Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૪૨૬] ૧૦. દીપિજાતકવણ્ણના

    [426] 10. Dīpijātakavaṇṇanā

    ખમનીયં યાપનીયન્તિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો એકં એળિકં આરબ્ભ કથેસિ. એકસ્મિઞ્હિ સમયે મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરો ગિરિપરિક્ખિત્તે એકદ્વારે ગિરિબ્બજસેનાસને વિહાસિ. દ્વારસમીપેયેવસ્સ ચઙ્કમો અહોસિ. તદા એળકપાલકા ‘‘એળકા એત્થ ચરન્તૂ’’તિ ગિરિબ્બજં પવેસેત્વા કીળન્તા વિહરન્તિ. તેસુ એકદિવસં સાયં આગન્ત્વા એળકે ગહેત્વા ગચ્છન્તેસુ એકા એળિકા દૂરે ચરમાના એળકે નિક્ખમન્તે અદિસ્વા ઓહીયિ. તં પચ્છા નિક્ખમન્તિં એકો દીપિકો દિસ્વા ‘‘ખાદિસ્સામિ ન’’ન્તિ ગિરિબ્બજદ્વારે અટ્ઠાસિ. સાપિ ઇતો ચિતો ચ ઓલોકેન્તી તં દિસ્વા ‘‘એસ મં મારેત્વા ખાદિતુકામતાય ઠિતો, સચે નિવત્તિત્વા પલાયિસ્સામિ, જીવિતં મે નત્થિ, અજ્જ મયા પુરિસકારં કાતું વટ્ટતી’’તિ ચિન્તેત્વા સિઙ્ગાનિ ઉક્ખિપિત્વા તસ્સ અભિમુખં વેગેન પક્ખન્દિત્વા દીપિકસ્સ ‘‘ઇતો ગણ્હિસ્સામિ, ઇતો ગણ્હિસ્સામી’’તિ વિપ્ફન્દતોવ ગહણં અનુપગન્ત્વા વેગેન પલાયિત્વા એળકાનં અન્તરં પાવિસિ. અથ થેરો તં તેસં કિરિયં દિસ્વા પુનદિવસે ગન્ત્વા તથાગતસ્સ આરોચેત્વા ‘‘એવં ભન્તે, સા એળિકા અત્તનો ઉપાયકુસલતાય પરક્કમં કત્વા દીપિકતો મુચ્ચી’’તિ આહ. સત્થા ‘‘મોગ્ગલ્લાન, ઇદાનિ તાવ સો દીપિકો તં ગહેતું નાસક્ખિ, પુબ્બે પન નં વિરવન્તિં મારેત્વા ખાદી’’તિ વત્વા તેન યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Khamanīyaṃyāpanīyanti idaṃ satthā veḷuvane viharanto ekaṃ eḷikaṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi samaye mahāmoggallānatthero giriparikkhitte ekadvāre giribbajasenāsane vihāsi. Dvārasamīpeyevassa caṅkamo ahosi. Tadā eḷakapālakā ‘‘eḷakā ettha carantū’’ti giribbajaṃ pavesetvā kīḷantā viharanti. Tesu ekadivasaṃ sāyaṃ āgantvā eḷake gahetvā gacchantesu ekā eḷikā dūre caramānā eḷake nikkhamante adisvā ohīyi. Taṃ pacchā nikkhamantiṃ eko dīpiko disvā ‘‘khādissāmi na’’nti giribbajadvāre aṭṭhāsi. Sāpi ito cito ca olokentī taṃ disvā ‘‘esa maṃ māretvā khāditukāmatāya ṭhito, sace nivattitvā palāyissāmi, jīvitaṃ me natthi, ajja mayā purisakāraṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā siṅgāni ukkhipitvā tassa abhimukhaṃ vegena pakkhanditvā dīpikassa ‘‘ito gaṇhissāmi, ito gaṇhissāmī’’ti vipphandatova gahaṇaṃ anupagantvā vegena palāyitvā eḷakānaṃ antaraṃ pāvisi. Atha thero taṃ tesaṃ kiriyaṃ disvā punadivase gantvā tathāgatassa ārocetvā ‘‘evaṃ bhante, sā eḷikā attano upāyakusalatāya parakkamaṃ katvā dīpikato muccī’’ti āha. Satthā ‘‘moggallāna, idāni tāva so dīpiko taṃ gahetuṃ nāsakkhi, pubbe pana naṃ viravantiṃ māretvā khādī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે મગધરટ્ઠે બોધિસત્તો એકસ્મિં ગામે મહાભોગકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો કામે પહાય ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા ઝાનાભિઞ્ઞાયો નિબ્બત્તેત્વા ચિરં હિમવન્તે વસિત્વા લોણમ્બિલસેવનત્થાય રાજગહં ગન્ત્વા એકસ્મિંયેવ ગિરિબ્બજે પણ્ણસાલં માપેત્વા વાસં કપ્પેસિ. તદા ઇમિનાવ નિયામેન એળકપાલકેસુ એળકે ચરન્તેસુ એકદિવસં એવમેવ એકં એળિકં પચ્છા નિક્ખમન્તિં દિસ્વા એકો દીપિકો ‘‘ખાદિસ્સામિ ન’’ન્તિ દ્વારે અટ્ઠાસિ. સાપિ તં દિસ્વા ‘‘અજ્જ મય્હં જીવિતં નત્થિ, એકેનુપાયેન ઇમિના સદ્ધિં મધુરપટિસન્થારં કત્વા હદયમસ્સ મુદુકં જનેત્વા જીવિતં રક્ખિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા દૂરતોવ તેન સદ્ધિં પટિસન્થારં કરોન્તી આગચ્છમાના પઠમં ગાથમાહ –

    Atīte magadharaṭṭhe bodhisatto ekasmiṃ gāme mahābhogakule nibbattitvā vayappatto kāme pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññāyo nibbattetvā ciraṃ himavante vasitvā loṇambilasevanatthāya rājagahaṃ gantvā ekasmiṃyeva giribbaje paṇṇasālaṃ māpetvā vāsaṃ kappesi. Tadā imināva niyāmena eḷakapālakesu eḷake carantesu ekadivasaṃ evameva ekaṃ eḷikaṃ pacchā nikkhamantiṃ disvā eko dīpiko ‘‘khādissāmi na’’nti dvāre aṭṭhāsi. Sāpi taṃ disvā ‘‘ajja mayhaṃ jīvitaṃ natthi, ekenupāyena iminā saddhiṃ madhurapaṭisanthāraṃ katvā hadayamassa mudukaṃ janetvā jīvitaṃ rakkhissāmī’’ti cintetvā dūratova tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ karontī āgacchamānā paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૮૮.

    88.

    ‘‘ખમનીયં યાપનીયં, કચ્ચિ માતુલ તે સુખં;

    ‘‘Khamanīyaṃ yāpanīyaṃ, kacci mātula te sukhaṃ;

    સુખં તે અમ્મા અવચ, સુખકામાવ તે મય’’ન્તિ.

    Sukhaṃ te ammā avaca, sukhakāmāva te maya’’nti.

    તત્થ સુખં તે અમ્માતિ મય્હં માતાપિ ‘‘તુમ્હાકં સુખં પુચ્છેય્યાસી’’તિ અજ્જ મં અવચાતિ અત્થો. મયન્તિ માતુલ મયમ્પિ તુમ્હાકં સુખં એવ ઇચ્છામાતિ.

    Tattha sukhaṃ te ammāti mayhaṃ mātāpi ‘‘tumhākaṃ sukhaṃ puccheyyāsī’’ti ajja maṃ avacāti attho. Mayanti mātula mayampi tumhākaṃ sukhaṃ eva icchāmāti.

    તં સુત્વા દીપિકો ‘‘અયં ધુત્તિકા મં માતુલવાદેન વઞ્ચેતુકામા, ન મે કક્ખળભાવં જાનાતી’’તિ ચિન્તેત્વા દુતિયં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā dīpiko ‘‘ayaṃ dhuttikā maṃ mātulavādena vañcetukāmā, na me kakkhaḷabhāvaṃ jānātī’’ti cintetvā dutiyaṃ gāthamāha –

    ૮૯.

    89.

    ‘‘નઙ્ગુટ્ઠં મે અવક્કમ્મ, હેઠયિત્વાન એળિકે;

    ‘‘Naṅguṭṭhaṃ me avakkamma, heṭhayitvāna eḷike;

    સાજ્જ માતુલવાદેન, મુઞ્ચિતબ્બા નુ મઞ્ઞસી’’તિ.

    Sājja mātulavādena, muñcitabbā nu maññasī’’ti.

    તસ્સત્થો – ત્વં મમ નઙ્ગુટ્ઠમણ્ડલં અક્કમિત્વા હેઠયિત્વા આગચ્છસિ, સા ત્વં ‘‘અજ્જ માતુલવાદેન મુઞ્ચિતબ્બાહમસ્મી’’તિ મઞ્ઞસિ નુ, એવં મઞ્ઞસિ મઞ્ઞેતિ.

    Tassattho – tvaṃ mama naṅguṭṭhamaṇḍalaṃ akkamitvā heṭhayitvā āgacchasi, sā tvaṃ ‘‘ajja mātulavādena muñcitabbāhamasmī’’ti maññasi nu, evaṃ maññasi maññeti.

    તં સુત્વા ઇતરા ‘‘માતુલ, મા એવં કરી’’તિ વત્વા તતિયં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā itarā ‘‘mātula, mā evaṃ karī’’ti vatvā tatiyaṃ gāthamāha –

    ૯૦.

    90.

    ‘‘પુરત્થામુખો નિસિન્નોસિ, અહં તે મુખમાગતા;

    ‘‘Puratthāmukho nisinnosi, ahaṃ te mukhamāgatā;

    પચ્છતો તુય્હં નઙ્ગુટ્ઠં, કથં ખ્વાહં અવક્કમિ’’ન્તિ.

    Pacchato tuyhaṃ naṅguṭṭhaṃ, kathaṃ khvāhaṃ avakkami’’nti.

    તત્થ મુખન્તિ અભિમુખં. કથં ખ્વાહં અવક્કમિન્તિ તવ પચ્છતો ઠિતં અહં કથં અવક્કમિન્તિ અત્થો.

    Tattha mukhanti abhimukhaṃ. Kathaṃ khvāhaṃ avakkaminti tava pacchato ṭhitaṃ ahaṃ kathaṃ avakkaminti attho.

    અથ નં સો ‘‘કિં કથેસિ એળિકે, મમ નઙ્ગુટ્ઠસ્સ અટ્ઠિતટ્ઠાનં નામ નત્થી’’તિ વત્વા ચતુત્થં ગાથમાહ –

    Atha naṃ so ‘‘kiṃ kathesi eḷike, mama naṅguṭṭhassa aṭṭhitaṭṭhānaṃ nāma natthī’’ti vatvā catutthaṃ gāthamāha –

    ૯૧.

    91.

    ‘‘યાવતા ચતુરો દીપા, સસમુદ્દા સપબ્બતા;

    ‘‘Yāvatā caturo dīpā, sasamuddā sapabbatā;

    તાવતા મય્હં નઙ્ગુટ્ઠં, કથં ખો તં વિવજ્જયી’’તિ.

    Tāvatā mayhaṃ naṅguṭṭhaṃ, kathaṃ kho taṃ vivajjayī’’ti.

    તત્થ તાવતાતિ એત્તકં ઠાનં મમ નઙ્ગુટ્ઠં પરિક્ખિપિત્વા ગતન્તિ વદતિ.

    Tattha tāvatāti ettakaṃ ṭhānaṃ mama naṅguṭṭhaṃ parikkhipitvā gatanti vadati.

    તં સુત્વા એળિકા ‘‘અયં પાપો મધુરકથાય ન અલ્લીયતિ, પટિસત્તુ હુત્વા તસ્સ કથેસ્સામી’’તિ વત્વા પઞ્ચમં ગાથમાહ –

    Taṃ sutvā eḷikā ‘‘ayaṃ pāpo madhurakathāya na allīyati, paṭisattu hutvā tassa kathessāmī’’ti vatvā pañcamaṃ gāthamāha –

    ૯૨.

    92.

    ‘‘પુબ્બેવ મેતમક્ખિંસુ, માતા પિતા ચ ભાતરો;

    ‘‘Pubbeva metamakkhiṃsu, mātā pitā ca bhātaro;

    દીઘં દુટ્ઠસ્સ નઙ્ગુટ્ઠં, સામ્હિ વેહાયસાગતા’’તિ.

    Dīghaṃ duṭṭhassa naṅguṭṭhaṃ, sāmhi vehāyasāgatā’’ti.

    તત્થ અક્ખિંસૂતિ પુબ્બેવ મે એતં માતા ચ પિતા ચ ભાતરો ચ આચિક્ખિંસુ. સામ્હીતિ સા અહં ઞાતકાનં સન્તિકા તવ નઙ્ગુટ્ઠસ્સ દીઘભાવં સુત્વા તવ નઙ્ગુટ્ઠં પરિહરન્તી વેહાયસા આકાસેન આગતાતિ.

    Tattha akkhiṃsūti pubbeva me etaṃ mātā ca pitā ca bhātaro ca ācikkhiṃsu. Sāmhīti sā ahaṃ ñātakānaṃ santikā tava naṅguṭṭhassa dīghabhāvaṃ sutvā tava naṅguṭṭhaṃ pariharantī vehāyasā ākāsena āgatāti.

    અથ નં સો ‘‘જાનામિ તે અહં આકાસેન આગતભાવં, એવં આગચ્છન્તી પન મય્હં ભક્ખે નાસેત્વા આગતાસી’’તિ વત્વા છટ્ઠં ગાથમાહ –

    Atha naṃ so ‘‘jānāmi te ahaṃ ākāsena āgatabhāvaṃ, evaṃ āgacchantī pana mayhaṃ bhakkhe nāsetvā āgatāsī’’ti vatvā chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    ૯૩.

    93.

    ‘‘તઞ્ચ દિસ્વાન આયન્તિં, અન્તલિક્ખસ્મિ એળિકે;

    ‘‘Tañca disvāna āyantiṃ, antalikkhasmi eḷike;

    મિગસઙ્ઘો પલાયિત્થ, ભક્ખો મે નાસિતો તયા’’તિ.

    Migasaṅgho palāyittha, bhakkho me nāsito tayā’’ti.

    તં સુત્વા ઇતરા મરણભયભીતા અઞ્ઞં કારણં આહરિતું અસક્કોન્તી ‘‘માતુલ, મા એવરૂપં કક્ખળકમ્મં કરિ, જીવિતં મે દેહી’’તિ વિલપિ. ઇતરોપિ નં વિલપન્તિઞ્ઞેવ ખન્ધે ગહેત્વા મારેત્વા ખાદિ.

    Taṃ sutvā itarā maraṇabhayabhītā aññaṃ kāraṇaṃ āharituṃ asakkontī ‘‘mātula, mā evarūpaṃ kakkhaḷakammaṃ kari, jīvitaṃ me dehī’’ti vilapi. Itaropi naṃ vilapantiññeva khandhe gahetvā māretvā khādi.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘ઇચ્ચેવં વિલપન્તિયા, એળકિયા રુહગ્ઘસો;

    ‘‘Iccevaṃ vilapantiyā, eḷakiyā ruhagghaso;

    ગલકં અન્વાવમદ્દિ, નત્થિ દુટ્ઠે સુભાસિતં.

    Galakaṃ anvāvamaddi, natthi duṭṭhe subhāsitaṃ.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘નેવ દુટ્ઠે નયો અત્થિ, ન ધમ્મો ન સુભાસિતં;

    ‘‘Neva duṭṭhe nayo atthi, na dhammo na subhāsitaṃ;

    નિક્કમં દુટ્ઠે યુઞ્જેથ, સો ચ સબ્ભિં ન રઞ્જતી’’તિ. –

    Nikkamaṃ duṭṭhe yuñjetha, so ca sabbhiṃ na rañjatī’’ti. –

    ઇમા દ્વે અભિસમ્બુદ્ધગાથા –

    Imā dve abhisambuddhagāthā –

    તત્થ રુહગ્ઘસોતિ રુહિરભક્ખો લોહિતપાયી સાહસિકદીપિકો. ગલકં અન્વાવમદ્દીતિ ગીવં મદ્દિ, ડંસિત્વા ફાલેસીતિ અત્થો. નયોતિ કારણં. ધમ્મોતિ સભાવો. સુભાસિતન્તિ સુકથિતવચનં, સબ્બમેતં દુટ્ઠે નત્થીતિ અત્થો. નિક્કમં દુટ્ઠે યુઞ્જેથાતિ ભિક્ખવે, દુટ્ઠપુગ્ગલે પરક્કમમેવ યુઞ્જેય્ય. સો ચ સબ્ભિં ન રઞ્જતીતિ સો પન પુગ્ગલો સબ્ભિં સુન્દરં સુભાસિતં ન રઞ્જતિ, ન પિયાયતીતિ અત્થો. તાપસો તેસં કિરિયં સબ્બં અદ્દસ.

    Tattha ruhagghasoti ruhirabhakkho lohitapāyī sāhasikadīpiko. Galakaṃ anvāvamaddīti gīvaṃ maddi, ḍaṃsitvā phālesīti attho. Nayoti kāraṇaṃ. Dhammoti sabhāvo. Subhāsitanti sukathitavacanaṃ, sabbametaṃ duṭṭhe natthīti attho. Nikkamaṃ duṭṭhe yuñjethāti bhikkhave, duṭṭhapuggale parakkamameva yuñjeyya. So ca sabbhiṃ na rañjatīti so pana puggalo sabbhiṃ sundaraṃ subhāsitaṃ na rañjati, na piyāyatīti attho. Tāpaso tesaṃ kiriyaṃ sabbaṃ addasa.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા એળિકાવ એતરહિ એળિકા અહોસિ, દીપિકોપિ એતરહિ દીપિકોવ, તાપસો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā eḷikāva etarahi eḷikā ahosi, dīpikopi etarahi dīpikova, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    દીપિજાતકવણ્ણના દસમા.

    Dīpijātakavaṇṇanā dasamā.

    જાતકુદ્દાનં –

    Jātakuddānaṃ –

    કચ્ચાની અટ્ઠસદ્દઞ્ચ, સુલસા ચ સુમઙ્ગલં;

    Kaccānī aṭṭhasaddañca, sulasā ca sumaṅgalaṃ;

    ગઙ્ગમાલઞ્ચ ચેતિયં, ઇન્દ્રિયઞ્ચેવ આદિત્તં;

    Gaṅgamālañca cetiyaṃ, indriyañceva ādittaṃ;

    અટ્ઠાનઞ્ચેવ દીપિ ચ, દસ અટ્ઠનિપાતકે.

    Aṭṭhānañceva dīpi ca, dasa aṭṭhanipātake.

    અટ્ઠકનિપાતવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Aṭṭhakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૪૨૬. દીપિજાતકં • 426. Dīpijātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact