Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૨. દુતિયઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના

    2. Dutiyaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā

    ૪૫૩. દુતિયે કેસુચિ પોત્થકેસુ ‘‘ન હેવ ખો પન પટિચ્છન્નં આસનં હોતિ આસન’’ન્તિ લિખિતં. ‘‘આસનન્તિ અધિકં, ઉદ્ધરિતાનુરૂપ’’ન્તિ લિખિતં. દ્વેપિ રહા ઇધ અધિપ્પેતા કાયસંસગ્ગદુટ્ઠુલ્લવાચારહોનિસજ્જગ્ગહણતો. યદિ એવં ‘‘માતુગામો નામ વિઞ્ઞૂ પટિબલા’’તિ કિમત્થં વુત્તન્તિ? અયમેવ હિ માતુગામો દ્વિન્નમ્પિ કાયસંસગ્ગદુટ્ઠુલ્લવાચાનં એકતો વત્થુભૂતો, તસ્મા વુત્તં. કાયસંસગ્ગસ્સ વત્થુભૂતો દસ્સિતો, ન ઇતરસ્સાતિ કત્વા દુટ્ઠુલ્લવાચમેવ સન્ધાય તસ્સા વત્થું દસ્સેન્તો એવમાહ.

    453. Dutiye kesuci potthakesu ‘‘na heva kho pana paṭicchannaṃ āsanaṃ hoti āsana’’nti likhitaṃ. ‘‘Āsananti adhikaṃ, uddharitānurūpa’’nti likhitaṃ. Dvepi rahā idha adhippetā kāyasaṃsaggaduṭṭhullavācārahonisajjaggahaṇato. Yadi evaṃ ‘‘mātugāmo nāma viññū paṭibalā’’ti kimatthaṃ vuttanti? Ayameva hi mātugāmo dvinnampi kāyasaṃsaggaduṭṭhullavācānaṃ ekato vatthubhūto, tasmā vuttaṃ. Kāyasaṃsaggassa vatthubhūto dassito, na itarassāti katvā duṭṭhullavācameva sandhāya tassā vatthuṃ dassento evamāha.

    એત્થાહ – યથા પઠમે અનધિપ્પેતાપિ દુટ્ઠુલ્લવાચા સમ્ભવવિસેસદસ્સનત્થં વુત્તા, ઇધાપિ કાયસંસગ્ગો, કસ્મા ન તસ્સ વસેન ચક્ખુસ્સ રહો ગહેતબ્બોતિ? આમ ન ગહેતબ્બો, ન ચ ગહિતો, ગહિતો એવ પન નિસજ્જવસેન, ન હિ અઙ્ગસ્સ નિસજ્જા વિસેસોતિ. અપ્પટિચ્છન્ને સતિ કથં ચક્ખુસ્સ રહોતિ ચે? દૂરત્તા. પઠમે કસ્મા ઇત્થિસતમ્પિ અનાપત્તિં ન કરોતિ, ઇધ કસ્મા એકાપિ કરોતીતિ ચે? નો વુચ્ચતિ સિદ્ધત્તા. સિદ્ધં હોતિ, યદિદં અઞ્ઞતરો ભિક્ખુ વેસાલિયં મહાવને…પે॰… દ્વારં વિવરિત્વા નિપન્નો હોતિ…પે॰… સમ્બહુલા ઇત્થિયો યાવદત્થં કત્વા પક્કમિંસૂતિ (પારા॰ ૭૭). તસ્મા ન મેથુનસ્સ માતુગામો દુતિયો હોતિ. ઇત્થિયો હિ અઞ્ઞમઞ્ઞિસ્સા વજ્જં પટિચ્છાદેન્તિ, તેનેવ ભિક્ખુનીનં વજ્જપટિચ્છાદને પારાજિકં પઞ્ઞત્તં. તથા ‘‘આયસ્મા ઉદાયી તા ઇત્થિયો વિહારં પેક્ખાપેત્વા તાસં ઇત્થીનં વચ્ચમગ્ગ’’ન્તિ (પારા॰ ૨૮૩) એત્થ ‘‘યા પન તા ઇત્થિયો હિરિમના, તા નિક્ખમિત્વા ભિક્ખૂ ઉજ્ઝાપેન્તી’’તિ (પારા॰ ૨૮૩) વચનતો દુટ્ઠુલ્લસ્સ માતુગામો દુતિયો હોતીતિ સિદ્ધન્તિ અધિપ્પાયો. ઉભયત્થાપિ ઉમ્મત્તકાદિકમ્મિકાનં અનાપત્તીતિ તેસં પાટેક્કં નિદાને આગતં, આદિકમ્મિકાનં અનાપત્તીતિ અત્થો. અનુગણ્ઠિપદે પન ‘‘અચેલકવગ્ગે રહોપટિચ્છન્નાસનસિક્ખાપદે ‘વિઞ્ઞૂ પુરિસો દુતિયો હોતી’તિ (પાચિ॰ ૨૮૮) ઇમસ્સ અનુરૂપતો ‘ઇત્થીનં સતમ્પિ અનાપત્તિં ન કરોતી’તિ વુત્ત’’ન્તિ ચ, ‘‘દુતિયાનિયતે ‘ઇત્થીપિ પુરિસોપી’તિ ઇદં ભિક્ખુનીવગ્ગે ઓસાનસિક્ખાપદસ્સ, અચેલકવગ્ગે અપ્પટિચ્છન્નાસનસિક્ખાપદસ્સ ચ અનાપત્તિવારે ‘યો કોચિ વિઞ્ઞૂ પુરિસો દુતિયો’તિ વુત્તં. ઇમેસં અનુરૂપતો વુત્તન્તિ વેદિતબ્બ’’ન્તિ ચ વુત્તં.

    Etthāha – yathā paṭhame anadhippetāpi duṭṭhullavācā sambhavavisesadassanatthaṃ vuttā, idhāpi kāyasaṃsaggo, kasmā na tassa vasena cakkhussa raho gahetabboti? Āma na gahetabbo, na ca gahito, gahito eva pana nisajjavasena, na hi aṅgassa nisajjā visesoti. Appaṭicchanne sati kathaṃ cakkhussa rahoti ce? Dūrattā. Paṭhame kasmā itthisatampi anāpattiṃ na karoti, idha kasmā ekāpi karotīti ce? No vuccati siddhattā. Siddhaṃ hoti, yadidaṃ aññataro bhikkhu vesāliyaṃ mahāvane…pe… dvāraṃ vivaritvā nipanno hoti…pe… sambahulā itthiyo yāvadatthaṃ katvā pakkamiṃsūti (pārā. 77). Tasmā na methunassa mātugāmo dutiyo hoti. Itthiyo hi aññamaññissā vajjaṃ paṭicchādenti, teneva bhikkhunīnaṃ vajjapaṭicchādane pārājikaṃ paññattaṃ. Tathā ‘‘āyasmā udāyī tā itthiyo vihāraṃ pekkhāpetvā tāsaṃ itthīnaṃ vaccamagga’’nti (pārā. 283) ettha ‘‘yā pana tā itthiyo hirimanā, tā nikkhamitvā bhikkhū ujjhāpentī’’ti (pārā. 283) vacanato duṭṭhullassa mātugāmo dutiyo hotīti siddhanti adhippāyo. Ubhayatthāpi ummattakādikammikānaṃ anāpattīti tesaṃ pāṭekkaṃ nidāne āgataṃ, ādikammikānaṃ anāpattīti attho. Anugaṇṭhipade pana ‘‘acelakavagge rahopaṭicchannāsanasikkhāpade ‘viññū puriso dutiyo hotī’ti (pāci. 288) imassa anurūpato ‘itthīnaṃ satampi anāpattiṃ na karotī’ti vutta’’nti ca, ‘‘dutiyāniyate ‘itthīpi purisopī’ti idaṃ bhikkhunīvagge osānasikkhāpadassa, acelakavagge appaṭicchannāsanasikkhāpadassa ca anāpattivāre ‘yo koci viññū puriso dutiyo’ti vuttaṃ. Imesaṃ anurūpato vuttanti veditabba’’nti ca vuttaṃ.

    દુતિયઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયઅનિયતસિક્ખાપદં • 2. Dutiyaaniyatasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૨. દુતિયઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૨. દુતિયઅનિયતસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyaaniyatasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact