Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    4. தீ³க⁴ஜாணுஸுத்தங்

    4. Dīghajāṇusuttaṃ

    54. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா கோலியேஸு விஹரதி கக்கரபத்தங் நாம கோலியானங் நிக³மோ. அத² கோ² தீ³க⁴ஜாணு கோலியபுத்தோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² தீ³க⁴ஜாணு கோலியபுத்தோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘மயங், ப⁴ந்தே, கி³ஹீ காமபோ⁴கி³னோ 1 புத்தஸம்பா³த⁴ஸயனங் அஜ்ஜா²வஸாம, காஸிகசந்த³னங் பச்சனுபோ⁴ம , மாலாக³ந்த⁴விலேபனங் தா⁴ரயாம, ஜாதரூபரஜதங் ஸாத³யாம. தேஸங் நோ, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா அம்ஹாகங் ததா² த⁴ம்மங் தே³ஸேது யே அம்ஹாகங் அஸ்ஸு த⁴ம்மா தி³ட்ட²த⁴ம்மஹிதாய தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுகா²ய, ஸம்பராயஹிதாய ஸம்பராயஸுகா²யா’’தி.

    54. Ekaṃ samayaṃ bhagavā koliyesu viharati kakkarapattaṃ nāma koliyānaṃ nigamo. Atha kho dīghajāṇu koliyaputto yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho dīghajāṇu koliyaputto bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘mayaṃ, bhante, gihī kāmabhogino 2 puttasambādhasayanaṃ ajjhāvasāma, kāsikacandanaṃ paccanubhoma , mālāgandhavilepanaṃ dhārayāma, jātarūparajataṃ sādayāma. Tesaṃ no, bhante, bhagavā amhākaṃ tathā dhammaṃ desetu ye amhākaṃ assu dhammā diṭṭhadhammahitāya diṭṭhadhammasukhāya, samparāyahitāya samparāyasukhāyā’’ti.

    ‘‘சத்தாரோமே, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, த⁴ம்மா குலபுத்தஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மஹிதாய ஸங்வத்தந்தி தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுகா²ய. கதமே சத்தாரோ? உட்டா²னஸம்பதா³, ஆரக்க²ஸம்பதா³, கல்யாணமித்ததா, ஸமஜீவிதா 3. கதமா ச, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, உட்டா²னஸம்பதா³? இத⁴, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, குலபுத்தோ யேன கம்மட்டா²னேன ஜீவிகங் 4 கப்பேதி – யதி³ கஸியா, யதி³ வணிஜ்ஜாய, யதி³ கோ³ரக்கே²ன, யதி³ இஸ்ஸத்தேன 5, யதி³ ராஜபோரிஸேன, யதி³ ஸிப்பஞ்ஞதரேன – தத்த² த³க்கோ² ஹோதி அனலஸோ, தத்ருபாயாய வீமங்ஸாய ஸமன்னாக³தோ, அலங் காதுங் அலங் ஸங்விதா⁴துங். அயங் வுச்சதி, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, உட்டா²னஸம்பதா³.

    ‘‘Cattārome, byagghapajja, dhammā kulaputtassa diṭṭhadhammahitāya saṃvattanti diṭṭhadhammasukhāya. Katame cattāro? Uṭṭhānasampadā, ārakkhasampadā, kalyāṇamittatā, samajīvitā 6. Katamā ca, byagghapajja, uṭṭhānasampadā? Idha, byagghapajja, kulaputto yena kammaṭṭhānena jīvikaṃ 7 kappeti – yadi kasiyā, yadi vaṇijjāya, yadi gorakkhena, yadi issattena 8, yadi rājaporisena, yadi sippaññatarena – tattha dakkho hoti analaso, tatrupāyāya vīmaṃsāya samannāgato, alaṃ kātuṃ alaṃ saṃvidhātuṃ. Ayaṃ vuccati, byagghapajja, uṭṭhānasampadā.

    ‘‘கதமா ச, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, ஆரக்க²ஸம்பதா³? இத⁴, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, குலபுத்தஸ்ஸ போ⁴கா³ ஹொந்தி உட்டா²னவீரியாதி⁴க³தா பா³ஹாப³லபரிசிதா, ஸேதா³வக்கி²த்தா, த⁴ம்மிகா த⁴ம்மலத்³தா⁴. தே ஆரக்கே²ன கு³த்தியா ஸம்பாதே³தி – ‘கிந்தி மே இமே போ⁴கே³ நேவ ராஜானோ ஹரெய்யுங், ந சோரா ஹரெய்யுங், ந அக்³கி³ ட³ஹெய்ய, ந உத³கங் வஹெய்ய, ந அப்பியா தா³யாதா³ ஹரெய்யு’ந்தி! அயங் வுச்சதி, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, ஆரக்க²ஸம்பதா³.

    ‘‘Katamā ca, byagghapajja, ārakkhasampadā? Idha, byagghapajja, kulaputtassa bhogā honti uṭṭhānavīriyādhigatā bāhābalaparicitā, sedāvakkhittā, dhammikā dhammaladdhā. Te ārakkhena guttiyā sampādeti – ‘kinti me ime bhoge neva rājāno hareyyuṃ, na corā hareyyuṃ, na aggi ḍaheyya, na udakaṃ vaheyya, na appiyā dāyādā hareyyu’nti! Ayaṃ vuccati, byagghapajja, ārakkhasampadā.

    ‘‘கதமா ச, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, கல்யாணமித்ததா? இத⁴, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, குலபுத்தோ யஸ்மிங் கா³மே வா நிக³மே வா படிவஸதி, தத்த² யே தே ஹொந்தி – க³ஹபதீ வா க³ஹபதிபுத்தா வா த³ஹரா வா வுத்³த⁴ஸீலினோ, வுத்³தா⁴ வா வுத்³த⁴ஸீலினோ, ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னா, ஸீலஸம்பன்னா, சாக³ஸம்பன்னா, பஞ்ஞாஸம்பன்னா – தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸந்திட்ட²தி ஸல்லபதி ஸாகச்ச²ங் ஸமாபஜ்ஜதி; யதா²ரூபானங் ஸத்³தா⁴ஸம்பன்னானங் ஸத்³தா⁴ஸம்பத³ங் அனுஸிக்க²தி, யதா²ரூபானங் ஸீலஸம்பன்னானங் ஸீலஸம்பத³ங் அனுஸிக்க²தி, யதா²ரூபானங் சாக³ஸம்பன்னானங் சாக³ஸம்பத³ங் அனுஸிக்க²தி, யதா²ரூபானங் பஞ்ஞாஸம்பன்னானங் பஞ்ஞாஸம்பத³ங் அனுஸிக்க²தி. அயங் வுச்சதி, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, கல்யாணமித்ததா.

    ‘‘Katamā ca, byagghapajja, kalyāṇamittatā? Idha, byagghapajja, kulaputto yasmiṃ gāme vā nigame vā paṭivasati, tattha ye te honti – gahapatī vā gahapatiputtā vā daharā vā vuddhasīlino, vuddhā vā vuddhasīlino, saddhāsampannā, sīlasampannā, cāgasampannā, paññāsampannā – tehi saddhiṃ santiṭṭhati sallapati sākacchaṃ samāpajjati; yathārūpānaṃ saddhāsampannānaṃ saddhāsampadaṃ anusikkhati, yathārūpānaṃ sīlasampannānaṃ sīlasampadaṃ anusikkhati, yathārūpānaṃ cāgasampannānaṃ cāgasampadaṃ anusikkhati, yathārūpānaṃ paññāsampannānaṃ paññāsampadaṃ anusikkhati. Ayaṃ vuccati, byagghapajja, kalyāṇamittatā.

    ‘‘கதமா ச, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, ஸமஜீவிதா? இத⁴, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, குலபுத்தோ ஆயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா, வயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா, ஸமங் ஜீவிகங் 9 கப்பேதி நாச்சோகா³ள்ஹங் நாதிஹீனங் – ‘ஏவங் மே ஆயோ வயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதி, ந ச மே வயோ ஆயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதீ’தி. ஸெய்யதா²பி , ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, துலாதா⁴ரோ வா துலாதா⁴ரந்தேவாஸீ வா துலங் பக்³க³ஹெத்வா ஜானாதி – ‘எத்தகேன வா ஓனதங் 10, எத்தகேன வா உன்னத’ந்தி 11; ஏவமேவங் கோ², ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, குலபுத்தோ ஆயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா, வயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா, ஸமங் ஜீவிகங் கப்பேதி நாச்சோகா³ள்ஹங் நாதிஹீனங் – ‘ஏவங் மே ஆயோ வயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதி , ந ச மே வயோ ஆயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதீ’தி. ஸசாயங், ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, குலபுத்தோ அப்பாயோ ஸமானோ உளாரங் ஜீவிகங் 12 கப்பேதி, தஸ்ஸ ப⁴வந்தி வத்தாரோ – ‘உது³ம்ப³ரகா²தீ³வாயங் 13 குலபுத்தோ போ⁴கே³ கா²த³தீ’தி. ஸசே பனாயங், ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, குலபுத்தோ மஹாயோ ஸமானோ கஸிரங் ஜீவிகங் 14 கப்பேதி, தஸ்ஸ ப⁴வந்தி வத்தாரோ – ‘அஜெட்ட²மரணங்வாயங் 15 குலபுத்தோ மரிஸ்ஸதீ’தி. யதோ ச கோ²யங், ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, குலபுத்தோ ஆயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா, வயஞ்ச போ⁴கா³னங் விதி³த்வா, ஸமங் ஜீவிகங் கப்பேதி நாச்சோகா³ள்ஹங் நாதிஹீனங் – ‘ஏவங் மே ஆயோ வயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதி, ந ச மே வயோ ஆயங் பரியாதா³ய ட²ஸ்ஸதீ’தி. அயங் வுச்சதி, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, ஸமஜீவிதா.

    ‘‘Katamā ca, byagghapajja, samajīvitā? Idha, byagghapajja, kulaputto āyañca bhogānaṃ viditvā, vayañca bhogānaṃ viditvā, samaṃ jīvikaṃ 16 kappeti nāccogāḷhaṃ nātihīnaṃ – ‘evaṃ me āyo vayaṃ pariyādāya ṭhassati, na ca me vayo āyaṃ pariyādāya ṭhassatī’ti. Seyyathāpi , byagghapajja, tulādhāro vā tulādhārantevāsī vā tulaṃ paggahetvā jānāti – ‘ettakena vā onataṃ 17, ettakena vā unnata’nti 18; evamevaṃ kho, byagghapajja, kulaputto āyañca bhogānaṃ viditvā, vayañca bhogānaṃ viditvā, samaṃ jīvikaṃ kappeti nāccogāḷhaṃ nātihīnaṃ – ‘evaṃ me āyo vayaṃ pariyādāya ṭhassati , na ca me vayo āyaṃ pariyādāya ṭhassatī’ti. Sacāyaṃ, byagghapajja, kulaputto appāyo samāno uḷāraṃ jīvikaṃ 19 kappeti, tassa bhavanti vattāro – ‘udumbarakhādīvāyaṃ 20 kulaputto bhoge khādatī’ti. Sace panāyaṃ, byagghapajja, kulaputto mahāyo samāno kasiraṃ jīvikaṃ 21 kappeti, tassa bhavanti vattāro – ‘ajeṭṭhamaraṇaṃvāyaṃ 22 kulaputto marissatī’ti. Yato ca khoyaṃ, byagghapajja, kulaputto āyañca bhogānaṃ viditvā, vayañca bhogānaṃ viditvā, samaṃ jīvikaṃ kappeti nāccogāḷhaṃ nātihīnaṃ – ‘evaṃ me āyo vayaṃ pariyādāya ṭhassati, na ca me vayo āyaṃ pariyādāya ṭhassatī’ti. Ayaṃ vuccati, byagghapajja, samajīvitā.

    ‘‘ஏவங் ஸமுப்பன்னானங், ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, போ⁴கா³னங் சத்தாரி அபாயமுகா²னி ஹொந்தி – இத்தி²து⁴த்தோ, ஸுராது⁴த்தோ, அக்க²து⁴த்தோ, பாபமித்தோ பாபஸஹாயோ பாபஸம்பவங்கோ. ஸெய்யதா²பி, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, மஹதோ தளாகஸ்ஸ சத்தாரி சேவ ஆயமுகா²னி, சத்தாரி ச அபாயமுகா²னி. தஸ்ஸ புரிஸோ யானி சேவ ஆயமுகா²னி தானி பித³ஹெய்ய, யானி ச அபாயமுகா²னி தானி விவரெய்ய; தே³வோ ச ந ஸம்மா தா⁴ரங் அனுப்பவெச்செ²ய்ய. ஏவஞ்ஹி தஸ்ஸ, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, மஹதோ தளாகஸ்ஸ பரிஹானியேவ பாடிகங்கா², நோ வுத்³தி⁴; ஏவமேவங், ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, ஏவங் ஸமுப்பன்னானங் போ⁴கா³னங் சத்தாரி அபாயமுகா²னி ஹொந்தி – இத்தி²து⁴த்தோ, ஸுராது⁴த்தோ, அக்க²து⁴த்தோ, பாபமித்தோ பாபஸஹாயோ பாபஸம்பவங்கோ.

