Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૮. દુસ્સદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    8. Dussadāyakattheraapadānavaṇṇanā

    તિવરાયં પુરે રમ્મેતિઆદિકં આયસ્મતો દુસ્સદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પાયસ્મા પુરિમજિનવરેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો કાલે રાજકુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તકાલે યુવરાજભાવં પત્વા પાકટો એકં જનપદં લભિત્વા તત્રાધિપતિભૂતો સકલજનપદવાસિનો દાનપિયવચનઅત્થચરિયાસમાનત્થતાસઙ્ખાતેહિ ચતૂહિ સઙ્ગહવત્થૂહિ સઙ્ગણ્હાતિ. તસ્મિં સમયે સિદ્ધત્થો ભગવા તં જનપદં સમ્પાપુણિ. અથ સો યુવરાજા પણ્ણાકારં લભિત્વા તત્થ સુખુમવત્થેન ભગવન્તં પૂજેસિ. ભગવા તં વત્થં હત્થેન પરામસિત્વા આકાસં પક્ખન્દિ. તમ્પિ વત્થં ભગવન્તમેવ અનુબન્ધિ. અથ સો યુવરાજા તં અચ્છરિયં દિસ્વા અતીવ પસન્નો અઞ્જલિં પગ્ગય્હ અટ્ઠાસિ. ભગવતો સમ્પત્તસમ્પત્તટ્ઠાને સબ્બે જના તં અચ્છરિયં દિસ્વા અચ્છરિયબ્ભુતચિત્તા અઞ્જલિં પગ્ગય્હ અટ્ઠંસુ. ભગવા વિહારમેવ અગમાસિ. યુવરાજા તેનેવ કુસલકમ્મેન તતો ચુતો દેવલોકે ઉપ્પન્નો તત્થ દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ ચક્કવત્તિઆદિસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે વિભવસમ્પન્ને એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો ઘરાવાસં સણ્ઠપેત્વા રતનત્તયે પસન્નો ભગવતો ધમ્મદેસનં સુત્વા પટિલદ્ધસદ્ધો પબ્બજિત્વા વાયમન્તો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Tivarāyaṃpure rammetiādikaṃ āyasmato dussadāyakattherassa apadānaṃ. Ayampāyasmā purimajinavaresu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto siddhatthassa bhagavato kāle rājakule nibbatto vuddhippattakāle yuvarājabhāvaṃ patvā pākaṭo ekaṃ janapadaṃ labhitvā tatrādhipatibhūto sakalajanapadavāsino dānapiyavacanaatthacariyāsamānatthatāsaṅkhātehi catūhi saṅgahavatthūhi saṅgaṇhāti. Tasmiṃ samaye siddhattho bhagavā taṃ janapadaṃ sampāpuṇi. Atha so yuvarājā paṇṇākāraṃ labhitvā tattha sukhumavatthena bhagavantaṃ pūjesi. Bhagavā taṃ vatthaṃ hatthena parāmasitvā ākāsaṃ pakkhandi. Tampi vatthaṃ bhagavantameva anubandhi. Atha so yuvarājā taṃ acchariyaṃ disvā atīva pasanno añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi. Bhagavato sampattasampattaṭṭhāne sabbe janā taṃ acchariyaṃ disvā acchariyabbhutacittā añjaliṃ paggayha aṭṭhaṃsu. Bhagavā vihārameva agamāsi. Yuvarājā teneva kusalakammena tato cuto devaloke uppanno tattha dibbasampattiṃ anubhavitvā manussesu cakkavattiādisampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde vibhavasampanne ekasmiṃ kule nibbatto viññutaṃ patto gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā ratanattaye pasanno bhagavato dhammadesanaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā vāyamanto nacirasseva arahā ahosi.

    ૩૮. સો એકદિવસં અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો તિવરાયં પુરે રમ્મેતિઆદિમાહ. તત્થ તિવરનામકે નગરે રમણીયે અહં રાજપુત્તો હુત્વા સિદ્ધત્થં ભગવન્તં વત્થેન પૂજેસિન્તિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.

    38. So ekadivasaṃ attano pubbakammaṃ saritvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento tivarāyaṃ pure rammetiādimāha. Tattha tivaranāmake nagare ramaṇīye ahaṃ rājaputto hutvā siddhatthaṃ bhagavantaṃ vatthena pūjesinti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.

    દુસ્સદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Dussadāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૮. દુસ્સદાયકત્થેરઅપદાનં • 8. Dussadāyakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact