³ரே ததே²வ பே⁴ரிங் சராபேஸி.
Te sādhūti paṭissuṇitvā gantvā bhaṇḍaṃ paṭisāmetvā bhuttapātarāsā rājānaṃ upasaṅkamitvā vandiṃsu. Rājā ‘‘kahaṃ bhaṇe tumhe ettake ime divase na dissathā’’ti pucchi. Te sabbaṃ pavattiṃ ārocesuṃ. Rājā – ‘‘sādhu, tātā, tumhe nissāya mayā majjhimappadese rājā mitto laddho’’ti attamano ahosi. Aparabhāge rājagahavāsinopi vāṇijā takkasīlaṃ agamaṃsu. Te paṇṇākāraṃ gahetvā āgate pukkusāti rājā ‘‘kuto āgatatthā’’ti pucchitvā ‘‘rājagahato’’ti sutvā ‘‘mayhaṃ sahāyassa nagarato āgatā tumhe’’ti. Āma devāti. Ārogyaṃ me sahāyassāti ārogyaṃ pucchitvā ‘‘ajja paṭṭhāya ye mayhaṃ sahāyassa nagarato jaṅghasatthena vā sakaṭasatthena vā vāṇijā āgacchanti, sabbesaṃ mama visayaṃ paviṭṭhakālato paṭṭhāya vasanagehāni, rājakoṭṭhāgārato nivāpañca dentu, suṅkaṃ vissajjentu, kiñci upaddavaṃ mā karontū’’ti bheriṃ carāpesi. Bimbisāropi attano nagare tatheva bheriṃ carāpesi.
அத² பி³ம்பி³ஸாரோ புக்குஸாதிஸ்ஸ பண்ணங் பஹிணி – ‘‘பச்சந்ததே³ஸே நாம மணிமுத்தாதீ³னி ரதனானி உப்பஜ்ஜந்தி, யங் மய்ஹங் ஸஹாயஸ்ஸ ரஜ்ஜே த³ஸ்ஸனீயங் வா ஸவனீயங் வா ரதனங் உப்பஜ்ஜதி, தத்த² மே மா மச்ச²ராயதூ’’தி. புக்குஸாதிபி – ‘‘மஜ்ஜி²மதே³ஸோ நாம மஹாஜனபதோ³, யங் தத்த² ஏவரூபங் ரதனங் உப்பஜ்ஜதி, தத்த² மே ஸஹாயோ மா மச்ச²ராயதூ’’தி படிபண்ணங் பஹிணி. ஏவங் தே க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே அஞ்ஞமஞ்ஞங் அதி³ஸ்வாபி த³ள்ஹமித்தா அஹேஸுங்.
Atha bimbisāro pukkusātissa paṇṇaṃ pahiṇi – ‘‘paccantadese nāma maṇimuttādīni ratanāni uppajjanti, yaṃ mayhaṃ sahāyassa rajje dassanīyaṃ vā savanīyaṃ vā ratanaṃ uppajjati, tattha me mā maccharāyatū’’ti. Pukkusātipi – ‘‘majjhimadeso nāma mahājanapado, yaṃ tattha evarūpaṃ ratanaṃ uppajjati, tattha me sahāyo mā maccharāyatū’’ti paṭipaṇṇaṃ pahiṇi. Evaṃ te gacchante gacchante kāle aññamaññaṃ adisvāpi daḷhamittā ahesuṃ.
ஏவங் தேஸங் கதிகங் கத்வா வஸந்தானங் பட²மதரங் புக்குஸாதிஸ்ஸ பண்ணாகாரோ உப்பஜ்ஜி. ராஜா கிர அட்ட² பஞ்சவண்ணே அனக்³க⁴கம்ப³லே லபி⁴. ஸோ – ‘‘அதிஸுந்த³ரா இமே கம்ப³லா, அஹங் ஸஹாயஸ்ஸ பேஸிஸ்ஸாமீ’’தி லாகா²கு³ளமத்தே அட்ட² ஸாரகரண்ட³கே லிகா²பெத்வா தேஸு தே கம்ப³லே பக்கி²பித்வா லாகா²ய வட்டாபெத்வா ஸேதவத்தே²ன வேடெ²த்வா ஸமுக்³கே³ பக்கி²பித்வா வத்தே²ன வேடெ²த்வா ராஜமுத்³தி³காய லஞ்செ²த்வா ‘‘மய்ஹங் ஸஹாயஸ்ஸ தே³தா²’’தி அமச்சே பேஸேஸி. ஸாஸனஞ்ச அதா³ஸி – ‘‘அயங் பண்ணாகாரோ நக³ரமஜ்ஜே² அமச்சாதி³பரிவுதேன த³ட்ட²ப்³போ³’’தி. தே க³ந்த்வா பி³ம்பி³ஸாரஸ்ஸ அத³ங்ஸு.
Evaṃ tesaṃ katikaṃ katvā vasantānaṃ paṭhamataraṃ pukkusātissa paṇṇākāro uppajji. Rājā kira aṭṭha pañcavaṇṇe anagghakambale labhi. So – ‘‘atisundarā ime kambalā, ahaṃ sahāyassa pesissāmī’’ti lākhāguḷamatte aṭṭha sārakaraṇḍake likhāpetvā tesu te kambale pakkhipitvā lākhāya vaṭṭāpetvā setavatthena veṭhetvā samugge pakkhipitvā vatthena veṭhetvā rājamuddikāya lañchetvā ‘‘mayhaṃ sahāyassa dethā’’ti amacce pesesi. Sāsanañca adāsi – ‘‘ayaṃ paṇṇākāro nagaramajjhe amaccādiparivutena daṭṭhabbo’’ti. Te gantvā bimbisārassa adaṃsu.
