Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૧૨. દુબ્બચસિક્ખાપદવણ્ણના
12. Dubbacasikkhāpadavaṇṇanā
૪૨૪. પતં પતિતં વિવરિ વિવટ્ટયિ. એકતો ઉસ્સારેતિ ચ ગિળિતતો ઠપેતિ ચ. એકપંસુથુપકનદીસઙ્ખં દીઘમૂલકપણ્ણસેવાલં સેવાલં દણ્ડિસિપિપ્પરિં પણકં પેસિટ્ઠિં નિસ્સારેતિ. તિલબીજકન્તિ સુખુમમૂલપણ્ણકં હુત્વા ઉદકપિટ્ઠે પત્થરિકં ઉદકપપ્પટકં નિસ્સારેતિ.
424.Pataṃ patitaṃ vivari vivaṭṭayi. Ekato ussāreti ca giḷitato ṭhapeti ca. Ekapaṃsuthupakanadīsaṅkhaṃ dīghamūlakapaṇṇasevālaṃ sevālaṃ daṇḍisipippariṃ paṇakaṃ pesiṭṭhiṃ nissāreti. Tilabījakanti sukhumamūlapaṇṇakaṃ hutvā udakapiṭṭhe pattharikaṃ udakapappaṭakaṃ nissāreti.
૪૨૫-૬. ‘‘દુબ્બચ્ચજાતિકો’’તિપિ પઠન્તિ. અપદાનેનાતિ પુરાણકમ્મેન. ‘‘કિં પુબ્બેપિ મયં એવરૂપં કરોમાતિઆદિના એકૂનવીસતી’’તિ મહાપચ્ચરિયં કિર વુત્તં. મહાઅટ્ઠકથાયઞ્ચ અનુમાનસુત્તટ્ઠકથાયઞ્ચ ‘‘સોળસવત્થુકા’’તિ વુત્તં, તં સમેતિ.
425-6. ‘‘Dubbaccajātiko’’tipi paṭhanti. Apadānenāti purāṇakammena. ‘‘Kiṃ pubbepi mayaṃ evarūpaṃ karomātiādinā ekūnavīsatī’’ti mahāpaccariyaṃ kira vuttaṃ. Mahāaṭṭhakathāyañca anumānasuttaṭṭhakathāyañca ‘‘soḷasavatthukā’’ti vuttaṃ, taṃ sameti.
દુબ્બચસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dubbacasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧૨. દુબ્બચસિક્ખાપદં • 12. Dubbacasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧૨. દુબ્બચસિક્ખાપદવણ્ણના • 12. Dubbacasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧૨. દુબ્બચસિક્ખાપદવણ્ણના • 12. Dubbacasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧૨. દુબ્બચસિક્ખાપદવણ્ણના • 12. Dubbacasikkhāpadavaṇṇanā