Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૩. દુક્ખસુત્તવણ્ણના

    3. Dukkhasuttavaṇṇanā

    ૪૩. તતિયે દુક્ખસ્સાતિ વટ્ટદુક્ખસ્સ. સમુદયન્તિ દ્વે સમુદયા ખણિકસમુદયો ચ પચ્ચયસમુદયો ચ. પચ્ચયસમુદયં પસ્સન્તોપિ ભિક્ખુ ખણિકસમુદયં પસ્સતિ, ખણિકસમુદયં પસ્સન્તોપિ પચ્ચયસમુદયં પસ્સતિ. અત્થઙ્ગમોપિ અચ્ચન્તત્થઙ્ગમો ભેદત્થઙ્ગમોતિ દુવિધો. અચ્ચન્તત્થઙ્ગમં પસ્સન્તોપિ ભેદત્થઙ્ગમં પસ્સતિ, ભેદત્થઙ્ગમં પસ્સન્તોપિ અચ્ચન્તત્થઙ્ગમં પસ્સતિ. દેસેસ્સામીતિ ઇદં વટ્ટદુક્ખસ્સ સમુદયઅત્થઙ્ગમં નિબ્બત્તિભેદં નામ દેસેસ્સામિ, તં સુણાથાતિ અત્થો. પટિચ્ચાતિ નિસ્સયવસેન ચેવ આરમ્મણવસેન ચ પચ્ચયં કત્વા. તિણ્ણં સઙ્ગતિ ફસ્સોતિ તિણ્ણં સઙ્ગતિયા ફસ્સો. અયં ખો, ભિક્ખવે, દુક્ખસ્સ સમુદયોતિ અયં વટ્ટદુક્ખસ્સ નિબ્બત્તિ નામ. અત્થઙ્ગમોતિ ભેદો. એવઞ્હિ વટ્ટદુક્ખં ભિન્નં હોતિ અપ્પટિસન્ધિયં. તતિયં.

    43. Tatiye dukkhassāti vaṭṭadukkhassa. Samudayanti dve samudayā khaṇikasamudayo ca paccayasamudayo ca. Paccayasamudayaṃ passantopi bhikkhu khaṇikasamudayaṃ passati, khaṇikasamudayaṃ passantopi paccayasamudayaṃ passati. Atthaṅgamopi accantatthaṅgamo bhedatthaṅgamoti duvidho. Accantatthaṅgamaṃ passantopi bhedatthaṅgamaṃ passati, bhedatthaṅgamaṃ passantopi accantatthaṅgamaṃ passati. Desessāmīti idaṃ vaṭṭadukkhassa samudayaatthaṅgamaṃ nibbattibhedaṃ nāma desessāmi, taṃ suṇāthāti attho. Paṭiccāti nissayavasena ceva ārammaṇavasena ca paccayaṃ katvā. Tiṇṇaṃ saṅgati phassoti tiṇṇaṃ saṅgatiyā phasso. Ayaṃ kho, bhikkhave, dukkhassa samudayoti ayaṃ vaṭṭadukkhassa nibbatti nāma. Atthaṅgamoti bhedo. Evañhi vaṭṭadukkhaṃ bhinnaṃ hoti appaṭisandhiyaṃ. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. દુક્ખસુત્તં • 3. Dukkhasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. દુક્ખસુત્તવણ્ણના • 3. Dukkhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact