Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    478. தூ³தஜாதகங் (5)

    478. Dūtajātakaṃ (5)

    54.

    54.

    தூ³தே தே ப்³ரஹ்மே 1 பாஹேஸிங், க³ங்கா³தீரஸ்மி ஜா²யதோ;

    Dūte te brahme 2 pāhesiṃ, gaṅgātīrasmi jhāyato;

    தேஸங் புட்டோ² ந ப்³யாகாஸி, து³க்க²ங் கு³ய்ஹமதங் 3 நு தே.

    Tesaṃ puṭṭho na byākāsi, dukkhaṃ guyhamataṃ 4 nu te.

    55.

    55.

    ஸசே தே து³க்க²முப்பஜ்ஜே, காஸீனங் ரட்ட²வட்³ட⁴ன;

    Sace te dukkhamuppajje, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhana;

    மா கோ² நங் தஸ்ஸ அக்கா²ஹி, யோ தங் து³க்கா² ந மோசயே.

    Mā kho naṃ tassa akkhāhi, yo taṃ dukkhā na mocaye.

    56.

    56.

    யோ தஸ்ஸ 5 து³க்க²ஜாதஸ்ஸ, ஏகங்க³மபி பா⁴க³ஸோ 6;

    Yo tassa 7 dukkhajātassa, ekaṅgamapi bhāgaso 8;

    விப்பமோசெய்ய த⁴ம்மேன, காமங் தஸ்ஸ பவேத³ய 9.

    Vippamoceyya dhammena, kāmaṃ tassa pavedaya 10.

    57.

    57.

    ஸுவிஜானங் ஸிங்கா³லானங், ஸகுணானஞ்ச வஸ்ஸிதங்;

    Suvijānaṃ siṅgālānaṃ, sakuṇānañca vassitaṃ;

    மனுஸ்ஸவஸ்ஸிதங் ராஜ, து³ப்³பி³ஜானதரங் ததோ.

    Manussavassitaṃ rāja, dubbijānataraṃ tato.

    58.

    58.

    அபி சே மஞ்ஞதீ போஸோ, ஞாதி மித்தோ ஸகா²தி வா;

    Api ce maññatī poso, ñāti mitto sakhāti vā;

    யோ புப்³பே³ ஸுமனோ ஹுத்வா, பச்சா² ஸம்பஜ்ஜதே தி³ஸோ.

    Yo pubbe sumano hutvā, pacchā sampajjate diso.

    59.

    59.

    யோ அத்தனோ து³க்க²மனானுபுட்டோ², பவேத³யே ஜந்து அகாலரூபே;

    Yo attano dukkhamanānupuṭṭho, pavedaye jantu akālarūpe;

    ஆனந்தி³னோ தஸ்ஸ ப⁴வந்திமித்தா 11, ஹிதேஸினோ தஸ்ஸ து³கீ² ப⁴வந்தி.

    Ānandino tassa bhavantimittā 12, hitesino tassa dukhī bhavanti.

    60.

    60.

    காலஞ்ச ஞத்வான ததா²வித⁴ஸ்ஸ, மேதா⁴வீனங் ஏகமனங் விதி³த்வா;

    Kālañca ñatvāna tathāvidhassa, medhāvīnaṃ ekamanaṃ viditvā;

    அக்கெ²ய்ய திப்³பா³னி 13 பரஸ்ஸ தீ⁴ரோ, ஸண்ஹங் கி³ரங் அத்த²வதிங் பமுஞ்சே.

    Akkheyya tibbāni 14 parassa dhīro, saṇhaṃ giraṃ atthavatiṃ pamuñce.

    61.

    61.

    ஸசே ச ஜஞ்ஞா அவிஸய்ஹமத்தனோ, ந தே ஹி மய்ஹங் 15 ஸுகா²க³மாய;

    Sace ca jaññā avisayhamattano, na te hi mayhaṃ 16 sukhāgamāya;

    ஏகோவ திப்³பா³னி ஸஹெய்ய தீ⁴ரோ, ஸச்சங் ஹிரொத்தப்பமபெக்க²மானோ.

    Ekova tibbāni saheyya dhīro, saccaṃ hirottappamapekkhamāno.

    62.

    62.

    அஹங் ரட்டா²னி விசரந்தோ, நிக³மே ராஜதா⁴னியோ;

    Ahaṃ raṭṭhāni vicaranto, nigame rājadhāniyo;

    பி⁴க்க²மானோ மஹாராஜ, ஆசரியஸ்ஸ த⁴னத்தி²கோ.

    Bhikkhamāno mahārāja, ācariyassa dhanatthiko.

    63.

    63.

    க³ஹபதீ ராஜபுரிஸே, மஹாஸாலே ச ப்³ராஹ்மணே;

    Gahapatī rājapurise, mahāsāle ca brāhmaṇe;

    அலத்த²ங் ஸத்த நிக்கா²னி, ஸுவண்ணஸ்ஸ ஜனாதி⁴ப;

    Alatthaṃ satta nikkhāni, suvaṇṇassa janādhipa;

    தே மே நட்டா² மஹாராஜ, தஸ்மா ஸோசாமஹங் பு⁴ஸங்.

    Te me naṭṭhā mahārāja, tasmā socāmahaṃ bhusaṃ.

    64.

    64.

    புரிஸா தே மஹாராஜ, மனஸானுவிசிந்திதா;

    Purisā te mahārāja, manasānuvicintitā;

    நாலங் து³க்கா² பமோசேதுங், தஸ்மா தேஸங் ந ப்³யாஹரிங்.

    Nālaṃ dukkhā pamocetuṃ, tasmā tesaṃ na byāhariṃ.

    65.

    65.

    த்வஞ்ச கோ² மே மஹாராஜ, மனஸானுவிசிந்திதோ;

    Tvañca kho me mahārāja, manasānuvicintito;

    அலங் து³க்கா² பமோசேதுங், தஸ்மா துய்ஹங் பவேத³யிங்.

    Alaṃ dukkhā pamocetuṃ, tasmā tuyhaṃ pavedayiṃ.

    66.

    66.

    தஸ்ஸாதா³ஸி பஸன்னத்தோ, காஸீனங் ரட்ட²வட்³ட⁴னோ;

    Tassādāsi pasannatto, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhano;

    ஜாதரூபமயே நிக்கே², ஸுவண்ணஸ்ஸ சதுத்³த³ஸாதி.

    Jātarūpamaye nikkhe, suvaṇṇassa catuddasāti.

    தூ³தஜாதகங் பஞ்சமங்.

    Dūtajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. தூ³தே ப்³ராஹ்மண (க॰)
    2. dūte brāhmaṇa (ka.)
    3. கு³ய்ஹங் மதங் (ஸீ॰), துய்ஹங் மதங் (ஸ்யா॰ க॰)
    4. guyhaṃ mataṃ (sī.), tuyhaṃ mataṃ (syā. ka.)
    5. யோ ச ததா² (பீ॰)
    6. ஏகந்தமபி பா⁴ஸதோ (ஸீ॰ பீ॰)
    7. yo ca tathā (pī.)
    8. ekantamapi bhāsato (sī. pī.)
    9. பவேத³யே (ஸீ॰)
    10. pavedaye (sī.)
    11. ப⁴வந்த’மித்தா (ஸீ॰ பீ॰)
    12. bhavanta’mittā (sī. pī.)
    13. திப்பானி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    14. tippāni (sī. syā. pī.)
    15. நாயங் நீதி மய்ஹ (ஸீ॰ பீ॰)
    16. nāyaṃ nīti mayha (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [478] 5. தூ³தஜாதகவண்ணனா • [478] 5. Dūtajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact