Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૮. દુસ્સદાયકત્થેરઅપદાનં

    8. Dussadāyakattheraapadānaṃ

    ૩૮.

    38.

    ‘‘તિવરાયં પુરે રમ્મે, રાજપુત્તોસહં 1 તદા;

    ‘‘Tivarāyaṃ pure ramme, rājaputtosahaṃ 2 tadā;

    પણ્ણાકારં લભિત્વાન, ઉપસન્તસ્સદાસહં.

    Paṇṇākāraṃ labhitvāna, upasantassadāsahaṃ.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘અધિવાસેસિ ભગવા, વત્થં 3 હત્થેન આમસિ;

    ‘‘Adhivāsesi bhagavā, vatthaṃ 4 hatthena āmasi;

    સિદ્ધત્થો અધિવાસેત્વા, વેહાસં નભમુગ્ગમિ.

    Siddhattho adhivāsetvā, vehāsaṃ nabhamuggami.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘બુદ્ધસ્સ ગચ્છમાનસ્સ, દુસ્સા ધાવન્તિ પચ્છતો;

    ‘‘Buddhassa gacchamānassa, dussā dhāvanti pacchato;

    તત્થ ચિત્તં પસાદેસિં, બુદ્ધો નો અગ્ગપુગ્ગલો.

    Tattha cittaṃ pasādesiṃ, buddho no aggapuggalo.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં દુસ્સમદદિં તદા;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ dussamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, દુસ્સદાનસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, dussadānassidaṃ phalaṃ.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘સત્તસટ્ઠિમ્હિતો કપ્પે, ચક્કવત્તી તદા અહુ;

    ‘‘Sattasaṭṭhimhito kappe, cakkavattī tadā ahu;

    પરિસુદ્ધોતિ નામેન, મનુજિન્દો મહબ્બલો.

    Parisuddhoti nāmena, manujindo mahabbalo.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા દુસ્સદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā dussadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    દુસ્સદાયકત્થેરસ્સાપદાનં અટ્ઠમં.

    Dussadāyakattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. રાજપુત્તો અહં (સી॰ સ્યા॰)
    2. rājaputto ahaṃ (sī. syā.)
    3. નવં (ક॰)
    4. navaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૮. દુસ્સદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 8. Dussadāyakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact