Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    દિબ્બચક્ખુઞાણકથાવણ્ણના

    Dibbacakkhuñāṇakathāvaṇṇanā

    ૧૩. ‘‘ચુતૂપપાતઞાણાયા’’તિ ફલૂપચારેન વુત્તં. ઇદઞ્હિ દિબ્બચક્ખુઞાણં રૂપારમ્મણત્તા પરિત્તપચ્ચુપ્પન્નઅજ્ઝત્તબહિદ્ધારમ્મણં હોતિ. ન ચુતિં વા પટિસન્ધિં વા આરમ્મણં કરોતિ. તસ્મા ‘‘યથાકમ્મૂપગે સત્તે પજાનામી’’તિ (પારા॰ ૧૩) વચનં વિય ફલૂપચારેનેવ વુત્તમિદન્તિ વેદિતબ્બં. દિબ્બવિહારસન્નિસ્સિતત્તા કારણોપચારેન દિબ્બં. ઇમિના પન કેચિ આચરિયા ‘‘કુસલાકુસલા ચક્ખૂ દિબ્બચક્ખુ કામાવચર’’ન્તિ વદન્તિ, તે પટિસેધિતા હોન્તિ. ચતુત્થજ્ઝાનપઞ્ઞા હિ એત્થ અધિપ્પેતા. મહાજુતિકત્તા મહાગતિકત્તાતિ એતેસુ ‘‘સદ્દસત્થાનુસારેના’’તિ વુત્તં. એકાદસન્નં ઉપક્કિલેસાનં એવં ઉપ્પત્તિક્કમો ઉપક્કિલેસભાવો ચ વેદિતબ્બો, મહાસત્તસ્સ આલોકં વડ્ઢેત્વા દિબ્બચક્ખુના નાનાવિધાનિ રૂપાનિ દિસ્વા ‘‘ઇદં નુ ખો કિ’’ન્તિ વિચિકિચ્છા ઉદપાદિ, સો ઉપક્કિલેસો ઉપક્કિલેસસુત્તે (મ॰ નિ॰ ૩.૨૩૬ આદયો) ‘‘વિચિકિચ્છાધિકરણઞ્ચ પન મે સમાધિમ્હિ ચવિ, સમાધિમ્હિ ચુતે ઓભાસો અન્તરધાયતિ દસ્સનઞ્ચ રૂપાન’’ન્તિ વચનતો. તતો ‘‘રૂપાનિ મે પસ્સતો વિચિકિચ્છા ઉપ્પજ્જતિ, ઇદાનિ ન કિઞ્ચિ મનસિ કરિસ્સામી’’તિ ચિન્તયતો અમનસિકારો, તતો કિઞ્ચિ અમનસિકરોન્તસ્સ થિનમિદ્ધં ઉદપાદિ, તતો તસ્સ પહાનત્થં આલોકં વડ્ઢેત્વા રૂપાનિ પસ્સતો હિમવન્તાદીસુ દાનવરક્ખસાદયો પસ્સન્તસ્સ છમ્ભિતત્તં ઉદપાદિ, તતો તસ્સ પહાનત્થં ‘‘મયા દિટ્ઠભયં પકતિયા ઓલોકિયમાનં નત્થિ, અદિટ્ઠે કિં નામ ભય’’ન્તિ ચિન્તયતો ઉપ્પિલાવિતત્તં ઉદપાદિ. ગણ્ઠિપદે પન ‘‘ઉપ્પિલં દિબ્બરૂપદસ્સેનેના’’તિ વુત્તં, ‘‘તં દુવુત્તં પરતો અભિજપ્પાવચનેન તદત્થસિદ્ધિતો’’તિ આચરિયો વદતિ. તતો છમ્ભિતત્તપ્પહાનત્થં ‘‘મયા વીરિયં દળ્હં પગ્ગહિતં, તેન મે ઇદં ઉપ્પિલં ઉપ્પન્ન’’ન્તિ વીરિયં સિથિલં કરોન્તસ્સ કાયદુટ્ઠુલ્લં કાયદરથો કાયાલસિયં ઉદપાદિ, તતો તં ચજન્તસ્સ અચ્ચારદ્ધવીરિયં ઉદપાદિ, તત્થ દોસં પસ્સતો અતિલીનવીરિયં ઉપદાદિ, તતો તં પહાય સમપ્પવત્તેન વીરિયેન છમ્ભિતત્તભયા હિમવન્તાદિટ્ઠાનં પહાય દેવલોકાભિમુખં આલોકં વડ્ઢેત્વા દેવસઙ્ઘં પસ્સતો તણ્હાસઙ્ખાતા અભિજપ્પા ઉદપાદિ, તતો ‘‘મય્હં એકજાતિકરૂપં મનસિ કરોન્તસ્સ અભિજપ્પા ઉપ્પન્ના, તસ્મા દાનિ નાનાવિધં રૂપં મનસિ કરિસ્સામી’’તિ કાલેન દેવલોકાભિમુખં, કાલેન મનુસ્સલોકાભિમુખં આલોકં વડ્ઢેત્વા નાનાવિધાનિ રૂપાનિ મનસિ કરોતો નાનત્તસઞ્ઞા ઉદપાદિ, તતો ‘‘નાનાવિધરૂપાનિ મે મનસિ કરોન્તસ્સ નાનત્તસઞ્ઞા ઉદપાદિ, તસ્મા દાનિ અભિજપ્પાદિભયા ઇટ્ઠાદિનિમિત્તગ્ગાહં પહાય એકજાતિકમેવ રૂપં મનસિ કરિસ્સામી’’તિ તથા કરોતો અભિનિજ્ઝાયિતત્તં રૂપાનં ઉદપાદિ એવં પહીનઉપક્કિલેસસ્સાપિ અનધિટ્ઠિતત્તા. ઓભાસઞ્હિ ખો જાનામિ, ન ચ રૂપાનિ પસ્સામીતિઆદિ જાતં.

    13.‘‘Cutūpapātañāṇāyā’’ti phalūpacārena vuttaṃ. Idañhi dibbacakkhuñāṇaṃ rūpārammaṇattā parittapaccuppannaajjhattabahiddhārammaṇaṃ hoti. Na cutiṃ vā paṭisandhiṃ vā ārammaṇaṃ karoti. Tasmā ‘‘yathākammūpage satte pajānāmī’’ti (pārā. 13) vacanaṃ viya phalūpacāreneva vuttamidanti veditabbaṃ. Dibbavihārasannissitattā kāraṇopacārena dibbaṃ. Iminā pana keci ācariyā ‘‘kusalākusalā cakkhū dibbacakkhu kāmāvacara’’nti vadanti, te paṭisedhitā honti. Catutthajjhānapaññā hi ettha adhippetā. Mahājutikattā mahāgatikattāti etesu ‘‘saddasatthānusārenā’’ti vuttaṃ. Ekādasannaṃ upakkilesānaṃ evaṃ uppattikkamo upakkilesabhāvo ca veditabbo, mahāsattassa ālokaṃ vaḍḍhetvā dibbacakkhunā nānāvidhāni rūpāni disvā ‘‘idaṃ nu kho ki’’nti vicikicchā udapādi, so upakkileso upakkilesasutte (ma. ni. 3.236 ādayo) ‘‘vicikicchādhikaraṇañca pana me samādhimhi cavi, samādhimhi cute obhāso antaradhāyati dassanañca rūpāna’’nti vacanato. Tato ‘‘rūpāni me passato vicikicchā uppajjati, idāni na kiñci manasi karissāmī’’ti cintayato amanasikāro, tato kiñci amanasikarontassa thinamiddhaṃ udapādi, tato tassa pahānatthaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā rūpāni passato himavantādīsu dānavarakkhasādayo passantassa chambhitattaṃ udapādi, tato tassa pahānatthaṃ ‘‘mayā diṭṭhabhayaṃ pakatiyā olokiyamānaṃ natthi, adiṭṭhe kiṃ nāma bhaya’’nti cintayato uppilāvitattaṃ udapādi. Gaṇṭhipade pana ‘‘uppilaṃ dibbarūpadassenenā’’ti vuttaṃ, ‘‘taṃ duvuttaṃ parato abhijappāvacanena tadatthasiddhito’’ti ācariyo vadati. Tato chambhitattappahānatthaṃ ‘‘mayā vīriyaṃ daḷhaṃ paggahitaṃ, tena me idaṃ uppilaṃ uppanna’’nti vīriyaṃ sithilaṃ karontassa kāyaduṭṭhullaṃ kāyadaratho kāyālasiyaṃ udapādi, tato taṃ cajantassa accāraddhavīriyaṃ udapādi, tattha dosaṃ passato atilīnavīriyaṃ upadādi, tato taṃ pahāya samappavattena vīriyena chambhitattabhayā himavantādiṭṭhānaṃ pahāya devalokābhimukhaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā devasaṅghaṃ passato taṇhāsaṅkhātā abhijappā udapādi, tato ‘‘mayhaṃ ekajātikarūpaṃ manasi karontassa abhijappā uppannā, tasmā dāni nānāvidhaṃ rūpaṃ manasi karissāmī’’ti kālena devalokābhimukhaṃ, kālena manussalokābhimukhaṃ ālokaṃ vaḍḍhetvā nānāvidhāni rūpāni manasi karoto nānattasaññā udapādi, tato ‘‘nānāvidharūpāni me manasi karontassa nānattasaññā udapādi, tasmā dāni abhijappādibhayā iṭṭhādinimittaggāhaṃ pahāya ekajātikameva rūpaṃ manasi karissāmī’’ti tathā karoto abhinijjhāyitattaṃ rūpānaṃ udapādi evaṃ pahīnaupakkilesassāpi anadhiṭṭhitattā. Obhāsañhi kho jānāmi, na ca rūpāni passāmītiādi jātaṃ.

    તસ્સત્થો – યદા પરિકમ્મોભાસમેવ મનસિ કરોમિ, તદા ઓભાસં સઞ્જાનામિ, દિબ્બેન ચક્ખુના રૂપાનિ ન ચ પસ્સામિ, રૂપદસ્સનકાલે ચ ઓભાસં ન જાનામીતિ. કિમત્થમિદં વુત્તં, ન હિ એતં ઉપક્કિસેસગતન્તિ? ન કેવલં ઉપક્કિલેસપ્પજહનમેવેત્થ કત્તબ્બં, યેન ઇદં વિસુદ્ધં હોતિ, અઞ્ઞમ્પિ તદુત્તરિ કત્તબ્બં અત્થીતિ દસ્સનત્થં. વિચિકિચ્છા ચિત્તસ્સ ઉપક્કિલેસોતિઆદીસુ ‘‘ઇમે ધમ્મા ઉપક્કિલેસાતિ આદીનવદસ્સનેન પજહિં, ન મય્હં તદા ઉપ્પન્નત્તા’’તિ કેચિ વદન્તિ. માનુસકં વાતિ ઇમિના સભાવાતિક્કમં દસ્સેતિ. મંસચક્ખુના વિયાતિ ઇમિના પરિયત્તિગ્ગહણં, વણ્ણમત્તારમ્મણતઞ્ચ ઉપમેતિ. વણ્ણમત્તે હેત્થ સત્ત-સદ્દો, ન ‘‘સબ્બે સત્તા આહારટ્ઠિતિકા’’તિ (અ॰ નિ॰ ૧૦.૨૭) એત્થ વિય સબ્બસઙ્ખતેસુ, હીનજાતિઆદયો મોહસ્સ નિસ્સન્દો વિપાકો. કાયદુચ્ચરિતેન સમન્નાગતા પુબ્બે અતીતભવે અહેસું, સમ્પતિ નિરયં ઉપપન્નાતિ એવં પાઠસેસેન સમ્બન્ધો વેદિતબ્બો. ‘‘યથાકમ્મૂપગઞાણઞ્હિ એકન્તમતીતારમ્મણં, દિબ્બચક્ખુ પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણ’’ન્તિ ઉભિન્નં કિચ્ચવસેન વુત્તં. મહલ્લકોતિ સમણાનં સારુપ્પમસારુપ્પં, લોકાચારં વા ન જાનાતીતિ અધિપ્પાયેન વુત્તત્તા ગુણપરિધંસનેન ગરહતીતિ વેદિતબ્બં. ‘‘નિયતો સમ્બોધિપરાયનો’’તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૪૧; ૫.૯૯૮, ૧૦૦૪) વુત્તો અરિયપુગ્ગલો મગ્ગાવરણં કાતું સમત્થં ફરુસવચનં યદિ કથેય્ય, અપાયગમનીયમ્પિ કરેય્ય, તેન સો અપાયુપગોપિ ભવેય્ય, તસ્મા ઉપપરિક્ખિતબ્બન્તિ એકે. ‘‘વાયામં મા અકાસીતિ થેરેન વુત્તત્તા મગ્ગાવરણં કરોતી’’તિ વદન્તિ. પુબ્બેવ સોતાપન્નેન અપાયદ્વારો પિહિતો, તસ્માસ્સ સગ્ગાવરણં નત્થિ. ‘‘પાકતિકન્તિ પવત્તિવિપાકં અહોસી’’તિ વદન્તિ. ‘‘વુદ્ધિ હેસા, ભિક્ખવે, અરિયસ્સ વિનયે, યો અચ્ચયં અચ્ચયતો દિસ્વા યથાધમ્મં પટિકરોતી’’તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૩૭૦; દી॰ નિ॰ ૧.૨૫૧) વચનતો પાકતિકં અહોસીતિ એકે. સચે સો ન ખમતીતિ સોતાપન્નાદીનં ખન્તિગુણસ્સ મન્દતાય વા આયતિં તસ્સ સુટ્ઠુ સંવરત્થાય વા અક્ખમનં સન્ધાય વુત્તં. સુખાનં વા આયસ્સ આરમ્મણાદિનો અભાવા કાલકઞ્ચિકા અસુરા હોન્તિ. ‘‘ઇતો ભો સુગતિં ગચ્છા’’તિ (ઇતિવુ॰ ૮૩) વચનતો મનુસ્સગતિપિ. દિબ્બચક્ખુઞાણવિજ્જાતિ દિબ્બચક્ખુમેવ દસ્સનટ્ઠેન ઞાણં, તસ્સ તસ્સ અત્થસ્સ વિન્દનટ્ઠેન વિજ્જાતિ અત્થો.

    Tassattho – yadā parikammobhāsameva manasi karomi, tadā obhāsaṃ sañjānāmi, dibbena cakkhunā rūpāni na ca passāmi, rūpadassanakāle ca obhāsaṃ na jānāmīti. Kimatthamidaṃ vuttaṃ, na hi etaṃ upakkisesagatanti? Na kevalaṃ upakkilesappajahanamevettha kattabbaṃ, yena idaṃ visuddhaṃ hoti, aññampi taduttari kattabbaṃ atthīti dassanatthaṃ. Vicikicchā cittassa upakkilesotiādīsu ‘‘ime dhammā upakkilesāti ādīnavadassanena pajahiṃ, na mayhaṃ tadā uppannattā’’ti keci vadanti. Mānusakaṃ vāti iminā sabhāvātikkamaṃ dasseti. Maṃsacakkhunāviyāti iminā pariyattiggahaṇaṃ, vaṇṇamattārammaṇatañca upameti. Vaṇṇamatte hettha satta-saddo, na ‘‘sabbe sattā āhāraṭṭhitikā’’ti (a. ni. 10.27) ettha viya sabbasaṅkhatesu, hīnajātiādayo mohassa nissando vipāko. Kāyaduccaritena samannāgatā pubbe atītabhave ahesuṃ, sampati nirayaṃ upapannāti evaṃ pāṭhasesena sambandho veditabbo. ‘‘Yathākammūpagañāṇañhi ekantamatītārammaṇaṃ, dibbacakkhu paccuppannārammaṇa’’nti ubhinnaṃ kiccavasena vuttaṃ. Mahallakoti samaṇānaṃ sāruppamasāruppaṃ, lokācāraṃ vā na jānātīti adhippāyena vuttattā guṇaparidhaṃsanena garahatīti veditabbaṃ. ‘‘Niyato sambodhiparāyano’’ti (saṃ. ni. 2.41; 5.998, 1004) vutto ariyapuggalo maggāvaraṇaṃ kātuṃ samatthaṃ pharusavacanaṃ yadi katheyya, apāyagamanīyampi kareyya, tena so apāyupagopi bhaveyya, tasmā upaparikkhitabbanti eke. ‘‘Vāyāmaṃ mā akāsīti therena vuttattā maggāvaraṇaṃ karotī’’ti vadanti. Pubbeva sotāpannena apāyadvāro pihito, tasmāssa saggāvaraṇaṃ natthi. ‘‘Pākatikanti pavattivipākaṃ ahosī’’ti vadanti. ‘‘Vuddhi hesā, bhikkhave, ariyassa vinaye, yo accayaṃ accayato disvā yathādhammaṃ paṭikarotī’’ti (ma. ni. 3.370; dī. ni. 1.251) vacanato pākatikaṃ ahosīti eke. Sace so na khamatīti sotāpannādīnaṃ khantiguṇassa mandatāya vā āyatiṃ tassa suṭṭhu saṃvaratthāya vā akkhamanaṃ sandhāya vuttaṃ. Sukhānaṃ vā āyassa ārammaṇādino abhāvā kālakañcikā asurā honti. ‘‘Ito bho sugatiṃ gacchā’’ti (itivu. 83) vacanato manussagatipi. Dibbacakkhuñāṇavijjāti dibbacakkhumeva dassanaṭṭhena ñāṇaṃ, tassa tassa atthassa vindanaṭṭhena vijjāti attho.

    દિબ્બચક્ખુઞાણકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dibbacakkhuñāṇakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / વેરઞ્જકણ્ડં • Verañjakaṇḍaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / દિબ્બચક્ખુઞાણકથા • Dibbacakkhuñāṇakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દિબ્બચક્ખુઞાણકથા • Dibbacakkhuñāṇakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / દિબ્બચક્ખુઞાણકથાવણ્ણના • Dibbacakkhuñāṇakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact