Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૭. દુતિયમિત્તામચ્ચસુત્તવણ્ણના

    7. Dutiyamittāmaccasuttavaṇṇanā

    ૧૦૧૩. કિસ્મિઞ્ચિ કસ્સચિ ચ તથા તથા ઉપ્પન્નસ્સ પસાદસ્સ અઞ્ઞથાભાવો પસાદઞ્ઞથત્તં. ભૂતસઙ્ઘાતસ્સ ઘનઆદિકસ્સ અઞ્ઞથાભાવો ભાવઞ્ઞથત્તં. નિરયાદિગતિઅન્તરઉપપત્તિ ગતિઅઞ્ઞથત્તં. સભાવધમ્માનં કક્ખળફુસનાદિલક્ખણસ્સ અઞ્ઞથાભાવો લક્ખણઞ્ઞથત્તં. ‘‘ઠિતસ્સ અઞ્ઞથત્તં પઞ્ઞાયતી’’તિ એવં વુત્તં અઞ્ઞથત્તં વિપરિણામઞ્ઞથત્તં. લક્ખણઞ્ઞથત્તં ન લબ્ભતિ. તેનાહ ‘‘લક્ખણં પન ન વિગચ્છતી’’તિ, સેસં લબ્ભતીતિ. પથવીધાતુયાતિ સસમ્ભારપથવીધાતુયા. આપોધાતુયાતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. પુરિમભાવોતિ ઘનકઠિનભાવો. ભાવઞ્ઞથત્તં રસઞ્ઞથત્તસભાવો. ગતિઅઞ્ઞથત્તં ઉગ્ગતૂપપત્તિ. તેનાહ ‘‘તઞ્હિ અરિયસાવકસ્સ નત્થી’’તિ. પસાદઞ્ઞથત્તમ્પિ નત્થિયેવ અરિયસાવકસ્સ.

    1013. Kismiñci kassaci ca tathā tathā uppannassa pasādassa aññathābhāvo pasādaññathattaṃ. Bhūtasaṅghātassa ghanaādikassa aññathābhāvo bhāvaññathattaṃ. Nirayādigatiantaraupapatti gatiaññathattaṃ. Sabhāvadhammānaṃ kakkhaḷaphusanādilakkhaṇassa aññathābhāvo lakkhaṇaññathattaṃ. ‘‘Ṭhitassa aññathattaṃ paññāyatī’’ti evaṃ vuttaṃ aññathattaṃ vipariṇāmaññathattaṃ. Lakkhaṇaññathattaṃ na labbhati. Tenāha ‘‘lakkhaṇaṃ pana na vigacchatī’’ti, sesaṃ labbhatīti. Pathavīdhātuyāti sasambhārapathavīdhātuyā. Āpodhātuyāti etthāpi eseva nayo. Purimabhāvoti ghanakaṭhinabhāvo. Bhāvaññathattaṃ rasaññathattasabhāvo. Gatiaññathattaṃ uggatūpapatti. Tenāha ‘‘tañhi ariyasāvakassa natthī’’ti. Pasādaññathattampi natthiyeva ariyasāvakassa.

    રાજકારામવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Rājakārāmavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. દુતિયમિત્તામચ્ચસુત્તં • 7. Dutiyamittāmaccasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. દુતિયમિત્તામચ્ચસુત્તવણ્ણના • 7. Dutiyamittāmaccasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact