Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    5. தோ⁴தகமாணவபுச்சா²

    5. Dhotakamāṇavapucchā

    1067.

    1067.

    ‘‘புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மே தங், (இச்சாயஸ்மா தோ⁴தகோ)

    ‘‘Pucchāmi taṃ bhagavā brūhi me taṃ, (iccāyasmā dhotako)

    வாசாபி⁴கங்கா²மி மஹேஸி துய்ஹங்;

    Vācābhikaṅkhāmi mahesi tuyhaṃ;

    தவ ஸுத்வான நிக்³கோ⁴ஸங், ஸிக்கே² நிப்³பா³னமத்தனோ’’.

    Tava sutvāna nigghosaṃ, sikkhe nibbānamattano’’.

    1068.

    1068.

    ‘‘தேனஹாதப்பங் கரோஹி, (தோ⁴தகாதி ப⁴க³வா) இதே⁴வ நிபகோ ஸதோ;

    ‘‘Tenahātappaṃ karohi, (dhotakāti bhagavā) idheva nipako sato;

    இதோ ஸுத்வான நிக்³கோ⁴ஸங், ஸிக்கே² நிப்³பா³னமத்தனோ’’.

    Ito sutvāna nigghosaṃ, sikkhe nibbānamattano’’.

    1069.

    1069.

    ‘‘பஸ்ஸாமஹங் தே³வமனுஸ்ஸலோகே, அகிஞ்சனங் ப்³ராஹ்மணமிரியமானங்;

    ‘‘Passāmahaṃ devamanussaloke, akiñcanaṃ brāhmaṇamiriyamānaṃ;

    தங் தங் நமஸ்ஸாமி ஸமந்தசக்கு², பமுஞ்ச மங் ஸக்க கத²ங்கதா²ஹி’’.

    Taṃ taṃ namassāmi samantacakkhu, pamuñca maṃ sakka kathaṃkathāhi’’.

    1070.

    1070.

    ‘‘நாஹங் ஸஹிஸ்ஸாமி 1 பமோசனாய, கத²ங்கதி²ங் தோ⁴தக கஞ்சி லோகே;

    ‘‘Nāhaṃ sahissāmi 2 pamocanāya, kathaṃkathiṃ dhotaka kañci loke;

    த⁴ம்மஞ்ச ஸெட்ட²ங் அபி⁴ஜானமானோ 3, ஏவங் துவங் ஓக⁴மிமங் தரேஸி’’.

    Dhammañca seṭṭhaṃ abhijānamāno 4, evaṃ tuvaṃ oghamimaṃ taresi’’.

    1071.

    1071.

    ‘‘அனுஸாஸ ப்³ரஹ்மே கருணாயமானோ, விவேகத⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்;

    ‘‘Anusāsa brahme karuṇāyamāno, vivekadhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ;

    யதா²ஹங் ஆகாஸோவ அப்³யாபஜ்ஜமானோ, இதே⁴வ ஸந்தோ அஸிதோ சரெய்யங்’’.

    Yathāhaṃ ākāsova abyāpajjamāno, idheva santo asito careyyaṃ’’.

    1072.

    1072.

    ‘‘கித்தயிஸ்ஸாமி தே ஸந்திங், (தோ⁴தகாதி ப⁴க³வா) தி³ட்டே² த⁴ம்மே அனீதிஹங்;

    ‘‘Kittayissāmi te santiṃ, (dhotakāti bhagavā) diṭṭhe dhamme anītihaṃ;

    யங் விதி³த்வா ஸதோ சரங், தரே லோகே விஸத்திகங்’’.

    Yaṃ viditvā sato caraṃ, tare loke visattikaṃ’’.

    1073.

    1073.

    ‘‘தஞ்சாஹங் அபி⁴னந்தா³மி, மஹேஸி ஸந்திமுத்தமங்;

    ‘‘Tañcāhaṃ abhinandāmi, mahesi santimuttamaṃ;

    யங் விதி³த்வா ஸதோ சரங், தரே லோகே விஸத்திகங்’’.

    Yaṃ viditvā sato caraṃ, tare loke visattikaṃ’’.

    1074.

    1074.

    ‘‘யங் கிஞ்சி ஸம்பஜானாஸி, (தோ⁴தகாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Yaṃ kiñci sampajānāsi, (dhotakāti bhagavā)

    உத்³த⁴ங் அதோ⁴ திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே²;

    Uddhaṃ adho tiriyañcāpi majjhe;

    ஏதங் விதி³த்வா ஸங்கோ³தி லோகே, ப⁴வாப⁴வாய மாகாஸி தண்ஹ’’ந்தி.

    Etaṃ viditvā saṅgoti loke, bhavābhavāya mākāsi taṇha’’nti.

    தோ⁴தகமாணவபுச்சா² பஞ்சமீ நிட்டி²தா.

    Dhotakamāṇavapucchā pañcamī niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. ஸமிஸ்ஸாமி (ஸ்யா॰), க³மிஸ்ஸாமி (ஸீ॰), ஸமீஹாமி (பீ॰)
    2. samissāmi (syā.), gamissāmi (sī.), samīhāmi (pī.)
    3. ஆஜானமானோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. ājānamāno (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 5. தோ⁴தகஸுத்தவண்ணனா • 5. Dhotakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact