Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સમ્મોહવિનોદની-અટ્ઠકથા • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā |
(૨.) દુકનિદ્દેસવણ્ણના
(2.) Dukaniddesavaṇṇanā
૭૬૭. દુવિધેન ઞાણવત્થુનિદ્દેસે ચતૂસુ ભૂમીસુ કુસલેતિ સેક્ખપુથુજ્જનાનં ચતુભૂમકકુસલપઞ્ઞા. પટિસમ્ભિદાવિભઙ્ગે વુત્તેસુ પઞ્ચસુ અત્થેસુ અત્તનો અત્તનો ભૂમિપરિયાપન્નં વિપાકસઙ્ખાતં અત્થં જાપેતિ જનેતિ પવત્તેતીતિ અત્થજાપિકા. અરહતો અભિઞ્ઞં ઉપ્પાદેન્તસ્સ સમાપત્તિં ઉપ્પાદેન્તસ્સ કિરિયાબ્યાકતેતિ અભિઞ્ઞાય ચેવ સમાપત્તિયા ચ પરિકમ્મસમયે કામાવચરકિરિયપઞ્ઞા. સા હિ અભિઞ્ઞાસમાપત્તિપભેદં કિરિયસઙ્ખાતં અત્થં જાપેતિ જનેતિ પવત્તેતીતિ અત્થજાપિકા પઞ્ઞાતિ વુત્તા. અયં પન અપરોપિ પાળિમુત્તકો અટ્ઠકથાનયો – યાપિ હિ પુરિમા કામાવચરકિરિયા પચ્છિમાય કામાવચરકિરિયાય અનન્તરાદિવસેન પચ્ચયો હોતિ, સાપિ તં કિરિયત્થં જાપેતીતિ અત્થજાપિકા પઞ્ઞા નામ. રૂપાવચરારૂપાવચરેસુપિ એસેવ નયો.
767. Duvidhena ñāṇavatthuniddese catūsu bhūmīsu kusaleti sekkhaputhujjanānaṃ catubhūmakakusalapaññā. Paṭisambhidāvibhaṅge vuttesu pañcasu atthesu attano attano bhūmipariyāpannaṃ vipākasaṅkhātaṃ atthaṃ jāpeti janeti pavattetīti atthajāpikā. Arahato abhiññaṃ uppādentassa samāpattiṃ uppādentassa kiriyābyākateti abhiññāya ceva samāpattiyā ca parikammasamaye kāmāvacarakiriyapaññā. Sā hi abhiññāsamāpattipabhedaṃ kiriyasaṅkhātaṃ atthaṃ jāpeti janeti pavattetīti atthajāpikā paññāti vuttā. Ayaṃ pana aparopi pāḷimuttako aṭṭhakathānayo – yāpi hi purimā kāmāvacarakiriyā pacchimāya kāmāvacarakiriyāya anantarādivasena paccayo hoti, sāpi taṃ kiriyatthaṃ jāpetīti atthajāpikā paññā nāma. Rūpāvacarārūpāvacaresupi eseva nayo.
દુતિયપદનિદ્દેસે ચતૂસુ ભૂમીસુ વિપાકેતિ કામાવચરવિપાકે પઞ્ઞા સહજાતાદિપચ્ચયવસેન કામાવચરવિપાકત્થં જાપેત્વા ઠિતાતિ જાપિતત્થા. રૂપાવચરાદિવિપાકપઞ્ઞાસુપિ એસેવ નયો. સબ્બાપિ વા એસા અત્તનો અત્તનો કારણેહિ જાપિતા જનિતા પવત્તિતા સયમ્પિ અત્થભૂતાતિપિ જાપિતત્થા. અરહતો ઉપ્પન્નાય અભિઞ્ઞાય ઉપ્પન્નાય સમાપત્તિયાતિ વુત્તકિરિયપઞ્ઞાયપિ એસેવ નયો. અયં પન અપરોપિ પાળિમુત્તકો અટ્ઠકથાનયો – કામાવચરકિરિયપઞ્ઞાપિ હિ સહજાતાદિવસેન કામાવચરકિરિયસઙ્ખાતં અત્થં જાપેત્વા ઠિતાતિ જાપિતત્થા. રૂપાવચરારૂપાવચરકિરિયપઞ્ઞાસુપિ એસેવ નયો. સબ્બાપિ વા એસા અત્તનો અત્તનો કારણેહિ જાપિતા જનિતા પવત્તિતા સયઞ્ચ અત્થભૂતાતિપિ જાપિતત્થા. સેસમેત્થ સબ્બં ધમ્મસઙ્ગહટ્ઠકથાયં વુત્તનયત્તા પાકટમેવાતિ.
Dutiyapadaniddese catūsu bhūmīsu vipāketi kāmāvacaravipāke paññā sahajātādipaccayavasena kāmāvacaravipākatthaṃ jāpetvā ṭhitāti jāpitatthā. Rūpāvacarādivipākapaññāsupi eseva nayo. Sabbāpi vā esā attano attano kāraṇehi jāpitā janitā pavattitā sayampi atthabhūtātipi jāpitatthā. Arahato uppannāya abhiññāya uppannāya samāpattiyāti vuttakiriyapaññāyapi eseva nayo. Ayaṃ pana aparopi pāḷimuttako aṭṭhakathānayo – kāmāvacarakiriyapaññāpi hi sahajātādivasena kāmāvacarakiriyasaṅkhātaṃ atthaṃ jāpetvā ṭhitāti jāpitatthā. Rūpāvacarārūpāvacarakiriyapaññāsupi eseva nayo. Sabbāpi vā esā attano attano kāraṇehi jāpitā janitā pavattitā sayañca atthabhūtātipi jāpitatthā. Sesamettha sabbaṃ dhammasaṅgahaṭṭhakathāyaṃ vuttanayattā pākaṭamevāti.
દુકનિદ્દેસવણ્ણના.
Dukaniddesavaṇṇanā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / અભિધમ્મપિટક • Abhidhammapiṭaka / વિભઙ્ગપાળિ • Vibhaṅgapāḷi / ૧૬. ઞાણવિભઙ્ગો • 16. Ñāṇavibhaṅgo
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-મૂલટીકા • Vibhaṅga-mūlaṭīkā / ૧૬. ઞાણવિભઙ્ગો • 16. Ñāṇavibhaṅgo
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / વિભઙ્ગ-અનુટીકા • Vibhaṅga-anuṭīkā / ૧૬. ઞાણવિભઙ્ગો • 16. Ñāṇavibhaṅgo