ஸோ ஸாஸனங் ஸுத்வா அமச்சாத³யோ ஸன்னிபதந்தூதி பே⁴ரிங் சராபெத்வா நக³ரமஜ்ஜே² அமச்சாதி³பரிவுதோ ஸேதச்ச²த்தேன தா⁴ரியமானேன பல்லங்கவரே நிஸின்னோ லஞ்ச²னங் பி⁴ந்தி³த்வா வத்த²ங் அபனெத்வா ஸமுக்³க³ங் விவரித்வா அந்தோ ப⁴ண்டி³கங் முஞ்சித்வா லாகா²கு³ளே தி³ஸ்வா ‘‘மய்ஹங் ஸஹாயோ புக்குஸாதி ‘ஜுதவித்தகோ மே ஸஹாயோ’தி மஞ்ஞமானோ மஞ்ஞே இமங் பண்ணாகாரங் பஹிணீ’’தி ஏகங் கு³ளங் க³ஹெத்வா ஹத்தே²ன வட்டெத்வா துலயந்தோவ அந்தோ து³ஸ்ஸப⁴ண்டி³கங் அத்தீ²தி அஞ்ஞாஸி. அத² நங் பல்லங்கபாதே³ பஹரித்வா தாவதே³வ லாகா² பரிபதி, ஸோ நகே²ன கரண்ட³கங் விவரித்வா அந்தோ கம்ப³லரதனங் தி³ஸ்வா இதரேபி விவராபேஸி, ஸப்³பே³பி கம்ப³லா அஹேஸுங். அத² நே பத்த²ராபேஸி, தே வண்ணஸம்பன்னா ப²ஸ்ஸஸம்பன்னா தீ³க⁴தோ ஸோளஸஹத்தா² திரியங் அட்ட²ஹத்தா² அஹேஸுங். மஹாஜனோ தி³ஸ்வா அங்கு³லியோ போடே²ஸி, சேலுக்கே²பங் அகாஸி, – ‘‘அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ அதி³ட்ட²ஸஹாயோ புக்குஸாதி அதி³ஸ்வாவ ஏவரூபங் பண்ணாகாரங் பேஸேஸி, யுத்தங் ஏவரூபங் மித்தங் காது’’ந்தி அத்தமனோ அஹோஸி. ராஜா ஏகமேகங் கம்ப³லங் அக்³கா⁴பேஸி, ஸப்³பே³ அனக்³கா⁴ அஹேஸுங். தேஸு சத்தாரோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பேஸேஸி, சத்தாரோ அத்தனோ க⁴ரே அகாஸி. ததோ சிந்தேஸி – ‘‘பச்சா² பேஸெந்தேன பட²மங் பேஸிதபண்ணாகாரதோ அதிரேகங் பேஸேதுங் வட்டதி, ஸஹாயேன ச மே அனக்³கோ⁴ பண்ணாகாரோ பேஸிதோ, கிங் நு கோ² பேஸேமீ’’தி?
So sāsanaṃ sutvā amaccādayo sannipatantūti bheriṃ carāpetvā nagaramajjhe amaccādiparivuto setacchattena dhāriyamānena pallaṅkavare nisinno lañchanaṃ bhinditvā vatthaṃ apanetvā samuggaṃ vivaritvā anto bhaṇḍikaṃ muñcitvā lākhāguḷe disvā ‘‘mayhaṃ sahāyo pukkusāti ‘jutavittako me sahāyo’ti maññamāno maññe imaṃ paṇṇākāraṃ pahiṇī’’ti ekaṃ guḷaṃ gahetvā hatthena vaṭṭetvā tulayantova anto dussabhaṇḍikaṃ atthīti aññāsi. Atha naṃ pallaṅkapāde paharitvā tāvadeva lākhā paripati, so nakhena karaṇḍakaṃ vivaritvā anto kambalaratanaṃ disvā itarepi vivarāpesi, sabbepi kambalā ahesuṃ. Atha ne pattharāpesi, te vaṇṇasampannā phassasampannā dīghato soḷasahatthā tiriyaṃ aṭṭhahatthā ahesuṃ. Mahājano disvā aṅguliyo poṭhesi, celukkhepaṃ akāsi, – ‘‘amhākaṃ rañño adiṭṭhasahāyo pukkusāti adisvāva evarūpaṃ paṇṇākāraṃ pesesi, yuttaṃ evarūpaṃ mittaṃ kātu’’nti attamano ahosi. Rājā ekamekaṃ kambalaṃ agghāpesi, sabbe anagghā ahesuṃ. Tesu cattāro sammāsambuddhassa pesesi, cattāro attano ghare akāsi. Tato cintesi – ‘‘pacchā pesentena paṭhamaṃ pesitapaṇṇākārato atirekaṃ pesetuṃ vaṭṭati, sahāyena ca me anaggho paṇṇākāro pesito, kiṃ nu kho pesemī’’ti?
கிங் பன ராஜக³ஹே ததோ அதி⁴கங் ரதனங் நத்தீ²தி? நோ நத்தி², மஹாபுஞ்ஞோ ராஜா, அபிச கோ² பனஸ்ஸ ஸோதாபன்னகாலதோ பட்டா²ய ட²பெத்வா தீணி ரதனானி அஞ்ஞங் ரதனங் ஸோமனஸ்ஸங் ஜனேதுங் ஸமத்த²ங் நாம நத்தி² . ஸோ ரதனங் விசினிதுங் ஆரத்³தோ⁴ – ரதனங் நாம ஸவிஞ்ஞாணகங் அவிஞ்ஞாணகந்தி து³வித⁴ங். தத்த² அவிஞ்ஞாணகங் ஸுவண்ணரஜதாதி³, ஸவிஞ்ஞாணகங் இந்த்³ரியப³த்³த⁴ங். அவிஞ்ஞாணகங் ஸவிஞ்ஞாணகஸ்ஸேவ அலங்காராதி³வஸேன பரிபோ⁴க³ங் ஹோதி, இதி இமேஸு த்³வீஸு ரதனேஸு ஸவிஞ்ஞாணகங் ஸெட்ட²ங். ஸவிஞ்ஞாணகம்பி து³வித⁴ங் திரச்சா²னரதனங் மனுஸ்ஸரதனந்தி. தத்த² திரச்சா²னரதனங் ஹத்தி²அஸ்ஸரதனங், தம்பி மனுஸ்ஸானங் உபபோ⁴க³த்த²மேவ நிப்³ப³த்ததி , இதி இமேஸுபி த்³வீஸு மனுஸ்ஸரதனங் ஸெட்ட²ங். மனுஸ்ஸரதனம்பி து³வித⁴ங் இத்தி²ரதனங் புரிஸரதனந்தி. தத்த² சக்கவத்தினோ ரஞ்ஞோ உப்பன்னங் இத்தி²ரதனம்பி புரிஸஸ்ஸேவ உபபோ⁴க³ங். இதி இமேஸுபி த்³வீஸு புரிஸரதனமேவ ஸெட்ட²ங்.
Kiṃ pana rājagahe tato adhikaṃ ratanaṃ natthīti? No natthi, mahāpuñño rājā, apica kho panassa sotāpannakālato paṭṭhāya ṭhapetvā tīṇi ratanāni aññaṃ ratanaṃ somanassaṃ janetuṃ samatthaṃ nāma natthi . So ratanaṃ vicinituṃ āraddho – ratanaṃ nāma saviññāṇakaṃ aviññāṇakanti duvidhaṃ. Tattha aviññāṇakaṃ suvaṇṇarajatādi, saviññāṇakaṃ indriyabaddhaṃ. Aviññāṇakaṃ saviññāṇakasseva alaṅkārādivasena paribhogaṃ hoti, iti imesu dvīsu ratanesu saviññāṇakaṃ seṭṭhaṃ. Saviññāṇakampi duvidhaṃ tiracchānaratanaṃ manussaratananti. Tattha tiracchānaratanaṃ hatthiassaratanaṃ, tampi manussānaṃ upabhogatthameva nibbattati , iti imesupi dvīsu manussaratanaṃ seṭṭhaṃ. Manussaratanampi duvidhaṃ itthiratanaṃ purisaratananti. Tattha cakkavattino rañño uppannaṃ itthiratanampi purisasseva upabhogaṃ. Iti imesupi dvīsu purisaratanameva seṭṭhaṃ.
புரிஸரதனம்பி து³வித⁴ங் அகா³ரியரதனங் அனகா³ரியரதனஞ்ச. தத்த² அகா³ரியரதனேஸுபி சக்கவத்திராஜா அஜ்ஜ பப்³ப³ஜிதஸாமணேரங் பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்த³தி, இதி இமேஸுபி த்³வீஸு அனகா³ரியரதனமேவ ஸெட்ட²ங். அனகா³ரியரதனம்பி து³வித⁴ங் ஸெக்க²ரதனஞ்ச அஸெக்க²ரதனஞ்ச. தத்த² ஸதஸஹஸ்ஸம்பி ஸெக்கா²னங் அஸெக்க²ஸ்ஸ பதே³ஸங் ந பாபுணாதி, இதி இமேஸுபி த்³வீஸு அஸெக்க²ரதனமேவ ஸெட்ட²ங். தம்பி து³வித⁴ங் பு³த்³த⁴ரதனங் ஸாவகரதனந்தி. தத்த² ஸதஸஹஸ்ஸம்பி ஸாவகரதனானங் பு³த்³த⁴ரதனஸ்ஸ பதே³ஸங் ந பாபுணாதி, இதி இமேஸுபி த்³வீஸூ பு³த்³த⁴ரதனமேவ ஸெட்ட²ங்.
Purisaratanampi duvidhaṃ agāriyaratanaṃ anagāriyaratanañca. Tattha agāriyaratanesupi cakkavattirājā ajja pabbajitasāmaṇeraṃ pañcapatiṭṭhitena vandati, iti imesupi dvīsu anagāriyaratanameva seṭṭhaṃ. Anagāriyaratanampi duvidhaṃ sekkharatanañca asekkharatanañca. Tattha satasahassampi sekkhānaṃ asekkhassa padesaṃ na pāpuṇāti, iti imesupi dvīsu asekkharatanameva seṭṭhaṃ. Tampi duvidhaṃ buddharatanaṃ sāvakaratananti. Tattha satasahassampi sāvakaratanānaṃ buddharatanassa padesaṃ na pāpuṇāti, iti imesupi dvīsū buddharatanameva seṭṭhaṃ.
பு³த்³த⁴ரதனம்பி து³வித⁴ங் பச்சேகபு³த்³த⁴ரதனங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ரதனந்தி. தத்த² ஸதஸஹஸ்ஸம்பி பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ஸ்ஸ பதே³ஸங் ந பாபுணாதி, இதி இமேஸுபி த்³வீஸு ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ரதனங்யேவ ஸெட்ட²ங். ஸதே³வகஸ்மிஞ்ஹி லோகே பு³த்³த⁴ரதனஸமங் ரதனங் நாம நத்தி². தஸ்மா அஸதி³ஸமேவ ரதனங் மய்ஹங் ஸஹாயஸ்ஸ பேஸெஸ்ஸாமீதி சிந்தெத்வா தக்கஸீலவாஸினோ புச்சி² – ‘‘தாதா தும்ஹாகங் ஜனபதே³ பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மோ ஸங்கோ⁴தி இமானி தீணி ரதனானி தி³ஸ்ஸந்தீ’’தி. கோ⁴ஸோபி ஸோ மஹாராஜ தாவ தத்த² நத்தி², த³ஸ்ஸனங் பன குதோதி.
Buddharatanampi duvidhaṃ paccekabuddharatanaṃ sabbaññubuddharatananti. Tattha satasahassampi paccekabuddhānaṃ sabbaññubuddhassa padesaṃ na pāpuṇāti, iti imesupi dvīsu sabbaññubuddharatanaṃyeva seṭṭhaṃ. Sadevakasmiñhi loke buddharatanasamaṃ ratanaṃ nāma natthi. Tasmā asadisameva ratanaṃ mayhaṃ sahāyassa pesessāmīti cintetvā takkasīlavāsino pucchi – ‘‘tātā tumhākaṃ janapade buddho dhammo saṅghoti imāni tīṇi ratanāni dissantī’’ti. Ghosopi so mahārāja tāva tattha natthi, dassanaṃ pana kutoti.
‘‘ஸுந்த³ரங் தாதா’’தி ராஜா துட்டோ² சிந்தேஸி – ‘‘ஸக்கா ப⁴வெய்ய ஜனஸங்க³ஹத்தா²ய மய்ஹங் ஸஹாயஸ்ஸ வஸனட்டா²னங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ங் பேஸேதுங், பு³த்³தா⁴ பன பச்சந்திமேஸு ஜனபதே³ஸு ந அருணங் உட்ட²பெந்தி. தஸ்மா ஸத்தா²ரா க³ந்துங் ந ஸக்கா. ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானாத³யோ மஹாஸாவகே பேஸேதுங் ஸக்கா ப⁴வெய்ய. மயா பன ‘தே²ரா பச்சந்தே வஸந்தீ’தி ஸுத்வாபி மனுஸ்ஸே பேஸெத்வா தே அத்தனோ ஸமீபங் ஆணாபெத்வா உபட்டா²துமேவ யுத்தங். தஸ்மா ந தே²ரேஹிபி ஸக்கா க³ந்துங். யேன பனாகாரேன ஸாஸனே பேஸிதே ஸத்தா² ச மஹாஸாவகா ச க³தா விய ஹொந்தி, தேனாகாரேன ஸாஸனங் பஹிணிஸ்ஸாமீ’’தி. சிந்தெத்வா சதுரதனாயாமங் வித³த்தி²மத்தபுது²லங் நாதிதனுங் நாதிப³ஹலங் ஸுவண்ணபட்டங் காராபெத்வா ‘‘தத்த² அஜ்ஜ அக்க²ரானி லிகி²ஸ்ஸாமீ’’தி. பாதோவ ஸீஸங் ந்ஹாயித்வா உபோஸத²ங்கா³னி அதி⁴ட்டா²ய பு⁴த்தபாதராஸோ அபனீதக³ந்த⁴மாலாப⁴ரணோ ஸுவண்ணஸரகேன ஜாதிஹிங்கு³லிகங் ஆதா³ய ஹெட்ட²தோ பட்டா²ய த்³வாரானி பித³ஹந்தோ பாஸாத³மாருய்ஹ புப்³ப³தி³ஸாமுக²ங் ஸீஹபஞ்ஜரங் விவரித்வா ஆகாஸதலே நிஸீதி³த்வா ஸுவண்ணபட்டே அக்க²ரானி லிக²ந்தோ – ‘‘இத⁴ ததா²க³தோ லோகே உப்பன்னோ அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ ஸுக³தோ லோகவிதூ³ அனுத்தரோ புரிஸத³ம்மஸாரதி² ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’’தி. பு³த்³த⁴கு³ணே தாவ ஏகதே³ஸேன லிகி².
‘‘Sundaraṃ tātā’’ti rājā tuṭṭho cintesi – ‘‘sakkā bhaveyya janasaṅgahatthāya mayhaṃ sahāyassa vasanaṭṭhānaṃ sammāsambuddhaṃ pesetuṃ, buddhā pana paccantimesu janapadesu na aruṇaṃ uṭṭhapenti. Tasmā satthārā gantuṃ na sakkā. Sāriputtamoggallānādayo mahāsāvake pesetuṃ sakkā bhaveyya. Mayā pana ‘therā paccante vasantī’ti sutvāpi manusse pesetvā te attano samīpaṃ āṇāpetvā upaṭṭhātumeva yuttaṃ. Tasmā na therehipi sakkā gantuṃ. Yena panākārena sāsane pesite satthā ca mahāsāvakā ca gatā viya honti, tenākārena sāsanaṃ pahiṇissāmī’’ti. Cintetvā caturatanāyāmaṃ vidatthimattaputhulaṃ nātitanuṃ nātibahalaṃ suvaṇṇapaṭṭaṃ kārāpetvā ‘‘tattha ajja akkharāni likhissāmī’’ti. Pātova sīsaṃ nhāyitvā uposathaṅgāni adhiṭṭhāya bhuttapātarāso apanītagandhamālābharaṇo suvaṇṇasarakena jātihiṅgulikaṃ ādāya heṭṭhato paṭṭhāya dvārāni pidahanto pāsādamāruyha pubbadisāmukhaṃ sīhapañjaraṃ vivaritvā ākāsatale nisīditvā suvaṇṇapaṭṭe akkharāni likhanto – ‘‘idha tathāgato loke uppanno arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno sugato lokavidū anuttaro purisadammasārathi satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā’’ti. Buddhaguṇe tāva ekadesena likhi.
ததோ ‘‘ஏவங் த³ஸ பாரமியோ பூரெத்வா துஸிதப⁴வனதோ சவித்வா மாதுகுச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி , ஏவங் லோகவிவரணங் அஹோஸி, மாதுகுச்சி²யங் வஸமானே இத³ங் நாம அஹோஸி, அகா³ரமஜ்ஜே² வஸமானே இத³ங் நாம அஹோஸி, ஏவங் மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²ந்தோ ஏவங் மஹாபதா⁴னங் பத³ஹி. ஏவங் து³க்கரகாரிகங் கத்வா மஹாபோ³தி⁴மண்ட³ங் ஆருய்ஹ அபராஜிதபல்லங்கே நிஸின்னோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் படிவிஜ்ஜி², ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் படிவிஜ்ஜ²ந்தஸ்ஸ ஏவங் லோகவிவரணங் அஹோஸி. ஸதே³வகே லோகே அஞ்ஞங் ஏவரூபங் ரதனங் நாம நத்தீ²தி.
Tato ‘‘evaṃ dasa pāramiyo pūretvā tusitabhavanato cavitvā mātukucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi , evaṃ lokavivaraṇaṃ ahosi, mātukucchiyaṃ vasamāne idaṃ nāma ahosi, agāramajjhe vasamāne idaṃ nāma ahosi, evaṃ mahābhinikkhamanaṃ nikkhanto evaṃ mahāpadhānaṃ padahi. Evaṃ dukkarakārikaṃ katvā mahābodhimaṇḍaṃ āruyha aparājitapallaṅke nisinno sabbaññutaññāṇaṃ paṭivijjhi, sabbaññutaññāṇaṃ paṭivijjhantassa evaṃ lokavivaraṇaṃ ahosi. Sadevake loke aññaṃ evarūpaṃ ratanaṃ nāma natthīti.
