Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૪. ધોતકત્થેરઅપદાનં

    4. Dhotakattheraapadānaṃ

    ૭૨.

    72.

    ‘‘ગઙ્ગા ભાગીરથી નામ, હિમવન્તા પભાવિતા 1;

    ‘‘Gaṅgā bhāgīrathī nāma, himavantā pabhāvitā 2;

    હંસવતિયા દ્વારેન, અનુસન્દતિ તાવદે.

    Haṃsavatiyā dvārena, anusandati tāvade.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘સોભિતો નામ આરામો, ગઙ્ગાકૂલે સુમાપિતો;

    ‘‘Sobhito nāma ārāmo, gaṅgākūle sumāpito;

    તત્થ પદુમુત્તરો બુદ્ધો, વસતે લોકનાયકો.

    Tattha padumuttaro buddho, vasate lokanāyako.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘તિદસેહિ યથા ઇન્દો, મનુજેહિ પુરક્ખતો;

    ‘‘Tidasehi yathā indo, manujehi purakkhato;

    નિસીદિ તત્થ ભગવા, અસમ્ભીતોવ કેસરી.

    Nisīdi tattha bhagavā, asambhītova kesarī.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘નગરે હંસવતિયા, વસામિ 3 બ્રાહ્મણો અહં;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, vasāmi 4 brāhmaṇo ahaṃ;

    છળઙ્ગો નામ નામેન, એવંનામો મહામુનિ.

    Chaḷaṅgo nāma nāmena, evaṃnāmo mahāmuni.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘અટ્ઠારસ સિસ્સસતા, પરિવારેન્તિ મં તદા;

    ‘‘Aṭṭhārasa sissasatā, parivārenti maṃ tadā;

    તેહિ સિસ્સેહિ સમિતો, ગઙ્ગાતીરં ઉપાગમિં.

    Tehi sissehi samito, gaṅgātīraṃ upāgamiṃ.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘તત્થદ્દસાસિં સમણે, નિક્કુહે ધોતપાપકે;

    ‘‘Tatthaddasāsiṃ samaṇe, nikkuhe dhotapāpake;

    ભાગીરથિં તરન્તેહં 5, એવં ચિન્તેસિ તાવદે.

    Bhāgīrathiṃ tarantehaṃ 6, evaṃ cintesi tāvade.

    ૭૮.

    78.

    ‘‘સાયં પાતં 7 તરન્તામે, બુદ્ધપુત્તા મહાયસા;

    ‘‘Sāyaṃ pātaṃ 8 tarantāme, buddhaputtā mahāyasā;

    વિહેસયન્તિ અત્તાનં, તેસં અત્તા વિહઞ્ઞતિ.

    Vihesayanti attānaṃ, tesaṃ attā vihaññati.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘સદેવકસ્સ લોકસ્સ, બુદ્ધો અગ્ગો પવુચ્ચતિ;

    ‘‘Sadevakassa lokassa, buddho aggo pavuccati;

    નત્થિ મે દક્ખિણે કારં, ગતિમગ્ગવિસોધનં.

    Natthi me dakkhiṇe kāraṃ, gatimaggavisodhanaṃ.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘યંનૂન બુદ્ધસેટ્ઠસ્સ, સેતું ગઙ્ગાય કારયે;

    ‘‘Yaṃnūna buddhaseṭṭhassa, setuṃ gaṅgāya kāraye;

    કારાપેત્વા ઇમં કમ્મં 9, સન્તરામિ ઇમં ભવં.

    Kārāpetvā imaṃ kammaṃ 10, santarāmi imaṃ bhavaṃ.

    ૮૧.

    81.

    ‘‘સતસહસ્સં દત્વાન, સેતું કારાપયિં અહં;

    ‘‘Satasahassaṃ datvāna, setuṃ kārāpayiṃ ahaṃ;

    સદ્દહન્તો કતં કારં, વિપુલં મે ભવિસ્સતિ.

    Saddahanto kataṃ kāraṃ, vipulaṃ me bhavissati.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘કારાપેત્વાન તં સેતું, ઉપેસિં લોકનાયકં;

    ‘‘Kārāpetvāna taṃ setuṃ, upesiṃ lokanāyakaṃ;

    સિરસિ અઞ્જલિં કત્વા, ઇમં વચનમબ્રવિં.

    Sirasi añjaliṃ katvā, imaṃ vacanamabraviṃ.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘‘સતસહસ્સસ્સ વયં 11, દત્વા 12 કારાપિતો મયા;

    ‘‘‘Satasahassassa vayaṃ 13, datvā 14 kārāpito mayā;

    તવત્થાય મહાસેતુ, પટિગ્ગણ્હ મહામુને.

    Tavatthāya mahāsetu, paṭiggaṇha mahāmune.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘‘યો મે સેતું અકારેસિ, પસન્નો સેહિ પાણિભિ;

    ‘‘‘Yo me setuṃ akāresi, pasanno sehi pāṇibhi;

    તમહં કિત્તયિસ્સામિ, સુણાથ મમ ભાસતો.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    (સેતુદાનઆનિસંસો)

    (Setudānaānisaṃso)

    ૮૬.

    86.

    ‘‘‘દરિતો પબ્બતતો વા, રુક્ખતો પતિતોપિયં;

    ‘‘‘Darito pabbatato vā, rukkhato patitopiyaṃ;

    ચુતોપિ લચ્છતી ઠાનં, સેતુદાનસ્સિદં ફલં.

    Cutopi lacchatī ṭhānaṃ, setudānassidaṃ phalaṃ.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘‘વિરૂળ્હમૂલસન્તાનં, નિગ્રોધમિવ માલુતો;

    ‘‘‘Virūḷhamūlasantānaṃ, nigrodhamiva māluto;

    અમિત્તા નપ્પસહન્તિ, સેતુદાનસ્સિદં ફલં.

    Amittā nappasahanti, setudānassidaṃ phalaṃ.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘‘નાસ્સ ચોરા પસહન્તિ, નાતિમઞ્ઞન્તિ ખત્તિયા;

    ‘‘‘Nāssa corā pasahanti, nātimaññanti khattiyā;

    સબ્બે તરિસ્સતામિત્તે, સેતુદાનસ્સિદં ફલં.

    Sabbe tarissatāmitte, setudānassidaṃ phalaṃ.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘‘અબ્ભોકાસગતં સન્તં, કઠિનાતપતાપિતં;

    ‘‘‘Abbhokāsagataṃ santaṃ, kaṭhinātapatāpitaṃ;

    પુઞ્ઞકમ્મેન સંયુત્તં, ન ભવિસ્સતિ વેદના 15.

    Puññakammena saṃyuttaṃ, na bhavissati vedanā 16.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘‘દેવલોકે મનુસ્સે વા, હત્થિયાનં સુનિમ્મિતં;

    ‘‘‘Devaloke manusse vā, hatthiyānaṃ sunimmitaṃ;

    તસ્સ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, નિબ્બત્તિસ્સતિ તાવદે.

    Tassa saṅkappamaññāya, nibbattissati tāvade.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘‘સહસ્સસ્સા વાતજવા, સિન્ધવા સીઘવાહના;

    ‘‘‘Sahassassā vātajavā, sindhavā sīghavāhanā;

    સાયં પાતં ઉપેસ્સન્તિ, સેતુદાનસ્સિદં ફલં.

    Sāyaṃ pātaṃ upessanti, setudānassidaṃ phalaṃ.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘‘આગન્ત્વાન મનુસ્સત્તં, સુખિતોયં ભવિસ્સતિ;

    ‘‘‘Āgantvāna manussattaṃ, sukhitoyaṃ bhavissati;

    વેહાસં 17 મનુજસ્સેવ, હત્થિયાનં ભવિસ્સતિ.

    Vehāsaṃ 18 manujasseva, hatthiyānaṃ bhavissati.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;

    ‘‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;

    ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો’.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo’.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘અહો મે સુકતં કમ્મં, જલજુત્તમનામકે;

    ‘‘Aho me sukataṃ kammaṃ, jalajuttamanāmake;

    તત્થ કારં કરિત્વાન, પત્તોહં આસવક્ખયં.

    Tattha kāraṃ karitvāna, pattohaṃ āsavakkhayaṃ.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘પધાનં પહિતત્તોમ્હિ, ઉપસન્તો નિરૂપધિ;

    ‘‘Padhānaṃ pahitattomhi, upasanto nirūpadhi;

    નાગોવ બન્ધનં છેત્વા, વિહરામિ અનાસવો.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    ૯૭.

    97.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… વિહરામિ અનાસવો.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    ૯૮.

    98.

    ‘‘સ્વાગતં વત મે આસિ…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા ધોતકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā dhotako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ધોતકત્થેરસ્સાપદાનં ચતુત્થં.

    Dhotakattherassāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. હિમવન્તપ્પભાવિતા (સી॰)
    2. himavantappabhāvitā (sī.)
    3. અહોસિં (સ્યા॰)
    4. ahosiṃ (syā.)
    5. તરન્તોહં (સ્યા॰ પી॰)
    6. tarantohaṃ (syā. pī.)
    7. સાયપાતં (પી॰)
    8. sāyapātaṃ (pī.)
    9. સેતું (સ્યા॰)
    10. setuṃ (syā.)
    11. વયં સતસહસ્સંવ (ક॰)
    12. કત્વા (સી॰ પી॰)
    13. vayaṃ satasahassaṃva (ka.)
    14. katvā (sī. pī.)
    15. તાવદે (ક॰)
    16. tāvade (ka.)
    17. ઇહાપિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    18. ihāpi (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૨. પુણ્ણકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 2. Puṇṇakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact