Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૮. દુતિયછિગ્ગળયુગસુત્તવણ્ણના
8. Dutiyachiggaḷayugasuttavaṇṇanā
૧૧૧૮. અટ્ઠમે મહાપથવીતિ ચક્કવાળગબ્ભન્તરા મહાપથવી. અધિચ્ચમિદં, ભન્તેતિ ઇદં અધિચ્ચુપ્પત્તિકં સચે તં યુગં ન પૂતિ ભવેય્ય, સમુદ્દે ઉદકં ન સુસ્સેય્ય, સો ચ કચ્છપો ન મરેય્ય, અપિ નામ યદિચ્છાવસેન સિયાતિ અત્થો.
1118. Aṭṭhame mahāpathavīti cakkavāḷagabbhantarā mahāpathavī. Adhiccamidaṃ, bhanteti idaṃ adhiccuppattikaṃ sace taṃ yugaṃ na pūti bhaveyya, samudde udakaṃ na susseyya, so ca kacchapo na mareyya, api nāma yadicchāvasena siyāti attho.
એવં અધિચ્ચમિદં, ભિક્ખવેતિ એત્થ મહાસીવત્થેરો ચત્તારિ યુગાનિ દસ્સેતિ – પુરત્થિમચક્કવાળમુખવટ્ટિયં ઠિતેન પુરિસેન પક્ખિત્તયુગસ્સ હિ છિગ્ગળેન તસ્સ અન્ધકચ્છપસ્સ ગીવાય પવેસનં વિય મનુસ્સપટિલાભો અધિચ્ચપટિલાભી. દક્ખિણચક્કવાળમુખવટ્ટિયં ઠિતેન પક્ખિત્તસ્સ પન પરિબ્ભમન્તસ્સ પુરિમયુગં પત્વા છિગ્ગળેન છિગ્ગળુપરિ આરુળ્હસ્સ છિગ્ગળેન ગીવપ્પવેસનં વિય તથાગતુપ્પાદો અધિચ્ચતરસમ્ભવો. પચ્છિમચક્કવાળમુખવટ્ટિયં ઠિતેન પક્ખિત્તસ્સ પન પરિબ્ભમન્તસ્સ પુરિમયુગદ્વયં પત્વા છિગ્ગળેન છિગ્ગળુપરિ આરુળ્હસ્સ છિગ્ગળેન ગીવપ્પવેસનં વિય તથાગતપ્પવેદિતસ્સ ધમ્મવિનયસ્સ દીપનં અધિચ્ચતરસમ્ભવં. ઉત્તરચક્કવાળમુખવટ્ટિયં ઠિતેન પક્ખિત્તસ્સ પન પરિબ્ભમન્તસ્સ પુરિમયુગત્તયં પત્વા છિગ્ગળેન છિગ્ગળુપરિ આરુળ્હસ્સ છિગ્ગળેન ગીવપ્પવેસનં વિય ચતુસચ્ચપટિવેધો અતિવિય અધિચ્ચતરસમ્ભવો વેદિતબ્બો. નવમાદીનિ અભિસમયસંયુત્તે વુત્તનયાનેવાતિ.
Evaṃ adhiccamidaṃ, bhikkhaveti ettha mahāsīvatthero cattāri yugāni dasseti – puratthimacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ ṭhitena purisena pakkhittayugassa hi chiggaḷena tassa andhakacchapassa gīvāya pavesanaṃ viya manussapaṭilābho adhiccapaṭilābhī. Dakkhiṇacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ ṭhitena pakkhittassa pana paribbhamantassa purimayugaṃ patvā chiggaḷena chiggaḷupari āruḷhassa chiggaḷena gīvappavesanaṃ viya tathāgatuppādo adhiccatarasambhavo. Pacchimacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ ṭhitena pakkhittassa pana paribbhamantassa purimayugadvayaṃ patvā chiggaḷena chiggaḷupari āruḷhassa chiggaḷena gīvappavesanaṃ viya tathāgatappaveditassa dhammavinayassa dīpanaṃ adhiccatarasambhavaṃ. Uttaracakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ ṭhitena pakkhittassa pana paribbhamantassa purimayugattayaṃ patvā chiggaḷena chiggaḷupari āruḷhassa chiggaḷena gīvappavesanaṃ viya catusaccapaṭivedho ativiya adhiccatarasambhavo veditabbo. Navamādīni abhisamayasaṃyutte vuttanayānevāti.
પપાતવગ્ગો પઞ્ચમો.
Papātavaggo pañcamo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. દુતિયછિગ્ગળયુગસુત્તં • 8. Dutiyachiggaḷayugasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. દુતિયછિગ્ગળયુગસુત્તવણ્ણના • 8. Dutiyachiggaḷayugasuttavaṇṇanā