Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. દુતિયનન્દિક્ખયસુત્તં

    10. Dutiyanandikkhayasuttaṃ

    ૫૨. સાવત્થિનિદાનં . ‘‘રૂપં , ભિક્ખવે, યોનિસો મનસિ કરોથ, રૂપાનિચ્ચતઞ્ચ યથાભૂતં સમનુપસ્સથ. રૂપં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ યોનિસો મનસિ કરોન્તો, રૂપાનિચ્ચતઞ્ચ યથાભૂતં સમનુપસ્સન્તો રૂપસ્મિં નિબ્બિન્દતિ. નન્દિક્ખયા રાગક્ખયો, રાગક્ખયા નન્દિક્ખયો. નન્દિરાગક્ખયા ચિત્તં વિમુત્તં સુવિમુત્તન્તિ વુચ્ચતિ. વેદનં, ભિક્ખવે, યોનિસો મનસિ કરોથ, વેદનાનિચ્ચતઞ્ચ યથાભૂતં સમનુપસ્સથ. વેદનં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ યોનિસો મનસિ કરોન્તો, વેદનાનિચ્ચતઞ્ચ યથાભૂતં સમનુપસ્સન્તો વેદનાય નિબ્બિન્દતિ. નન્દિક્ખયા રાગક્ખયો, રાગક્ખયા નન્દિક્ખયો. નન્દિરાગક્ખયા ચિત્તં વિમુત્તં સુવિમુત્તન્તિ વુચ્ચતિ. સઞ્ઞં ભિક્ખવે… સઙ્ખારે, ભિક્ખવે, યોનિસો મનસિ કરોથ, સઙ્ખારાનિચ્ચતઞ્ચ યથાભૂતં સમનુપસ્સથ. સઙ્ખારે, ભિક્ખવે , ભિક્ખુ યોનિસો મનસિ કરોન્તો, સઙ્ખારાનિચ્ચતં યથાભૂતં સમનુપસ્સન્તો સઙ્ખારેસુ નિબ્બિન્દતિ. નન્દિક્ખયા રાગક્ખયો, રાગક્ખયા નન્દિક્ખયો. નન્દિરાગક્ખયા ચિત્તં વિમુત્તં સુવિમુત્તન્તિ વુચ્ચતિ. વિઞ્ઞાણં, ભિક્ખવે, યોનિસો મનસિ કરોથ, વિઞ્ઞાણાનિચ્ચતઞ્ચ યથાભૂતં સમનુપસ્સથ. વિઞ્ઞાણં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ યોનિસો મનસિ કરોન્તો, વિઞ્ઞાણાનિચ્ચતઞ્ચ યથાભૂતં સમનુપસ્સન્તો વિઞ્ઞાણસ્મિં નિબ્બિન્દતિ. નન્દિક્ખયા રાગક્ખયો, રાગક્ખયા નન્દિક્ખયો. નન્દિરાગક્ખયા ચિત્તં વિમુત્તં સુવિમુત્તન્તિ વુચ્ચતી’’તિ. દસમં.

    52. Sāvatthinidānaṃ . ‘‘Rūpaṃ , bhikkhave, yoniso manasi karotha, rūpāniccatañca yathābhūtaṃ samanupassatha. Rūpaṃ, bhikkhave, bhikkhu yoniso manasi karonto, rūpāniccatañca yathābhūtaṃ samanupassanto rūpasmiṃ nibbindati. Nandikkhayā rāgakkhayo, rāgakkhayā nandikkhayo. Nandirāgakkhayā cittaṃ vimuttaṃ suvimuttanti vuccati. Vedanaṃ, bhikkhave, yoniso manasi karotha, vedanāniccatañca yathābhūtaṃ samanupassatha. Vedanaṃ, bhikkhave, bhikkhu yoniso manasi karonto, vedanāniccatañca yathābhūtaṃ samanupassanto vedanāya nibbindati. Nandikkhayā rāgakkhayo, rāgakkhayā nandikkhayo. Nandirāgakkhayā cittaṃ vimuttaṃ suvimuttanti vuccati. Saññaṃ bhikkhave… saṅkhāre, bhikkhave, yoniso manasi karotha, saṅkhārāniccatañca yathābhūtaṃ samanupassatha. Saṅkhāre, bhikkhave , bhikkhu yoniso manasi karonto, saṅkhārāniccataṃ yathābhūtaṃ samanupassanto saṅkhāresu nibbindati. Nandikkhayā rāgakkhayo, rāgakkhayā nandikkhayo. Nandirāgakkhayā cittaṃ vimuttaṃ suvimuttanti vuccati. Viññāṇaṃ, bhikkhave, yoniso manasi karotha, viññāṇāniccatañca yathābhūtaṃ samanupassatha. Viññāṇaṃ, bhikkhave, bhikkhu yoniso manasi karonto, viññāṇāniccatañca yathābhūtaṃ samanupassanto viññāṇasmiṃ nibbindati. Nandikkhayā rāgakkhayo, rāgakkhayā nandikkhayo. Nandirāgakkhayā cittaṃ vimuttaṃ suvimuttanti vuccatī’’ti. Dasamaṃ.

    અત્તદીપવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Attadīpavaggo pañcamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અત્તદીપા પટિપદા, દ્વે ચ હોન્તિ અનિચ્ચતા;

    Attadīpā paṭipadā, dve ca honti aniccatā;

    સમનુપસ્સના ખન્ધા, દ્વે સોણા દ્વે નન્દિક્ખયેન ચાતિ.

    Samanupassanā khandhā, dve soṇā dve nandikkhayena cāti.

    મૂલપણ્ણાસકો સમત્તો.

    Mūlapaṇṇāsako samatto.

    તસ્સ મૂલપણ્ણાસકસ્સ વગ્ગુદ્દાનં –

    Tassa mūlapaṇṇāsakassa vagguddānaṃ –

    નકુલપિતા અનિચ્ચો ચ, ભારો નતુમ્હાકેન ચ;

    Nakulapitā anicco ca, bhāro natumhākena ca;

    અત્તદીપેન પઞ્ઞાસો, પઠમો તેન પવુચ્ચતીતિ.

    Attadīpena paññāso, paṭhamo tena pavuccatīti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯-૧૦. નન્દિક્ખયસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Nandikkhayasuttādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯-૧૦. નન્દિક્ખયસુત્તાદિવણ્ણના • 9-10. Nandikkhayasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact