Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    2. தோ³ஸஸுத்தவண்ணனா

    2. Dosasuttavaṇṇanā

    2. வுத்தஞ்ஹேதங் …பே॰… தோ³ஸந்தி து³தியஸுத்தங். தத்ராயங் அபுப்³ப³பத³வண்ணனா. யதா² எத்த², ஏவங் இதோ பரேஸுபி ஸப்³ப³த்த² அபுப்³ப³பத³வண்ணனங்யேவ கரிஸ்ஸாம. யஸ்மா இத³ங் ஸுத்தங் தோ³ஸப³ஹுலானங் புக்³க³லானங் அஜ்ஜா²ஸயங் ஓலோகெத்வா தோ³ஸவூபஸமனத்த²ங் தே³ஸிதங், தஸ்மா ‘‘தோ³ஸங், பி⁴க்க²வே, ஏகத⁴ம்மங் பஜஹதா²’’தி ஆக³தங். தத்த² தோ³ஸந்தி ‘‘அனத்த²ங் மே அசரீதி ஆகா⁴தோ ஜாயதீ’’திஆதி³னா (விப⁴॰ 960) நயேன ஸுத்தே வுத்தானங் நவன்னங், ‘‘அத்த²ங் மே நாசரீ’’திஆதீ³னஞ்ச தப்படிபக்க²தோ ஸித்³தா⁴னங் நவன்னமேவாதி அட்டா²ரஸன்னங் கா²ணுகண்டகாதி³னா அட்டா²னேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகூனவீஸதியா அஞ்ஞதராகா⁴தவத்து²ஸம்ப⁴வங் ஆகா⁴தங். ஸோ ஹி து³ஸ்ஸந்தி தேன, ஸயங் வா து³ஸ்ஸதி, து³ஸ்ஸனமத்தமேவ வா தந்தி தோ³ஸோதி வுச்சதி. ஸோ சண்டி³க்கலக்க²ணோ பஹடாஸீவிஸோ விய, விஸப்பனரஸோ விஸனிபாதோ விய, அத்தனோ நிஸ்ஸயத³ஹனரஸோ வா தா³வக்³கி³ விய, து³ஸ்ஸனபச்சுபட்டா²னோ லத்³தோ⁴காஸோ விய ஸபத்தோ, யதா²வுத்தஆகா⁴தவத்து²பத³ட்டா²னோ விஸஸங்ஸட்ட²பூதிமுத்தங் விய த³ட்ட²ப்³போ³. பஜஹதா²தி ஸமுச்சி²ந்த³த². தத்த² யே இமே –

    2.Vuttañhetaṃ…pe… dosanti dutiyasuttaṃ. Tatrāyaṃ apubbapadavaṇṇanā. Yathā ettha, evaṃ ito paresupi sabbattha apubbapadavaṇṇanaṃyeva karissāma. Yasmā idaṃ suttaṃ dosabahulānaṃ puggalānaṃ ajjhāsayaṃ oloketvā dosavūpasamanatthaṃ desitaṃ, tasmā ‘‘dosaṃ, bhikkhave, ekadhammaṃ pajahathā’’ti āgataṃ. Tattha dosanti ‘‘anatthaṃ me acarīti āghāto jāyatī’’tiādinā (vibha. 960) nayena sutte vuttānaṃ navannaṃ, ‘‘atthaṃ me nācarī’’tiādīnañca tappaṭipakkhato siddhānaṃ navannamevāti aṭṭhārasannaṃ khāṇukaṇṭakādinā aṭṭhānena saddhiṃ ekūnavīsatiyā aññatarāghātavatthusambhavaṃ āghātaṃ. So hi dussanti tena, sayaṃ vā dussati, dussanamattameva vā tanti dosoti vuccati. So caṇḍikkalakkhaṇo pahaṭāsīviso viya, visappanaraso visanipāto viya, attano nissayadahanaraso vā dāvaggi viya, dussanapaccupaṭṭhāno laddhokāso viya sapatto, yathāvuttaāghātavatthupadaṭṭhāno visasaṃsaṭṭhapūtimuttaṃ viya daṭṭhabbo. Pajahathāti samucchindatha. Tattha ye ime –

    ‘‘பஞ்சிமே, பி⁴க்க²வே, ஆகா⁴தபடிவினயா, யத்த² பி⁴க்கு²னோ உப்பன்னோ ஆகா⁴தோ ஸப்³ப³ஸோ படிவினேதப்³போ³. கதமே பஞ்ச? யஸ்மிங், பி⁴க்க²வே, புக்³க³லே ஆகா⁴தோ ஜாயேத², மெத்தா தஸ்மிங் புக்³க³லே பா⁴வேதப்³பா³…பே॰… கருணா…பே॰… உபெக்கா², அஸதிஅமனஸிகாரோ தஸ்மிங் புக்³க³லே ஆபஜ்ஜிதப்³போ³, ஏவங் தஸ்மிங் புக்³க³லே ஆகா⁴தோ படிவினேதப்³போ³. யஸ்மிங், பி⁴க்க²வே, புக்³க³லே ஆகா⁴தோ ஜாயேத², கம்மஸ்ஸகதா தஸ்மிங் புக்³க³லே அதி⁴ட்டா²தப்³பா³ ‘கம்மஸ்ஸகோ அயமாயஸ்மா கம்மதா³யாதோ³…பே॰… ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி (அ॰ நி॰ 5.161) –

    ‘‘Pañcime, bhikkhave, āghātapaṭivinayā, yattha bhikkhuno uppanno āghāto sabbaso paṭivinetabbo. Katame pañca? Yasmiṃ, bhikkhave, puggale āghāto jāyetha, mettā tasmiṃ puggale bhāvetabbā…pe… karuṇā…pe… upekkhā, asatiamanasikāro tasmiṃ puggale āpajjitabbo, evaṃ tasmiṃ puggale āghāto paṭivinetabbo. Yasmiṃ, bhikkhave, puggale āghāto jāyetha, kammassakatā tasmiṃ puggale adhiṭṭhātabbā ‘kammassako ayamāyasmā kammadāyādo…pe… bhavissatī’’ti (a. ni. 5.161) –

    ஏவங் பஞ்ச ஆகா⁴தப்படிவினயா வுத்தாயேவ.

    Evaṃ pañca āghātappaṭivinayā vuttāyeva.

    ‘‘பஞ்சிமே, ஆவுஸோ, ஆகா⁴தபடிவினயா, யத்த² பி⁴க்கு²னோ உப்பன்னோ ஆகா⁴தோ ஸப்³ப³ஸோ படிவினேதப்³போ³. கதமே பஞ்ச? இதா⁴வுஸோ, ஏகச்சோ புக்³க³லோ அபரிஸுத்³த⁴காயஸமாசாரோ ஹோதி பரிஸுத்³த⁴வசீஸமாசாரோ; ஏவரூபேபி, ஆவுஸோ, புக்³க³லே ஆகா⁴தோ படிவினேதப்³போ³’’தி (அ॰ நி॰ 5.162) –

    ‘‘Pañcime, āvuso, āghātapaṭivinayā, yattha bhikkhuno uppanno āghāto sabbaso paṭivinetabbo. Katame pañca? Idhāvuso, ekacco puggalo aparisuddhakāyasamācāro hoti parisuddhavacīsamācāro; evarūpepi, āvuso, puggale āghāto paṭivinetabbo’’ti (a. ni. 5.162) –

    ஏவமாதி³னாபி நயேன பஞ்ச ஆகா⁴தபடிவினயா வுத்தா, தேஸு யேன கேனசி ஆகா⁴தபடிவினயவிதி⁴னா பச்சவெக்கி²த்வா. அபிச யோ –

    Evamādināpi nayena pañca āghātapaṭivinayā vuttā, tesu yena kenaci āghātapaṭivinayavidhinā paccavekkhitvā. Apica yo –

    ‘‘உப⁴தோத³ண்ட³கேன சேபி, பி⁴க்க²வே, ககசேன சோரா ஓசரகா அங்க³மங்கா³னி ஓகந்தெய்யுங், தத்ராபி யோ மனோ பதூ³ஸெய்ய, ந மே ஸோ தேன ஸாஸனகரோ’’தி (ம॰ நி॰ 1.232) ஸத்து² ஓவாதோ³.

    ‘‘Ubhatodaṇḍakena cepi, bhikkhave, kakacena corā ocarakā aṅgamaṅgāni okanteyyuṃ, tatrāpi yo mano padūseyya, na me so tena sāsanakaro’’ti (ma. ni. 1.232) satthu ovādo.

    ‘‘தஸ்ஸேவ தேன பாபியோ, யோ குத்³த⁴ங் படிகுஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Tasseva tena pāpiyo, yo kuddhaṃ paṭikujjhati;

    குத்³த⁴ங் அப்படிகுஜ்ஜ²ந்தோ, ஸங்கா³மங் ஜேதி து³ஜ்ஜயங்.

    Kuddhaṃ appaṭikujjhanto, saṅgāmaṃ jeti dujjayaṃ.

    ‘‘உபி⁴ன்னமத்த²ங் சரதி, அத்தனோ ச பரஸ்ஸ ச;

    ‘‘Ubhinnamatthaṃ carati, attano ca parassa ca;

    பரங் ஸங்குபிதங் ஞத்வா, யோ ஸதோ உபஸம்மதி. (ஸங்॰ நி॰ 1.188);

    Paraṃ saṅkupitaṃ ñatvā, yo sato upasammati. (saṃ. ni. 1.188);

    ‘‘ஸத்திமே , பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா ஸபத்தகந்தா ஸபத்தகரணா கோத⁴னங் ஆக³ச்ச²ந்தி இத்தி²ங் வா புரிஸங் வா. கதமே ஸத்த? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஸபத்தோ ஸபத்தஸ்ஸ ஏவங் இச்ச²தி, ‘அஹோ வதாயங் து³ப்³ப³ண்ணோ அஸ்ஸா’தி. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ந, பி⁴க்க²வே, ஸபத்தோ ஸபத்தஸ்ஸ வண்ணவதாய நந்த³தி. கோத⁴னோயங், பி⁴க்க²வே, புரிஸபுக்³க³லோ கோதா⁴பி⁴பூ⁴தோ கோத⁴பரேதோ கிஞ்சாபி ஸோ ஹோதி ஸுன்ஹாதோ ஸுவிலித்தோ கப்பிதகேஸமஸ்ஸு ஓதா³தவத்த²வஸனோ, அத² கோ² ஸோ து³ப்³ப³ண்ணோவ ஹோதி கோதா⁴பி⁴பூ⁴தோ. அயங், பி⁴க்க²வே, பட²மோ த⁴ம்மோ ஸபத்தகந்தோ ஸபத்தகரணோ கோத⁴னங் ஆக³ச்ச²தி இத்தி²ங் வா புரிஸங் வா.

    ‘‘Sattime , bhikkhave, dhammā sapattakantā sapattakaraṇā kodhanaṃ āgacchanti itthiṃ vā purisaṃ vā. Katame satta? Idha, bhikkhave, sapatto sapattassa evaṃ icchati, ‘aho vatāyaṃ dubbaṇṇo assā’ti. Taṃ kissa hetu? Na, bhikkhave, sapatto sapattassa vaṇṇavatāya nandati. Kodhanoyaṃ, bhikkhave, purisapuggalo kodhābhibhūto kodhapareto kiñcāpi so hoti sunhāto suvilitto kappitakesamassu odātavatthavasano, atha kho so dubbaṇṇova hoti kodhābhibhūto. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo dhammo sapattakanto sapattakaraṇo kodhanaṃ āgacchati itthiṃ vā purisaṃ vā.

    ‘‘புன சபரங், பி⁴க்க²வே, ஸபத்தோ ஸபத்தஸ்ஸ ஏவங் இச்ச²தி ‘அஹோ வதாயங் து³க்க²ங் ஸயெய்யா’தி…பே॰… ந பசுரத்தோ² அஸ்ஸாதி…பே॰… ந போ⁴க³வா அஸ்ஸாதி…பே॰… ந யஸவா அஸ்ஸாதி…பே॰… ந மித்தவா அஸ்ஸாதி…பே॰… காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜெய்யாதி. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? ந, பி⁴க்க²வே, ஸபத்தோ ஸபத்தஸ்ஸ ஸுக³திக³மனே நந்த³தி. கோத⁴னோயங், பி⁴க்க²வே, புரிஸபுக்³க³லோ கோதா⁴பி⁴பூ⁴தோ கோத⁴பரேதோ காயேன து³ச்சரிதங் சரதி, வாசாய து³ச்சரிதங் சரதி, மனஸா து³ச்சரிதங் சரதி. ஸோ காயேன து³ச்சரிதங் சரித்வா வாசாய து³ச்சரிதங் சரித்வா மனஸா து³ச்சரிதங் சரித்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா…பே॰… நிரயங் உபபஜ்ஜதி கோதா⁴பி⁴பூ⁴தோ’’தி (அ॰ நி॰ 7.64).

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, sapatto sapattassa evaṃ icchati ‘aho vatāyaṃ dukkhaṃ sayeyyā’ti…pe… na pacurattho assāti…pe… na bhogavā assāti…pe… na yasavā assāti…pe… na mittavā assāti…pe… kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjeyyāti. Taṃ kissa hetu? Na, bhikkhave, sapatto sapattassa sugatigamane nandati. Kodhanoyaṃ, bhikkhave, purisapuggalo kodhābhibhūto kodhapareto kāyena duccaritaṃ carati, vācāya duccaritaṃ carati, manasā duccaritaṃ carati. So kāyena duccaritaṃ caritvā vācāya duccaritaṃ caritvā manasā duccaritaṃ caritvā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā…pe… nirayaṃ upapajjati kodhābhibhūto’’ti (a. ni. 7.64).

    ‘‘குத்³தோ⁴ அத்த²ங் ந ஜானாதி, குத்³தோ⁴ த⁴ம்மங் ந பஸ்ஸதி…பே॰…. (அ॰ நி॰ 7.64);

    ‘‘Kuddho atthaṃ na jānāti, kuddho dhammaṃ na passati…pe…. (a. ni. 7.64);

    ‘‘கோத⁴ங் ஜஹே விப்பஜஹெய்ய மானங், ஸங்யோஜனங் ஸப்³ப³மதிக்கமெய்ய. (த⁴॰ ப॰ 221);

    ‘‘Kodhaṃ jahe vippajaheyya mānaṃ, saṃyojanaṃ sabbamatikkameyya. (dha. pa. 221);

    ‘‘அனத்த²ஜனநோ கோதோ⁴, கோதோ⁴ சித்தப்பகோபனோ…பே॰…. (அ॰ நி॰ 7.64);

    ‘‘Anatthajanano kodho, kodho cittappakopano…pe…. (a. ni. 7.64);

    ‘‘கோத⁴ங் செ²த்வா ஸுக²ங் ஸேதி, கோத⁴ங் செ²த்வா ந ஸோசதி;

    ‘‘Kodhaṃ chetvā sukhaṃ seti, kodhaṃ chetvā na socati;

    கோத⁴ஸ்ஸ விஸமூலஸ்ஸ, மது⁴ரக்³க³ஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணா’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.187);

    Kodhassa visamūlassa, madhuraggassa brāhmaṇā’’ti. (saṃ. ni. 1.187);

    ‘‘ஏகாபராத⁴ங் க²ம பூ⁴ரிபஞ்ஞ,

    ‘‘Ekāparādhaṃ khama bhūripañña,

    ந பண்டி³தா கோத⁴ப³லா ப⁴வந்தீ’’தி. –

    Na paṇḍitā kodhabalā bhavantī’’ti. –

    ஏவமாதி³னா நயேன தோ³ஸே ஆதீ³னவே வுத்தப்படிபக்க²தோ தோ³ஸப்பஹானே ஆனிஸங்ஸே ச பச்சவெக்கி²த்வா புப்³ப³பா⁴கே³ தோ³ஸங் தத³ங்க³ப்பஹானாதி³வஸேன பஜஹித்வா விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா ததியமக்³கே³ன ஸப்³ப³ஸோ தோ³ஸங் ஸமுச்சி²ந்த³த², பஜஹதா²தி தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் தத்த² நியோஜனங். தேன வுத்தங் ‘‘தோ³ஸங், பி⁴க்க²வே, ஏகத⁴ம்மங் பஜஹதா²’’தி. து³ட்டா²ஸேதி ஆகா⁴தேன தூ³ஸிதசித்ததாய பது³ட்டா². ஸேஸமெத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் பட²மஸுத்தவண்ணனாயங் வுத்தனயமேவ.

    Evamādinā nayena dose ādīnave vuttappaṭipakkhato dosappahāne ānisaṃse ca paccavekkhitvā pubbabhāge dosaṃ tadaṅgappahānādivasena pajahitvā vipassanaṃ ussukkāpetvā tatiyamaggena sabbaso dosaṃ samucchindatha, pajahathāti tesaṃ bhikkhūnaṃ tattha niyojanaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘dosaṃ, bhikkhave, ekadhammaṃ pajahathā’’ti. Duṭṭhāseti āghātena dūsitacittatāya paduṭṭhā. Sesamettha yaṃ vattabbaṃ, taṃ paṭhamasuttavaṇṇanāyaṃ vuttanayameva.

    து³தியஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dutiyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 2. தோ³ஸஸுத்தங் • 2. Dosasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact