Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
દુકવારવણ્ણના
Dukavāravaṇṇanā
૩૨૨. દુકેસુ સયમેવ સપુગ્ગલોતિ આહ ‘‘મુદુપિટ્ઠિકસ્સા’’તિઆદિ. આદિ-સદ્દેન અઙ્ગજાતચ્છેદઅત્તઘાતાદિઆપત્તિયો સઙ્ગહિતા.
322. Dukesu sayameva sapuggaloti āha ‘‘mudupiṭṭhikassā’’tiādi. Ādi-saddena aṅgajātacchedaattaghātādiāpattiyo saṅgahitā.
ભણ્ડાગારિકચિત્તકમ્માનિ વાતિ ગહટ્ઠાનં ભણ્ડપટિસામનં, ઇત્થિપુરિસાદિપટિભાનચિત્તકમ્માનિ વા. ‘‘ચીવરાદીનિ અદેન્તો આપજ્જતી’’તિ ઇદં ‘‘ઉપજ્ઝાયેન, ભિક્ખવે, સદ્ધિવિહારિકો સઙ્ગહેતબ્બો અનુગ્ગહેતબ્બો…પે॰… પત્તો દાતબ્બો’’તિઆદિ (મહાવ॰ ૬૭) વચનતો અનાદરિયેન આમિસસઙ્ગહં અકરોન્તસ્સ દુક્કટં, ભિક્ખુનિયા પાચિત્તિયઞ્ચ સન્ધાય વુત્તં. નિસ્સટ્ઠચીવરાદીનં અદાનઆપત્તિપિ એત્થેવ સઙ્ગહિતા.
Bhaṇḍāgārikacittakammāni vāti gahaṭṭhānaṃ bhaṇḍapaṭisāmanaṃ, itthipurisādipaṭibhānacittakammāni vā. ‘‘Cīvarādīni adento āpajjatī’’ti idaṃ ‘‘upajjhāyena, bhikkhave, saddhivihāriko saṅgahetabbo anuggahetabbo…pe… patto dātabbo’’tiādi (mahāva. 67) vacanato anādariyena āmisasaṅgahaṃ akarontassa dukkaṭaṃ, bhikkhuniyā pācittiyañca sandhāya vuttaṃ. Nissaṭṭhacīvarādīnaṃ adānaāpattipi ettheva saṅgahitā.
પાળિયં દેસેન્તોતિ સભાગાપત્તિં, અદેસનાગામિનિઆદિઞ્ચ દેસેન્તો. નિદાનુદ્દેસે આપત્તિં અનાવિકરોન્તો, ન દેસેન્તો ચ આપજ્જતિ નામ. ઓવાદં અગણ્હન્તોતિ ભિક્ખૂહિ ભિક્ખુનિઓવાદત્થાય વુત્તં વચનં અગણ્હન્તો બાલગિલાનગમિયવિવજ્જિતો. અત્તનો પરિભોગત્થં દિન્નં અઞ્ઞસ્સ દાને, સઙ્ઘાટિં અપારુપિત્વા સન્તરુત્તરેન ગામપ્પવેસનાદીસુ ચ આપત્તિયોપિ અપરિભોગેન આપજ્જિતબ્બાપત્તિયોવ. પમાણન્તિ સઙ્ઘભેદાનન્તરિયનિપ્ફત્તિયા લક્ખણં. બાલસ્સાતિ નિસ્સયગ્ગહણવિધિં અજાનન્તસ્સ લજ્જિબાલસ્સેવ. લજ્જિસ્સાતિ બ્યત્તસ્સ નિસ્સયદાયકસભાગતં પરિવીમંસન્તસ્સ. વિનયે આગતા અત્થા વેનયિકાતિ આહ ‘‘દ્વે અત્થા વિનયસિદ્ધા’’તિ.
Pāḷiyaṃ desentoti sabhāgāpattiṃ, adesanāgāminiādiñca desento. Nidānuddese āpattiṃ anāvikaronto, na desento ca āpajjati nāma. Ovādaṃ agaṇhantoti bhikkhūhi bhikkhuniovādatthāya vuttaṃ vacanaṃ agaṇhanto bālagilānagamiyavivajjito. Attano paribhogatthaṃ dinnaṃ aññassa dāne, saṅghāṭiṃ apārupitvā santaruttarena gāmappavesanādīsu ca āpattiyopi aparibhogena āpajjitabbāpattiyova. Pamāṇanti saṅghabhedānantariyanipphattiyā lakkhaṇaṃ. Bālassāti nissayaggahaṇavidhiṃ ajānantassa lajjibālasseva. Lajjissāti byattassa nissayadāyakasabhāgataṃ parivīmaṃsantassa. Vinaye āgatā atthā venayikāti āha ‘‘dve atthā vinayasiddhā’’ti.
પાળિયં અપ્પત્તો નિસ્સારણન્તિ એત્થ પબ્બાજનીયકમ્મં વિહારતો નિસ્સારણત્તા નિસ્સારણન્તિ અધિપ્પેતં, તઞ્ચ યસ્મા કુલદૂસકં અકરોન્તો પુગ્ગલો આપત્તિબહુલોપિ આવેણિકલક્ખણેન અપ્પત્તો નામ હોતિ, તસ્મા અપ્પત્તો નિસ્સારણં. યસ્મા પન આપત્તાદિબહુલસ્સાપિ ‘‘આકઙ્ખમાનો સઙ્ઘો પબ્બાજનીયકમ્મં કરેય્યા’’તિ (ચૂળવ॰ ૨૭) વુત્તં, તસ્મા સુનિસ્સારિતો, સબ્બથા પન સુદ્ધો નિરાપત્તિકો દુન્નિસ્સારિતોતિ દટ્ઠબ્બો.
Pāḷiyaṃ appatto nissāraṇanti ettha pabbājanīyakammaṃ vihārato nissāraṇattā nissāraṇanti adhippetaṃ, tañca yasmā kuladūsakaṃ akaronto puggalo āpattibahulopi āveṇikalakkhaṇena appatto nāma hoti, tasmā appatto nissāraṇaṃ. Yasmā pana āpattādibahulassāpi ‘‘ākaṅkhamāno saṅgho pabbājanīyakammaṃ kareyyā’’ti (cūḷava. 27) vuttaṃ, tasmā sunissārito, sabbathā pana suddho nirāpattiko dunnissāritoti daṭṭhabbo.
અપ્પત્તો ઓસારણન્તિઆદીસુ ઉપસમ્પદાકમ્મં એત્થ ઓસારણં અધિપ્પેતં, તઞ્ચ હત્થચ્છિન્નાદિકો એકચ્ચો પટિક્ખિત્તત્તા અપ્પત્તોપિ સોસારિતો, પણ્ડકાદિકો દોસારિતોતિ અત્થો.
Appatto osāraṇantiādīsu upasampadākammaṃ ettha osāraṇaṃ adhippetaṃ, tañca hatthacchinnādiko ekacco paṭikkhittattā appattopi sosārito, paṇḍakādiko dosāritoti attho.
દુકવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dukavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૨. દુકવારો • 2. Dukavāro
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / દુકવારવણ્ણના • Dukavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / દુકવારવણ્ણના • Dukavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / દુકવારવણ્ણના • Dukavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / એકુત્તરિકનયો દુકવારવણ્ણના • Ekuttarikanayo dukavāravaṇṇanā