Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi |
૨. દુતિયલકુણ્ડકભદ્દિયસુત્તં
2. Dutiyalakuṇḍakabhaddiyasuttaṃ
૬૨. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા સારિપુત્તો આયસ્મન્તં લકુણ્ડકભદ્દિયં સેખં 1 મઞ્ઞમાનો ભિય્યોસોમત્તાય અનેકપરિયાયેન ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેતિ સમાદપેતિ સમુત્તેજેતિ સમ્પહંસેતિ.
62. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena āyasmā sāriputto āyasmantaṃ lakuṇḍakabhaddiyaṃ sekhaṃ 2 maññamāno bhiyyosomattāya anekapariyāyena dhammiyā kathāya sandasseti samādapeti samuttejeti sampahaṃseti.
અદ્દસા ખો ભગવા આયસ્મન્તં સારિપુત્તં આયસ્મન્તં લકુણ્ડકભદ્દિયં સેખં મઞ્ઞમાનં ભિય્યોસોમત્તાય અનેકપરિયાયેન ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેન્તં સમાદપેન્તં સમુત્તેજેન્તં સમ્પહંસેન્તં.
Addasā kho bhagavā āyasmantaṃ sāriputtaṃ āyasmantaṃ lakuṇḍakabhaddiyaṃ sekhaṃ maññamānaṃ bhiyyosomattāya anekapariyāyena dhammiyā kathāya sandassentaṃ samādapentaṃ samuttejentaṃ sampahaṃsentaṃ.
અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –
Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –
‘‘અચ્છેચ્છિ 3 વટ્ટં બ્યગા નિરાસં, વિસુક્ખા સરિતા ન સન્દતિ;
‘‘Acchecchi 4 vaṭṭaṃ byagā nirāsaṃ, visukkhā saritā na sandati;
છિન્નં વટ્ટં ન વત્તતિ, એસેવન્તો દુક્ખસ્સા’’તિ. દુતિયં;
Chinnaṃ vaṭṭaṃ na vattati, esevanto dukkhassā’’ti. dutiyaṃ;
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયલકુણ્ડકભદ્દિયસુત્તવણ્ણના • 2. Dutiyalakuṇḍakabhaddiyasuttavaṇṇanā