Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૭. દુતિયમિત્તામચ્ચસુત્તવણ્ણના
7. Dutiyamittāmaccasuttavaṇṇanā
૧૦૧૩. સત્તમે અઞ્ઞથત્તં નામ પસાદઞ્ઞથત્તં ભાવઞ્ઞથત્તં ગતિઅઞ્ઞથત્તં લક્ખણઞ્ઞથત્તં વિપરિણામઞ્ઞથત્તન્તિ અનેકવિધં. તત્થ મહાભૂતેસુ ભાવઞ્ઞથત્તં અધિપ્પેતં. સુવણ્ણાદિભાવેન હિ ઘનસણ્ઠિતાય પથવિધાતુયા વિલીયિત્વા ઉદકભાવં આપજ્જમાનાય પુરિમભાવો વિગચ્છતિ, ભાવઞ્ઞથત્તં પઞ્ઞાયતિ. લક્ખણં પન ન વિગચ્છતિ, કક્ખળલક્ખણાવ હોતિ. ઉચ્છુરસાદિભાવેન ચ યૂસાકારસણ્ઠિતાય આપોધાતુયા સુસ્સિત્વા ઘનપથવિભાવં આપજ્જમાનાય પુરિમભાવો વિગચ્છતિ, ભાવઞ્ઞથત્તં પઞ્ઞાયતિ. લક્ખણં પન ન વિગચ્છતિ, આબન્ધનલક્ખણાવ હોતિ. તત્રિદં અઞ્ઞથત્તન્તિ એત્થ પન ગતિઅઞ્ઞથત્તં અધિપ્પેતં, તઞ્હિ અરિયસાવકસ્સ નત્થિ. પસાદઞ્ઞથત્તમ્પિ નત્થિયેવ, ઇધ પન પસાદફલં પકાસેતું ગતિઅઞ્ઞથત્તમેવ દસ્સિતં. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
1013. Sattame aññathattaṃ nāma pasādaññathattaṃ bhāvaññathattaṃ gatiaññathattaṃ lakkhaṇaññathattaṃ vipariṇāmaññathattanti anekavidhaṃ. Tattha mahābhūtesu bhāvaññathattaṃ adhippetaṃ. Suvaṇṇādibhāvena hi ghanasaṇṭhitāya pathavidhātuyā vilīyitvā udakabhāvaṃ āpajjamānāya purimabhāvo vigacchati, bhāvaññathattaṃ paññāyati. Lakkhaṇaṃ pana na vigacchati, kakkhaḷalakkhaṇāva hoti. Ucchurasādibhāvena ca yūsākārasaṇṭhitāya āpodhātuyā sussitvā ghanapathavibhāvaṃ āpajjamānāya purimabhāvo vigacchati, bhāvaññathattaṃ paññāyati. Lakkhaṇaṃ pana na vigacchati, ābandhanalakkhaṇāva hoti. Tatridaṃ aññathattanti ettha pana gatiaññathattaṃ adhippetaṃ, tañhi ariyasāvakassa natthi. Pasādaññathattampi natthiyeva, idha pana pasādaphalaṃ pakāsetuṃ gatiaññathattameva dassitaṃ. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
રાજકારામવગ્ગો દુતિયો.
Rājakārāmavaggo dutiyo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. દુતિયમિત્તામચ્ચસુત્તં • 7. Dutiyamittāmaccasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭. દુતિયમિત્તામચ્ચસુત્તવણ્ણના • 7. Dutiyamittāmaccasuttavaṇṇanā