Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya |
8. து³தியபடிஸம்பி⁴தா³ஸுத்தங்
8. Dutiyapaṭisambhidāsuttaṃ
39. ‘‘ஸத்தஹி , பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ ஸாரிபுத்தோ சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³ ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. கதமேஹி ஸத்தஹி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஸாரிபுத்தோ ‘இத³ங் மே சேதஸோ லீனத்த’ந்தி யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி; அஜ்ஜ²த்தங் ஸங்கி²த்தங் வா சித்தங் ‘அஜ்ஜ²த்தங் மே ஸங்கி²த்தங் சித்த’ந்தி யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி; ப³ஹித்³தா⁴ விக்கி²த்தங் வா சித்தங் ‘ப³ஹித்³தா⁴ மே விக்கி²த்தங் சித்த’ந்தி யதா²பூ⁴தங் பஜானாதி; தஸ்ஸ விதி³தா வேத³னா உப்பஜ்ஜந்தி, விதி³தா உபட்ட²ஹந்தி, விதி³தா அப்³ப⁴த்த²ங் க³ச்ச²ந்தி; விதி³தா ஸஞ்ஞா…பே॰… விதக்கா உப்பஜ்ஜந்தி, விதி³தா உபட்ட²ஹந்தி, விதி³தா அப்³ப⁴த்த²ங் க³ச்ச²ந்தி; ஸப்பாயாஸப்பாயேஸு கோ² பனஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு ஹீனப்பணீதேஸு கண்ஹஸுக்கஸப்பதிபா⁴கே³ஸு நிமித்தங் ஸுக்³க³ஹிதங் ஸுமனஸிகதங் ஸூபதா⁴ரிதங் ஸுப்படிவித்³த⁴ங் பஞ்ஞாய. இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, ஸத்தஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ ஸாரிபுத்தோ சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³ ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீ’’தி. அட்ட²மங்.
39. ‘‘Sattahi , bhikkhave, dhammehi samannāgato sāriputto catasso paṭisambhidā sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharati. Katamehi sattahi? Idha, bhikkhave, sāriputto ‘idaṃ me cetaso līnatta’nti yathābhūtaṃ pajānāti; ajjhattaṃ saṃkhittaṃ vā cittaṃ ‘ajjhattaṃ me saṃkhittaṃ citta’nti yathābhūtaṃ pajānāti; bahiddhā vikkhittaṃ vā cittaṃ ‘bahiddhā me vikkhittaṃ citta’nti yathābhūtaṃ pajānāti; tassa viditā vedanā uppajjanti, viditā upaṭṭhahanti, viditā abbhatthaṃ gacchanti; viditā saññā…pe… vitakkā uppajjanti, viditā upaṭṭhahanti, viditā abbhatthaṃ gacchanti; sappāyāsappāyesu kho panassa dhammesu hīnappaṇītesu kaṇhasukkasappatibhāgesu nimittaṃ suggahitaṃ sumanasikataṃ sūpadhāritaṃ suppaṭividdhaṃ paññāya. Imehi kho, bhikkhave, sattahi dhammehi samannāgato sāriputto catasso paṭisambhidā sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja viharatī’’ti. Aṭṭhamaṃ.
Related texts:
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 6-11. து³தியமித்தஸுத்தாதி³வண்ணனா • 6-11. Dutiyamittasuttādivaṇṇanā