Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga

    ૨. દુતિયપાટિદેસનીયસિક્ખાપદં

    2. Dutiyapāṭidesanīyasikkhāpadaṃ

    ૫૫૭. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. તેન ખો પન સમયેન ભિક્ખૂ કુલેસુ નિમન્તિતા ભુઞ્જન્તિ. છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખુનિયો છબ્બગ્ગિયાનં ભિક્ખૂનં વોસાસન્તિયો ઠિતા હોન્તિ – ‘‘ઇધ સૂપં દેથ, ઇધ ઓદનં દેથા’’તિ. છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ યાવદત્થં ભુઞ્જન્તિ. અઞ્ઞે ભિક્ખૂ ન ચિત્તરૂપં ભુઞ્જન્તિ. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ભિક્ખુનિયો વોસાસન્તિયો ન નિવારેસ્સન્તી’’તિ…પે॰… સચ્ચં કિર તુમ્હે, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનિયો વોસાસન્તિયો ન નિવારેથાતિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા …પે॰… કથઞ્હિ નામ તુમ્હે, મોઘપુરિસા, ભિક્ખુનિયો વોસાસન્તિયો ન નિવારેસ્સથ ! નેતં, મોઘપુરિસા, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    557. Tena samayena buddho bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena bhikkhū kulesu nimantitā bhuñjanti. Chabbaggiyā bhikkhuniyo chabbaggiyānaṃ bhikkhūnaṃ vosāsantiyo ṭhitā honti – ‘‘idha sūpaṃ detha, idha odanaṃ dethā’’ti. Chabbaggiyā bhikkhū yāvadatthaṃ bhuñjanti. Aññe bhikkhū na cittarūpaṃ bhuñjanti. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū bhikkhuniyo vosāsantiyo na nivāressantī’’ti…pe… saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, bhikkhuniyo vosāsantiyo na nivārethāti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā …pe… kathañhi nāma tumhe, moghapurisā, bhikkhuniyo vosāsantiyo na nivāressatha ! Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ૫૫૮. ‘‘ભિક્ખૂ પનેવ કુલેસુ નિમન્તિતા ભુઞ્જન્તિ, તત્ર ચે સા 1 ભિક્ખુની વોસાસમાનરૂપા ઠિતા હોતિ – ‘ઇધ સૂપં દેથ, ઇધ ઓદનં દેથા’તિ, તેહિ ભિક્ખૂહિ સા ભિક્ખુની અપસાદેતબ્બા – ‘અપસક્ક તાવ, ભગિનિ, યાવ ભિક્ખૂ ભુઞ્જન્તી’તિ. એકસ્સ ચેપિ 2 ભિક્ખુનો ન પટિભાસેય્ય તં ભિક્ખુનિં અપસાદેતું – ‘અપસક્ક તાવ, ભગિનિ, યાવ ભિક્ખૂ ભુઞ્જન્તી’તિ પટિદેસેતબ્બં તેહિ ભિક્ખૂહિ – ‘ગારય્હં, આવુસો, ધમ્મં આપજ્જિમ્હા અસપ્પાયં પાટિદેસનીયં, તં પટિદેસેમા’’’તિ.

    558.‘‘Bhikkhūpaneva kulesu nimantitā bhuñjanti, tatra ce sā 3 bhikkhunī vosāsamānarūpā ṭhitā hoti – ‘idha sūpaṃ detha, idha odanaṃ dethā’ti, tehi bhikkhūhi sā bhikkhunī apasādetabbā – ‘apasakka tāva, bhagini, yāva bhikkhū bhuñjantī’ti. Ekassa cepi 4 bhikkhuno na paṭibhāseyya taṃ bhikkhuniṃ apasādetuṃ – ‘apasakka tāva, bhagini, yāva bhikkhū bhuñjantī’ti paṭidesetabbaṃ tehi bhikkhūhi – ‘gārayhaṃ, āvuso, dhammaṃ āpajjimhā asappāyaṃ pāṭidesanīyaṃ, taṃ paṭidesemā’’’ti.

    ૫૫૯. ભિક્ખૂ પનેવ કુલેસુ નિમન્તિતા ભુઞ્જન્તીતિ કુલં નામ ચત્તારિ કુલાનિ – ખત્તિયકુલં, બ્રાહ્મણકુલં, વેસ્સકુલં, સુદ્દકુલં.

    559.Bhikkhū paneva kulesu nimantitā bhuñjantīti kulaṃ nāma cattāri kulāni – khattiyakulaṃ, brāhmaṇakulaṃ, vessakulaṃ, suddakulaṃ.

    નિમન્તિતા ભુઞ્જન્તીતિ પઞ્ચન્નં ભોજનાનં અઞ્ઞતરેન ભોજનેન નિમન્તિતા ભુઞ્જન્તિ.

    Nimantitā bhuñjantīti pañcannaṃ bhojanānaṃ aññatarena bhojanena nimantitā bhuñjanti.

    ભિક્ખુની નામ ઉભતોસઙ્ઘે ઉપસમ્પન્ના.

    Bhikkhunī nāma ubhatosaṅghe upasampannā.

    વોસાસન્તી નામ યથામિત્તતા યથાસન્દિટ્ઠતા યથાસમ્ભત્તતા યથાસમાનુપજ્ઝાયકતા યથાસમાનાચરિયકતા – ‘‘ઇધ સૂપં દેથ, ઇધ ઓદનં દેથા’’તિ. એસા વોસાસન્તી નામ.

    Vosāsantī nāma yathāmittatā yathāsandiṭṭhatā yathāsambhattatā yathāsamānupajjhāyakatā yathāsamānācariyakatā – ‘‘idha sūpaṃ detha, idha odanaṃ dethā’’ti. Esā vosāsantī nāma.

    તેહિ ભિક્ખૂહીતિ ભુઞ્જમાનેહિ ભિક્ખૂહિ.

    Tehi bhikkhūhīti bhuñjamānehi bhikkhūhi.

    સા ભિક્ખુનીતિ યા સા વોસાસન્તી ભિક્ખુની.

    Sā bhikkhunīti yā sā vosāsantī bhikkhunī.

    તેહિ ભિક્ખૂહિ સા ભિક્ખુની અપસાદેતબ્બા – ‘‘અપસક્ક તાવ, ભગિનિ, યાવ ભિક્ખૂ ભુઞ્જન્તી’’તિ. એકસ્સ ચેપિ 5 ભિક્ખુનો અનપસાદિતો 6 – ‘‘ખાદિસ્સામિ ભુઞ્જિસ્સામી’’તિ પટિગ્ગણ્હાતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અજ્ઝોહારે અજ્ઝોહારે આપત્તિ પાટિદેસનીયસ્સ.

    Tehi bhikkhūhi sā bhikkhunī apasādetabbā – ‘‘apasakka tāva, bhagini, yāva bhikkhū bhuñjantī’’ti. Ekassa cepi 7 bhikkhuno anapasādito 8 – ‘‘khādissāmi bhuñjissāmī’’ti paṭiggaṇhāti, āpatti dukkaṭassa. Ajjhohāre ajjhohāre āpatti pāṭidesanīyassa.

    ૫૬૦. ઉપસમ્પન્નાય ઉપસમ્પન્નસઞ્ઞી વોસાસન્તિયા ન નિવારેતિ, આપત્તિ પાટિદેસનીયસ્સ . ઉપસમ્પન્નાય વેમતિકો વોસાસન્તિયા ન નિવારેતિ, આપત્તિ પાટિદેસનીયસ્સ. ઉપસમ્પન્નાય અનુપસમ્પન્નસઞ્ઞી વોસાસન્તિયા ન નિવારેતિ, આપત્તિ પાટિદેસનીયસ્સ.

    560. Upasampannāya upasampannasaññī vosāsantiyā na nivāreti, āpatti pāṭidesanīyassa . Upasampannāya vematiko vosāsantiyā na nivāreti, āpatti pāṭidesanīyassa. Upasampannāya anupasampannasaññī vosāsantiyā na nivāreti, āpatti pāṭidesanīyassa.

    એકતોઉપસમ્પન્નાય વોસાસન્તિયા ન નિવારેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુપસમ્પન્નાય ઉપસમ્પન્નસઞ્ઞી, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુપસમ્પન્નાય વેમતિકો, આપત્તિ દુક્કટસ્સ. અનુપસમ્પન્નાય અનુપસમ્પન્નસઞ્ઞી, અનાપત્તિ.

    Ekatoupasampannāya vosāsantiyā na nivāreti, āpatti dukkaṭassa. Anupasampannāya upasampannasaññī, āpatti dukkaṭassa. Anupasampannāya vematiko, āpatti dukkaṭassa. Anupasampannāya anupasampannasaññī, anāpatti.

    ૫૬૧. અનાપત્તિ અત્તનો ભત્તં દાપેતિ ન દેતિ, અઞ્ઞેસં ભત્તં દેતિ ન દાપેતિ, યં ન દિન્નં તં દાપેતિ, યત્થ ન દિન્નં તત્થ દાપેતિ, સબ્બેસં સમકં દાપેતિ, સિક્ખમાના વોસાસતિ, સામણેરી વોસાસતિ, પઞ્ચ ભોજનાનિ ઠપેત્વા સબ્બત્થ, અનાપત્તિ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    561. Anāpatti attano bhattaṃ dāpeti na deti, aññesaṃ bhattaṃ deti na dāpeti, yaṃ na dinnaṃ taṃ dāpeti, yattha na dinnaṃ tattha dāpeti, sabbesaṃ samakaṃ dāpeti, sikkhamānā vosāsati, sāmaṇerī vosāsati, pañca bhojanāni ṭhapetvā sabbattha, anāpatti, ummattakassa, ādikammikassāti.

    દુતિયપાટિદેસનીયસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Dutiyapāṭidesanīyasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. તત્ર ચે (સ્યા॰)
    2. એકસ્સપિ ચે (સી॰ સ્યા॰)
    3. tatra ce (syā.)
    4. ekassapi ce (sī. syā.)
    5. એકસ્સપિ ચે (સી॰ સ્યા॰)
    6. અનપસાદિતે (સી॰ સ્યા॰)
    7. ekassapi ce (sī. syā.)
    8. anapasādite (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyapāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • Pāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૨. દુતિયપાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyapāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમપાટિદેસનીયસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamapāṭidesanīyasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૨. દુતિયપાટિદેસનીયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyapāṭidesanīyasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact