Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૯. દુગ્ગતિકથાવણ્ણના

    9. Duggatikathāvaṇṇanā

    ૬૫૦-૬૫૨. ઇદાનિ દુગ્ગતિકથા નામ હોતિ. તત્થ યે દુગ્ગતિઞ્ચ દુગ્ગતિસત્તાનં રૂપાદિઆરમ્મણં તણ્હઞ્ચાતિ ઉભયમ્પિ દુગ્ગતીતિ ગહેત્વા પુન તથા અવિભજિત્વા અવિસેસેનેવ ‘‘દિટ્ઠિસમ્પન્નસ્સ પહીના દુગ્ગતી’’તિ વદન્તિ, સેય્યથાપિ ઉત્તરાપથકા; તે સન્ધાય પુચ્છા સકવાદિસ્સ, પટિઞ્ઞા ઇતરસ્સ. આપાયિકે રૂપે રજ્જેય્યાતિઆદિ પરવાદિનો લદ્ધિયા દિટ્ઠિસમ્પન્નસ્સ દુગ્ગતિ અપ્પહીના, તસ્સ વસેન ચોદેતું વુત્તં. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવ. નિરયં ઉપપજ્જેય્યાતિઆદિ દુગ્ગતિપહાનમેવ દુગ્ગતિગામિનિતણ્હાપહાનં વા દીપેતિ, ન દુગ્ગતિસત્તાનં રૂપાદિઆરમ્મણાય તણ્હાય પહાનં, તસ્મા અસાધકન્તિ.

    650-652. Idāni duggatikathā nāma hoti. Tattha ye duggatiñca duggatisattānaṃ rūpādiārammaṇaṃ taṇhañcāti ubhayampi duggatīti gahetvā puna tathā avibhajitvā aviseseneva ‘‘diṭṭhisampannassa pahīnā duggatī’’ti vadanti, seyyathāpi uttarāpathakā; te sandhāya pucchā sakavādissa, paṭiññā itarassa. Āpāyike rūpe rajjeyyātiādi paravādino laddhiyā diṭṭhisampannassa duggati appahīnā, tassa vasena codetuṃ vuttaṃ. Sesamettha uttānatthameva. Nirayaṃ upapajjeyyātiādi duggatipahānameva duggatigāminitaṇhāpahānaṃ vā dīpeti, na duggatisattānaṃ rūpādiārammaṇāya taṇhāya pahānaṃ, tasmā asādhakanti.

    દુગ્ગતિકથાવણ્ણના.

    Duggatikathāvaṇṇanā.

    ૬૫૩. સત્તમભવિકકથાયપિ એસેવ નયોતિ.

    653. Sattamabhavikakathāyapi eseva nayoti.

    દ્વાદસમો વગ્ગો.

    Dvādasamo vaggo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi
    (૧૨૪) ૯. દુગ્ગતિકથા • (124) 9. Duggatikathā
    (૧૨૫) ૧૦. સત્તમભવિકકથા • (125) 10. Sattamabhavikakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact