Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૨. દુતિયગમનાદિવગ્ગવણ્ણના
2. Dutiyagamanādivaggavaṇṇanā
૨૨૪-૩૦૧. દુક્ખવસેન વુત્તન્તિ ‘‘ઇતિ ખો, ભિક્ખવે, દુક્ખે સતિ દુક્ખં ઉપાદાયા’’તિઆદિદુક્ખવસેન વુત્તં. તાદિસમેવ દુતિયં વેય્યાકરણગમનં. તેનાહ ‘‘તત્રાપિ અટ્ઠારસેવ વેય્યાકરણાની’’તિ. તેહીતિ ‘‘રૂપી અત્તા હોતી’’તિઆદિનયપવત્તેહિ વેય્યાકરણેહિ સદ્ધિં. તન્તિ દુતિયં ગમનં.
224-301.Dukkhavasenavuttanti ‘‘iti kho, bhikkhave, dukkhe sati dukkhaṃ upādāyā’’tiādidukkhavasena vuttaṃ. Tādisameva dutiyaṃ veyyākaraṇagamanaṃ. Tenāha ‘‘tatrāpi aṭṭhāraseva veyyākaraṇānī’’ti. Tehīti ‘‘rūpī attā hotī’’tiādinayapavattehi veyyākaraṇehi saddhiṃ. Tanti dutiyaṃ gamanaṃ.
આરમ્મણમેવાતિ કસિણસઙ્ખાતં આરમ્મણમેવ. તક્કિસદ્દેન સુદ્ધતક્કિકાનં ગહણં દટ્ઠબ્બં.
Ārammaṇamevāti kasiṇasaṅkhātaṃ ārammaṇameva. Takkisaddena suddhatakkikānaṃ gahaṇaṃ daṭṭhabbaṃ.
અનિચ્ચદુક્ખવસેનાતિ ‘‘યદનિચ્ચં, તં દુક્ખં, તસ્મિં સતિ તદુપાદાય એવં દિટ્ઠિ ઉપ્પજ્જતી’’તિ વુત્તઅનિચ્ચદુક્ખવસેનાતિ. તેહિયેવાતિ દુતિયે પેય્યાલે વુત્તપ્પકારેહિયેવ. તિપરિવટ્ટવસેનાતિ તેહિયેવ છબ્બીસતિયા સુત્તેહિ ચતુત્થપેય્યાલે તિપરિવટ્ટવસેન વુત્તોતિ યોજના.
Aniccadukkhavasenāti ‘‘yadaniccaṃ, taṃ dukkhaṃ, tasmiṃ sati tadupādāya evaṃ diṭṭhi uppajjatī’’ti vuttaaniccadukkhavasenāti. Tehiyevāti dutiye peyyāle vuttappakārehiyeva. Tiparivaṭṭavasenāti tehiyeva chabbīsatiyā suttehi catutthapeyyāle tiparivaṭṭavasena vuttoti yojanā.
દુતિયગમનાદિવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dutiyagamanādivaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
સારત્થપ્પકાસિનિયા સંયુત્તનિકાય-અટ્ઠકથાય
Sāratthappakāsiniyā saṃyuttanikāya-aṭṭhakathāya
દિટ્ઠિસંયુત્તવણ્ણનાય લીનત્થપ્પકાસના સમત્તા.
Diṭṭhisaṃyuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya
૧. વાતસુત્તં • 1-17. Vātasuttaṃ
૧૮. નેવહોતિનનહોતિસુત્તં • 18. Nevahotinanahotisuttaṃ
૧૯. રૂપીઅત્તાસુત્તં • 19. Rūpīattāsuttaṃ
૨૦. અરૂપીઅત્તાસુત્તં • 20. Arūpīattāsuttaṃ
૨૧. રૂપીચઅરૂપીચઅત્તાસુત્તં • 21. Rūpīcaarūpīcaattāsuttaṃ
૨૨. નેવરૂપીનારૂપીઅત્તાસુત્તં • 22. Nevarūpīnārūpīattāsuttaṃ
૨૩. એકન્તસુખીસુત્તં • 23. Ekantasukhīsuttaṃ
૨૪. એકન્તદુક્ખીસુત્તં • 24. Ekantadukkhīsuttaṃ
૨૫. સુખદુક્ખીસુત્તં • 25. Sukhadukkhīsuttaṃ
૨૬. અદુક્ખમસુખીસુત્તં • 26. Adukkhamasukhīsuttaṃ
૧. નવાતસુત્તં • 1-25. Navātasuttaṃ
૨૬. અદુક્ખમસુખીસુત્તં • 26. Adukkhamasukhīsuttaṃ
૧. નવાતસુત્તં • 1-25. Navātasuttaṃ
૨૬. અદુક્ખમસુખીસુત્તં • 26. Adukkhamasukhīsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. દુતિયગમનાદિવગ્ગવણ્ણના • 2. Dutiyagamanādivaggavaṇṇanā