    ‘‘Evaṃ samuppannānaṃ, byagghapajja, bhogānaṃ cattāri apāyamukhāni honti – itthidhutto, surādhutto, akkhadhutto, pāpamitto pāpasahāyo pāpasampavaṅko. Seyyathāpi, byagghapajja, mahato taḷākassa cattāri ceva āyamukhāni, cattāri ca apāyamukhāni. Tassa puriso yāni ceva āyamukhāni tāni pidaheyya, yāni ca apāyamukhāni tāni vivareyya; devo ca na sammā dhāraṃ anuppaveccheyya. Evañhi tassa, byagghapajja, mahato taḷākassa parihāniyeva pāṭikaṅkhā, no vuddhi; evamevaṃ, byagghapajja, evaṃ samuppannānaṃ bhogānaṃ cattāri apāyamukhāni honti – itthidhutto, surādhutto, akkhadhutto, pāpamitto pāpasahāyo pāpasampavaṅko.

    ‘‘ஏவங் ஸமுப்பன்னானங், ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, போ⁴கா³னங் சத்தாரி ஆயமுகா²னி ஹொந்தி – ந இத்தி²து⁴த்தோ, ந ஸுராது⁴த்தோ, ந அக்க²து⁴த்தோ , கல்யாணமித்தோ கல்யாணஸஹாயோ கல்யாணஸம்பவங்கோ. ஸெய்யதா²பி, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, மஹதோ தளாகஸ்ஸ சத்தாரி சேவ ஆயமுகா²னி, சத்தாரி ச அபாயமுகா²னி. தஸ்ஸ புரிஸோ யானி சேவ ஆயமுகா²னி தானி விவரெய்ய, யானி ச அபாயமுகா²னி தானி பித³ஹெய்ய; தே³வோ ச ஸம்மா தா⁴ரங் அனுப்பவெச்செ²ய்ய. ஏவஞ்ஹி தஸ்ஸ, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, மஹதோ தளாகஸ்ஸ வுத்³தி⁴யேவ பாடிகங்கா², நோ பரிஹானி; ஏவமேவங் கோ², ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, ஏவங் ஸமுப்பன்னானங் போ⁴கா³னங் சத்தாரி ஆயமுகா²னி ஹொந்தி – ந இத்தி²து⁴த்தோ , ந ஸுராது⁴த்தோ, ந அக்க²து⁴த்தோ, கல்யாணமித்தோ கல்யாணஸஹாயோ கல்யாணஸம்பவங்கோ. இமே கோ², ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, சத்தாரோ த⁴ம்மா குலபுத்தஸ்ஸ தி³ட்ட²த⁴ம்மஹிதாய ஸங்வத்தந்தி தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுகா²ய.

    ‘‘Evaṃ samuppannānaṃ, byagghapajja, bhogānaṃ cattāri āyamukhāni honti – na itthidhutto, na surādhutto, na akkhadhutto , kalyāṇamitto kalyāṇasahāyo kalyāṇasampavaṅko. Seyyathāpi, byagghapajja, mahato taḷākassa cattāri ceva āyamukhāni, cattāri ca apāyamukhāni. Tassa puriso yāni ceva āyamukhāni tāni vivareyya, yāni ca apāyamukhāni tāni pidaheyya; devo ca sammā dhāraṃ anuppaveccheyya. Evañhi tassa, byagghapajja, mahato taḷākassa vuddhiyeva pāṭikaṅkhā, no parihāni; evamevaṃ kho, byagghapajja, evaṃ samuppannānaṃ bhogānaṃ cattāri āyamukhāni honti – na itthidhutto , na surādhutto, na akkhadhutto, kalyāṇamitto kalyāṇasahāyo kalyāṇasampavaṅko. Ime kho, byagghapajja, cattāro dhammā kulaputtassa diṭṭhadhammahitāya saṃvattanti diṭṭhadhammasukhāya.

    ‘‘சத்தாரோமே, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, த⁴ம்மா குலபுத்தஸ்ஸ ஸம்பராயஹிதாய ஸங்வத்தந்தி ஸம்பராயஸுகா²ய. கதமே சத்தாரோ? ஸத்³தா⁴ஸம்பதா³, ஸீலஸம்பதா³ , சாக³ஸம்பதா³, பஞ்ஞாஸம்பதா³. கதமா ச, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, ஸத்³தா⁴ஸம்பதா³? இத⁴, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, குலபுத்தோ ஸத்³தோ⁴ ஹோதி, ஸத்³த³ஹதி ததா²க³தஸ்ஸ போ³தி⁴ங் – ‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா…பே॰… ஸத்தா² தே³வமனுஸ்ஸானங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா’தி. அயங் வுச்சதி, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, ஸத்³தா⁴ஸம்பதா³.

    ‘‘Cattārome, byagghapajja, dhammā kulaputtassa samparāyahitāya saṃvattanti samparāyasukhāya. Katame cattāro? Saddhāsampadā, sīlasampadā , cāgasampadā, paññāsampadā. Katamā ca, byagghapajja, saddhāsampadā? Idha, byagghapajja, kulaputto saddho hoti, saddahati tathāgatassa bodhiṃ – ‘itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā’ti. Ayaṃ vuccati, byagghapajja, saddhāsampadā.

    ‘‘கதமா ச, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, ஸீலஸம்பதா³? இத⁴, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, குலபுத்தோ பாணாதிபாதா படிவிரதோ ஹோதி…பே॰… ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னா படிவிரதோ ஹோதி. அயங் வுச்சதி, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, ஸீலஸம்பதா³.

    ‘‘Katamā ca, byagghapajja, sīlasampadā? Idha, byagghapajja, kulaputto pāṇātipātā paṭivirato hoti…pe… surāmerayamajjapamādaṭṭhānā paṭivirato hoti. Ayaṃ vuccati, byagghapajja, sīlasampadā.

    ‘‘கதமா ச, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, சாக³ஸம்பதா³? இத⁴, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, குலபுத்தோ விக³தமலமச்சே²ரேன சேதஸா அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி முத்தசாகோ³ பயதபாணி வொஸ்ஸக்³க³ரதோ யாசயோகோ³ தா³னஸங்விபா⁴க³ரதோ. அயங் வுச்சதி, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, சாக³ஸம்பதா³.

    ‘‘Katamā ca, byagghapajja, cāgasampadā? Idha, byagghapajja, kulaputto vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati muttacāgo payatapāṇi vossaggarato yācayogo dānasaṃvibhāgarato. Ayaṃ vuccati, byagghapajja, cāgasampadā.

    ‘‘கதமா ச, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, பஞ்ஞாஸம்பதா³? இத⁴ , ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, குலபுத்தோ பஞ்ஞவா ஹோதி, உத³யத்த²கா³மினியா பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ அரியாய நிப்³பே³தி⁴காய ஸம்மா து³க்க²க்க²யகா³மினியா. அயங் வுச்சதி, ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, பஞ்ஞாஸம்பதா³. இமே கோ², ப்³யக்³க⁴பஜ்ஜ, சத்தாரோ த⁴ம்மா குலபுத்தஸ்ஸ ஸம்பராயஹிதாய ஸங்வத்தந்தி ஸம்பராயஸுகா²யா’’தி.

    ‘‘Katamā ca, byagghapajja, paññāsampadā? Idha , byagghapajja, kulaputto paññavā hoti, udayatthagāminiyā paññāya samannāgato ariyāya nibbedhikāya sammā dukkhakkhayagāminiyā. Ayaṃ vuccati, byagghapajja, paññāsampadā. Ime kho, byagghapajja, cattāro dhammā kulaputtassa samparāyahitāya saṃvattanti samparāyasukhāyā’’ti.

    ‘‘உட்டா²தா கம்மதெ⁴ய்யேஸு, அப்பமத்தோ விதா⁴னவா;

    ‘‘Uṭṭhātā kammadheyyesu, appamatto vidhānavā;

    ஸமங் கப்பேதி ஜீவிகங் 23, ஸம்ப⁴தங் அனுரக்க²தி.

    Samaṃ kappeti jīvikaṃ 24, sambhataṃ anurakkhati.

    ‘‘ஸத்³தோ⁴ ஸீலேன ஸம்பன்னோ, வத³ஞ்ஞூ வீதமச்ச²ரோ;

    ‘‘Saddho sīlena sampanno, vadaññū vītamaccharo;

    நிச்சங் மக்³க³ங் விஸோதே⁴தி, ஸொத்தா²னங் ஸம்பராயிகங்.

    Niccaṃ maggaṃ visodheti, sotthānaṃ samparāyikaṃ.

    ‘‘இச்சேதே அட்ட² த⁴ம்மா ச, ஸத்³த⁴ஸ்ஸ க⁴ரமேஸினோ;

    ‘‘Iccete aṭṭha dhammā ca, saddhassa gharamesino;

    அக்கா²தா ஸச்சனாமேன, உப⁴யத்த² ஸுகா²வஹா.

    Akkhātā saccanāmena, ubhayattha sukhāvahā.

    ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மஹிதத்தா²ய, ஸம்பராயஸுகா²ய ச;

    ‘‘Diṭṭhadhammahitatthāya, samparāyasukhāya ca;

    ஏவமேதங் க³ஹட்டா²னங், சாகோ³ புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தீ’’தி. சதுத்த²ங்;

    Evametaṃ gahaṭṭhānaṃ, cāgo puññaṃ pavaḍḍhatī’’ti. catutthaṃ;







    Footnotes:
    1. காமபோ⁴கீ³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. kāmabhogī (sī. syā. pī.)
    3. ஸமஜீவிகதா (ஸீ॰) அ॰ நி॰ 8.75
    4. ஜீவிதங் (க॰)
    5. இஸ்ஸத்தே²ன (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. samajīvikatā (sī.) a. ni. 8.75
    7. jīvitaṃ (ka.)
    8. issatthena (sī. syā. pī.)
    9. ஸமஜீவிகங் (ஸ்யா॰), ஸமஜீவிதங் (க॰)
    10. ஓணதங் (க॰)
    11. உண்ணதந்தி (க॰)
    12. ஜீவிதங் (க॰)
    13. உது³ம்ப³ரகா²தி³கங் வாயங் (ஸீ॰ பீ॰), உது³ம்ப³ரகா²த³கங் சாயங் (ஸ்யா॰)
    14. ஜீவிதங் (க॰)
    15. அஜத்³து⁴மாரிகங் வாயங் (ஸீ॰ பீ॰), அத்³த⁴மாரகங் சாயங் (ஸ்யா॰), எத்த² ஜத்³தூ⁴தி அஸனங் = ப⁴த்தபு⁴ஞ்ஜனங், தஸ்மா அஜத்³து⁴மாரிகந்தி அனஸனமரணந்தி வுத்தங் ஹோதி. ம॰ நி॰ 1.379 அதோ⁴லிபியா ‘‘அஜத்³து⁴க’’ந்தி பத³ங் த³ஸ்ஸிதங்
    16. samajīvikaṃ (syā.), samajīvitaṃ (ka.)
    17. oṇataṃ (ka.)
    18. uṇṇatanti (ka.)
    19. jīvitaṃ (ka.)
    20. udumbarakhādikaṃ vāyaṃ (sī. pī.), udumbarakhādakaṃ cāyaṃ (syā.)
    21. jīvitaṃ (ka.)
    22. ajaddhumārikaṃ vāyaṃ (sī. pī.), addhamārakaṃ cāyaṃ (syā.), ettha jaddhūti asanaṃ = bhattabhuñjanaṃ, tasmā ajaddhumārikanti anasanamaraṇanti vuttaṃ hoti. ma. ni. 1.379 adholipiyā ‘‘ajaddhuka’’nti padaṃ dassitaṃ
    23. ஜீவிதங் (க॰)
    24. jīvitaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 4. தீ³க⁴ஜாணுஸுத்தவண்ணனா • 4. Dīghajāṇusuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 4-5. தீ³க⁴ஜாணுஸுத்தாதி³வண்ணனா • 4-5. Dīghajāṇusuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact