Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā

    2. து³கனிபாதோ

    2. Dukanipāto

    1. பட²மவக்³கோ³

    1. Paṭhamavaggo

    1. து³க்க²விஹாரஸுத்தவண்ணனா

    1. Dukkhavihārasuttavaṇṇanā

    28. து³கனிபாதஸ்ஸ பட²மே த்³வீஹீதி க³ணனபரிச்சே²தோ³. த⁴ம்மேஹீதி பரிச்சி²ன்னத⁴ம்மனித³ஸ்ஸனங். த்³வீஹி த⁴ம்மேஹீதி த்³வீஹி அகுஸலத⁴ம்மேஹி. ஸமன்னாக³தோதி யுத்தோ. தி³ட்டே²வ த⁴ம்மேதி இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே. து³க்க²ங் விஹரதீதி சதூஸுபி இரியாபதே²ஸு கிலேஸது³க்கே²ன சேவ காயிகசேதஸிகது³க்கே²ன ச து³க்க²ங் விஹரதி. ஸவிகா⁴தந்தி சித்தூபகா⁴தேன சேவ காயூபகா⁴தேன ச ஸவிகா⁴தங். ஸஉபாயாஸந்தி கிலேஸூபாயாஸேன சேவ ஸரீரகே²தே³ன ச ப³லவஆயாஸவஸேன ஸஉபாயாஸங். ஸபரிளாஹந்தி கிலேஸபரிளாஹேன சேவ காயபரிளாஹேன ச ஸபரிளாஹங். காயஸ்ஸ பே⁴தா³தி உபாதி³ன்னக்க²ந்த⁴பரிச்சாகா³. பரங் மரணாதி தத³னந்தரங் அபி⁴னிப்³ப³த்தக்க²ந்த⁴க்³க³ஹணே. அத² வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³தி ஜீவிதிந்த்³ரியுபச்சே²தா³. பரங் மரணாதி சுதிதோ உத்³த⁴ங். து³க்³க³தி பாடிகங்கா²தி து³க்³க³திஸங்கா²தானங் சதுன்னங் அபாயானங் அஞ்ஞதரா க³தி இச்சி²தப்³பா³, அவஸ்ஸங்பா⁴வினீதி அத்தோ².

    28. Dukanipātassa paṭhame dvīhīti gaṇanaparicchedo. Dhammehīti paricchinnadhammanidassanaṃ. Dvīhi dhammehīti dvīhi akusaladhammehi. Samannāgatoti yutto. Diṭṭheva dhammeti imasmiṃyeva attabhāve. Dukkhaṃ viharatīti catūsupi iriyāpathesu kilesadukkhena ceva kāyikacetasikadukkhena ca dukkhaṃ viharati. Savighātanti cittūpaghātena ceva kāyūpaghātena ca savighātaṃ. Saupāyāsanti kilesūpāyāsena ceva sarīrakhedena ca balavaāyāsavasena saupāyāsaṃ. Sapariḷāhanti kilesapariḷāhena ceva kāyapariḷāhena ca sapariḷāhaṃ. Kāyassa bhedāti upādinnakkhandhapariccāgā. Paraṃ maraṇāti tadanantaraṃ abhinibbattakkhandhaggahaṇe. Atha vā kāyassa bhedāti jīvitindriyupacchedā. Paraṃ maraṇāti cutito uddhaṃ. Duggati pāṭikaṅkhāti duggatisaṅkhātānaṃ catunnaṃ apāyānaṃ aññatarā gati icchitabbā, avassaṃbhāvinīti attho.

    அகு³த்தத்³வாரோதி அபிஹிதத்³வாரோ. கத்த² பன அகு³த்தத்³வாரோதி ஆஹ ‘‘இந்த்³ரியேஸூ’’தி. தேன மனச்ச²ட்டா²னங் இந்த்³ரியானங் அஸங்வரமாஹ. படிக்³க³ஹணபரிபோ⁴க³வஸேன போ⁴ஜனே மத்தங் ந ஜானாதீதி போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞூ. ‘‘இந்த்³ரியேஸு அகு³த்தத்³வாரதாய போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞுதாயா’’திபி பட²ந்தி.

    Aguttadvāroti apihitadvāro. Kattha pana aguttadvāroti āha ‘‘indriyesū’’ti. Tena manacchaṭṭhānaṃ indriyānaṃ asaṃvaramāha. Paṭiggahaṇaparibhogavasena bhojane mattaṃ na jānātīti bhojane amattaññū. ‘‘Indriyesu aguttadvāratāya bhojane amattaññutāyā’’tipi paṭhanti.

    கத²ங் இந்த்³ரியேஸு அகு³த்தத்³வாரதா, கத²ங் வா கு³த்தத்³வாரதாதி? கிஞ்சாபி ஹி சக்கு²ந்த்³ரியே ஸங்வரோ வா அஸங்வரோ வா நத்தி². ந ஹி சக்கு²பஸாத³ங் நிஸ்ஸாய ஸதி வா முட்ட²ஸ்ஸச்சங் வா உப்பஜ்ஜதி. அபிச யதா³ ரூபாரம்மணங் சக்கு²ஸ்ஸ ஆபாத²ங் ஆக³ச்ச²தி, ததா³ ப⁴வங்கே³ த்³விக்க²த்துங் உப்பஜ்ஜித்வா நிருத்³தே⁴ கிரியாமனோதா⁴து ஆவஜ்ஜனகிச்சங் ஸாத⁴யமானா உப்பஜ்ஜித்வா நிருஜ்ஜ²தி, ததோ சக்கு²விஞ்ஞாணங் த³ஸ்ஸனகிச்சங், ததோ விபாகமனோதா⁴து ஸம்படிச்ச²னகிச்சங், ததோ விபாகாஹேதுகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴து ஸந்தீரணகிச்சங், ததோ கிரியாஹேதுகமனோவிஞ்ஞாணதா⁴து வொட்ட²ப்³ப³னகிச்சங் ஸாத⁴யமானா உப்பஜ்ஜித்வா நிருஜ்ஜ²தி, தத³னந்தரங் ஜவனங் ஜவதி. ததா²பி நேவ ப⁴வங்க³ஸமயே, ந ஆவஜ்ஜனாதீ³னங் அஞ்ஞதரஸமயே ஸங்வரோ வா அஸங்வரோ வா அத்தி², ஜவனக்க²ணே பன ஸசே து³ஸ்ஸீல்யங் வா முட்ட²ஸ்ஸச்சங் வா அஞ்ஞாணங் வா அக்க²ந்தி வா கோஸஜ்ஜங் வா உப்பஜ்ஜதி, அஸங்வரோ ஹோதி. ஏவங் ஹொந்தோபி ஸோ ‘‘சக்கு²த்³வாரே அஸங்வரோ’’தி வுச்சதி. கஸ்மா? யஸ்மா தஸ்மிங் ஸதி த்³வாரம்பி அகு³த்தங் ஹோதி ப⁴வங்க³ம்பி ஆவஜ்ஜனாதீ³னி வீதி²சித்தானிபி. யதா² கிங்? யதா² நக³ரே சதூஸு த்³வாரேஸு அஸங்வுதேஸு கிஞ்சாபி அந்தோக⁴ரத்³வாரகொட்ட²கக³ப்³பா⁴த³யோ ஸுஸங்வுதா ததா²பி அந்தோனக³ரே ஸப்³ப³ங் ப⁴ண்ட³ங் அரக்கி²தங் அகோ³பிதமேவ ஹோதி. நக³ரத்³வாரேஹி பவிஸித்வா சோரா யதி³ச்ச²ந்தி, தங் ஹரெய்யுங். ஏவமேவ ஜவனே து³ஸ்ஸீல்யாதீ³ஸு உப்பன்னேஸு தஸ்மிங் அஸங்வரே ஸதித்³வாரம்பி அகு³த்தங் ஹோதி, ப⁴வங்க³ம்பி ஆவஜ்ஜனாதீ³னி வீதி²சித்தானிபி. தஸ்மிங் பன அஸதி ஜவனே ஸீலாதீ³ஸு உப்பன்னேஸு த்³வாரம்பி கு³த்தங் ஹோதி ப⁴வங்க³ம்பி ஆவஜ்ஜனாதீ³னி வீதி²சித்தானிபி. யதா² கிங்? யதா² நக³ரத்³வாரேஸு ஸங்வுதேஸு கிஞ்சாபி அந்தோக⁴ரத்³வாராத³யோ அஸங்வுதா, ததா²பி அந்தோனக³ரே ஸப்³ப³ங் ப⁴ண்ட³ங் ஸுரக்கி²தங் ஸுகோ³பிதமேவ ஹோதி. நக³ரத்³வாரேஸு ஹி பிஹிதேஸு சோரானங் பவேஸோ நத்தி². ஏவமேவ ஜவனே ஸீலாதீ³ஸு உப்பன்னேஸு த்³வாரம்பி கு³த்தங் ஹோதி, ப⁴வங்க³ம்பி, ஆவஜ்ஜனாதீ³னி வீதி²சித்தானிபி. தஸ்மா ஜவனக்க²ணே உப்பஜ்ஜமானோபி ‘‘சக்கு²த்³வாரே ஸங்வரோ’’தி வுச்சதி. ஸேஸத்³வாரேஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஏவங் இந்த்³ரியேஸு அகு³த்தத்³வாரதா, கு³த்தத்³வாரதா ச வேதி³தப்³பா³.

    Kathaṃ indriyesu aguttadvāratā, kathaṃ vā guttadvāratāti? Kiñcāpi hi cakkhundriye saṃvaro vā asaṃvaro vā natthi. Na hi cakkhupasādaṃ nissāya sati vā muṭṭhassaccaṃ vā uppajjati. Apica yadā rūpārammaṇaṃ cakkhussa āpāthaṃ āgacchati, tadā bhavaṅge dvikkhattuṃ uppajjitvā niruddhe kiriyāmanodhātu āvajjanakiccaṃ sādhayamānā uppajjitvā nirujjhati, tato cakkhuviññāṇaṃ dassanakiccaṃ, tato vipākamanodhātu sampaṭicchanakiccaṃ, tato vipākāhetukamanoviññāṇadhātu santīraṇakiccaṃ, tato kiriyāhetukamanoviññāṇadhātu voṭṭhabbanakiccaṃ sādhayamānā uppajjitvā nirujjhati, tadanantaraṃ javanaṃ javati. Tathāpi neva bhavaṅgasamaye, na āvajjanādīnaṃ aññatarasamaye saṃvaro vā asaṃvaro vā atthi, javanakkhaṇe pana sace dussīlyaṃ vā muṭṭhassaccaṃ vā aññāṇaṃ vā akkhanti vā kosajjaṃ vā uppajjati, asaṃvaro hoti. Evaṃ hontopi so ‘‘cakkhudvāre asaṃvaro’’ti vuccati. Kasmā? Yasmā tasmiṃ sati dvārampi aguttaṃ hoti bhavaṅgampi āvajjanādīni vīthicittānipi. Yathā kiṃ? Yathā nagare catūsu dvāresu asaṃvutesu kiñcāpi antogharadvārakoṭṭhakagabbhādayo susaṃvutā tathāpi antonagare sabbaṃ bhaṇḍaṃ arakkhitaṃ agopitameva hoti. Nagaradvārehi pavisitvā corā yadicchanti, taṃ hareyyuṃ. Evameva javane dussīlyādīsu uppannesu tasmiṃ asaṃvare satidvārampi aguttaṃ hoti, bhavaṅgampi āvajjanādīni vīthicittānipi. Tasmiṃ pana asati javane sīlādīsu uppannesu dvārampi guttaṃ hoti bhavaṅgampi āvajjanādīni vīthicittānipi. Yathā kiṃ? Yathā nagaradvāresu saṃvutesu kiñcāpi antogharadvārādayo asaṃvutā, tathāpi antonagare sabbaṃ bhaṇḍaṃ surakkhitaṃ sugopitameva hoti. Nagaradvāresu hi pihitesu corānaṃ paveso natthi. Evameva javane sīlādīsu uppannesu dvārampi guttaṃ hoti, bhavaṅgampi, āvajjanādīni vīthicittānipi. Tasmā javanakkhaṇe uppajjamānopi ‘‘cakkhudvāre saṃvaro’’ti vuccati. Sesadvāresupi eseva nayo. Evaṃ indriyesu aguttadvāratā, guttadvāratā ca veditabbā.

    கத²ங் பன போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞூ, கத²ங் வா மத்தஞ்ஞூதி ? யோ ஹி புக்³க³லோ மஹிச்சோ² ஹுத்வா படிக்³க³ஹணே மத்தங் ந ஜானாதி. மஹிச்ச²புக்³க³லோ ஹி யதா² நாம கச்ச²புடவாணிஜோ பிளந்த⁴னப⁴ண்ட³கங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா உச்ச²ங்கே³பி பக்கி²பிதப்³ப³யுத்தகங் பக்கி²பித்வா மஹாஜனஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ ‘‘அஸுகங் க³ண்ஹத², அஸுகங் க³ண்ஹதா²’’தி முகே²ன உக்³கோ⁴ஸேதி, ஏவமேவ அப்பமத்தகம்பி அத்தனோ ஸீலங் வா க³ந்த²ங் வா து⁴தங்க³கு³ணங் வா அந்தமஸோ அரஞ்ஞவாஸமத்தகம்பி மஹாஜனஸ்ஸ ஜானந்தஸ்ஸேவ ஸம்பா⁴வேதி, ஸம்பா⁴வெத்வா ச பன ஸகடேஹிபி உபனீதே பச்சயே ‘‘அல’’ந்தி அவத்வா படிக்³க³ண்ஹாதி. தயோ ஹி பூரேதுங் ந ஸக்கா அக்³கி³ உபாதா³னேன, ஸமுத்³தோ³ உத³கேன, மஹிச்சோ² பச்சயேஹீதி –

    Kathaṃ pana bhojane amattaññū, kathaṃ vā mattaññūti ? Yo hi puggalo mahiccho hutvā paṭiggahaṇe mattaṃ na jānāti. Mahicchapuggalo hi yathā nāma kacchapuṭavāṇijo piḷandhanabhaṇḍakaṃ hatthena gahetvā ucchaṅgepi pakkhipitabbayuttakaṃ pakkhipitvā mahājanassa passantasseva ‘‘asukaṃ gaṇhatha, asukaṃ gaṇhathā’’ti mukhena ugghoseti, evameva appamattakampi attano sīlaṃ vā ganthaṃ vā dhutaṅgaguṇaṃ vā antamaso araññavāsamattakampi mahājanassa jānantasseva sambhāveti, sambhāvetvā ca pana sakaṭehipi upanīte paccaye ‘‘ala’’nti avatvā paṭiggaṇhāti. Tayo hi pūretuṃ na sakkā aggi upādānena, samuddo udakena, mahiccho paccayehīti –

    ‘‘அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ ஸமுத்³தோ³ ச, மஹிச்சோ² சாபி புக்³க³லோ;

    ‘‘Aggikkhandho samuddo ca, mahiccho cāpi puggalo;

    ப³ஹுகே பச்சயே தி³ன்னே, தயோபேதே ந பூரயேதி’’.

    Bahuke paccaye dinne, tayopete na pūrayeti’’.

    மஹிச்ச²புக்³க³லோ ஹி விஜாதமாதுயாபி மனங் க³ண்ஹிதுங் ந ஸக்கோதி. ஏவரூபோ ஹி அனுப்பன்னங் லாப⁴ங் ந உப்பாதே³தி, உப்பன்னலாப⁴தோ ச பரிஹாயதி. ஏவங் தாவ படிக்³க³ஹணே அமத்தஞ்ஞூ ஹோதி. யோ பன த⁴ம்மேன ஸமேன லத்³த⁴ம்பி ஆஹாரங் க³தி⁴தோ முச்சி²தோ அஜ்ஜோ²பன்னோ அனாதீ³னவத³ஸ்ஸாவீ அனிஸ்ஸரணபஞ்ஞோ ஆஹரஹத்த²கஅலங்ஸாடகதத்த²வட்டககாகமாஸகபு⁴த்தவமிதகப்³ராஹ்மணானங் அஞ்ஞதரோ விய அயோனிஸோ அனுபாயேன யாவத³த்த²ங் உத³ராவதே³ஹகங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஸெய்யஸுக²ங் பஸ்ஸஸுக²ங் மித்³த⁴ஸுக²ங் அனுயுத்தோ விஹரதி. அயங் பரிபோ⁴கே³ அமத்தஞ்ஞூ நாம.

    Mahicchapuggalo hi vijātamātuyāpi manaṃ gaṇhituṃ na sakkoti. Evarūpo hi anuppannaṃ lābhaṃ na uppādeti, uppannalābhato ca parihāyati. Evaṃ tāva paṭiggahaṇe amattaññū hoti. Yo pana dhammena samena laddhampi āhāraṃ gadhito mucchito ajjhopanno anādīnavadassāvī anissaraṇapañño āharahatthakaalaṃsāṭakatatthavaṭṭakakākamāsakabhuttavamitakabrāhmaṇānaṃ aññataro viya ayoniso anupāyena yāvadatthaṃ udarāvadehakaṃ paribhuñjitvā seyyasukhaṃ passasukhaṃ middhasukhaṃ anuyutto viharati. Ayaṃ paribhoge amattaññū nāma.

    யோ பன ‘‘யதி³பி தெ³ய்யத⁴ம்மோ ப³ஹு ஹோதி, தா³யகோ அப்பங் தா³துகாமோ, தா³யகஸ்ஸ வஸேன அப்பங் க³ண்ஹாதி. தெ³ய்யத⁴ம்மோ அப்போ, தா³யகோ ப³ஹுங் தா³துகாமோ, தெ³ய்யத⁴ம்மஸ்ஸ வஸேன அப்பங் க³ண்ஹாதி. தெ³ய்யத⁴ம்மோ ப³ஹு, தா³யகோபி ப³ஹுங் தா³துகாமோ, அத்தனோ தா²மங் ஞத்வா பமாணயுத்தமேவ க³ண்ஹாதீ’’தி ஏவங் வுத்தஸ்ஸ படிக்³க³ஹணே பமாணஜானநஸ்ஸ சேவ, ‘‘படிஸங்கா² யோனிஸோ ஆஹாரங் ஆஹாரேதி, நேவ த³வாய, ந மதா³யா’’திஆதி³னா (த⁴॰ ஸ॰ 1355) ‘‘லத்³த⁴ஞ்ச பிண்ட³பாதங் அக³தி⁴தோ அமுச்சி²தோ அனஜ்ஜோ²பன்னோ ஆதீ³னவத³ஸ்ஸாவீ நிஸ்ஸரணபஞ்ஞோ பரிபு⁴ஞ்ஜதீ’’தி ச ஆதி³னா நயேன வுத்தஸ்ஸ பச்சவெக்கி²த்வா படிஸங்கா²னபஞ்ஞாய ஜானித்வா ஆஹாரபரிபு⁴ஞ்ஜனஸங்கா²தஸ்ஸ பரிபோ⁴கே³ பமாணஜானநஸ்ஸ ச வஸேன போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞூ ஹோதி, அயங் போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞூ நாம. ஏவங் போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞுதா மத்தஞ்ஞுதா ச ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Yo pana ‘‘yadipi deyyadhammo bahu hoti, dāyako appaṃ dātukāmo, dāyakassa vasena appaṃ gaṇhāti. Deyyadhammo appo, dāyako bahuṃ dātukāmo, deyyadhammassa vasena appaṃ gaṇhāti. Deyyadhammo bahu, dāyakopi bahuṃ dātukāmo, attano thāmaṃ ñatvā pamāṇayuttameva gaṇhātī’’ti evaṃ vuttassa paṭiggahaṇe pamāṇajānanassa ceva, ‘‘paṭisaṅkhā yoniso āhāraṃ āhāreti, neva davāya, na madāyā’’tiādinā (dha. sa. 1355) ‘‘laddhañca piṇḍapātaṃ agadhito amucchito anajjhopanno ādīnavadassāvī nissaraṇapañño paribhuñjatī’’ti ca ādinā nayena vuttassa paccavekkhitvā paṭisaṅkhānapaññāya jānitvā āhāraparibhuñjanasaṅkhātassa paribhoge pamāṇajānanassa ca vasena bhojane mattaññū hoti, ayaṃ bhojane mattaññū nāma. Evaṃ bhojane amattaññutā mattaññutā ca hotīti veditabbaṃ.

    கா³தா²ஸு பன சக்கு²ந்திஆதீ³ஸு சக்க²தீதி சக்கு², ரூபங் அஸ்ஸாதே³தி, ஸமவிஸமங் ஆசிக்க²ந்தங் விய ஹோதீதி வா அத்தோ². ஸுணாதீதி ஸோதங். கா⁴யதீதி கா⁴னங். ஜீவிதனிமித்தங் ஆஹாரரஸோ ஜீவிதங், தங் அவ்ஹாயதீதி ஜிவ்ஹா. குச்சி²தானங் ஆயோதி காயோ. மனதே விஜானாதீதி மனோ. போராணா பனாஹு முனாதீதி மனோ, நாளியா மினமானோ விய மஹாதுலாய தா⁴ரயமானோ விய ச ஆரம்மணங் விஜானாதீதி அத்தோ². ஏவங் தாவெத்த² பத³த்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Gāthāsu pana cakkhuntiādīsu cakkhatīti cakkhu, rūpaṃ assādeti, samavisamaṃ ācikkhantaṃ viya hotīti vā attho. Suṇātīti sotaṃ. Ghāyatīti ghānaṃ. Jīvitanimittaṃ āhāraraso jīvitaṃ, taṃ avhāyatīti jivhā. Kucchitānaṃ āyoti kāyo. Manate vijānātīti mano. Porāṇā panāhu munātīti mano, nāḷiyā minamāno viya mahātulāya dhārayamāno viya ca ārammaṇaṃ vijānātīti attho. Evaṃ tāvettha padattho veditabbo.

    பா⁴வத்த²தோ பன து³வித⁴ங் சக்கு² – மங்ஸசக்கு² ச பஞ்ஞாசக்கு² ச. தேஸு பு³த்³த⁴சக்கு², ஸமந்தசக்கு², ஞாணசக்கு², தி³ப்³ப³சக்கு², த⁴ம்மசக்கூ²தி பஞ்சவித⁴ங் பஞ்ஞாசக்கு². தத்த² ‘‘அத்³த³ஸங் கோ² அஹங், பி⁴க்க²வே, பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெந்தோ’’தி (ம॰ நி॰ 1.283) இத³ங் பு³த்³த⁴சக்கு² நாம. ‘‘ஸமந்தசக்கு² வுச்சதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாண’’ந்தி (சூளவ॰ தோ⁴தகமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 32) இத³ங் ஸமந்தசக்கு² நாம. ‘‘சக்கு²ங் உத³பாதீ³’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.1081; மஹாவ॰ 15) இத³ங் ஞாணசக்கு² நாம. ‘‘அத்³த³ஸங் கோ² அஹங், பி⁴க்க²வே, தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா விஸுத்³தே⁴னா’’தி (ம॰ நி॰ 1.284) இத³ங் தி³ப்³ப³சக்கு² நாம. ‘‘விரஜங் வீதமலங் த⁴ம்மசக்கு²ங் உத³பாதீ³’’தி (ம॰ நி॰ 2.395; மஹாவ॰ 16) இத³ங் ஹெட்டி²மமக்³க³த்தயஸங்கா²தங் த⁴ம்மசக்கு² நாம.

    Bhāvatthato pana duvidhaṃ cakkhu – maṃsacakkhu ca paññācakkhu ca. Tesu buddhacakkhu, samantacakkhu, ñāṇacakkhu, dibbacakkhu, dhammacakkhūti pañcavidhaṃ paññācakkhu. Tattha ‘‘addasaṃ kho ahaṃ, bhikkhave, buddhacakkhunā lokaṃ volokento’’ti (ma. ni. 1.283) idaṃ buddhacakkhu nāma. ‘‘Samantacakkhu vuccati sabbaññutaññāṇa’’nti (cūḷava. dhotakamāṇavapucchāniddesa 32) idaṃ samantacakkhu nāma. ‘‘Cakkhuṃ udapādī’’ti (saṃ. ni. 5.1081; mahāva. 15) idaṃ ñāṇacakkhu nāma. ‘‘Addasaṃ kho ahaṃ, bhikkhave, dibbena cakkhunā visuddhenā’’ti (ma. ni. 1.284) idaṃ dibbacakkhu nāma. ‘‘Virajaṃ vītamalaṃ dhammacakkhuṃ udapādī’’ti (ma. ni. 2.395; mahāva. 16) idaṃ heṭṭhimamaggattayasaṅkhātaṃ dhammacakkhu nāma.

    மங்ஸசக்கு²பி து³வித⁴ங் – ஸஸம்பா⁴ரசக்கு², பஸாத³சக்கூ²தி. தத்த² ய்வாயங் அக்கி²கூபகே பதிட்டி²தோ ஹெட்டா² அக்கி²கூபகட்டி²கேன, உபரி ப⁴முகட்டி²கேன , உப⁴தோ அக்கி²கூடேஹி, அந்தோ மத்த²லுங்கே³ன, ப³ஹித்³தா⁴ அக்கி²லோமேஹி பரிச்சி²ன்னோ மங்ஸபிண்டோ³, ஸங்கே²பதோ சதஸ்ஸோ தா⁴துயோ – வண்ணோ, க³ந்தோ⁴, ரஸோ, ஓஜாஸம்ப⁴வோ ஸண்டா²னங் ஜீவிதங் பா⁴வோ காயபஸாதோ³ சக்கு²பஸாதோ³தி சுத்³த³ஸ ஸம்பா⁴ரா. வித்தா²ரதோ சதஸ்ஸோ தா⁴துயோ தங்னிஸ்ஸிதா வண்ணக³ந்த⁴ரஸஓஜாஸண்டா²னஸம்ப⁴வாதி இமானி த³ஸ சதுஸமுட்டா²னிகத்தா சத்தாலீஸங் ஹொந்தி, ஜீவிதங் பா⁴வோ காயபஸாதோ³ சக்கு²பஸாதோ³தி சத்தாரி ஏகந்தகம்மஸமுட்டா²னேவாதி இமேஸங் சதுசத்தாலீஸாய ரூபானங் வஸேன சதுசத்தாலீஸ ஸம்பா⁴ரா. யங் லோகே ‘‘ஸேதங் வட்டங் புது²லங் விஸடங் விபுலங் சக்கூ²’’தி ஸஞ்ஜானந்தோ ந சக்கு²ங் ஸஞ்ஜானாதி, வத்து²ங் சக்கு²தோ ஸஞ்ஜானாதி, யோ மங்ஸபிண்டோ³ அக்கி²கூபகே பதிட்டி²தோ ந்ஹாருஸுத்தகேன மத்த²லுங்கே³ன ஆப³த்³தோ⁴, யத்த² ஸேதம்பி அத்தி² கண்ஹம்பி லோஹிதகம்பி பத²வீபி ஆபோபி தேஜோபி வாயோபி. யங் ஸெம்ஹுஸ்ஸத³த்தா ஸேதங், பித்துஸ்ஸத³த்தா கண்ஹங், ருஹிருஸ்ஸத³த்தா லோஹிதகங், பத²வுஸ்ஸத³த்தா பத்த²த்³த⁴ங், ஆபுஸ்ஸத³த்தா பக்³க⁴ரதி, தேஜுஸ்ஸத³த்தா பரிட³ய்ஹதி, வாயுஸ்ஸத³த்தா ஸம்ப⁴மதி, இத³ங் ஸஸம்பா⁴ரசக்கு² நாம. யோ பன எத்த² ஸிதோ எத்த² படிப³த்³தோ⁴ சதுன்னங் மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ய பஸாதோ³, இத³ங் பஸாத³சக்கு² நாம. இத³ஞ்ஹி சக்கு²விஞ்ஞாணாதீ³னங் யதா²ரஹங் வத்து²த்³வாரபா⁴வேன பவத்ததி.

    Maṃsacakkhupi duvidhaṃ – sasambhāracakkhu, pasādacakkhūti. Tattha yvāyaṃ akkhikūpake patiṭṭhito heṭṭhā akkhikūpakaṭṭhikena, upari bhamukaṭṭhikena , ubhato akkhikūṭehi, anto matthaluṅgena, bahiddhā akkhilomehi paricchinno maṃsapiṇḍo, saṅkhepato catasso dhātuyo – vaṇṇo, gandho, raso, ojāsambhavo saṇṭhānaṃ jīvitaṃ bhāvo kāyapasādo cakkhupasādoti cuddasa sambhārā. Vitthārato catasso dhātuyo taṃnissitā vaṇṇagandharasaojāsaṇṭhānasambhavāti imāni dasa catusamuṭṭhānikattā cattālīsaṃ honti, jīvitaṃ bhāvo kāyapasādo cakkhupasādoti cattāri ekantakammasamuṭṭhānevāti imesaṃ catucattālīsāya rūpānaṃ vasena catucattālīsa sambhārā. Yaṃ loke ‘‘setaṃ vaṭṭaṃ puthulaṃ visaṭaṃ vipulaṃ cakkhū’’ti sañjānanto na cakkhuṃ sañjānāti, vatthuṃ cakkhuto sañjānāti, yo maṃsapiṇḍo akkhikūpake patiṭṭhito nhārusuttakena matthaluṅgena ābaddho, yattha setampi atthi kaṇhampi lohitakampi pathavīpi āpopi tejopi vāyopi. Yaṃ semhussadattā setaṃ, pittussadattā kaṇhaṃ, ruhirussadattā lohitakaṃ, pathavussadattā patthaddhaṃ, āpussadattā paggharati, tejussadattā pariḍayhati, vāyussadattā sambhamati, idaṃ sasambhāracakkhu nāma. Yo pana ettha sito ettha paṭibaddho catunnaṃ mahābhūtānaṃ upādāya pasādo, idaṃ pasādacakkhu nāma. Idañhi cakkhuviññāṇādīnaṃ yathārahaṃ vatthudvārabhāvena pavattati.

    ஸோதாதீ³ஸுபி ஸோதங் தி³ப்³ப³ஸோதங், மங்ஸஸோதந்தி து³வித⁴ங். எத்த² ‘‘தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா விஸுத்³தா⁴ய அதிக்கந்தமானுஸிகாய உபோ⁴ ஸத்³தே³ ஸுணாதீ’’தி இத³ங் தி³ப்³ப³ஸோதங் நாம. மங்ஸஸோதங் பன ஸஸம்பா⁴ரஸோதங் பஸாத³ஸோதந்தி து³வித⁴ந்திஆதி³ ஸப்³ப³ங் சக்கு²ம்ஹி வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங், ததா² கா⁴னஜிவ்ஹா. காயோ பன சோபனகாயோ, கரஜகாயோ, ஸமூஹகாயோ, பஸாத³காயோதிஆதி³னா ப³ஹுவிதோ⁴. தத்த² –

    Sotādīsupi sotaṃ dibbasotaṃ, maṃsasotanti duvidhaṃ. Ettha ‘‘dibbāya sotadhātuyā visuddhāya atikkantamānusikāya ubho sadde suṇātī’’ti idaṃ dibbasotaṃ nāma. Maṃsasotaṃ pana sasambhārasotaṃ pasādasotanti duvidhantiādi sabbaṃ cakkhumhi vuttanayeneva veditabbaṃ, tathā ghānajivhā. Kāyo pana copanakāyo, karajakāyo, samūhakāyo, pasādakāyotiādinā bahuvidho. Tattha –

    ‘‘காயேன ஸங்வுதா தீ⁴ரா, அதோ² வாசாய ஸங்வுதா’’தி. (த⁴॰ ப॰ 234) –

    ‘‘Kāyena saṃvutā dhīrā, atho vācāya saṃvutā’’ti. (dha. pa. 234) –

    அயங் சோபனகாயோ நாம. ‘‘இமம்ஹா காயா அஞ்ஞங் காயங் அபி⁴னிம்மினாதீ’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.236; படி॰ ம॰ 3.14) அயங் கரஜகாயோ நாம. ஸமூஹகாயோ பன விஞ்ஞாணாதி³ஸமூஹவஸேன அனேகவிதோ⁴ ஆக³தோ. ததா² ஹி ‘‘ச² இமே, ஆவுஸோ, விஞ்ஞாணகாயா’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 1.101) விஞ்ஞாணஸமூஹோ வுத்தோ. ‘‘ச² ப²ஸ்ஸகாயா’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 3.323; ம॰ நி॰ 1.98) ப²ஸ்ஸாதி³ஸமூஹோ . ததா² ‘‘காயபஸ்ஸத்³தி⁴ காயலஹுதா’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ஸ॰ 114) வேத³னாக்க²ந்தா⁴த³யோ. ‘‘இதே⁴கச்சோ பத²விகாயங் அனிச்சதோ அனுபஸ்ஸதி, ஆபோகாயங் தேஜோகாயங் வாயோகாயங் கேஸகாயங் லோமகாய’’ந்திஆதீ³ஸு (படி॰ ம॰ 3.35) பத²வாதி³ஸமூஹோ. ‘‘காயேன பொ²ட்ட²ப்³ப³ங் பு²ஸித்வா’’தி (அ॰ நி॰ 3.16) அயங் பஸாத³காயோ. இதா⁴பி பஸாத³காயோ வேதி³தப்³போ³. ஸோ ஹி காயவிஞ்ஞாணாதீ³னங் யதா²ரஹங் வத்து²த்³வாரபா⁴வேன பவத்ததி. மனோதி பன கிஞ்சாபி ஸப்³ப³ங் விஞ்ஞாணங் வுச்சதி, ததா²பி த்³வாரபா⁴வஸ்ஸ இதா⁴தி⁴ப்பேதத்தா த்³வாரபூ⁴தங் ஸாவஜ்ஜனங் ப⁴வங்க³ங் வேதி³தப்³ப³ங்.

    Ayaṃ copanakāyo nāma. ‘‘Imamhā kāyā aññaṃ kāyaṃ abhinimminātī’’ti (dī. ni. 1.236; paṭi. ma. 3.14) ayaṃ karajakāyo nāma. Samūhakāyo pana viññāṇādisamūhavasena anekavidho āgato. Tathā hi ‘‘cha ime, āvuso, viññāṇakāyā’’tiādīsu (ma. ni. 1.101) viññāṇasamūho vutto. ‘‘Cha phassakāyā’’tiādīsu (dī. ni. 3.323; ma. ni. 1.98) phassādisamūho . Tathā ‘‘kāyapassaddhi kāyalahutā’’tiādīsu (dha. sa. 114) vedanākkhandhādayo. ‘‘Idhekacco pathavikāyaṃ aniccato anupassati, āpokāyaṃ tejokāyaṃ vāyokāyaṃ kesakāyaṃ lomakāya’’ntiādīsu (paṭi. ma. 3.35) pathavādisamūho. ‘‘Kāyena phoṭṭhabbaṃ phusitvā’’ti (a. ni. 3.16) ayaṃ pasādakāyo. Idhāpi pasādakāyo veditabbo. So hi kāyaviññāṇādīnaṃ yathārahaṃ vatthudvārabhāvena pavattati. Manoti pana kiñcāpi sabbaṃ viññāṇaṃ vuccati, tathāpi dvārabhāvassa idhādhippetattā dvārabhūtaṃ sāvajjanaṃ bhavaṅgaṃ veditabbaṃ.

    ஏதானி யஸ்ஸ த்³வாரானி அகு³த்தானி ச பி⁴க்கு²னோதி யஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஏதானி மனச்ச²ட்டா²னி த்³வாரானி ஸதிவொஸ்ஸக்³கே³ன பமாத³ங் ஆபன்னத்தா ஸதிகவாடேன அபிஹிதானி. போ⁴ஜனம்ஹி…பே॰… அதி⁴க³ச்ச²தீதி ஸோ பி⁴க்கு² வுத்தனயேன போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞூ இந்த்³ரியேஸு ச ஸங்வரரஹிதோ தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஞ்ச ரோகா³தி³வஸேன, ஸம்பராயிகஞ்ச து³க்³க³திபரியாபன்னங் காயது³க்க²ங் ராகா³தி³கிலேஸஸந்தாபவஸேன, இச்சா²விகா⁴தவஸேன ச சேதோது³க்க²ந்தி ஸப்³ப³தா²பி து³க்க²மேவ அதி⁴க³ச்ச²தி பாபுணாதி. யஸ்மா சேததே³வங், தஸ்மா து³விதே⁴னபி து³க்க²க்³கி³னா இத⁴லோகே ச பரலோகே ச ட³ய்ஹமானேன காயேன ட³ய்ஹமானேன சேதஸா தி³வா வா யதி³ வா ரத்திங் நிச்சகாலமேவ தாதி³ஸோ புக்³க³லோ து³க்க²மேவ விஹரதி, ந தஸ்ஸ ஸுக²விஹாரஸ்ஸ ஸம்ப⁴வோ, வட்டது³க்கா²னதிக்கமே பன வத்தப்³ப³மேவ நத்தீ²தி.

    Etāni yassa dvārāni aguttāni ca bhikkhunoti yassa bhikkhuno etāni manacchaṭṭhāni dvārāni sativossaggena pamādaṃ āpannattā satikavāṭena apihitāni. Bhojanamhi…pe… adhigacchatīti so bhikkhu vuttanayena bhojane amattaññū indriyesu ca saṃvararahito diṭṭhadhammikañca rogādivasena, samparāyikañca duggatipariyāpannaṃ kāyadukkhaṃ rāgādikilesasantāpavasena, icchāvighātavasena ca cetodukkhanti sabbathāpi dukkhameva adhigacchati pāpuṇāti. Yasmā cetadevaṃ, tasmā duvidhenapi dukkhagginā idhaloke ca paraloke ca ḍayhamānena kāyena ḍayhamānena cetasā divā vā yadi vā rattiṃ niccakālameva tādiso puggalo dukkhameva viharati, na tassa sukhavihārassa sambhavo, vaṭṭadukkhānatikkame pana vattabbameva natthīti.

    பட²மஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paṭhamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi / 1. து³க்க²விஹாரஸுத்தங் • 1. Dukkhavihārasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact