Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૨. દ્વાદસમવગ્ગો

    12. Dvādasamavaggo

    (૧૨૪) ૯. દુગ્ગતિકથા

    (124) 9. Duggatikathā

    ૬૫૦. દિટ્ઠિસમ્પન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ પહીના દુગ્ગતીતિ? આમન્તા. દિટ્ઠિસમ્પન્નો પુગ્ગલો આપાયિકે રૂપે રજ્જેય્યાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ દિટ્ઠિસમ્પન્નો પુગ્ગલો આપાયિકે રૂપે રજ્જેય્ય, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘દિટ્ઠિસમ્પન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ પહીના દુગ્ગતી’’તિ.

    650. Diṭṭhisampannassa puggalassa pahīnā duggatīti? Āmantā. Diṭṭhisampanno puggalo āpāyike rūpe rajjeyyāti? Āmantā. Hañci diṭṭhisampanno puggalo āpāyike rūpe rajjeyya, no ca vata re vattabbe – ‘‘diṭṭhisampannassa puggalassa pahīnā duggatī’’ti.

    દિટ્ઠિસમ્પન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ પહીના દુગ્ગતીતિ? આમન્તા. દિટ્ઠિસમ્પન્નો પુગ્ગલો આપાયિકે સદ્દે…પે॰… ગન્ધે… રસે… ફોટ્ઠબ્બે…પે॰… અમનુસ્સિત્થિયા તિરચ્છાનગતિત્થિયા નાગકઞ્ઞાય મેથુનં ધમ્મં પટિસેવેય્ય, અજેળકં પટિગ્ગણ્હેય્ય, કુક્કુટસૂકરં પટિગ્ગણ્હેય્ય, હત્થિગવસ્સવળવં પટિગ્ગણ્હેય્ય… તિત્તિરવટ્ટકમોરકપિઞ્જરં 1 પટિગ્ગણ્હેય્યાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ દિટ્ઠિસમ્પન્નો પુગ્ગલો તિત્તિરવટ્ટકમોરકપિઞ્જરં પટિગ્ગણ્હેય્ય, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘દિટ્ઠિસમ્પન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ પહીના દુગ્ગતી’’તિ.

    Diṭṭhisampannassa puggalassa pahīnā duggatīti? Āmantā. Diṭṭhisampanno puggalo āpāyike sadde…pe… gandhe… rase… phoṭṭhabbe…pe… amanussitthiyā tiracchānagatitthiyā nāgakaññāya methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyya, ajeḷakaṃ paṭiggaṇheyya, kukkuṭasūkaraṃ paṭiggaṇheyya, hatthigavassavaḷavaṃ paṭiggaṇheyya… tittiravaṭṭakamorakapiñjaraṃ 2 paṭiggaṇheyyāti? Āmantā. Hañci diṭṭhisampanno puggalo tittiravaṭṭakamorakapiñjaraṃ paṭiggaṇheyya, no ca vata re vattabbe – ‘‘diṭṭhisampannassa puggalassa pahīnā duggatī’’ti.

    ૬૫૧. દિટ્ઠિસમ્પન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ પહીના દુગ્ગતિ, દિટ્ઠિસમ્પન્નો પુગ્ગલો આપાયિકે રૂપે રજ્જેય્યાતિ? આમન્તા. અરહતો પહીના દુગ્ગતિ, અરહા આપાયિકે રૂપે રજ્જેય્યાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દિટ્ઠિસમ્પન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ પહીના દુગ્ગતિ, દિટ્ઠિસમ્પન્નો પુગ્ગલો આપાયિકે સદ્દે… ગન્ધે… રસે… ફોટ્ઠબ્બે…પે॰… તિત્તિરવટ્ટકમોરકપિઞ્જરં પટિગ્ગણ્હેય્યાતિ? આમન્તા . અરહતો પહીના દુગ્ગતિ, અરહા તિત્તિરવટ્ટકમોરકપિઞ્જરં પટિગ્ગણ્હેય્યાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    651. Diṭṭhisampannassa puggalassa pahīnā duggati, diṭṭhisampanno puggalo āpāyike rūpe rajjeyyāti? Āmantā. Arahato pahīnā duggati, arahā āpāyike rūpe rajjeyyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… diṭṭhisampannassa puggalassa pahīnā duggati, diṭṭhisampanno puggalo āpāyike sadde… gandhe… rase… phoṭṭhabbe…pe… tittiravaṭṭakamorakapiñjaraṃ paṭiggaṇheyyāti? Āmantā . Arahato pahīnā duggati, arahā tittiravaṭṭakamorakapiñjaraṃ paṭiggaṇheyyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    અરહતો પહીના દુગ્ગતિ, ન ચ અરહા આપાયિકે રૂપે રજ્જેય્યાતિ? આમન્તા. દિટ્ઠિસમ્પન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ પહીના દુગ્ગતિ, ન ચ દિટ્ઠિસમ્પન્નો પુગ્ગલો આપાયિકે રૂપે રજ્જેય્યાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અરહતો પહીના દુગ્ગતિ, ન ચ અરહા આપાયિકે સદ્દે…પે॰… ગન્ધે…પે॰… રસે…પે॰… ફોટ્ઠબ્બે…પે॰… અમનુસ્સિત્થિયા તિરચ્છાનગતિત્થિયા નાગકઞ્ઞાય મેથુનં ધમ્મં પટિસેવેય્ય, અજેળકં પટિગ્ગણ્હેય્ય, કુક્કુટસૂકરં પટિગ્ગણ્હેય્ય, હત્થિગવસ્સવળવં પટિગ્ગણ્હેય્ય…પે॰… તિત્તિરવટ્ટકમોરકપિઞ્જરં પટિગ્ગણ્હેય્યાતિ? આમન્તા . દિટ્ઠિસમ્પન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ પહીના દુગ્ગતિ, ન ચ દિટ્ઠિસમ્પન્નો પુગ્ગલો તિત્તિરવટ્ટકમોરકપિઞ્જરં પટિગ્ગણ્હેય્યાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Arahato pahīnā duggati, na ca arahā āpāyike rūpe rajjeyyāti? Āmantā. Diṭṭhisampannassa puggalassa pahīnā duggati, na ca diṭṭhisampanno puggalo āpāyike rūpe rajjeyyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… arahato pahīnā duggati, na ca arahā āpāyike sadde…pe… gandhe…pe… rase…pe… phoṭṭhabbe…pe… amanussitthiyā tiracchānagatitthiyā nāgakaññāya methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyya, ajeḷakaṃ paṭiggaṇheyya, kukkuṭasūkaraṃ paṭiggaṇheyya, hatthigavassavaḷavaṃ paṭiggaṇheyya…pe… tittiravaṭṭakamorakapiñjaraṃ paṭiggaṇheyyāti? Āmantā . Diṭṭhisampannassa puggalassa pahīnā duggati, na ca diṭṭhisampanno puggalo tittiravaṭṭakamorakapiñjaraṃ paṭiggaṇheyyāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૬૫૨. 3 ન વત્તબ્બં – ‘‘દિટ્ઠિસમ્પન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ પહીના દુગ્ગતી’’તિ? આમન્તા. દિટ્ઠિસમ્પન્નો પુગ્ગલો નિરયં ઉપપજ્જેય્ય…પે॰… તિરચ્છાનયોનિં ઉપપજ્જેય્ય… પેત્તિવિસયં ઉપપજ્જેય્યાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે. તેન હિ દિટ્ઠિસમ્પન્નસ્સ પુગ્ગલસ્સ પહીના દુગ્ગતીતિ.

    652. 4 Na vattabbaṃ – ‘‘diṭṭhisampannassa puggalassa pahīnā duggatī’’ti? Āmantā. Diṭṭhisampanno puggalo nirayaṃ upapajjeyya…pe… tiracchānayoniṃ upapajjeyya… pettivisayaṃ upapajjeyyāti? Na hevaṃ vattabbe. Tena hi diṭṭhisampannassa puggalassa pahīnā duggatīti.

    દુગ્ગતિકથા નિટ્ઠિતા.

    Duggatikathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. … કપિઞ્જલં (સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. … kapiñjalaṃ (syā. kaṃ. pī.)
    3. અટ્ઠકથાનુલોમં પરવાદીપુચ્છાલક્ખણં. તથાપાયં પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પુરિમાયો ચ ઇમિસ્સં દુગ્ગતિકથાયં પરવાદિસ્સાતિ ગહેતબ્બા વિય દિસ્સન્તિ
    4. aṭṭhakathānulomaṃ paravādīpucchālakkhaṇaṃ. tathāpāyaṃ pucchā sakavādissa, purimāyo ca imissaṃ duggatikathāyaṃ paravādissāti gahetabbā viya dissanti



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૯. દુગ્ગતિકથાવણ્ણના • 9. Duggatikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact