Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૨૬૦] ૧૦. દૂતજાતકવણ્ણના
[260] 10. Dūtajātakavaṇṇanā
યસ્સત્થા દૂરમાયન્તીતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં લોલભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ નવકનિપાતે ચક્કવાકજાતકે (જા॰ ૧.૯.૬૯ આદયો) આવિભવિસ્સતિ. સત્થા પન તં ભિક્ખું આમન્તેત્વા ‘‘ન ખો, ભિક્ખુ, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ ત્વં લોલો, લોલ્યકારણેનેવ પન અસિના સીસચ્છેદનં લભી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Yassatthā dūramāyantīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ lolabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Vatthu navakanipāte cakkavākajātake (jā. 1.9.69 ādayo) āvibhavissati. Satthā pana taṃ bhikkhuṃ āmantetvā ‘‘na kho, bhikkhu, idāneva, pubbepi tvaṃ lolo, lolyakāraṇeneva pana asinā sīsacchedanaṃ labhī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો તસ્સ પુત્તો હુત્વા વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા પિતુ અચ્ચયેન રજ્જે પતિટ્ઠાય ભોજનસુદ્ધિકો અહોસિ, તેનસ્સ ભોજનસુદ્ધિકરાજાત્વેવ નામં જાતં. સો કિર તથારૂપેન વિધાનેન ભત્તં ભુઞ્જતિ, યથાસ્સ એકિસ્સા ભત્તપાતિયા સતસહસ્સં વયં ગચ્છતિ. ભુઞ્જન્તો પન અન્તોગેહે ન ભુઞ્જતિ, અત્તનો ભોજનવિધાનં ઓલોકેન્તં મહાજનં પુઞ્ઞં કારેતુકામતાય રાજદ્વારે રતનમણ્ડપં કારેત્વા ભોજનવેલાય તં અલઙ્કરાપેત્વા કઞ્ચનમયે સમુસ્સિતસેતચ્છત્તે રાજપલ્લઙ્કે નિસીદિત્વા ખત્તિયકઞ્ઞાહિ પરિવુતો સતસહસ્સગ્ઘનિકાય સુવણ્ણપાતિયા સબ્બરસભોજનં ભુઞ્જતિ. અથેકો લોલપુરિસો તસ્સ ભોજનવિધાનં ઓલોકેત્વા તં ભોજનં ભુઞ્જિતુકામો હુત્વા પિપાસં સન્ધારેતું અસક્કોન્તો ‘‘અત્થેકો ઉપાયો’’તિ ગાળ્હં નિવાસેત્વા હત્થે ઉક્ખિપિત્વા ‘‘ભો, અહં દૂતો, દૂતો’’તિ ઉચ્ચાસદ્દં કરોન્તો રાજાનં ઉપસઙ્કમિ. તેન ચ સમયેન તસ્મિં જનપદે ‘‘દૂતોમ્હી’’તિ વદન્તં ન વારેન્તિ, તસ્મા મહાજનો દ્વિધા ભિજ્જિત્વા ઓકાસં અદાસિ. સો વેગેન ગન્ત્વા રઞ્ઞો પાતિયા એકં ભત્તપિણ્ડં ગહેત્વા મુખે પક્ખિપિ, અથસ્સ ‘‘સીસં છિન્દિસ્સામી’’તિ અસિગાહો અસિં અબ્બાહેસિ, રાજા ‘‘મા પહરી’’તિ નિવારેસિ, ‘‘મા ભાયિ, ભુઞ્જસ્સૂ’’તિ હત્થં ધોવિત્વા નિસીદિ. ભોજનપરિયોસાને ચસ્સ અત્તનો પિવનપાનીયઞ્ચેવ તમ્બૂલઞ્ચ દાપેત્વા ‘‘ભો પુરિસ, ત્વં ‘દૂતોમ્હી’તિ વદસિ, કસ્સ દૂતોસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘મહારાજ અહં તણ્હાદૂતો, ઉદરદૂતો, તણ્હા મં આણાપેત્વા ‘ત્વં ગચ્છાહી’તિ દૂતં કત્વા પેસેસી’’તિ વત્વા પુરિમા દ્વે ગાથા અવોચ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa putto hutvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā pitu accayena rajje patiṭṭhāya bhojanasuddhiko ahosi, tenassa bhojanasuddhikarājātveva nāmaṃ jātaṃ. So kira tathārūpena vidhānena bhattaṃ bhuñjati, yathāssa ekissā bhattapātiyā satasahassaṃ vayaṃ gacchati. Bhuñjanto pana antogehe na bhuñjati, attano bhojanavidhānaṃ olokentaṃ mahājanaṃ puññaṃ kāretukāmatāya rājadvāre ratanamaṇḍapaṃ kāretvā bhojanavelāya taṃ alaṅkarāpetvā kañcanamaye samussitasetacchatte rājapallaṅke nisīditvā khattiyakaññāhi parivuto satasahassagghanikāya suvaṇṇapātiyā sabbarasabhojanaṃ bhuñjati. Atheko lolapuriso tassa bhojanavidhānaṃ oloketvā taṃ bhojanaṃ bhuñjitukāmo hutvā pipāsaṃ sandhāretuṃ asakkonto ‘‘attheko upāyo’’ti gāḷhaṃ nivāsetvā hatthe ukkhipitvā ‘‘bho, ahaṃ dūto, dūto’’ti uccāsaddaṃ karonto rājānaṃ upasaṅkami. Tena ca samayena tasmiṃ janapade ‘‘dūtomhī’’ti vadantaṃ na vārenti, tasmā mahājano dvidhā bhijjitvā okāsaṃ adāsi. So vegena gantvā rañño pātiyā ekaṃ bhattapiṇḍaṃ gahetvā mukhe pakkhipi, athassa ‘‘sīsaṃ chindissāmī’’ti asigāho asiṃ abbāhesi, rājā ‘‘mā paharī’’ti nivāresi, ‘‘mā bhāyi, bhuñjassū’’ti hatthaṃ dhovitvā nisīdi. Bhojanapariyosāne cassa attano pivanapānīyañceva tambūlañca dāpetvā ‘‘bho purisa, tvaṃ ‘dūtomhī’ti vadasi, kassa dūtosī’’ti pucchi. ‘‘Mahārāja ahaṃ taṇhādūto, udaradūto, taṇhā maṃ āṇāpetvā ‘tvaṃ gacchāhī’ti dūtaṃ katvā pesesī’’ti vatvā purimā dve gāthā avoca –
૨૮.
28.
‘‘યસ્સત્થા દૂરમાયન્તિ, અમિત્તમપિ યાચિતું;
‘‘Yassatthā dūramāyanti, amittamapi yācituṃ;
તસ્સૂદરસ્સહં દૂતો, મા મે કુજ્ઝ રથેસભ.
Tassūdarassahaṃ dūto, mā me kujjha rathesabha.
૨૯.
29.
‘‘યસ્સ દિવા ચ રત્તો ચ, વસમાયન્તિ માણવા;
‘‘Yassa divā ca ratto ca, vasamāyanti māṇavā;
તસ્સૂદરસ્સહં દૂતો, મા મે કુજ્ઝ રથેસભા’’તિ.
Tassūdarassahaṃ dūto, mā me kujjha rathesabhā’’ti.
તત્થ યસ્સત્થા દૂરમાયન્તીતિ યસ્સ અત્થાય ઇમે સત્તા તણ્હાવસિકા હુત્વા દૂરમ્પિ ગચ્છન્તિ. રથેસભાતિ રથયોધજેટ્ઠક.
Tattha yassatthā dūramāyantīti yassa atthāya ime sattā taṇhāvasikā hutvā dūrampi gacchanti. Rathesabhāti rathayodhajeṭṭhaka.
રાજા તસ્સ વચનં સુત્વા ‘‘સચ્ચમેતં, ઇમે સત્તા ઉદરદૂતા તણ્હાવસેન વિચરન્તિ, તણ્હાવ ઇમે સત્તે વિચારેતિ, યાવ મનાપં વત ઇમિના કથિત’’ન્તિ તસ્સ પુરિસસ્સ તુસ્સિત્વા તતિયં ગાથમાહ –
Rājā tassa vacanaṃ sutvā ‘‘saccametaṃ, ime sattā udaradūtā taṇhāvasena vicaranti, taṇhāva ime satte vicāreti, yāva manāpaṃ vata iminā kathita’’nti tassa purisassa tussitvā tatiyaṃ gāthamāha –
૩૦.
30.
‘‘દદામિ તે બ્રાહ્મણ રોહિણીનં, ગવં સહસ્સં સહ પુઙ્ગવેન;
‘‘Dadāmi te brāhmaṇa rohiṇīnaṃ, gavaṃ sahassaṃ saha puṅgavena;
દૂતો હિ દૂતસ્સ કથં ન દજ્જં, મયમ્પિ તસ્સેવ ભવામ દૂતા’’તિ.
Dūto hi dūtassa kathaṃ na dajjaṃ, mayampi tasseva bhavāma dūtā’’ti.
તત્થ બ્રાહ્મણાતિ આલપનમત્તમેતં. રોહિણીનન્તિ રત્તવણ્ણાનં. સહ પુઙ્ગવેનાતિ યૂથપરિણાયકેન ઉપદ્દવરક્ખકેન ઉસભેન સદ્ધિં. મયમ્પીતિ અહઞ્ચ અવસેસા ચ સબ્બે સત્તા તસ્સેવ ઉદરસ્સ દૂતા ભવામ, તસ્મા અહં ઉદરદૂતો સમાનો ઉદરદૂતસ્સ તુય્હં કસ્મા ન દજ્જન્તિ. એવઞ્ચ પન વત્વા ‘‘ઇમિના વત પુરિસેન અસ્સુતપુબ્બં કારણં કથિત’’ન્તિ તુટ્ઠચિત્તો તસ્સ મહન્તં યસં અદાસિ.
Tattha brāhmaṇāti ālapanamattametaṃ. Rohiṇīnanti rattavaṇṇānaṃ. Saha puṅgavenāti yūthapariṇāyakena upaddavarakkhakena usabhena saddhiṃ. Mayampīti ahañca avasesā ca sabbe sattā tasseva udarassa dūtā bhavāma, tasmā ahaṃ udaradūto samāno udaradūtassa tuyhaṃ kasmā na dajjanti. Evañca pana vatvā ‘‘iminā vata purisena assutapubbaṃ kāraṇaṃ kathita’’nti tuṭṭhacitto tassa mahantaṃ yasaṃ adāsi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને સો લોલભિક્ખુ સકદાગામિફલે પતિટ્ઠહિ, અઞ્ઞેપિ બહૂ સોતાપન્નાદયો અહેસું. ‘‘તદા લોલપુરિસો એતરહિ લોલભિક્ખુ અહોસિ, ભોજનસુદ્ધિકરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so lolabhikkhu sakadāgāmiphale patiṭṭhahi, aññepi bahū sotāpannādayo ahesuṃ. ‘‘Tadā lolapuriso etarahi lolabhikkhu ahosi, bhojanasuddhikarājā pana ahameva ahosi’’nti.
દૂતજાતકવણ્ણના દસમા.
Dūtajātakavaṇṇanā dasamā.
સઙ્કપ્પવગ્ગો પઠમો.
Saṅkappavaggo paṭhamo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
સઙ્કપ્પ તિલમુટ્ઠિ ચ, મણિ ચ સિન્ધવાસુકં;
Saṅkappa tilamuṭṭhi ca, maṇi ca sindhavāsukaṃ;
જરૂદપાનં ગામણિ, મન્ધાતા તિરીટદૂતન્તિ.
Jarūdapānaṃ gāmaṇi, mandhātā tirīṭadūtanti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૬૦. દૂતજાતકં • 260. Dūtajātakaṃ