Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā

    ૬. દુકદુકપટ્ઠાનવણ્ણના

    6. Dukadukapaṭṭhānavaṇṇanā

    દુકદુકપટ્ઠાનેપિ હેતુસહેતુકં ધમ્મં પટિચ્ચ હેતુસહેતુકો ધમ્મો ઉપ્પજ્જતિ હેતુપચ્ચયાતિ પઞ્હુદ્ધારવસેનેવ સઙ્ખેપતો દેસના કતા. તત્થ હેતુદુકં સહેતુકદુકાદીહિ, સહેતુકદુકાદીનિ ચ તેન સદ્ધિં યોજિતાનિ. એકેકં પન દુકં સેસેહિ, સેસા ચ તેહિ સદ્ધિં પટિપાટિયા યોજેતબ્બા. ઇદઞ્હિ દુકદુકપટ્ઠાનં નામ ‘દુકેસુયેવ દુકે પક્ખિપિત્વા’ દેસિતં. તેનેત્થ સબ્બદુકેહિ સદ્ધિં સબ્બદુકાનં યોજના વેદિતબ્બા. પાળિ પન સઙ્ખિત્તા. યેન યેન ચ પદેન સદ્ધિં યં યં પદં યોજનં ન ગચ્છતિ, તં તં હાપેત્વાવ દેસના કતાતિ.

    Dukadukapaṭṭhānepi hetusahetukaṃ dhammaṃ paṭicca hetusahetuko dhammo uppajjati hetupaccayāti pañhuddhāravaseneva saṅkhepato desanā katā. Tattha hetudukaṃ sahetukadukādīhi, sahetukadukādīni ca tena saddhiṃ yojitāni. Ekekaṃ pana dukaṃ sesehi, sesā ca tehi saddhiṃ paṭipāṭiyā yojetabbā. Idañhi dukadukapaṭṭhānaṃ nāma ‘dukesuyeva duke pakkhipitvā’ desitaṃ. Tenettha sabbadukehi saddhiṃ sabbadukānaṃ yojanā veditabbā. Pāḷi pana saṅkhittā. Yena yena ca padena saddhiṃ yaṃ yaṃ padaṃ yojanaṃ na gacchati, taṃ taṃ hāpetvāva desanā katāti.

    દુકદુકપટ્ઠાનવણ્ણના.

    Dukadukapaṭṭhānavaṇṇanā.

    એત્તાવતા –

    Ettāvatā –

    તિકઞ્ચ પટ્ઠાનવરં દુકુત્તમં,

    Tikañca paṭṭhānavaraṃ dukuttamaṃ,

    દુકં તિકઞ્ચેવ તિકં દુકઞ્ચ;

    Dukaṃ tikañceva tikaṃ dukañca;

    તિકં તિકઞ્ચેવ દુકં દુકઞ્ચ,

    Tikaṃ tikañceva dukaṃ dukañca,

    છ અનુલોમમ્હિ નયા સુગમ્ભીરાતિ. –

    Cha anulomamhi nayā sugambhīrāti. –

    અટ્ઠકથાયં વુત્તગાથાય દીપિતા. ધમ્માનુલોમપટ્ઠાને છ નયા નિદ્દિટ્ઠા હોન્તિ. પચ્ચયવસેન પનેત્થ એકેકસ્મિં પટ્ઠાને અનુલોમાદયો ચત્તારો ચત્તારો નયાતિ એકેન પરિયાયેન ચતુવીસતિનયપટિમણ્ડિતં અનુલોમપટ્ઠાનંયેવ વેદિતબ્બં.

    Aṭṭhakathāyaṃ vuttagāthāya dīpitā. Dhammānulomapaṭṭhāne cha nayā niddiṭṭhā honti. Paccayavasena panettha ekekasmiṃ paṭṭhāne anulomādayo cattāro cattāro nayāti ekena pariyāyena catuvīsatinayapaṭimaṇḍitaṃ anulomapaṭṭhānaṃyeva veditabbaṃ.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact