Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૨. દુબ્બણ્ણિયસુત્તવણ્ણના

    2. Dubbaṇṇiyasuttavaṇṇanā

    ૨૬૮. દુતિયે દુબ્બણ્ણોતિ ઝામખાણુવણ્ણો. ઓકોટિમકોતિ લકુણ્ડકો મહોદરો. આસનેતિ પણ્ડુકમ્બલસિલાયં. કોધભક્ખોતિ સક્કેન ગહિતનામમેવેતં. સો પન એકો રૂપાવચરબ્રહ્મા, ‘‘સક્કો કિર ખન્તિબલેન સમન્નાગતો’’તિ સુત્વા વીમંસનત્થં આગતો . અવરુદ્ધકયક્ખા પન એવરૂપં સંવિહિતારક્ખં ઠાનં પવિસિતું ન સક્કોન્તિ. ઉપસઙ્કમીતિ દેવાનં સુત્વા ‘‘ન સક્કા એસ ફરુસેન ચાલેતું, નીચવુત્તિના પન ખન્તિયં ઠિતેન સક્કા પલાપેતુ’’ન્તિ તથા પલાપેતુકામો ઉપસઙ્કમિ. અન્તરધાયીતિ ખન્તિયં ઠત્વા બલવચિત્તીકારં પચ્ચુપટ્ઠપેત્વા નીચવુત્તિયા દસ્સિયમાનાય સક્કાસને ઠાતું અસક્કોન્તો અન્તરધાયિ. ન સૂપહતચિત્તોમ્હીતિ એત્થ સૂતિ નિપાતમત્તં, ઉપહતચિત્તોમ્હીતિ આહ. નાવત્તેન સુવાનયોતિ ન કોધાવત્તેન સુઆનયો, કોધવસે વત્તેતું ન સુકરોમ્હીતિ વદતિ. ન વો ચિરાહન્તિ વોતિ નિપાતમત્તં, અહં ચિરં ન કુજ્ઝામીતિ વદતિ. દુતિયં.

    268. Dutiye dubbaṇṇoti jhāmakhāṇuvaṇṇo. Okoṭimakoti lakuṇḍako mahodaro. Āsaneti paṇḍukambalasilāyaṃ. Kodhabhakkhoti sakkena gahitanāmamevetaṃ. So pana eko rūpāvacarabrahmā, ‘‘sakko kira khantibalena samannāgato’’ti sutvā vīmaṃsanatthaṃ āgato . Avaruddhakayakkhā pana evarūpaṃ saṃvihitārakkhaṃ ṭhānaṃ pavisituṃ na sakkonti. Upasaṅkamīti devānaṃ sutvā ‘‘na sakkā esa pharusena cāletuṃ, nīcavuttinā pana khantiyaṃ ṭhitena sakkā palāpetu’’nti tathā palāpetukāmo upasaṅkami. Antaradhāyīti khantiyaṃ ṭhatvā balavacittīkāraṃ paccupaṭṭhapetvā nīcavuttiyā dassiyamānāya sakkāsane ṭhātuṃ asakkonto antaradhāyi. Na sūpahatacittomhīti ettha ti nipātamattaṃ, upahatacittomhīti āha. Nāvattena suvānayoti na kodhāvattena suānayo, kodhavase vattetuṃ na sukaromhīti vadati. Na vo cirāhanti voti nipātamattaṃ, ahaṃ ciraṃ na kujjhāmīti vadati. Dutiyaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. દુબ્બણ્ણિયસુત્તં • 2. Dubbaṇṇiyasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. દુબ્બણ્ણિયસુત્તવણ્ણના • 3. Dubbaṇṇiyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact