Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૨. દુતિયગમનાદિવગ્ગવણ્ણના
2. Dutiyagamanādivaggavaṇṇanā
૨૨૪-૩૦૧. દુતિયં ગમનં દુક્ખવસેન વુત્તં. તત્રાપિ અટ્ઠારસેવ વેય્યાકરણાનિ, તતો પરાનિ ‘‘રૂપી અત્તા હોતી’’તિઆદીનિ અટ્ઠ વેય્યાકરણાનિ, તેહિ સદ્ધિં તં દુતિયપેય્યાલોતિ વુત્તો.
224-301. Dutiyaṃ gamanaṃ dukkhavasena vuttaṃ. Tatrāpi aṭṭhāraseva veyyākaraṇāni, tato parāni ‘‘rūpī attā hotī’’tiādīni aṭṭha veyyākaraṇāni, tehi saddhiṃ taṃ dutiyapeyyāloti vutto.
તત્થ રૂપીતિ આરમ્મણમેવ ‘‘અત્તા’’તિ ગહિતદિટ્ઠિ. અરૂપીતિ ઝાનં ‘‘અત્તા’’તિ ગહિતદિટ્ઠિ . રૂપી ચ અરૂપી ચાતિ આરમ્મણઞ્ચ ઝાનઞ્ચ ‘‘અત્તા’’તિ ગહિતદિટ્ઠિ. નેવ રૂપી નારૂપીતિ તક્કમત્તેન ગહિતદિટ્ઠિ. એકન્તસુખીતિ લાભીતક્કીજાતિસ્સરાનં ઉપ્પન્નદિટ્ઠિ. ઝાનલાભિનોપિ હિ અતીતે એકન્તસુખં અત્તભાવં મનસિકરોતો એવં દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતિ. તક્કિનોપિ ‘‘યથા એતરહિ અહં એકન્તસુખી, એવં સમ્પરાયેપિ ભવિસ્સામી’’તિ ઉપ્પજ્જતિ. જાતિસ્સરસ્સપિ સત્તટ્ઠભવે સુખિતભાવં પસ્સન્તસ્સ એવં ઉપ્પજ્જતિ, એકન્તદુક્ખીતિઆદીસુપિ એસેવ નયો.
Tattha rūpīti ārammaṇameva ‘‘attā’’ti gahitadiṭṭhi. Arūpīti jhānaṃ ‘‘attā’’ti gahitadiṭṭhi . Rūpī ca arūpī cāti ārammaṇañca jhānañca ‘‘attā’’ti gahitadiṭṭhi. Neva rūpī nārūpīti takkamattena gahitadiṭṭhi. Ekantasukhīti lābhītakkījātissarānaṃ uppannadiṭṭhi. Jhānalābhinopi hi atīte ekantasukhaṃ attabhāvaṃ manasikaroto evaṃ diṭṭhi uppajjati. Takkinopi ‘‘yathā etarahi ahaṃ ekantasukhī, evaṃ samparāyepi bhavissāmī’’ti uppajjati. Jātissarassapi sattaṭṭhabhave sukhitabhāvaṃ passantassa evaṃ uppajjati, ekantadukkhītiādīsupi eseva nayo.
તતિયપેય્યાલો અનિચ્ચદુક્ખવસેન તેહિયેવ છબ્બીસતિયા સુત્તેહિ વુત્તો, ચતુત્થપેય્યાલો તિપરિવટ્ટવસેનાતિ.
Tatiyapeyyālo aniccadukkhavasena tehiyeva chabbīsatiyā suttehi vutto, catutthapeyyālo tiparivaṭṭavasenāti.
દિટ્ઠિસંયુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Diṭṭhisaṃyuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. વાતસુત્તં • 1-17. Vātasuttaṃ
૧૮. નેવહોતિનનહોતિસુત્તં • 18. Nevahotinanahotisuttaṃ
૧૯. રૂપીઅત્તાસુત્તં • 19. Rūpīattāsuttaṃ
૨૦. અરૂપીઅત્તાસુત્તં • 20. Arūpīattāsuttaṃ
૨૧. રૂપીચઅરૂપીચઅત્તાસુત્તં • 21. Rūpīcaarūpīcaattāsuttaṃ
૨૨. નેવરૂપીનારૂપીઅત્તાસુત્તં • 22. Nevarūpīnārūpīattāsuttaṃ
૨૩. એકન્તસુખીસુત્તં • 23. Ekantasukhīsuttaṃ
૨૪. એકન્તદુક્ખીસુત્તં • 24. Ekantadukkhīsuttaṃ
૨૫. સુખદુક્ખીસુત્તં • 25. Sukhadukkhīsuttaṃ
૨૬. અદુક્ખમસુખીસુત્તં • 26. Adukkhamasukhīsuttaṃ
૧. નવાતસુત્તં • 1-25. Navātasuttaṃ
૨૬. અદુક્ખમસુખીસુત્તં • 26. Adukkhamasukhīsuttaṃ
૧. નવાતસુત્તં • 1-25. Navātasuttaṃ
૨૬. અદુક્ખમસુખીસુત્તં • 26. Adukkhamasukhīsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. દુતિયગમનાદિવગ્ગવણ્ણના • 2. Dutiyagamanādivaggavaṇṇanā