Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
10. து³தியஆயுஸுத்தவண்ணனா
10. Dutiyaāyusuttavaṇṇanā
146. நேமீவாதி நேமிஸீஸேன சக்கங் வத³தி. குப்³ப³ரங் அனுபரியாயதீதி குப்³ப³ரங் அனுபரிவத்ததி. ததா²பூ⁴தோ பன ஸோ தங் அஜஹந்தோவாதி ஆஹ ‘‘ந விஜஹதீ’’தி. ஆயு அனுபரியாயதீதி மச்சானங் ஆயு க³தம்பி பச்சாக³ச்ச²தீதி ப⁴க³வதோ படாணி ஹுத்வா வத³தி, ப⁴க³வா பன தங் அபி⁴ப⁴வித்வா ‘‘அச்சயந்தி அஹோரத்தா’’திஆதி³னா ஆயுனோ அச்சயக³மனமரணதங்யேவ பவேதே³ஸி.
146.Nemīvāti nemisīsena cakkaṃ vadati. Kubbaraṃ anupariyāyatīti kubbaraṃ anuparivattati. Tathābhūto pana so taṃ ajahantovāti āha ‘‘na vijahatī’’ti. Āyu anupariyāyatīti maccānaṃ āyu gatampi paccāgacchatīti bhagavato paṭāṇi hutvā vadati, bhagavā pana taṃ abhibhavitvā ‘‘accayanti ahorattā’’tiādinā āyuno accayagamanamaraṇataṃyeva pavedesi.
து³தியஆயுஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Dutiyaāyusuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
பட²மவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Paṭhamavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 10. து³தியஆயுஸுத்தங் • 10. Dutiyaāyusuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. து³தியஆயுஸுத்தவண்ணனா • 10. Dutiyaāyusuttavaṇṇanā