Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    દુતિયપારાજિકકથા

    Dutiyapārājikakathā

    ૩૯.

    39.

    આદિયન્તો હરન્તોવ-હરન્તો ઇરિયાપથં;

    Ādiyanto harantova-haranto iriyāpathaṃ;

    વિકોપેન્તો તથા ઠાના, ચાવેન્તોપિ પરાજિતો.

    Vikopento tathā ṭhānā, cāventopi parājito.

    ૪૦.

    40.

    તત્થ નાનેકભણ્ડાનં, પઞ્ચકાનં વસા પન;

    Tattha nānekabhaṇḍānaṃ, pañcakānaṃ vasā pana;

    અવહારા દસેવેતે, વિઞ્ઞાતબ્બા વિભાવિના.

    Avahārā dasevete, viññātabbā vibhāvinā.

    ૪૧.

    41.

    સાહત્થાણત્તિકો ચેવ, નિસ્સગ્ગો અત્થસાધકો;

    Sāhatthāṇattiko ceva, nissaggo atthasādhako;

    ધુરનિક્ખેપનઞ્ચાતિ, ઇદં સાહત્થપઞ્ચકં.

    Dhuranikkhepanañcāti, idaṃ sāhatthapañcakaṃ.

    ૪૨.

    42.

    પુબ્બસહપયોગો ચ, સંવિદાહરણમ્પિ ચ;

    Pubbasahapayogo ca, saṃvidāharaṇampi ca;

    સઙ્કેતકમ્મં નેમિત્તં, પુબ્બયોગાદિપઞ્ચકં.

    Saṅketakammaṃ nemittaṃ, pubbayogādipañcakaṃ.

    ૪૩.

    43.

    થેય્યપસય્હપરિકપ્પ-પટિચ્છન્નકુસાદિકા;

    Theyyapasayhaparikappa-paṭicchannakusādikā;

    અવહારા ઇમે પઞ્ચ, વેદિતબ્બાવ વિઞ્ઞુના.

    Avahārā ime pañca, veditabbāva viññunā.

    ૪૪.

    44.

    વત્થુકાલગ્ઘદેસે ચ, પરિભોગઞ્ચ પઞ્ચપિ;

    Vatthukālagghadese ca, paribhogañca pañcapi;

    ઞત્વા એતાનિ કાતબ્બો, પણ્ડિતેન વિનિચ્છયો.

    Ñatvā etāni kātabbo, paṇḍitena vinicchayo.

    ૪૫.

    45.

    દુતિયં વાપિ કુદ્દાલં, પિટકં પરિયેસતો;

    Dutiyaṃ vāpi kuddālaṃ, piṭakaṃ pariyesato;

    ગચ્છતો થેય્યચિત્તેન, દુક્કટં પુબ્બયોગતો.

    Gacchato theyyacittena, dukkaṭaṃ pubbayogato.

    ૪૬.

    46.

    તત્થજાતકકટ્ઠં વા, લતં વા છિન્દતો પન;

    Tatthajātakakaṭṭhaṃ vā, lataṃ vā chindato pana;

    દુક્કટં ઉભયત્થાપિ, વુત્તં સહપયોગતો.

    Dukkaṭaṃ ubhayatthāpi, vuttaṃ sahapayogato.

    ૪૭.

    47.

    પથવિં ખણતો વાપિ, બ્યૂહતો પંસુમેવ વા;

    Pathaviṃ khaṇato vāpi, byūhato paṃsumeva vā;

    આમસન્તસ્સ વા કુમ્ભિં, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Āmasantassa vā kumbhiṃ, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૪૮.

    48.

    મુખે પાસં પવેસેત્વા, ખાણુકે બદ્ધકુમ્ભિયા;

    Mukhe pāsaṃ pavesetvā, khāṇuke baddhakumbhiyā;

    બન્ધનાનં વસા ઞેય્યો, ઠાનભેદો વિજાનતા.

    Bandhanānaṃ vasā ñeyyo, ṭhānabhedo vijānatā.

    ૪૯.

    49.

    દ્વે ઠાનાનિ પનેકસ્મિં, ખાણુકે બદ્ધકુમ્ભિયા;

    Dve ṭhānāni panekasmiṃ, khāṇuke baddhakumbhiyā;

    વલયં રુક્ખમૂલસ્મિં, પવેસેત્વા કતાય વા.

    Valayaṃ rukkhamūlasmiṃ, pavesetvā katāya vā.

    ૫૦.

    50.

    ઉદ્ધરન્તસ્સ ખાણું વા, છિન્દતો સઙ્ખલિમ્પિ વા;

    Uddharantassa khāṇuṃ vā, chindato saṅkhalimpi vā;

    થુલ્લચ્ચયં તતો કુમ્ભિં, ઠાના ચાવેતિ ચે ચુતો.

    Thullaccayaṃ tato kumbhiṃ, ṭhānā cāveti ce cuto.

    ૫૧.

    51.

    પઠમં પન કુમ્ભિં વા, ઉદ્ધરિત્વા તથા પુન;

    Paṭhamaṃ pana kumbhiṃ vā, uddharitvā tathā puna;

    ઠાના ચાવેતિ ખાણું વા, સઙ્ખલિં વાપિ સો નયો.

    Ṭhānā cāveti khāṇuṃ vā, saṅkhaliṃ vāpi so nayo.

    ૫૨.

    52.

    ઇતો ચિતો ચ ઘંસન્તો, મૂલે સારેતિ રક્ખતિ;

    Ito cito ca ghaṃsanto, mūle sāreti rakkhati;

    વલયં ખેગતં તત્થ, કરોન્તોવ પરાજિતો.

    Valayaṃ khegataṃ tattha, karontova parājito.

    ૫૩.

    53.

    જાતં છિન્દતિ ચે રુક્ખં, દુક્કટં કુમ્ભિમત્થકે;

    Jātaṃ chindati ce rukkhaṃ, dukkaṭaṃ kumbhimatthake;

    સમીપે છિન્દતો તસ્સ, પાચિત્તિયમતત્થજં.

    Samīpe chindato tassa, pācittiyamatatthajaṃ.

    ૫૪.

    54.

    અન્તોકુમ્ભિગતં ભણ્ડં, ફન્દાપેતિ સચે પન;

    Antokumbhigataṃ bhaṇḍaṃ, phandāpeti sace pana;

    અપબ્યૂહેતિ તત્થેવ, તસ્સ થુલ્લચ્ચયં સિયા.

    Apabyūheti tattheva, tassa thullaccayaṃ siyā.

    ૫૫.

    55.

    હરન્તો કુમ્ભિયા ભણ્ડં, મુટ્ઠિં છિન્દતિ અત્તનો;

    Haranto kumbhiyā bhaṇḍaṃ, muṭṭhiṃ chindati attano;

    ભાજને વા ગતં કત્વા, હોતિ ભિક્ખુ પરાજિતો.

    Bhājane vā gataṃ katvā, hoti bhikkhu parājito.

    ૫૬.

    56.

    હારં વા પન પામઙ્ગં, સુત્તારુળ્હં તુ કુમ્ભિયા;

    Hāraṃ vā pana pāmaṅgaṃ, suttāruḷhaṃ tu kumbhiyā;

    ફન્દાપેતિ યથાવત્થું, ઠાના ચાવેતિ ચે ચુતો.

    Phandāpeti yathāvatthuṃ, ṭhānā cāveti ce cuto.

    ૫૭.

    57.

    સપ્પિઆદીસુ યં કિઞ્ચિ, પિવતો પાદપૂરણં;

    Sappiādīsu yaṃ kiñci, pivato pādapūraṇaṃ;

    એકેનેવ પયોગેન, પીતમત્તે પરાજયો.

    Ekeneva payogena, pītamatte parājayo.

    ૫૮.

    58.

    કત્વાવ ધુરનિક્ખેપં, પિવન્તસ્સ પુનપ્પુનં;

    Katvāva dhuranikkhepaṃ, pivantassa punappunaṃ;

    સકલમ્પિ ચ તં કુમ્ભિં, પિવતો ન પરાજયો.

    Sakalampi ca taṃ kumbhiṃ, pivato na parājayo.

    ૫૯.

    59.

    સચે ખિપતિ યં કિઞ્ચિ, ભણ્ડકં તેલકુમ્ભિયં;

    Sace khipati yaṃ kiñci, bhaṇḍakaṃ telakumbhiyaṃ;

    તં પાદગ્ઘનકં તેલં, ધુવં પિવતિ તાવદે.

    Taṃ pādagghanakaṃ telaṃ, dhuvaṃ pivati tāvade.

    ૬૦.

    60.

    હત્થતો મુત્તમત્તેવ, થેય્યચિત્તો વિનસ્સતિ;

    Hatthato muttamatteva, theyyacitto vinassati;

    આવિઞ્જેત્વાપિ વા કુમ્ભિં, તેલં ગાળેતિ ચે તથા.

    Āviñjetvāpi vā kumbhiṃ, telaṃ gāḷeti ce tathā.

    ૬૧.

    61.

    તેલસ્સાકિરણં ઞત્વા, ખિત્તં રિત્તાય કુમ્ભિયા;

    Telassākiraṇaṃ ñatvā, khittaṃ rittāya kumbhiyā;

    પીતં તેલઞ્ચ તં ભણ્ડં, ઉદ્ધરન્તોવ ધંસિતો.

    Pītaṃ telañca taṃ bhaṇḍaṃ, uddharantova dhaṃsito.

    ૬૨.

    62.

    તત્થેવ ભિન્દતો તેલં, છડ્ડેન્તસ્સ તથેવ ચ;

    Tattheva bhindato telaṃ, chaḍḍentassa tatheva ca;

    ઝાપેન્તસ્સ અભોગં વા, કરોન્તસ્સ ચ દુક્કટં.

    Jhāpentassa abhogaṃ vā, karontassa ca dukkaṭaṃ.

    ભૂમટ્ઠકથા.

    Bhūmaṭṭhakathā.

    ૬૩.

    63.

    ઠપિતં પત્થરિત્વા ચ, સાટકત્થરણાદિકં;

    Ṭhapitaṃ pattharitvā ca, sāṭakattharaṇādikaṃ;

    વેઠેત્વા ઉદ્ધરન્તસ્સ, મુત્તે ઠાના પરાભવો.

    Veṭhetvā uddharantassa, mutte ṭhānā parābhavo.

    ૬૪.

    64.

    ઓરિમન્તેન વા ફુટ્ઠ-મોકાસં પારિમન્તતો;

    Orimantena vā phuṭṭha-mokāsaṃ pārimantato;

    પારાજિકમતિક્કન્તે, કડ્ઢતો ઉજુકમ્પિ વા.

    Pārājikamatikkante, kaḍḍhato ujukampi vā.

    થલટ્ઠકથા.

    Thalaṭṭhakathā.

    ૬૫.

    65.

    પુરતો મુખતુણ્ડઞ્ચ, કલાપગ્ગઞ્ચ પચ્છતો;

    Purato mukhatuṇḍañca, kalāpaggañca pacchato;

    દ્વીસુ પસ્સેસુ પક્ખન્તો, હેટ્ઠા પાદનખા તથા.

    Dvīsu passesu pakkhanto, heṭṭhā pādanakhā tathā.

    ૬૬.

    66.

    ઉદ્ધઞ્ચાપિ સિખગ્ગન્તિ, ગગને ગચ્છતો પન;

    Uddhañcāpi sikhagganti, gagane gacchato pana;

    મોરસ્સ છ પરિચ્છેદા, વેદિતબ્બા વિભાવિના.

    Morassa cha paricchedā, veditabbā vibhāvinā.

    ૬૭.

    67.

    ભિક્ખુ ‘‘સસ્સામિકં મોરં, ગહેસ્સામી’’તિ ખેગતં;

    Bhikkhu ‘‘sassāmikaṃ moraṃ, gahessāmī’’ti khegataṃ;

    હત્થં વાપિ પસારેતિ, પુરતો વાસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Hatthaṃ vāpi pasāreti, purato vāssa tiṭṭhati.

    ૬૮.

    68.

    મોરોપિ ગગને પક્ખે, ચારેતિ ન ચ ગચ્છતિ;

    Moropi gagane pakkhe, cāreti na ca gacchati;

    દુક્કટં ગમનચ્છેદે, આમસન્તસ્સ ચેવ તં.

    Dukkaṭaṃ gamanacchede, āmasantassa ceva taṃ.

    ૬૯.

    69.

    ઠાના મોરમમોચેન્તો, ફન્દાપેતિ સચે પન;

    Ṭhānā moramamocento, phandāpeti sace pana;

    એવં ફન્દાપને તસ્સ, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં.

    Evaṃ phandāpane tassa, thullaccayamudīritaṃ.

    ૭૦.

    70.

    અગ્ગહેત્વા ગહેત્વા વા, હત્થેન પન અત્તનો;

    Aggahetvā gahetvā vā, hatthena pana attano;

    ઠાના ચાવેતિ ચે મોરં, સયં ઠાના ચુતો સિયા.

    Ṭhānā cāveti ce moraṃ, sayaṃ ṭhānā cuto siyā.

    ૭૧.

    71.

    ફુટ્ઠોકાસં મુખગ્ગેન, કલાપગ્ગેન વા પન;

    Phuṭṭhokāsaṃ mukhaggena, kalāpaggena vā pana;

    કલાપગ્ગેન વા ફુટ્ઠં, મુખતુણ્ડેન ભિક્ખુ ચે.

    Kalāpaggena vā phuṭṭhaṃ, mukhatuṇḍena bhikkhu ce.

    ૭૨.

    72.

    અતિક્કામેય્ય યો મોરં, ઠાના ચાવેતિ નામ સો;

    Atikkāmeyya yo moraṃ, ṭhānā cāveti nāma so;

    એસેવ ચ નયો પાદ-સિખાપક્ખેસુ દીપિતો.

    Eseva ca nayo pāda-sikhāpakkhesu dīpito.

    ૭૩.

    73.

    ગગને પન ગચ્છન્તો, કરે મોરો નિલીયતિ;

    Gagane pana gacchanto, kare moro nilīyati;

    તં કરેનેવ ચારેન્તો, ફન્દાપેતીતિ વુચ્ચતિ.

    Taṃ kareneva cārento, phandāpetīti vuccati.

    ૭૪.

    74.

    સચે ગણ્હાતિ તં મોરં, ઇતરેન કરેન સો;

    Sace gaṇhāti taṃ moraṃ, itarena karena so;

    ચાવિતત્તા પન ઠાના, ભિક્ખુ ઠાના ચુતો સિયા.

    Cāvitattā pana ṭhānā, bhikkhu ṭhānā cuto siyā.

    ૭૫.

    75.

    ઇતરં પન મોરસ્સ, ઉપનેતિ સચે કરં;

    Itaraṃ pana morassa, upaneti sace karaṃ;

    ન દોસો તત્થ ઉડ્ડેત્વા, સયમેવ નિલીયતિ.

    Na doso tattha uḍḍetvā, sayameva nilīyati.

    ૭૬.

    76.

    દિસ્વા અઙ્ગે નિલીનં તં, થેય્યચિત્તેન ગચ્છતો;

    Disvā aṅge nilīnaṃ taṃ, theyyacittena gacchato;

    પાદે થુલ્લચ્ચયં હોતિ, દુતિયે ચ પરાજયો.

    Pāde thullaccayaṃ hoti, dutiye ca parājayo.

    ૭૭.

    77.

    ભૂમિયં ઠિતમોરસ્સ, તીણિ ઠાનાનિ પણ્ડિતો;

    Bhūmiyaṃ ṭhitamorassa, tīṇi ṭhānāni paṇḍito;

    પાદાનઞ્ચ કલાપસ્સ, વસેન પરિદીપયે.

    Pādānañca kalāpassa, vasena paridīpaye.

    ૭૮.

    78.

    તતો કેસગ્ગમત્તમ્પિ, મોરં પથવિતો પન;

    Tato kesaggamattampi, moraṃ pathavito pana;

    હોતિ પારાજિકં તસ્સ, ઉક્ખિપન્તસ્સ ભિક્ખુનો.

    Hoti pārājikaṃ tassa, ukkhipantassa bhikkhuno.

    ૭૯.

    79.

    છિજ્જમાનં સુવણ્ણાદિં, પત્તે પતતિ ચે પન;

    Chijjamānaṃ suvaṇṇādiṃ, patte patati ce pana;

    હત્થેન ઉદ્ધરન્તસ્સ, તસ્સ પારાજિકં સિયા.

    Hatthena uddharantassa, tassa pārājikaṃ siyā.

    ૮૦.

    80.

    સચે અનુદ્ધરિત્વાવ, થેય્યચિત્તેન ગચ્છતિ;

    Sace anuddharitvāva, theyyacittena gacchati;

    દુતિયે પદવારસ્મિં, પારાજિકમુદીરયે.

    Dutiye padavārasmiṃ, pārājikamudīraye.

    ૮૧.

    81.

    એસેવ ચ નયો ઞેય્યો, હત્થે વત્થેવ મત્થકે;

    Eseva ca nayo ñeyyo, hatthe vattheva matthake;

    તં તં તસ્સ ભવે ઠાનં, યત્થ યત્થ પતિટ્ઠિતં.

    Taṃ taṃ tassa bhave ṭhānaṃ, yattha yattha patiṭṭhitaṃ.

    આકાસટ્ઠકથા.

    Ākāsaṭṭhakathā.

    ૮૨.

    82.

    થેય્યચિત્તેન યં કિઞ્ચિ, મઞ્ચપીઠાદિસુટ્ઠિતં;

    Theyyacittena yaṃ kiñci, mañcapīṭhādisuṭṭhitaṃ;

    આમાસમ્પિ અનામાસં, આમસન્તસ્સ દુક્કટં.

    Āmāsampi anāmāsaṃ, āmasantassa dukkaṭaṃ.

    ૮૩.

    83.

    સંહરિત્વા સચે વંસે, ઠપિતં હોતિ ચીવરં;

    Saṃharitvā sace vaṃse, ṭhapitaṃ hoti cīvaraṃ;

    કત્વા પુનોરતો ભોગં, તથા અન્તઞ્ચ પારતો.

    Katvā punorato bhogaṃ, tathā antañca pārato.

    ૮૪.

    84.

    ચીવરેન ફુટ્ઠોકાસો, ઠાનં તસ્સ પવુચ્ચતિ;

    Cīvarena phuṭṭhokāso, ṭhānaṃ tassa pavuccati;

    ન તુ ચીવરવંસો સો, હોતીતિ સકલો મતો.

    Na tu cīvaravaṃso so, hotīti sakalo mato.

    ૮૫.

    85.

    ઓરિમન્તેન ઓકાસં, ફુટ્ઠં તમિતરેન વા;

    Orimantena okāsaṃ, phuṭṭhaṃ tamitarena vā;

    ઇતરેનપિ વા ફુટ્ઠં, ઓરિમન્તેન વા પુન.

    Itarenapi vā phuṭṭhaṃ, orimantena vā puna.

    ૮૬.

    86.

    દક્ખિણન્તેન ફુટ્ઠં વા, વામન્તેનિતરેન વા;

    Dakkhiṇantena phuṭṭhaṃ vā, vāmantenitarena vā;

    વામન્તેન ફુટ્ઠટ્ઠાનં, અતિક્કામયતો ચુતિ.

    Vāmantena phuṭṭhaṭṭhānaṃ, atikkāmayato cuti.

    ૮૭.

    87.

    ઉદ્ધં વા ઉક્ખિપન્તસ્સ, ચીવરં પન વંસતો;

    Uddhaṃ vā ukkhipantassa, cīvaraṃ pana vaṃsato;

    કેસગ્ગમત્તે ઉક્ખિત્તે, તસ્સ પારાજિકં ભવે.

    Kesaggamatte ukkhitte, tassa pārājikaṃ bhave.

    ૮૮.

    88.

    રજ્જુકેન ચ બન્ધિત્વા, ઠપિતં પન ચીવરં;

    Rajjukena ca bandhitvā, ṭhapitaṃ pana cīvaraṃ;

    થુલ્લચ્ચયં વિમોચેન્તો, મુત્તે પારાજિકં ફુસે.

    Thullaccayaṃ vimocento, mutte pārājikaṃ phuse.

    ૮૯.

    89.

    વેઠેત્વા ઠપિતં વંસે, નિબ્બેઠેન્તસ્સ ભિક્ખુનો;

    Veṭhetvā ṭhapitaṃ vaṃse, nibbeṭhentassa bhikkhuno;

    વલયં છિન્દતો વાપિ, મોચેન્તસ્સપ્યયં નયો.

    Valayaṃ chindato vāpi, mocentassapyayaṃ nayo.

    ૯૦.

    90.

    ચીવરસ્સ પસારેત્વા, ઠપિતસ્સ હિ વંસકે;

    Cīvarassa pasāretvā, ṭhapitassa hi vaṃsake;

    સંહરિત્વા તુ નિક્ખિત્તે, ચીવરે વિય નિચ્છયો.

    Saṃharitvā tu nikkhitte, cīvare viya nicchayo.

    ૯૧.

    91.

    સિક્કાય પક્ખિપિત્વા યં, લગ્ગિતં હોતિ ભણ્ડકં;

    Sikkāya pakkhipitvā yaṃ, laggitaṃ hoti bhaṇḍakaṃ;

    સિક્કાતો તં હરન્તો વા, સહ સિક્કાય વા ચુતો.

    Sikkāto taṃ haranto vā, saha sikkāya vā cuto.

    ૯૨.

    92.

    કુન્તાદિં નાગદન્તેસુ, ઠિતેસુ પટિપાટિયા;

    Kuntādiṃ nāgadantesu, ṭhitesu paṭipāṭiyā;

    અગ્ગે વા પન બુન્દે વા, ગહેત્વા પરિકડ્ઢતો.

    Agge vā pana bunde vā, gahetvā parikaḍḍhato.

    ૯૩.

    93.

    પારાજિકં ફુટ્ઠોકાસં, અતિક્કામયતો સિયા;

    Pārājikaṃ phuṭṭhokāsaṃ, atikkāmayato siyā;

    ઉજુકં ઉક્ખિપન્તસ્સ, કેસગ્ગેન પરાજયો.

    Ujukaṃ ukkhipantassa, kesaggena parājayo.

    ૯૪.

    94.

    પાકારાભિમુખો ઠત્વા, આકડ્ઢતિ સચે પન;

    Pākārābhimukho ṭhatvā, ākaḍḍhati sace pana;

    ઓરિમન્તફુટ્ઠોકાસ-મિતરન્તચ્ચયે ચુતો.

    Orimantaphuṭṭhokāsa-mitarantaccaye cuto.

    ૯૫.

    95.

    તથેવ પરતો તસ્સ, પેલ્લેન્તસ્સાપિ ભિક્ખુનો;

    Tatheva parato tassa, pellentassāpi bhikkhuno;

    ભિત્તિં પન ચ નિસ્સાય, ઠપિતેપિ અયં નયો.

    Bhittiṃ pana ca nissāya, ṭhapitepi ayaṃ nayo.

    ૯૬.

    96.

    ચાલેન્તસ્સ ચ તાલસ્સ, ફલં વત્થુ હિ પૂરતિ;

    Cālentassa ca tālassa, phalaṃ vatthu hi pūrati;

    યેનસ્સ બન્ધના મુત્તે, તસ્મિં પારાજિકં ભવે.

    Yenassa bandhanā mutte, tasmiṃ pārājikaṃ bhave.

    ૯૭.

    97.

    પિણ્ડિં છિન્દતિ તાલસ્સ, સચે પારાજિકં સિયા;

    Piṇḍiṃ chindati tālassa, sace pārājikaṃ siyā;

    એસેવ ચ નયો સેસ-રુક્ખપુપ્ફફલેસુપિ.

    Eseva ca nayo sesa-rukkhapupphaphalesupi.

    વેહાસટ્ઠકથા.

    Vehāsaṭṭhakathā.

    ૯૮.

    98.

    ગચ્છતો હિ નિધિટ્ઠાનં, પદવારેન દુક્કટં;

    Gacchato hi nidhiṭṭhānaṃ, padavārena dukkaṭaṃ;

    ઉદકે પન ગમ્ભીરે, તથા નિમુજ્જનાદિસુ.

    Udake pana gambhīre, tathā nimujjanādisu.

    ૯૯.

    99.

    તત્થજાતકપુપ્ફેસુ, યેન પુપ્ફેન પૂરતિ;

    Tatthajātakapupphesu, yena pupphena pūrati;

    વત્થુ તં છિન્દતો પુપ્ફં, તસ્સ પારાજિકં વદે.

    Vatthu taṃ chindato pupphaṃ, tassa pārājikaṃ vade.

    ૧૦૦.

    100.

    એકનાળસ્સ વા પસ્સે, વાકો ઉપ્પલજાતિયા;

    Ekanāḷassa vā passe, vāko uppalajātiyā;

    ન છિજ્જતિ તતો યાવ, તાવ નં પરિરક્ખતિ.

    Na chijjati tato yāva, tāva naṃ parirakkhati.

    ૧૦૧.

    101.

    સામિકેહેવ પુપ્ફેસુ, છિન્દિત્વા ઠપિતેસુપિ;

    Sāmikeheva pupphesu, chinditvā ṭhapitesupi;

    પુબ્બે વુત્તનયેનેવ, વેદિતબ્બો વિનિચ્છયો.

    Pubbe vuttanayeneva, veditabbo vinicchayo.

    ૧૦૨.

    102.

    ભારબદ્ધાનિ પુપ્ફાનિ, છસ્વાકારેસુ કેનચિ;

    Bhārabaddhāni pupphāni, chasvākāresu kenaci;

    આકારેન સચે તાનિ, ઠાના ચાવેતિ નસ્સતિ.

    Ākārena sace tāni, ṭhānā cāveti nassati.

    ૧૦૩.

    103.

    ઠપિતં પન પુપ્ફાનં, કલાપં જલપિટ્ઠિયં;

    Ṭhapitaṃ pana pupphānaṃ, kalāpaṃ jalapiṭṭhiyaṃ;

    ચાલેત્વા ઉદકં પુપ્ફ-ટ્ઠાના ચાવેતિ ચે ચુતો.

    Cāletvā udakaṃ puppha-ṭṭhānā cāveti ce cuto.

    ૧૦૪.

    104.

    પરિકપ્પેતિ ચે ‘‘એત્થ, ગહેસ્સામી’’તિ રક્ખતિ;

    Parikappeti ce ‘‘ettha, gahessāmī’’ti rakkhati;

    ઉદ્ધરન્તો ગતટ્ઠાના, ભટ્ઠો નામ પવુચ્ચતિ.

    Uddharanto gataṭṭhānā, bhaṭṭho nāma pavuccati.

    ૧૦૫.

    105.

    અચ્ચુગ્ગતસ્સ તં ઠાનં, જલતો સકલં જલં;

    Accuggatassa taṃ ṭhānaṃ, jalato sakalaṃ jalaṃ;

    ઉપ્પાટેત્વા તતો પુપ્ફં, ઉજુમુદ્ધરતો પન.

    Uppāṭetvā tato pupphaṃ, ujumuddharato pana.

    ૧૦૬.

    106.

    નાળન્તે જલતો મુત્ત-મત્તે પારાજિકં ભવે;

    Nāḷante jalato mutta-matte pārājikaṃ bhave;

    અમુત્તે જલતો તસ્મિં, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં.

    Amutte jalato tasmiṃ, thullaccayamudīritaṃ.

    ૧૦૭.

    107.

    પુપ્ફે ગહેત્વા નામેત્વા, ઉપ્પાટેતિ સચે પન;

    Pupphe gahetvā nāmetvā, uppāṭeti sace pana;

    ન તસ્સ ઉદકં ઠાનં, નટ્ઠો ઉપ્પાટિતક્ખણે.

    Na tassa udakaṃ ṭhānaṃ, naṭṭho uppāṭitakkhaṇe.

    ૧૦૮.

    108.

    યો હિ સસ્સામિકે મચ્છે, થેય્યચિત્તેન ગણ્હતિ;

    Yo hi sassāmike macche, theyyacittena gaṇhati;

    બળિસેનપિ જાલેન, હત્થેન કુમિનેન વા.

    Baḷisenapi jālena, hatthena kuminena vā.

    ૧૦૯.

    109.

    તસ્સેવં ગણ્હતો વત્થુ, યેન મચ્છેન પૂરતિ;

    Tassevaṃ gaṇhato vatthu, yena macchena pūrati;

    તસ્મિં ઉદ્ધટમત્તસ્મિં, જલા હોતિ પરાજયો.

    Tasmiṃ uddhaṭamattasmiṃ, jalā hoti parājayo.

    ૧૧૦.

    110.

    ઠાનં સલિલજાનઞ્હિ, કેવલં સકલં જલં;

    Ṭhānaṃ salilajānañhi, kevalaṃ sakalaṃ jalaṃ;

    સલિલટ્ઠં વિમોચેન્તો, જલા પારાજિકો ભવે.

    Salilaṭṭhaṃ vimocento, jalā pārājiko bhave.

    ૧૧૧.

    111.

    નીરતો ઉપ્પતિત્વા યો, તીરે પતતિ વારિજો;

    Nīrato uppatitvā yo, tīre patati vārijo;

    ગણ્હતો તં પનાપત્તિં, ભણ્ડગ્ઘેન વિનિદ્દિસે.

    Gaṇhato taṃ panāpattiṃ, bhaṇḍagghena viniddise.

    ૧૧૨.

    112.

    મારણત્થાય મચ્છાનં, તળાકે નદિયાપિ વા;

    Māraṇatthāya macchānaṃ, taḷāke nadiyāpi vā;

    નિન્ને મચ્છવિસં નામ, પક્ખિપિત્વા ગતે પન.

    Ninne macchavisaṃ nāma, pakkhipitvā gate pana.

    ૧૧૩.

    113.

    પચ્છા મચ્છવિસં મચ્છા, ખાદિત્વા પિલવન્તિ ચે;

    Pacchā macchavisaṃ macchā, khāditvā pilavanti ce;

    પારાજિકં મતે મચ્છે, થેય્યચિત્તેન ગણ્હતો.

    Pārājikaṃ mate macche, theyyacittena gaṇhato.

    ૧૧૪.

    114.

    પંસુકૂલિકસઞ્ઞાય, ન દોસો કોચિ ગણ્હતો;

    Paṃsukūlikasaññāya, na doso koci gaṇhato;

    સામિકેસ્વાહરન્તેસુ, ભણ્ડદેય્યમુદીરિતં.

    Sāmikesvāharantesu, bhaṇḍadeyyamudīritaṃ.

    ૧૧૫.

    115.

    ગહેત્વા સામિકા મચ્છે, સચે યન્તિ નિરાલયા;

    Gahetvā sāmikā macche, sace yanti nirālayā;

    ગણ્હતો પન તે સેસે, થેય્યચિત્તેન દુક્કટં.

    Gaṇhato pana te sese, theyyacittena dukkaṭaṃ.

    ૧૧૬.

    116.

    અમતેસુ અનાપત્તિં, વદન્તિ વિનયઞ્ઞુનો;

    Amatesu anāpattiṃ, vadanti vinayaññuno;

    એસેવ ચ નયો સેસે, કચ્છપાદિમ્હિ વારિજે.

    Eseva ca nayo sese, kacchapādimhi vārije.

    ઉદકટ્ઠકથા.

    Udakaṭṭhakathā.

    ૧૧૭.

    117.

    ‘‘નાવં નાવટ્ઠં વા ભણ્ડં, થેનેત્વા ગણ્હિસ્સામી’’તિ;

    ‘‘Nāvaṃ nāvaṭṭhaṃ vā bhaṇḍaṃ, thenetvā gaṇhissāmī’’ti;

    પાદુદ્ધારે દોસા વુત્તા, ભિક્ખુસ્સેવં ગચ્છન્તસ્સ.

    Pāduddhāre dosā vuttā, bhikkhussevaṃ gacchantassa.

    ૧૧૮.

    118.

    બદ્ધાય નાવાય હિ ચણ્ડસોતે;

    Baddhāya nāvāya hi caṇḍasote;

    ઠાનં મતં બન્ધનમેકમેવ;

    Ṭhānaṃ mataṃ bandhanamekameva;

    ભિક્ખુસ્સ તસ્મિં મુત્તમત્તે;

    Bhikkhussa tasmiṃ muttamatte;

    પારાજિકં તસ્સ વદન્તિ ધીરા.

    Pārājikaṃ tassa vadanti dhīrā.

    ૧૧૯.

    119.

    નિચ્ચલે ઉદકે નાવ-મબન્ધનમવટ્ઠિતં;

    Niccale udake nāva-mabandhanamavaṭṭhitaṃ;

    પુરતો પચ્છતો વાપિ, પસ્સતો વાપિ કડ્ઢતો.

    Purato pacchato vāpi, passato vāpi kaḍḍhato.

    ૧૨૦.

    120.

    એકેનન્તેન સમ્ફુટ્ઠ-મોકાસમિતરેન તં;

    Ekenantena samphuṭṭha-mokāsamitarena taṃ;

    અતિક્કામયતો નાવં, તસ્સ પારાજિકં સિયા.

    Atikkāmayato nāvaṃ, tassa pārājikaṃ siyā.

    ૧૨૧. તથા –

    121. Tathā –

    ઉદ્ધં કેસગ્ગમત્તમ્પિ, ઉદકમ્હા વિમોચિતે;

    Uddhaṃ kesaggamattampi, udakamhā vimocite;

    અધોનાવાતલં તેન, ફુટ્ઠઞ્ચ મુખવટ્ટિયા.

    Adhonāvātalaṃ tena, phuṭṭhañca mukhavaṭṭiyā.

    ૧૨૨.

    122.

    બન્ધિત્વા પન યા તીરે, ઠપિતા નિચ્ચલે જલે;

    Bandhitvā pana yā tīre, ṭhapitā niccale jale;

    બન્ધનઞ્ચ ઠિતોકાસો, ઠાનં તસ્સા દ્વિધા મતં.

    Bandhanañca ṭhitokāso, ṭhānaṃ tassā dvidhā mataṃ.

    ૧૨૩.

    123.

    હોતિ થુલ્લચ્ચયં પુબ્બં, બન્ધનસ્સ વિમોચને;

    Hoti thullaccayaṃ pubbaṃ, bandhanassa vimocane;

    પચ્છા કેનચુપાયેન, ઠાના ચાવેતિ ચે ચુતો.

    Pacchā kenacupāyena, ṭhānā cāveti ce cuto.

    ૧૨૪.

    124.

    ચાવેત્વા પઠમં ઠાના, પચ્છા બન્ધનમોચને;

    Cāvetvā paṭhamaṃ ṭhānā, pacchā bandhanamocane;

    એસેવ ચ નયો વુત્તો, થેય્યચિત્તસ્સ ભિક્ખુનો.

    Eseva ca nayo vutto, theyyacittassa bhikkhuno.

    ૧૨૫.

    125.

    ઉસ્સારેત્વા નિકુજ્જિત્વા, ઠપિતાય થલે પન;

    Ussāretvā nikujjitvā, ṭhapitāya thale pana;

    ફુટ્ઠોકાસોવ હિ ઠાનં, નાવાય મુખવટ્ટિયા.

    Phuṭṭhokāsova hi ṭhānaṃ, nāvāya mukhavaṭṭiyā.

    ૧૨૬.

    126.

    ઞેય્યો ઠાનપરિચ્છેદો;

    Ñeyyo ṭhānaparicchedo;

    આકારેહેવ પઞ્ચહિ;

    Ākāreheva pañcahi;

    યતો કુતોચિ ચાવેન્તો;

    Yato kutoci cāvento;

    હોતિ પારાજિકો નરો.

    Hoti pārājiko naro.

    ૧૨૭.

    127.

    એસેવ ચ નયો ઞેય્યો, નાવાયુક્કુજ્જિતાયપિ;

    Eseva ca nayo ñeyyo, nāvāyukkujjitāyapi;

    ઠપિતાયપિ નાવાય, ઘટિકાનં તથૂપરિ.

    Ṭhapitāyapi nāvāya, ghaṭikānaṃ tathūpari.

    ૧૨૮.

    128.

    થેય્યા તિત્થે ઠિતં નાવં, આરુહિત્વા સચે પન;

    Theyyā titthe ṭhitaṃ nāvaṃ, āruhitvā sace pana;

    અરિત્તેન ફિયેનાપિ, પાજેન્તસ્સ પરાજયો.

    Arittena phiyenāpi, pājentassa parājayo.

    ૧૨૯.

    129.

    સચે છત્તં પણામેત્વા, ઉસ્સાપેત્વાવ ચીવરં;

    Sace chattaṃ paṇāmetvā, ussāpetvāva cīvaraṃ;

    લઙ્કારસદિસં કત્વા, ગણ્હાપેતિ સમીરણં.

    Laṅkārasadisaṃ katvā, gaṇhāpeti samīraṇaṃ.

    ૧૩૦.

    130.

    આગમ્મ બલવા વાતો, નાવં હરતિ ચે પન;

    Āgamma balavā vāto, nāvaṃ harati ce pana;

    વાતેનેવ હટા નાવા, ન દોસો કોચિ વિજ્જતિ.

    Vāteneva haṭā nāvā, na doso koci vijjati.

    ૧૩૧.

    131.

    સયમેવ ચ યં કિઞ્ચિ, ગામતિત્થમુપાગતં;

    Sayameva ca yaṃ kiñci, gāmatitthamupāgataṃ;

    અચાવેન્તોવ તં ઠાના, કિણિત્વા ચે પલાયતિ.

    Acāventova taṃ ṭhānā, kiṇitvā ce palāyati.

    ૧૩૨.

    132.

    અવહારો ન ભિક્ખુસ્સ, ભણ્ડદેય્યમુદીરિતં;

    Avahāro na bhikkhussa, bhaṇḍadeyyamudīritaṃ;

    સયમેવ ચ ગચ્છન્તિં, ઠાના ચાવેતિ ચે ચુતો.

    Sayameva ca gacchantiṃ, ṭhānā cāveti ce cuto.

    નાવટ્ઠકથા.

    Nāvaṭṭhakathā.

    ૧૩૩.

    133.

    યાનં નામ રથો વય્હં, સકટં સન્દમાનિકા;

    Yānaṃ nāma ratho vayhaṃ, sakaṭaṃ sandamānikā;

    યાનં અવહરિસ્સામિ, યાનટ્ઠમિતિ વા પન.

    Yānaṃ avaharissāmi, yānaṭṭhamiti vā pana.

    ૧૩૪.

    134.

    ગચ્છતો દુક્કટં વુત્તં, દુતિયં પરિયેસતો;

    Gacchato dukkaṭaṃ vuttaṃ, dutiyaṃ pariyesato;

    ઠાના ચાવનયોગસ્મિં, વિજ્જમાને પરાજયો.

    Ṭhānā cāvanayogasmiṃ, vijjamāne parājayo.

    ૧૩૫.

    135.

    યાનસ્સ દુકયુત્તસ્સ, દસ ઠાનાનિ દીપયે;

    Yānassa dukayuttassa, dasa ṭhānāni dīpaye;

    યાનં પાજયતો તસ્સ, નિસીદિત્વા ધુરે પન.

    Yānaṃ pājayato tassa, nisīditvā dhure pana.

    ૧૩૬.

    136.

    થુલ્લચ્ચયં તુ ગોણાનં, પાદુદ્ધારે વિનિદ્દિસે;

    Thullaccayaṃ tu goṇānaṃ, pāduddhāre viniddise;

    ચક્કાનઞ્હિ ઠિતોકાસ-મતિક્કન્તે પરાભવો.

    Cakkānañhi ṭhitokāsa-matikkante parābhavo.

    ૧૩૭.

    137.

    અયુત્તકસ્સાપિ ચ યાનકસ્સ, ધુરેનુપત્થમ્ભનિયં ઠિતસ્સ;

    Ayuttakassāpi ca yānakassa, dhurenupatthambhaniyaṃ ṭhitassa;

    વસેનુપત્થમ્ભનિચક્કકાનં, ઠાનાનિ તીણેવ ભવન્તિ તસ્સ.

    Vasenupatthambhanicakkakānaṃ, ṭhānāni tīṇeva bhavanti tassa.

    ૧૩૮.

    138.

    તથા ધુરેન દારૂનં, ઉપરિટ્ઠપિતસ્સ ચ;

    Tathā dhurena dārūnaṃ, upariṭṭhapitassa ca;

    ભૂમિયમ્પિ ધુરેનેવ, તથેવ ઠપિતસ્સ ચ.

    Bhūmiyampi dhureneva, tatheva ṭhapitassa ca.

    ૧૩૯.

    139.

    પુરતો પચ્છતો વાપિ, ઠાના ચાવેતિ ચે પન;

    Purato pacchato vāpi, ṭhānā cāveti ce pana;

    થુલ્લચ્ચયં તુ તિણ્ણમ્પિ, ઠાના ચાવે પરાજયો.

    Thullaccayaṃ tu tiṇṇampi, ṭhānā cāve parājayo.

    ૧૪૦.

    140.

    અપનેત્વાન ચક્કાનિ, અક્ખાનં સીસકેહિ તુ;

    Apanetvāna cakkāni, akkhānaṃ sīsakehi tu;

    ઠિતસ્સૂપરિ દારૂનં, ઠાનાનિ દ્વે વિનિદ્દિસે.

    Ṭhitassūpari dārūnaṃ, ṭhānāni dve viniddise.

    ૧૪૧.

    141.

    કડ્ઢન્તો ઉક્ખિપન્તો વા, ફુટ્ઠોકાસચ્ચયે ચુતો;

    Kaḍḍhanto ukkhipanto vā, phuṭṭhokāsaccaye cuto;

    ઠપિતસ્સ પનઞ્ઞસ્સ, ભૂમિયં યસ્સ કસ્સચિ.

    Ṭhapitassa panaññassa, bhūmiyaṃ yassa kassaci.

    ૧૪૨.

    142.

    અક્ખુદ્ધીનં ધુરસ્સાતિ, પઞ્ચ ઠાનાનિ દીપયે;

    Akkhuddhīnaṃ dhurassāti, pañca ṭhānāni dīpaye;

    ઉદ્ધીસુ વા ગહેત્વા તં, ઠાના ચાવેતિ ચે ચુતો.

    Uddhīsu vā gahetvā taṃ, ṭhānā cāveti ce cuto.

    ૧૪૩.

    143.

    ઠપિતસ્સ હિ ચક્કસ્સ, નાભિયા પન ભૂમિયં;

    Ṭhapitassa hi cakkassa, nābhiyā pana bhūmiyaṃ;

    એકમેવ સિયા ઠાનં, પરિચ્છેદોપિ પઞ્ચધા.

    Ekameva siyā ṭhānaṃ, paricchedopi pañcadhā.

    ૧૪૪.

    144.

    ફુસિત્વા યં ઠિતં ભૂમિં, નેમિપસ્સેન નાભિયા;

    Phusitvā yaṃ ṭhitaṃ bhūmiṃ, nemipassena nābhiyā;

    ઠાનાનિ દ્વે ભવન્તસ્સ, નટ્ઠો તેસમતિક્કમે.

    Ṭhānāni dve bhavantassa, naṭṭho tesamatikkame.

    ૧૪૫.

    145.

    દિસ્વા યાનમનારક્ખં, પટિપન્નં મહાપથે;

    Disvā yānamanārakkhaṃ, paṭipannaṃ mahāpathe;

    આરુહિત્વા અચોદેત્વા, કિણિત્વા યાતિ વટ્ટતિ.

    Āruhitvā acodetvā, kiṇitvā yāti vaṭṭati.

    યાનટ્ઠકથા.

    Yānaṭṭhakathā.

    ૧૪૬.

    146.

    સીસક્ખન્ધકટોલમ્બ-વસા ભારો ચતુબ્બિધો;

    Sīsakkhandhakaṭolamba-vasā bhāro catubbidho;

    તત્થ સીસગતં ભારં, આમસન્તસ્સ દુક્કટં.

    Tattha sīsagataṃ bhāraṃ, āmasantassa dukkaṭaṃ.

    ૧૪૭.

    147.

    ઇતો ચિતો ચ ઘંસન્તો, થેય્યચિત્તેન યો પન;

    Ito cito ca ghaṃsanto, theyyacittena yo pana;

    સિરસ્મિંયેવ સારેતિ, તસ્સ થુલ્લચ્ચયં સિયા.

    Sirasmiṃyeva sāreti, tassa thullaccayaṃ siyā.

    ૧૪૮.

    148.

    ખન્ધં ઓરોપિતે ભારે, તસ્સ પારાજિકં મતં;

    Khandhaṃ oropite bhāre, tassa pārājikaṃ mataṃ;

    સીસતો કેસમત્તમ્પિ, મોચેન્તોપિ પરાજિતો.

    Sīsato kesamattampi, mocentopi parājito.

    ૧૪૯.

    149.

    ભારં પથવિયં કિઞ્ચિ, ઠપેત્વા સુદ્ધમાનસો;

    Bhāraṃ pathaviyaṃ kiñci, ṭhapetvā suddhamānaso;

    પચ્છા તં થેય્યચિત્તેન, ઉદ્ધરન્તો પરાજિતો.૫૨૨

    Pacchā taṃ theyyacittena, uddharanto parājito.522

    ૧૫૦.

    150.

    એત્થ વુત્તનયેનેવ, સેસેસુપિ અસેસતો;

    Ettha vuttanayeneva, sesesupi asesato;

    ભારેસુ મતિસારેન, વેદિતબ્બો વિનિચ્છયો.

    Bhāresu matisārena, veditabbo vinicchayo.

    ભારટ્ઠકથા.

    Bhāraṭṭhakathā.

    ૧૫૧.

    151.

    દુક્કટં મુનિના વુત્તં, આરામં અભિયુઞ્જતો;

    Dukkaṭaṃ muninā vuttaṃ, ārāmaṃ abhiyuñjato;

    પરાજેતિ પરં ધમ્મં, ચરન્તો ચે પરાજિતો.૫૨૨

    Parājeti paraṃ dhammaṃ, caranto ce parājito.522

    ૧૫૨.

    152.

    વિમતિં જનયન્તસ્સ, તસ્સ થુલ્લચ્ચયં સિયા;

    Vimatiṃ janayantassa, tassa thullaccayaṃ siyā;

    પરજ્જતિ સયં ધમ્મં, ચરન્તો યોપિ તસ્સ ચ.

    Parajjati sayaṃ dhammaṃ, caranto yopi tassa ca.

    ૧૫૩.

    153.

    સામિનો ધુરનિક્ખેપે, ‘‘ન દસ્સામી’’તિ ચત્તનો;

    Sāmino dhuranikkhepe, ‘‘na dassāmī’’ti cattano;

    પારાજિકં ભવે તસ્સ, સબ્બેસં કૂટસક્ખિનં.

    Pārājikaṃ bhave tassa, sabbesaṃ kūṭasakkhinaṃ.

    આરામટ્ઠકથા.

    Ārāmaṭṭhakathā.

    ૧૫૪.

    154.

    વિહારં સઙ્ઘિકં કિઞ્ચિ, અચ્છિન્દિત્વાન ગણ્હિતું;

    Vihāraṃ saṅghikaṃ kiñci, acchinditvāna gaṇhituṃ;

    સબ્બેસં ધુરનિક્ખેપા-ભાવતોવ ન સિજ્ઝતિ.

    Sabbesaṃ dhuranikkhepā-bhāvatova na sijjhati.

    વિહારટ્ઠકથા.

    Vihāraṭṭhakathā.

    ૧૫૫.

    155.

    સીસાનિ સાલિઆદીનં, નિરુમ્ભિત્વાન ગણ્હતો;

    Sīsāni sāliādīnaṃ, nirumbhitvāna gaṇhato;

    અસિતેન ચ લાયિત્વા, છિન્દિત્વા વા કરેન ચ.

    Asitena ca lāyitvā, chinditvā vā karena ca.

    ૧૫૬.

    156.

    યસ્મિં બીજેપિ વા વત્થુ, સીસે પૂરેતિ મુટ્ઠિયં;

    Yasmiṃ bījepi vā vatthu, sīse pūreti muṭṭhiyaṃ;

    બન્ધના મોચિતે તસ્મિં, તસ્સ પારાજિકં ભવે.

    Bandhanā mocite tasmiṃ, tassa pārājikaṃ bhave.

    ૧૫૭.

    157.

    અચ્છિન્નો પન દણ્ડો વા, તચો વા અપ્પમત્તકો;

    Acchinno pana daṇḍo vā, taco vā appamattako;

    વીહિનાળમ્પિ વા દીઘં, અનિક્ખન્તોવ રક્ખતિ.

    Vīhināḷampi vā dīghaṃ, anikkhantova rakkhati.

    ૧૫૮.

    158.

    સચે સો પરિકપ્પેતિ, ‘‘મદ્દિત્વા પનિદં અહં;

    Sace so parikappeti, ‘‘madditvā panidaṃ ahaṃ;

    પપ્ફોટેત્વા ઇતો સારં, ગણ્હિસ્સામી’’તિ રક્ખતિ.

    Papphoṭetvā ito sāraṃ, gaṇhissāmī’’ti rakkhati.

    ૧૫૯.

    159.

    મદ્દનુદ્ધરણે નત્થિ, દોસો પપ્ફોટનેપિ વા;

    Maddanuddharaṇe natthi, doso papphoṭanepi vā;

    અત્તનો ભાજનગતં, કરોન્તસ્સ પરાજયો.

    Attano bhājanagataṃ, karontassa parājayo.

    ૧૬૦.

    160.

    જાનં કેસગ્ગમત્તમ્પિ, પથવિં પરસન્તકં;

    Jānaṃ kesaggamattampi, pathaviṃ parasantakaṃ;

    થેય્યચિત્તેન ચે ખીલં, સઙ્કામેતિ પરાજયો.

    Theyyacittena ce khīlaṃ, saṅkāmeti parājayo.

    ૧૬૧.

    161.

    તઞ્ચ ખો સામિકાનં તુ, ધુરનિક્ખેપને સતિ;

    Tañca kho sāmikānaṃ tu, dhuranikkhepane sati;

    અનગ્ઘા ભૂમિ નામેસા, તસ્મા એવમુદીરિતં.

    Anagghā bhūmi nāmesā, tasmā evamudīritaṃ.

    ૧૬૨.

    162.

    ગહેતબ્બા સચે હોતિ, દ્વીહિ ખીલેહિ યા પન;

    Gahetabbā sace hoti, dvīhi khīlehi yā pana;

    આદો થુલ્લચ્ચયં તેસુ, દુતિયેવ પરાજયો.

    Ādo thullaccayaṃ tesu, dutiyeva parājayo.

    ૧૬૩.

    163.

    ઞાપેતુકામો યો ભિક્ખુ, ‘‘મમેદં સન્તક’’ન્તિ ચ;

    Ñāpetukāmo yo bhikkhu, ‘‘mamedaṃ santaka’’nti ca;

    રજ્જું વાપિ પસારેતિ, યટ્ઠિં પાતેતિ દુક્કટં.

    Rajjuṃ vāpi pasāreti, yaṭṭhiṃ pāteti dukkaṭaṃ.

    ૧૬૪.

    164.

    યેહિ દ્વીહિ પયોગેહિ, અત્તનો સન્તકં સિયા;

    Yehi dvīhi payogehi, attano santakaṃ siyā;

    આદો થુલ્લચ્ચયં તેસુ, દુતિયે ચ પરાજયો.

    Ādo thullaccayaṃ tesu, dutiye ca parājayo.

    ખેત્તટ્ઠકથા.

    Khettaṭṭhakathā.

    ૧૬૫.

    165.

    ખેત્તે વુત્તનયેનેવ, વત્થુટ્ઠસ્સ વિનિચ્છયો;

    Khette vuttanayeneva, vatthuṭṭhassa vinicchayo;

    ગામટ્ઠેપિ ચ વત્તબ્બં, અપુબ્બં નત્થિ કિઞ્ચિપિ.

    Gāmaṭṭhepi ca vattabbaṃ, apubbaṃ natthi kiñcipi.

    વત્થુટ્ઠગામટ્ઠકથા.

    Vatthuṭṭhagāmaṭṭhakathā.

    ૧૬૬.

    166.

    તિણં વા પન પણ્ણં વા, લતં વા કટ્ઠમેવ વા;

    Tiṇaṃ vā pana paṇṇaṃ vā, lataṃ vā kaṭṭhameva vā;

    ભણ્ડગ્ઘેનેવ કાતબ્બો, ગણ્હન્તો તત્થજાતકં.

    Bhaṇḍaggheneva kātabbo, gaṇhanto tatthajātakaṃ.

    ૧૬૭.

    167.

    મહગ્ઘે પન રુક્ખસ્મિં, છિન્નમત્તેપિ નસ્સતિ;

    Mahagghe pana rukkhasmiṃ, chinnamattepi nassati;

    તચ્છેત્વા ઠપિતો રુક્ખો, ગહેતબ્બો ન કોચિપિ.

    Tacchetvā ṭhapito rukkho, gahetabbo na kocipi.

    ૧૬૮.

    168.

    છિન્દિત્વા ઠપિતં મૂલે, રુક્ખમદ્ધગતં પન;

    Chinditvā ṭhapitaṃ mūle, rukkhamaddhagataṃ pana;

    ‘‘છડ્ડિતો સામિકેહી’’તિ, ગહેતું પન વટ્ટતિ.

    ‘‘Chaḍḍito sāmikehī’’ti, gahetuṃ pana vaṭṭati.

    ૧૬૯.

    169.

    લક્ખણે છલ્લિયોનદ્ધે, ન દોસો કોચિ ગણ્હતો;

    Lakkhaṇe challiyonaddhe, na doso koci gaṇhato;

    અજ્ઝાવુત્થં કતં વાપિ, વિનસ્સન્તઞ્ચ ગણ્હતો.

    Ajjhāvutthaṃ kataṃ vāpi, vinassantañca gaṇhato.

    ૧૭૦.

    170.

    યો ચારક્ખટ્ઠાનં પત્વા, કત્વા કમ્મટ્ઠાનાદીનિ;

    Yo cārakkhaṭṭhānaṃ patvā, katvā kammaṭṭhānādīni;

    ચિત્તે ચિન્તેન્તો વા અઞ્ઞં, ભણ્ડદેય્યં હોતેવસ્સ.

    Citte cintento vā aññaṃ, bhaṇḍadeyyaṃ hotevassa.

    ૧૭૧.

    171.

    વરાહબ્યગ્ઘચ્છતરચ્છકાદિતો;

    Varāhabyagghacchataracchakādito;

    ઉપદ્દવા મુચ્ચિતુકામતાય યો;

    Upaddavā muccitukāmatāya yo;

    તથેવ તં ઠાનમતિક્કમેતિ ચે;

    Tatheva taṃ ṭhānamatikkameti ce;

    ન કોચિ દોસો પન ભણ્ડદેય્યકં.

    Na koci doso pana bhaṇḍadeyyakaṃ.

    ૧૭૨.

    172.

    ઇદમારક્ખણટ્ઠાનં, ગરુકં સુઙ્કઘાતતો;

    Idamārakkhaṇaṭṭhānaṃ, garukaṃ suṅkaghātato;

    તસ્મા દુક્કટમુદ્દિટ્ઠં, તમનોક્કમ્મ ગચ્છતો.

    Tasmā dukkaṭamuddiṭṭhaṃ, tamanokkamma gacchato.

    ૧૭૩.

    173.

    એતં પરિહરન્તસ્સ, થેય્યચિત્તેન સત્થુના;

    Etaṃ pariharantassa, theyyacittena satthunā;

    પારાજિકમનુદ્દિટ્ઠં, આકાસેનાપિ ગચ્છતો.

    Pārājikamanuddiṭṭhaṃ, ākāsenāpi gacchato.

    ૧૭૪.

    174.

    તસ્મા એત્થ વિસેસેન, સતિસમ્પન્નચેતસા;

    Tasmā ettha visesena, satisampannacetasā;

    અપ્પમત્તેન હોતબ્બં, પિયસીલેન ભિક્ખુના.

    Appamattena hotabbaṃ, piyasīlena bhikkhunā.

    અરઞ્ઞટ્ઠકથા.

    Araññaṭṭhakathā.

    ૧૭૫.

    175.

    તોયદુલ્લભકાલસ્મિં, ભાજને ગોપિતં જલં;

    Toyadullabhakālasmiṃ, bhājane gopitaṃ jalaṃ;

    આવિઞ્જિત્વા પવેસેત્વા, છિદ્દં કત્વાપિ વા તથા.

    Āviñjitvā pavesetvā, chiddaṃ katvāpi vā tathā.

    ૧૭૬.

    176.

    વાપિયં વા તળાકે વા, ભાજનં અત્તનો પન;

    Vāpiyaṃ vā taḷāke vā, bhājanaṃ attano pana;

    ગણ્હન્તસ્સ પવેસેત્વા, ભણ્ડગ્ઘેન વિનિદ્દિસે.

    Gaṇhantassa pavesetvā, bhaṇḍagghena viniddise.

    ૧૭૭.

    177.

    છિન્દતો મરિયાદં તુ, અદિન્નાદાનપુબ્બતો;

    Chindato mariyādaṃ tu, adinnādānapubbato;

    ભૂતગામેન સદ્ધિમ્પિ, દુક્કટં પરિદીપિતં.