யங்கிஞ்சி வித்தங் இத⁴ வா ஹுரங் வா,
Yaṃkiñci vittaṃ idha vā huraṃ vā,
ஸக்³கே³ஸு வா யங் ரதனங் பணீதங்;
Saggesu vā yaṃ ratanaṃ paṇītaṃ;
ந நோ ஸமங் அத்தி² ததா²க³தேன,
Na no samaṃ atthi tathāgatena,
இத³ம்பி பு³த்³தே⁴ ரதனங் பணீதங்;
Idampi buddhe ratanaṃ paṇītaṃ;
ஏதேன ஸச்சேன ஸுவத்தி² ஹோதூ’’தி. (கு²॰ பா॰ 6.3; ஸு॰ நி॰ 226) –
Etena saccena suvatthi hotū’’ti. (khu. pā. 6.3; su. ni. 226) –
ஏவங் ஏகதே³ஸேன பு³த்³த⁴கு³ணேபி லிகி²த்வா து³தியங் த⁴ம்மரதனங் தோ²மெந்தோ – ‘‘ஸ்வாக்கா²தோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மோ…பே॰… பச்சத்தங் வேதி³தப்³போ³ விஞ்ஞூஹீ’’தி. ‘‘சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா…பே॰… அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³’’தி. ‘‘ஸத்தா²ரா தே³ஸிதத⁴ம்மோ நாம ஏவரூபோ ச ஏவரூபோ சா’’தி ஸத்ததிங்ஸ போ³தி⁴பக்கி²யே ஏகதே³ஸேன லிகி²த்வா –
Evaṃ ekadesena buddhaguṇepi likhitvā dutiyaṃ dhammaratanaṃ thomento – ‘‘svākkhāto bhagavatā dhammo…pe… paccattaṃ veditabbo viññūhī’’ti. ‘‘Cattāro satipaṭṭhānā…pe… ariyo aṭṭhaṅgiko maggo’’ti. ‘‘Satthārā desitadhammo nāma evarūpo ca evarūpo cā’’ti sattatiṃsa bodhipakkhiye ekadesena likhitvā –
‘‘யங் பு³த்³த⁴ஸெட்டோ² பரிவண்ணயீ ஸுசிங்,
‘‘Yaṃ buddhaseṭṭho parivaṇṇayī suciṃ,
ஸமாதி⁴மானந்தரிகஞ்ஞமாஹு;
Samādhimānantarikaññamāhu;
ஸமாதி⁴னா தேன ஸமோ ந விஜ்ஜதி,
Samādhinā tena samo na vijjati,
இத³ம்பி த⁴ம்மே ரதனங் பணீதங்;
Idampi dhamme ratanaṃ paṇītaṃ;
ஏதேன ஸச்சேன ஸுவத்தி² ஹோதூ’’தி. (கு²॰ பா॰ 6.5; ஸு॰ நி॰ 228) –
Etena saccena suvatthi hotū’’ti. (khu. pā. 6.5; su. ni. 228) –
ஏவங் ஏகதே³ஸேன த⁴ம்மகு³ணே லிகி²த்வா ததியங் ஸங்க⁴ரதனங் தோ²மெந்தோ – ‘‘ஸுப்படிபன்னோ ப⁴க³வதோ ஸாவகஸங்கோ⁴…பே॰… புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸா’’தி. ‘‘குலபுத்தா நாம ஸத்து² த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா ஏவங் நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜந்தி, கேசி ஸேதச்ச²த்தங் பஹாய பப்³ப³ஜந்தி, கேசி உபரஜ்ஜங், கேசி ஸேனாபதிட்டா²னாதீ³னி பஹாய பப்³ப³ஜந்தி. பப்³ப³ஜித்வா ச பன இமஞ்ச படிபத்திங் பூரெந்தீ’’தி சூளஸீலமஜ்ஜி²மஸீலமஹாஸீலாதீ³னி ஏகதே³ஸேன லிகி²த்வா ச²த்³வாரஸங்வரங் ஸதிஸம்பஜஞ்ஞங் சதுபச்சயஸந்தோஸங் நவவித⁴ங் ஸேனாஸனங், நீவரணப்பஹானங் பரிகம்மங் ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞா அட்ட²திங்ஸ கம்மட்டா²னானி யாவ ஆஸவக்க²யா ஏகதே³ஸேன லிகி², ஸோளஸவித⁴ங் ஆனாபானஸ்ஸதிகம்மட்டா²னங் வித்தா²ரேனேவ லிகி²த்வா ‘‘ஸத்து² ஸாவகஸங்கோ⁴ நாம ஏவரூபேஹி ச கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தோ.
Evaṃ ekadesena dhammaguṇe likhitvā tatiyaṃ saṅgharatanaṃ thomento – ‘‘suppaṭipanno bhagavato sāvakasaṅgho…pe… puññakkhettaṃ lokassā’’ti. ‘‘Kulaputtā nāma satthu dhammakathaṃ sutvā evaṃ nikkhamitvā pabbajanti, keci setacchattaṃ pahāya pabbajanti, keci uparajjaṃ, keci senāpatiṭṭhānādīni pahāya pabbajanti. Pabbajitvā ca pana imañca paṭipattiṃ pūrentī’’ti cūḷasīlamajjhimasīlamahāsīlādīni ekadesena likhitvā chadvārasaṃvaraṃ satisampajaññaṃ catupaccayasantosaṃ navavidhaṃ senāsanaṃ, nīvaraṇappahānaṃ parikammaṃ jhānābhiññā aṭṭhatiṃsa kammaṭṭhānāni yāva āsavakkhayā ekadesena likhi, soḷasavidhaṃ ānāpānassatikammaṭṭhānaṃ vitthāreneva likhitvā ‘‘satthu sāvakasaṅgho nāma evarūpehi ca guṇehi samannāgato.
யே புக்³க³லா அட்ட²ஸதங் பஸட்டா²,
Ye puggalā aṭṭhasataṃ pasaṭṭhā,
சத்தாரி ஏதானி யுகா³னி ஹொந்தி;
Cattāri etāni yugāni honti;
தே த³க்கி²ணெய்யா ஸுக³தஸ்ஸ ஸாவகா,
Te dakkhiṇeyyā sugatassa sāvakā,
ஏதேஸு தி³ன்னானி மஹப்ப²லானி;
Etesu dinnāni mahapphalāni;
இத³ம்பி ஸங்கே⁴ ரதனங் பணீதங்,
Idampi saṅghe ratanaṃ paṇītaṃ,
ஏதேன ஸச்சேன ஸுவத்தி² ஹோதூ’’தி. (கு²॰ பா॰ 6.6; ஸு॰ நி॰ 229) –
Etena saccena suvatthi hotū’’ti. (khu. pā. 6.6; su. ni. 229) –
ஏவங் ஏகதே³ஸேன ஸங்க⁴கு³ணே லிகி²த்வா – ‘‘ப⁴க³வதோ ஸாஸனங் ஸ்வாக்கா²தங் நிய்யானிகங், ஸசே மய்ஹங் ஸஹாயோ ஸக்கோதி, நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜதூ’’தி லிகி²த்வா ஸுவண்ணபட்டங் ஸங்ஹரித்வா ஸுகு²மகம்ப³லேன வேடெ²த்வா ஸாரஸமுக்³கே³ பக்கி²பித்வா தங் ஸமுக்³க³ங் ஸுவண்ணமயே, ஸுவண்ணமயங், ரஜதமயே ரஜதமயங் மணிமயே, மணிமயங் பவாளமயே, பவாளமயங் லோஹிதங்கமயே, லோஹிதங்கமயங் மஸாரக³ல்லமயே, மஸாரக³ல்லமயங் ப²லிகமயே, ப²லிகமயங் த³ந்தமயே, த³ந்தமயங் ஸப்³ப³ரதனமயே, ஸப்³ப³ரதனமயங் கிலஞ்ஜமயே, கிலஞ்ஜமயங் ஸமுக்³க³ங் ஸாரகரண்ட³கே ட²பேஸி.
Evaṃ ekadesena saṅghaguṇe likhitvā – ‘‘bhagavato sāsanaṃ svākkhātaṃ niyyānikaṃ, sace mayhaṃ sahāyo sakkoti, nikkhamitvā pabbajatū’’ti likhitvā suvaṇṇapaṭṭaṃ saṃharitvā sukhumakambalena veṭhetvā sārasamugge pakkhipitvā taṃ samuggaṃ suvaṇṇamaye, suvaṇṇamayaṃ, rajatamaye rajatamayaṃ maṇimaye, maṇimayaṃ pavāḷamaye, pavāḷamayaṃ lohitaṅkamaye, lohitaṅkamayaṃ masāragallamaye, masāragallamayaṃ phalikamaye, phalikamayaṃ dantamaye, dantamayaṃ sabbaratanamaye, sabbaratanamayaṃ kilañjamaye, kilañjamayaṃ samuggaṃ sārakaraṇḍake ṭhapesi.
புன ஸாரகரண்ட³கங் ஸுவண்ணகரண்ட³கேதி புரிமனயேனேவ ஹரித்வா ஸப்³ப³ரதனமயங் கரண்ட³கங் கிலஞ்ஜமயே கரண்ட³கே ட²பேஸி. ததோ கிலஞ்ஜமயங் கரண்ட³கங் ஸாரமயபேளாயாதி புன வுத்தனயேனேவ ஹரித்வா ஸப்³ப³ரதனமயங் பேளங் கிலஞ்ஜமயபேளாய ட²பெத்வா ப³ஹி வத்தே²ன வேடெ²த்வா ராஜமுத்³தி³காய லஞ்செ²த்வா அமச்சே ஆணாபேஸி – ‘‘மம ஆணாபவத்திட்டா²னே மக்³க³ங் அலங்காராபேத² மக்³கோ³ அட்டு²ஸப⁴வித்த²தோ ஹோது, சதுஉஸப⁴ட்டா²னங் ஸோதி⁴தமத்தகமேவ ஹோது, மஜ்ஜே² சதுஉஸப⁴ங் ராஜானுபா⁴வேன படியாதே³தா²’’தி. ததோ மங்க³லஹத்தி²ங் அலங்காராபெத்வா தஸ்ஸ உபரி பல்லங்கங் பஞ்ஞபெத்வா ஸேதச்ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா நக³ரவீதி²யோ ஸித்தஸம்மட்டா² ஸமுஸ்ஸிதத்³த⁴ஜபடாகா கத³லிபுண்ணக⁴டக³ந்த⁴தூ⁴மபுப்பா²தீ³ஹி ஸுப்படிமண்டி³தா காரெத்வா ‘‘அத்தனோ அத்தனோ விஸயப்பதே³ஸே ஏவரூபங் பூஜங் காரெந்தூ’’தி அந்தரபோ⁴கி³கானங் ஜவனதூ³தே பேஸெத்வா ஸயங் ஸப்³பா³லங்காரேன அலங்கரித்வா – ‘‘ஸப்³ப³தாளாவசரஸம்மிஸ்ஸப³லகாயபரிவுதோ பண்ணாகாரங் பேஸேமீ’’தி அத்தனோ விஸயபரியந்தங் க³ந்த்வா அமச்சஸ்ஸ முக²ஸாஸனங் அதா³ஸி – ‘‘தாத மய்ஹங் ஸஹாயோ புக்குஸாதி இமங் பண்ணாகாரங் படிச்ச²ந்தோ ஓரோத⁴மஜ்ஜே² அபடிச்சி²த்வா பாஸாத³ங் ஆருய்ஹ படிச்ச²தூ’’தி. ஏவங் ஸாஸனங் த³த்வா பச்சந்ததே³ஸங் ஸத்தா² க³ச்ச²தீதி பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³த்வா நிவத்தி. அந்தரபோ⁴கி³கா தேனேவ நியாமேன மக்³க³ங் படியாதெ³த்வா பண்ணாகாரங் நயிங்ஸு.
Puna sārakaraṇḍakaṃ suvaṇṇakaraṇḍaketi purimanayeneva haritvā sabbaratanamayaṃ karaṇḍakaṃ kilañjamaye karaṇḍake ṭhapesi. Tato kilañjamayaṃ karaṇḍakaṃ sāramayapeḷāyāti puna vuttanayeneva haritvā sabbaratanamayaṃ peḷaṃ kilañjamayapeḷāya ṭhapetvā bahi vatthena veṭhetvā rājamuddikāya lañchetvā amacce āṇāpesi – ‘‘mama āṇāpavattiṭṭhāne maggaṃ alaṅkārāpetha maggo aṭṭhusabhavitthato hotu, catuusabhaṭṭhānaṃ sodhitamattakameva hotu, majjhe catuusabhaṃ rājānubhāvena paṭiyādethā’’ti. Tato maṅgalahatthiṃ alaṅkārāpetvā tassa upari pallaṅkaṃ paññapetvā setacchattaṃ ussāpetvā nagaravīthiyo sittasammaṭṭhā samussitaddhajapaṭākā kadalipuṇṇaghaṭagandhadhūmapupphādīhi suppaṭimaṇḍitā kāretvā ‘‘attano attano visayappadese evarūpaṃ pūjaṃ kārentū’’ti antarabhogikānaṃ javanadūte pesetvā sayaṃ sabbālaṅkārena alaṅkaritvā – ‘‘sabbatāḷāvacarasammissabalakāyaparivuto paṇṇākāraṃ pesemī’’ti attano visayapariyantaṃ gantvā amaccassa mukhasāsanaṃ adāsi – ‘‘tāta mayhaṃ sahāyo pukkusāti imaṃ paṇṇākāraṃ paṭicchanto orodhamajjhe apaṭicchitvā pāsādaṃ āruyha paṭicchatū’’ti. Evaṃ sāsanaṃ datvā paccantadesaṃ satthā gacchatīti pañcapatiṭṭhitena vanditvā nivatti. Antarabhogikā teneva niyāmena maggaṃ paṭiyādetvā paṇṇākāraṃ nayiṃsu.
புக்குஸாதிபி அத்தனோ ரஜ்ஜஸீமதோ பட்டா²ய தேனேவ நியாமேன மக்³க³ங் படியாதெ³த்வா நக³ரங் அலங்காராபெத்வா பண்ணாகாரஸ்ஸ பச்சுக்³க³மனங் அகாஸி. பண்ணாகாரோ தக்கஸீலங் பாபுணந்தோ உபோஸத²தி³வஸே பாபுணி, பண்ணாகாரங் க³ஹெத்வா க³தஅமச்சோபி ரஞ்ஞோ வுத்தஸாஸனங் ஆரோசேஸி. ராஜா தங் ஸுத்வா பண்ணாகாரேன ஸத்³தி⁴ங் ஆக³தானங் கத்தப்³ப³கிச்சங் விசாரெத்வா பண்ணாகாரங் ஆதா³ய பாஸாத³ங் ஆருய்ஹ ‘‘மா இத⁴ கோசி பவிஸதூ’’தி த்³வாரே ஆரக்க²ங் காரெத்வா ஸீஹபஞ்ஜரங் விவரித்வா பண்ணாகாரங் உச்சாஸனே ட²பெத்வா ஸயங் நீசாஸனே நிஸின்னோ லஞ்ச²னங் பி⁴ந்தி³த்வா நிவாஸனங் அபனெத்வா கிலஞ்ஜபேளதோ பட்டா²ய அனுபுப்³பே³ன விவரந்தோ ஸாரமயங் ஸமுக்³க³ங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘மஹாபரிஹாரோ நாயங் அஞ்ஞஸ்ஸ ரதனஸ்ஸ ப⁴விஸ்ஸதி, அத்³தா⁴ மஜ்ஜி²மதே³ஸே ஸோதப்³ப³யுத்தகங் ரதனங் உப்பன்ன’’ந்தி. அத² தங் ஸமுக்³க³ங் விவரித்வா ராஜலஞ்ச²னங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸுகு²மகம்ப³லங் உப⁴தோ வியூஹித்வா ஸுவண்ணபட்டங் அத்³த³ஸ.
Pukkusātipi attano rajjasīmato paṭṭhāya teneva niyāmena maggaṃ paṭiyādetvā nagaraṃ alaṅkārāpetvā paṇṇākārassa paccuggamanaṃ akāsi. Paṇṇākāro takkasīlaṃ pāpuṇanto uposathadivase pāpuṇi, paṇṇākāraṃ gahetvā gataamaccopi rañño vuttasāsanaṃ ārocesi. Rājā taṃ sutvā paṇṇākārena saddhiṃ āgatānaṃ kattabbakiccaṃ vicāretvā paṇṇākāraṃ ādāya pāsādaṃ āruyha ‘‘mā idha koci pavisatū’’ti dvāre ārakkhaṃ kāretvā sīhapañjaraṃ vivaritvā paṇṇākāraṃ uccāsane ṭhapetvā sayaṃ nīcāsane nisinno lañchanaṃ bhinditvā nivāsanaṃ apanetvā kilañjapeḷato paṭṭhāya anupubbena vivaranto sāramayaṃ samuggaṃ disvā cintesi – ‘‘mahāparihāro nāyaṃ aññassa ratanassa bhavissati, addhā majjhimadese sotabbayuttakaṃ ratanaṃ uppanna’’nti. Atha taṃ samuggaṃ vivaritvā rājalañchanaṃ bhinditvā sukhumakambalaṃ ubhato viyūhitvā suvaṇṇapaṭṭaṃ addasa.
ஸோ தங் பஸாரெத்வா – ‘‘மனாபானி வத அக்க²ரானி ஸமஸீஸானி ஸமபந்தீனி சதுரஸ்ஸானீ’’திஆதி³தோ பட்டா²ய வாசேதுங் ஆரபி⁴. தஸ்ஸ – ‘‘இத⁴ ததா²க³தோ லோகே உப்பன்னோ’’தி பு³த்³த⁴கு³ணே வாசெந்தஸ்ஸ ப³லவஸோமனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜி, நவனவுதிலோமகூபஸஹஸ்ஸானி உத்³த⁴க்³க³லோமானி அஹேஸுங். அத்தனோ டி²தபா⁴வங் வா நிஸின்னபா⁴வங் வா ந ஜானாதி. அத²ஸ்ஸ – ‘‘கப்பகோடிஸதஸஹஸ்ஸேஹிபி ஏதங் து³ல்லப⁴ஸாஸனங் ஸஹாயங் நிஸ்ஸாய ஸோதுங் லபா⁴மீ’’தி பி⁴ய்யோ ப³லவபீதி உத³பாதி³. ஸோ ஹி உபரி வாசேதுங் அஸக்கொந்தோ யாவ பீதிவேக³பஸ்ஸத்³தி⁴யா நிஸீதி³த்வா பரதோ – ‘‘ஸ்வாக்கா²தோ ப⁴க³வதா த⁴ம்மோ’’தி த⁴ம்மகு³ணே ஆரபி⁴. தத்ராபிஸ்ஸ ததே²வ அஹோஸி. ஸோ புன யாவ பீதிவேக³பஸ்ஸத்³தி⁴யா நிஸீதி³த்வா பரதோ ‘‘ஸுப்படிபன்னோ’’தி ஸங்க⁴கு³ணே ஆரபி⁴ . தத்ராபிஸ்ஸ ததே²வ அஹோஸி. அத² ஸப்³ப³பரியந்தே ஆனாபானஸ்ஸதிகம்மட்டா²னங் வாசெத்வா சதுக்கபஞ்சகஜ்ஜா²னானி நிப்³ப³த்தேஸி, ஸோ ஜா²னஸுகே²னேவ வீதினாமேஸி. அஞ்ஞோ கோசி த³ட்டு²ங் ந லப⁴தி, ஏகோவ சூளுபட்டா²கோ பவிஸதி. ஏவங் அத்³த⁴மாஸமத்தங் வீதினாமேஸி.
So taṃ pasāretvā – ‘‘manāpāni vata akkharāni samasīsāni samapantīni caturassānī’’tiādito paṭṭhāya vācetuṃ ārabhi. Tassa – ‘‘idha tathāgato loke uppanno’’ti buddhaguṇe vācentassa balavasomanassaṃ uppajji, navanavutilomakūpasahassāni uddhaggalomāni ahesuṃ. Attano ṭhitabhāvaṃ vā nisinnabhāvaṃ vā na jānāti. Athassa – ‘‘kappakoṭisatasahassehipi etaṃ dullabhasāsanaṃ sahāyaṃ nissāya sotuṃ labhāmī’’ti bhiyyo balavapīti udapādi. So hi upari vācetuṃ asakkonto yāva pītivegapassaddhiyā nisīditvā parato – ‘‘svākkhāto bhagavatā dhammo’’ti dhammaguṇe ārabhi. Tatrāpissa tatheva ahosi. So puna yāva pītivegapassaddhiyā nisīditvā parato ‘‘suppaṭipanno’’ti saṅghaguṇe ārabhi . Tatrāpissa tatheva ahosi. Atha sabbapariyante ānāpānassatikammaṭṭhānaṃ vācetvā catukkapañcakajjhānāni nibbattesi, so jhānasukheneva vītināmesi. Añño koci daṭṭhuṃ na labhati, ekova cūḷupaṭṭhāko pavisati. Evaṃ addhamāsamattaṃ vītināmesi.
நாக³ரா ராஜங்க³ணே ஸன்னிபதித்வா உக்குட்டி²ங் அகங்ஸு ‘‘பண்ணாகாரங் படிச்சி²ததி³வஸதோ பட்டா²ய ப³லத³ஸ்ஸனங் வா நாடகத³ஸ்ஸனங் வா நத்தி², வினிச்ச²யதா³னங் நத்தி², ராஜா ஸஹாயேன பஹிதங் பண்ணாகாரங் யஸ்ஸிச்ச²தி தஸ்ஸ த³ஸ்ஸேது, ராஜானோ நாம ஏகச்சஸ்ஸ பண்ணாகாரவஸேனபி வஞ்செத்வா ரஜ்ஜங் அத்தனோ காதுங் வாயமந்தி. கிங் நாம அம்ஹாகங் ராஜா கரோதீ’’தி? ராஜா உக்குட்டி²ஸத்³த³ங் ஸுத்வா – ‘‘ரஜ்ஜங் நு கோ² தா⁴ரேமி, உதா³ஹு ஸத்தா²ர’’ந்தி சிந்தேஸி. அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ரஜ்ஜகாரிதஅத்தபா⁴வோ நாம நேவ க³ணகேன, ந க³ணகமஹாமத்தேன க³ணேதுங் ஸக்கோ. ஸத்து²ஸாஸனங் தா⁴ரெஸ்ஸாமீ’’தி ஸயனே ட²பிதங் அஸிங் க³ஹெத்வா கேஸே சி²ந்தி³த்வா ஸீஹபஞ்ஜரங் விவரித்வா – ‘‘ஏதங் க³ஹெத்வா ரஜ்ஜங் காரேதா²’’தி ஸத்³தி⁴ங் சூளாமணினா கேஸகலாபங் பரிஸமஜ்ஜே² பாதேஸி, மஹாஜனோ தங் உக்கி²பித்வா – ‘‘ஸஹாயகஸந்திகா லத்³த⁴பண்ணாகாரா நாம ராஜானோ தும்ஹாதி³ஸா ஹொந்தி தே³வா’’தி ஏகப்பஹாரேனேவ விரவி. ரஞ்ஞோபி த்³வங்கு³லமத்தங் கேஸமஸ்ஸு அஹோஸி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜாஸதி³ஸமேவ கிர ஜாதங்.
Nāgarā rājaṅgaṇe sannipatitvā ukkuṭṭhiṃ akaṃsu ‘‘paṇṇākāraṃ paṭicchitadivasato paṭṭhāya baladassanaṃ vā nāṭakadassanaṃ vā natthi, vinicchayadānaṃ natthi, rājā sahāyena pahitaṃ paṇṇākāraṃ yassicchati tassa dassetu, rājāno nāma ekaccassa paṇṇākāravasenapi vañcetvā rajjaṃ attano kātuṃ vāyamanti. Kiṃ nāma amhākaṃ rājā karotī’’ti? Rājā ukkuṭṭhisaddaṃ sutvā – ‘‘rajjaṃ nu kho dhāremi, udāhu satthāra’’nti cintesi. Athassa etadahosi – ‘‘rajjakāritaattabhāvo nāma neva gaṇakena, na gaṇakamahāmattena gaṇetuṃ sakko. Satthusāsanaṃ dhāressāmī’’ti sayane ṭhapitaṃ asiṃ gahetvā kese chinditvā sīhapañjaraṃ vivaritvā – ‘‘etaṃ gahetvā rajjaṃ kārethā’’ti saddhiṃ cūḷāmaṇinā kesakalāpaṃ parisamajjhe pātesi, mahājano taṃ ukkhipitvā – ‘‘sahāyakasantikā laddhapaṇṇākārā nāma rājāno tumhādisā honti devā’’ti ekappahāreneva viravi. Raññopi dvaṅgulamattaṃ kesamassu ahosi. Bodhisattassa pabbajjāsadisameva kira jātaṃ.
ததோ சூளுபட்டா²கங் பேஸெத்வா அந்தராபணா த்³வே காஸாயவத்தா²னி மத்திகாபத்தஞ்ச ஆஹராபெத்வா – ‘‘யே லோகே அரஹந்தோ, தே உத்³தி³ஸ்ஸ மய்ஹங் பப்³ப³ஜ்ஜா’’தி ஸத்தா²ரங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஏகங் காஸாவங் நிவாஸெத்வா ஏகங் பாருபித்வா பத்தங் வாமஅங்ஸகூடே கத்வா கத்தரத³ண்ட³ங் க³ஹெத்வா – ‘‘ஸோப⁴தி நு கோ² மே பப்³ப³ஜ்ஜா நோ வா’’தி மஹாதலே கதிபயவாரே அபராபரங் சங்கமித்வா – ‘‘ஸோப⁴தி மே பப்³ப³ஜ்ஜா’’தி த்³வாரங் விவரித்வா பாஸாதா³ ஓதரி. ஓதரந்தங் பன நங் தீஸு த்³வாரேஸு டி²தனாடகாதீ³னி தி³ஸ்வாபி ந ஸஞ்ஜானிங்ஸு. ‘‘ஏகோ பச்சேகபு³த்³தோ⁴ அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ த⁴ம்மகத²ங் கதே²துங் ஆக³தோ’’தி கிர சிந்தயிங்ஸு. உபரிபாஸாத³ங் பன ஆருய்ஹ ரஞ்ஞோ டி²தனிஸின்னட்டா²னானி தி³ஸ்வா ராஜா க³தோதி ஞத்வா ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² ஓஸீத³மானாய நாவாய ஜனோ விய ஏகப்பஹாரேனேவ விரவிங்ஸு. குலபுத்தங் பூ⁴மிதலங் ஓதிண்ணமத்தங் அட்டா²ரஸஸேனியோ ஸப்³பே³ நாக³ரா ப³லகாயா ச பரிவாரெத்வா மஹாவிரவங் விரவிங்ஸு. அமச்சாபி தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘தே³வ மஜ்ஜி²மதே³ஸராஜானோ நாம ப³ஹுமாயா, ஸாஸனங் பேஸெத்வா பு³த்³த⁴ரதனங் நாம லோகே உப்பன்னங் வா நோ வாதி ஞத்வா க³மிஸ்ஸத² , நிவத்தத² தே³வா’’தி. ஸத்³த³ஹாமஹங் மய்ஹங் ஸஹாயகஸ்ஸ, தஸ்ஸ மயா ஸத்³தி⁴ங் த்³வெஜ்ஜ²வசனங் நாம நத்தி², திட்ட²த² தும்ஹேதி. தே அனுக³ச்ச²ந்தியேவ.