Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi

    ૧૦. દુતિયદબ્બસુત્તં

    10. Dutiyadabbasuttaṃ

    ૮૦. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તત્ર ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘ભિક્ખવો’’તિ. ‘‘ભદન્તે’’તિ તે ભિક્ખૂ ભગવતો પચ્ચસ્સોસું. ભગવા એતદવોચ –

    80. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tatra kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhavo’’ti. ‘‘Bhadante’’ti te bhikkhū bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –

    ‘‘દબ્બસ્સ, ભિક્ખવે, મલ્લપુત્તસ્સ વેહાસં અબ્ભુગ્ગન્ત્વા આકાસે અન્તલિક્ખે પલ્લઙ્કેન નિસીદિત્વા તેજોધાતું સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠહિત્વા પરિનિબ્બુતસ્સ સરીરસ્સ ઝાયમાનસ્સ ડય્હમાનસ્સ નેવ છારિકા પઞ્ઞાયિત્થ ન મસિ. સેય્યથાપિ નામ સપ્પિસ્સ વા તેલસ્સ વા ઝાયમાનસ્સ ડય્હમાનસ્સ નેવ છારિકા પઞ્ઞાયતિ ન મસિ; એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, દબ્બસ્સ મલ્લપુત્તસ્સ વેહાસં અબ્ભુગ્ગન્ત્વા આકાસે અન્તલિક્ખે પલ્લઙ્કેન નિસીદિત્વા તેજોધાતું સમાપજ્જિત્વા વુટ્ઠહિત્વા પરિનિબ્બુતસ્સ સરીરસ્સ ઝાયમાનસ્સ ડય્હમાનસ્સ નેવ છારિકા પઞ્ઞાયિત્થ ન મસી’’તિ.

    ‘‘Dabbassa, bhikkhave, mallaputtassa vehāsaṃ abbhuggantvā ākāse antalikkhe pallaṅkena nisīditvā tejodhātuṃ samāpajjitvā vuṭṭhahitvā parinibbutassa sarīrassa jhāyamānassa ḍayhamānassa neva chārikā paññāyittha na masi. Seyyathāpi nāma sappissa vā telassa vā jhāyamānassa ḍayhamānassa neva chārikā paññāyati na masi; evameva kho, bhikkhave, dabbassa mallaputtassa vehāsaṃ abbhuggantvā ākāse antalikkhe pallaṅkena nisīditvā tejodhātuṃ samāpajjitvā vuṭṭhahitvā parinibbutassa sarīrassa jhāyamānassa ḍayhamānassa neva chārikā paññāyittha na masī’’ti.

    અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘અયોઘનહતસ્સેવ, જલતો જાતવેદસો 1;

    ‘‘Ayoghanahatasseva, jalato jātavedaso 2;

    અનુપુબ્બૂપસન્તસ્સ, યથા ન ઞાયતે ગતિ.

    Anupubbūpasantassa, yathā na ñāyate gati.

    એવં સમ્માવિમુત્તાનં, કામબન્ધોઘતારિનં;

    Evaṃ sammāvimuttānaṃ, kāmabandhoghatārinaṃ;

    પઞ્ઞાપેતું ગતિ નત્થિ, પત્તાનં અચલં સુખ’’ન્તિ. દસમં;

    Paññāpetuṃ gati natthi, pattānaṃ acalaṃ sukha’’nti. dasamaṃ;

    પાટલિગામિયવગ્ગો 3 અટ્ઠમો.

    Pāṭaligāmiyavaggo 4 aṭṭhamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    નિબ્બાના ચતુરો વુત્તા, ચુન્દો પાટલિગામિયા;

    Nibbānā caturo vuttā, cundo pāṭaligāmiyā;

    દ્વિધાપથો વિસાખા ચ, દબ્બેન સહ તે દસાતિ.

    Dvidhāpatho visākhā ca, dabbena saha te dasāti.

    ઉદાને વગ્ગાનમુદ્દાનં –

    Udāne vaggānamuddānaṃ –

    વગ્ગમિદં પઠમં વરબોધિ, વગ્ગમિદં દુતિયં મુચલિન્દો;

    Vaggamidaṃ paṭhamaṃ varabodhi, vaggamidaṃ dutiyaṃ mucalindo;

    નન્દકવગ્ગવરો તતિયો તુ, મેઘિયવગ્ગવરો ચ ચતુત્થો.

    Nandakavaggavaro tatiyo tu, meghiyavaggavaro ca catuttho.

    પઞ્ચમવગ્ગવરન્તિધ સોણો, છટ્ઠમવગ્ગવરન્તિ જચ્ચન્ધો 5;

    Pañcamavaggavarantidha soṇo, chaṭṭhamavaggavaranti jaccandho 6;

    સત્તમવગ્ગવરન્તિ ચ ચૂળો, પાટલિગામિયમટ્ઠમવગ્ગો 7.

    Sattamavaggavaranti ca cūḷo, pāṭaligāmiyamaṭṭhamavaggo 8.

    અસીતિમનૂનકસુત્તવરં, વગ્ગમિદટ્ઠકં સુવિભત્તં;

    Asītimanūnakasuttavaraṃ, vaggamidaṭṭhakaṃ suvibhattaṃ;

    દસ્સિતં ચક્ખુમતા વિમલેન, અદ્ધા હિ તં ઉદાનમિતીદમાહુ 9.

    Dassitaṃ cakkhumatā vimalena, addhā hi taṃ udānamitīdamāhu 10.

    ઉદાનપાળિ નિટ્ઠિતા.

    Udānapāḷi niṭṭhitā.




    Footnotes:
    1. જાતવેદસ્સ (સ્યા॰)
    2. jātavedassa (syā.)
    3. પાટલિગામવગ્ગો (ક॰)
    4. pāṭaligāmavaggo (ka.)
    5. છટ્ઠમવગ્ગવરં તુ તમન્ધો (સી॰ ક॰)
    6. chaṭṭhamavaggavaraṃ tu tamandho (sī. ka.)
    7. પાટલિગામિયવરટ્ઠમવગ્ગો (સ્યા॰ કં॰ પી॰), પાટલિગામવરટ્ઠમવગ્ગો (સી॰ ક॰)
    8. pāṭaligāmiyavaraṭṭhamavaggo (syā. kaṃ. pī.), pāṭaligāmavaraṭṭhamavaggo (sī. ka.)
    9. અત્થાયેતં ઉદાનમિતિમાહુ (ક॰), સદ્ધા હિ તં ઉદાનન્તિદમાહુ (સ્યા॰ કં પી॰)
    10. atthāyetaṃ udānamitimāhu (ka.), saddhā hi taṃ udānantidamāhu (syā. kaṃ pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૧૦. દુતિયદબ્બસુત્તવણ્ણના • 10. Dutiyadabbasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact