Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૨. દુતિયનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના
2. Dutiyanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
૭૪૦. વત્થુસમ્પત્તત્તા વા ન તસ્સા અનાપન્નકામતાય વા અનાણત્તિકતાય વા અકાલચીવરમદંસુ. યથાદાને એવ ઉપનેતબ્બં, ન ભાજેતબ્બં પુગ્ગલિકત્તાતિ અધિપ્પાયો. અત્થતો હિ ઇતરમ્પિ યથાદાને એવ ઉપનેતબ્બમેવ. ગણ્ઠિપદે પન ‘‘અય્યાય દમ્મીતિ એવં પટિલદ્ધન્તિ નિસ્સટ્ઠપટિલદ્ધં. યથાદાનેતિ દાયકેહિ પરિચ્ચત્તવિધાનેન. ઉપનેતબ્બન્તિ અકાલચીવરભાવેન ભાજેતબ્બન્તિ અધિપ્પાયો. ઇધ ભાજાપિતાય લદ્ધચીવરમેવ નિસ્સગ્ગિયં હોતિ, તં વિનયકમ્મં કત્વાપિ અત્તના ન લભતી’’તિ લિખિતં. યદિ નિસ્સટ્ઠપટિલદ્ધં સન્ધાય ઇદં વુત્તં સિયા, ‘‘નિસ્સજ્જિતબ્બં સઙ્ઘસ્સ વા ગણસ્સ વા પુગ્ગલસ્સ વા દદેય્ય, દદેય્યું, અય્યાય દમ્મી’’તિ વુત્તત્તા તીણિપેતાનિ પદાનિ વત્તબ્બાનિ સિયું, તસ્મા ન કેવલં નિસ્સટ્ઠપટિલદ્ધમેવ યથાદાને ઉપનેતબ્બં, અઞ્ઞાહિ ભિક્ખુનીહિ લદ્ધકોટ્ઠાસમ્પિ યથાદાનેયેવ ઉપનેતબ્બં.
740. Vatthusampattattā vā na tassā anāpannakāmatāya vā anāṇattikatāya vā akālacīvaramadaṃsu. Yathādāne eva upanetabbaṃ, na bhājetabbaṃ puggalikattāti adhippāyo. Atthato hi itarampi yathādāne eva upanetabbameva. Gaṇṭhipade pana ‘‘ayyāya dammīti evaṃ paṭiladdhanti nissaṭṭhapaṭiladdhaṃ. Yathādāneti dāyakehi pariccattavidhānena. Upanetabbanti akālacīvarabhāvena bhājetabbanti adhippāyo. Idha bhājāpitāya laddhacīvarameva nissaggiyaṃ hoti, taṃ vinayakammaṃ katvāpi attanā na labhatī’’ti likhitaṃ. Yadi nissaṭṭhapaṭiladdhaṃ sandhāya idaṃ vuttaṃ siyā, ‘‘nissajjitabbaṃ saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā dadeyya, dadeyyuṃ, ayyāya dammī’’ti vuttattā tīṇipetāni padāni vattabbāni siyuṃ, tasmā na kevalaṃ nissaṭṭhapaṭiladdhameva yathādāne upanetabbaṃ, aññāhi bhikkhunīhi laddhakoṭṭhāsampi yathādāneyeva upanetabbaṃ.
૭૪૧. ‘‘અકાલચીવરે કાલચીવરસઞ્ઞાય અનાપત્તી’’તિ પન ભાજનપચ્ચયા આપજ્જિતબ્બાપત્તિં નાપજ્જતીતિ એત્તકમેવ દીપેતિ, ન પટિલદ્ધં, ન યથાદાને દાતબ્બન્તિ ઇમમત્થં દીપેતિ. લેસેન પન ગણ્હાતિ ચે, ભણ્ડગ્ઘેન કારેતબ્બા.
741. ‘‘Akālacīvare kālacīvarasaññāya anāpattī’’ti pana bhājanapaccayā āpajjitabbāpattiṃ nāpajjatīti ettakameva dīpeti, na paṭiladdhaṃ, na yathādāne dātabbanti imamatthaṃ dīpeti. Lesena pana gaṇhāti ce, bhaṇḍagghena kāretabbā.
દુતિયનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dutiyanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga / ૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / દુતિયનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • Dutiyanissaggiyapācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૩. નિસ્સગ્ગિયકણ્ડં (ભિક્ખુનીવિભઙ્ગવણ્ણના) • 3. Nissaggiyakaṇḍaṃ (bhikkhunīvibhaṅgavaṇṇanā)
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૨. દુતિયનિસ્સગ્ગિયાદિપાચિત્તિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyanissaggiyādipācittiyasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨. દુતિયનિસ્સગ્ગિયપાચિત્તિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyanissaggiyapācittiyasikkhāpadaṃ