Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૩૦] ૧૦. દુતિયપલાયિતજાતકવણ્ણના

    [230] 10. Dutiyapalāyitajātakavaṇṇanā

    ધજમપરિમિતન્તિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો એકં પલાયિતપરિબ્બાજકમેવ આરબ્ભ કથેસિ. ઇમસ્મિં પન વત્થુસ્મિં સો પરિબ્બાજકો જેતવનં પાવિસિ. તસ્મિં ખણે સત્થા મહાજનપરિવુતો અલઙ્કતધમ્માસને નિસિન્નો મનોસિલાતલે સીહનાદં નદન્તો સીહપોતકો વિય ધમ્મં દેસેતિ. પરિબ્બાજકો દસબલસ્સ બ્રહ્મસરીરપટિભાગં રૂપં પુણ્ણચન્દસસ્સિરિકં મુખં સુવણ્ણપટ્ટસદિસં નલાટઞ્ચ દિસ્વા ‘‘કો એવરૂપં પુરિસુત્તમં જિનિતું સક્ખિસ્સતી’’તિ નિવત્તિત્વા પરિસન્તરં પવિસિત્વા પલાયિ. મહાજનો તં અનુબન્ધિત્વા નિવત્તિત્વા સત્થુસ્સ તં પવત્તિં આરોચેસિ. સત્થા ‘‘ન સો પરિબ્બાજકો ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ મમ સુવણ્ણવણ્ણં મુખં દિસ્વા પલાતોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Dhajamaparimitanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ palāyitaparibbājakameva ārabbha kathesi. Imasmiṃ pana vatthusmiṃ so paribbājako jetavanaṃ pāvisi. Tasmiṃ khaṇe satthā mahājanaparivuto alaṅkatadhammāsane nisinno manosilātale sīhanādaṃ nadanto sīhapotako viya dhammaṃ deseti. Paribbājako dasabalassa brahmasarīrapaṭibhāgaṃ rūpaṃ puṇṇacandasassirikaṃ mukhaṃ suvaṇṇapaṭṭasadisaṃ nalāṭañca disvā ‘‘ko evarūpaṃ purisuttamaṃ jinituṃ sakkhissatī’’ti nivattitvā parisantaraṃ pavisitvā palāyi. Mahājano taṃ anubandhitvā nivattitvā satthussa taṃ pavattiṃ ārocesi. Satthā ‘‘na so paribbājako idāneva, pubbepi mama suvaṇṇavaṇṇaṃ mukhaṃ disvā palātoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બોધિસત્તો બારાણસિયં રજ્જં કારેસિ, તક્કસિલાયં એકો ગન્ધારરાજા. સો ‘‘બારાણસિં ગહેસ્સામી’’તિ ચતુરઙ્ગિનિયા સેનાય આગન્ત્વા નગરં પરિવારેત્વા નગરદ્વારે ઠિતો અત્તનો બલવાહનં ઓલોકેત્વા ‘‘કો એત્તકં બલવાહનં જિનિતું સક્ખિસ્સતી’’તિ અત્તનો સેનં સંવણ્ણેત્વા પઠમં ગાથમાહ –

    Atīte bodhisatto bārāṇasiyaṃ rajjaṃ kāresi, takkasilāyaṃ eko gandhārarājā. So ‘‘bārāṇasiṃ gahessāmī’’ti caturaṅginiyā senāya āgantvā nagaraṃ parivāretvā nagaradvāre ṭhito attano balavāhanaṃ oloketvā ‘‘ko ettakaṃ balavāhanaṃ jinituṃ sakkhissatī’’ti attano senaṃ saṃvaṇṇetvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    ૧૫૯.

    159.

    ‘‘ધજમપરિમિતં અનન્તપારં, દુપ્પસહં ધઙ્કેહિ સાગરંવ;

    ‘‘Dhajamaparimitaṃ anantapāraṃ, duppasahaṃ dhaṅkehi sāgaraṃva;

    ગિરિમિવ અનિલેન દુપ્પસય્હો, દુપ્પસહો અહમજ્જ તાદિસેના’’તિ.

    Girimiva anilena duppasayho, duppasaho ahamajja tādisenā’’ti.

    તત્થ ધજમપરિમિતન્તિ ઇદં તાવ મે રથેસુ મોરછદે ઠપેત્વા ઉસ્સાપિતધજમેવ અપરિમિતં બહું અનેકસતસઙ્ખ્યં. અનન્તપારન્તિ બલવાહનમ્પિ મે ‘‘એત્તકા હત્થી એત્તકા અસ્સા એત્તકા રથા એત્તકા પત્તી’’તિ ગણનપરિચ્છેદરહિતં અનન્તપારં. દુપ્પસહન્તિ ન સક્કા પટિસત્તૂહિ સહિતું અભિભવિતું . યથા કિં? ધઙ્કેહિ સાગરંવ, યથા સાગરો બહૂહિ કાકેહિ વેગવિક્ખમ્ભનવસેન વા અતિક્કમનવસેન વા દુપ્પસહો, એવં દુપ્પસહં. ગિરિમિવ અનિલેન દુપ્પસય્હોતિ અપિચ મે અયં બલકાયો યથા પબ્બતો વાતેન અકમ્પનીયતો દુપ્પસહો, તથા અઞ્ઞેન બલકાયેન દુપ્પસહો. દુપ્પસહો અહમજ્જ તાદિસેનાતિ સ્વાહં ઇમિના બલેન સમન્નાગતો અજ્જ તાદિસેન દુપ્પસહોતિ અટ્ટાલકે ઠિતં બોધિસત્તં સન્ધાય વદતિ.

    Tattha dhajamaparimitanti idaṃ tāva me rathesu morachade ṭhapetvā ussāpitadhajameva aparimitaṃ bahuṃ anekasatasaṅkhyaṃ. Anantapāranti balavāhanampi me ‘‘ettakā hatthī ettakā assā ettakā rathā ettakā pattī’’ti gaṇanaparicchedarahitaṃ anantapāraṃ. Duppasahanti na sakkā paṭisattūhi sahituṃ abhibhavituṃ . Yathā kiṃ? Dhaṅkehi sāgaraṃva, yathā sāgaro bahūhi kākehi vegavikkhambhanavasena vā atikkamanavasena vā duppasaho, evaṃ duppasahaṃ. Girimiva anilena duppasayhoti apica me ayaṃ balakāyo yathā pabbato vātena akampanīyato duppasaho, tathā aññena balakāyena duppasaho. Duppasaho ahamajja tādisenāti svāhaṃ iminā balena samannāgato ajja tādisena duppasahoti aṭṭālake ṭhitaṃ bodhisattaṃ sandhāya vadati.

    અથસ્સ સો પુણ્ણચન્દસસ્સિરિકં અત્તનો મુખં દસ્સેત્વા ‘‘બાલ, મા વિપ્પલપસિ, ઇદાનિ તે બલવાહનં મત્તવારણો વિય નળવનં વિદ્ધંસેસ્સામી’’તિ સન્તજ્જેત્વા દુતિયં ગાથમાહ –

    Athassa so puṇṇacandasassirikaṃ attano mukhaṃ dassetvā ‘‘bāla, mā vippalapasi, idāni te balavāhanaṃ mattavāraṇo viya naḷavanaṃ viddhaṃsessāmī’’ti santajjetvā dutiyaṃ gāthamāha –

    ૧૬૦.

    160.

    ‘‘મા બાલિયં વિલપિ ન હિસ્સ તાદિસં, વિડય્હસે ન હિ લભસે નિસેધકં;

    ‘‘Mā bāliyaṃ vilapi na hissa tādisaṃ, viḍayhase na hi labhase nisedhakaṃ;

    આસજ્જસિ ગજમિવ એકચારિનં, યો તં પદા નળમિવ પોથયિસ્સતી’’તિ.

    Āsajjasi gajamiva ekacārinaṃ, yo taṃ padā naḷamiva pothayissatī’’ti.

    તત્થ મા બાલિયં વિલપીતિ મા અત્તનો બાલભાવં વિપ્પલપસિ. ન હિસ્સ તાદિસન્તિ ન હિ અસ્સ તાદિસો, અયમેવ વા પાઠો. તાદિસો ‘‘અનન્તપારં મે બલવાહન’’ન્તિ એવરૂપં તક્કેન્તો રજ્જઞ્ચ ગહેતું સમત્થો નામ ન હિ અસ્સ, ન હોતીતિ અત્થો. વિડય્હસેતિ ત્વં બાલ, કેવલં રાગદોસમોહમાનપરિળાહેન વિડય્હસિયેવ. ન હિ લભસે નિસેધકન્તિ માદિસં પન પસય્હ અભિભવિત્વા નિસેધકં ન તાવ લભસિ, અજ્જ તં આગતમગ્ગેનેવ પલાપેસ્સામિ. આસજ્જસીતિ ઉપગચ્છસિ. ગજમિવ એકચારિનન્તિ એકચારિનં મત્તવરવારણં વિય. યો તં પદા નળમિવ પોથયિસ્સતીતિ યો તં યથા નામ મત્તવરવારણો પાદા નળં પોથેતિ સંચુણ્ણેતિ, એવં પોથયિસ્સતિ, તં ત્વં આસજ્જસીતિ અત્તાનં સન્ધાયાહ.

    Tattha mā bāliyaṃ vilapīti mā attano bālabhāvaṃ vippalapasi. Na hissa tādisanti na hi assa tādiso, ayameva vā pāṭho. Tādiso ‘‘anantapāraṃ me balavāhana’’nti evarūpaṃ takkento rajjañca gahetuṃ samattho nāma na hi assa, na hotīti attho. Viḍayhaseti tvaṃ bāla, kevalaṃ rāgadosamohamānapariḷāhena viḍayhasiyeva. Na hi labhase nisedhakanti mādisaṃ pana pasayha abhibhavitvā nisedhakaṃ na tāva labhasi, ajja taṃ āgatamaggeneva palāpessāmi. Āsajjasīti upagacchasi. Gajamiva ekacārinanti ekacārinaṃ mattavaravāraṇaṃ viya. Yo taṃ padā naḷamiva pothayissatīti yo taṃ yathā nāma mattavaravāraṇo pādā naḷaṃ potheti saṃcuṇṇeti, evaṃ pothayissati, taṃ tvaṃ āsajjasīti attānaṃ sandhāyāha.

    એવં તજ્જેન્તસ્સ પનસ્સ કથં સુત્વા ગન્ધારરાજા ઉલ્લોકેન્તો કઞ્ચનપટ્ટસદિસં મહાનલાટં દિસ્વા અત્તનો ગહણભીતો નિવત્તિત્વા પલાયન્તો સકનગરમેવ અગમાસિ.

    Evaṃ tajjentassa panassa kathaṃ sutvā gandhārarājā ullokento kañcanapaṭṭasadisaṃ mahānalāṭaṃ disvā attano gahaṇabhīto nivattitvā palāyanto sakanagarameva agamāsi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા ગન્ધારરાજા પલાયિતપરિબ્બાજકો અહોસિ, બારાણસિરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā gandhārarājā palāyitaparibbājako ahosi, bārāṇasirājā pana ahameva ahosi’’nti.

    દુતિયપલાયિતજાતકવણ્ણના દસમા.

    Dutiyapalāyitajātakavaṇṇanā dasamā.

    કાસાવવગ્ગો અટ્ઠમો.

    Kāsāvavaggo aṭṭhamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    કાસાવં ચૂળનન્દિયં, પુટભત્તઞ્ચ કુમ્ભિલં;

    Kāsāvaṃ cūḷanandiyaṃ, puṭabhattañca kumbhilaṃ;

    ખન્તિવણ્ણં કોસિયઞ્ચ, ગૂથપાણં કામનીતં;

    Khantivaṇṇaṃ kosiyañca, gūthapāṇaṃ kāmanītaṃ;

    પલાયિતદ્વયમ્પિ ચ.

    Palāyitadvayampi ca.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૩૦. દુતિયપલાયિતજાતકં • 230. Dutiyapalāyitajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact