Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. દુતિયઆયુસુત્તં

    10. Dutiyaāyusuttaṃ

    ૧૪૬. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. તત્ર ખો ભગવા…પે॰… એતદવોચ –

    146. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tatra kho bhagavā…pe… etadavoca –

    ‘‘અપ્પમિદં, ભિક્ખવે, મનુસ્સાનં આયુ. ગમનીયો સમ્પરાયો, કત્તબ્બં કુસલં, ચરિતબ્બં બ્રહ્મચરિયં. નત્થિ જાતસ્સ અમરણં. યો, ભિક્ખવે, ચિરં જીવતિ, સો વસ્સસતં અપ્પં વા ભિય્યો’’તિ.

    ‘‘Appamidaṃ, bhikkhave, manussānaṃ āyu. Gamanīyo samparāyo, kattabbaṃ kusalaṃ, caritabbaṃ brahmacariyaṃ. Natthi jātassa amaraṇaṃ. Yo, bhikkhave, ciraṃ jīvati, so vassasataṃ appaṃ vā bhiyyo’’ti.

    અથ ખો મારો પાપિમા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    Atha kho māro pāpimā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘નાચ્ચયન્તિ અહોરત્તા, જીવિતં નૂપરુજ્ઝતિ;

    ‘‘Nāccayanti ahorattā, jīvitaṃ nūparujjhati;

    આયુ અનુપરિયાયતિ, મચ્ચાનં નેમીવ રથકુબ્બર’’ન્તિ.

    Āyu anupariyāyati, maccānaṃ nemīva rathakubbara’’nti.

    ‘‘અચ્ચયન્તિ અહોરત્તા, જીવિતં ઉપરુજ્ઝતિ;

    ‘‘Accayanti ahorattā, jīvitaṃ uparujjhati;

    આયુ ખીયતિ મચ્ચાનં, કુન્નદીનંવ ઓદક’’ન્તિ.

    Āyu khīyati maccānaṃ, kunnadīnaṃva odaka’’nti.

    અથ ખો મારો પાપિમા ‘‘જાનાતિ મં ભગવા, જાનાતિ મં સુગતો’’તિ દુક્ખી દુમ્મનો તત્થેવન્તરધાયીતિ.

    Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ bhagavā, jānāti maṃ sugato’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.

    પઠમો વગ્ગો.

    Paṭhamo vaggo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    તપોકમ્મઞ્ચ નાગો ચ, સુભં પાસેન તે દુવે;

    Tapokammañca nāgo ca, subhaṃ pāsena te duve;

    સપ્પો સુપતિ નન્દનં, આયુના અપરે દુવેતિ.

    Sappo supati nandanaṃ, āyunā apare duveti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. દુતિયઆયુસુત્તવણ્ણના • 10. Dutiyaāyusuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. દુતિયઆયુસુત્તવણ્ણના • 10. Dutiyaāyusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact