Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā |
૬. દુતિયસહસેય્યસિક્ખાપદવણ્ણના
6. Dutiyasahaseyyasikkhāpadavaṇṇanā
૫૫. ‘‘અથ ખો તે મનુસ્સા’’તિ ચ ‘‘તે અદ્ધિકા’’તિ ચ પાઠો. ‘‘એકરત્ત’’ન્તિપિ અત્થિ, સો ન સુન્દરો. પણ્ડકે પાળિયં દુક્કટસ્સ વુત્તત્તા ‘‘ઉભતોબ્યઞ્જનેહિ મૂલાપત્તીતિ દિસ્સતી’’તિ, ‘‘અનિમિત્તાદયો ઇત્થિયોવા’’તિ ચ વદન્તિ ઉભતોબ્યઞ્જનકે વુત્તં વિય. કિઞ્ચાપિ મતિત્થી પારાજિકવત્થુ હોતિ, અનુપાદિન્નપક્ખે ઠિતત્તા પન ઇધ આપત્તિં ન કરોતિ. પારાજિકાપત્તિટ્ઠાનઞ્ચેત્થ ન ઓલોકેતબ્બં.
55. ‘‘Atha kho te manussā’’ti ca ‘‘te addhikā’’ti ca pāṭho. ‘‘Ekaratta’’ntipi atthi, so na sundaro. Paṇḍake pāḷiyaṃ dukkaṭassa vuttattā ‘‘ubhatobyañjanehi mūlāpattīti dissatī’’ti, ‘‘animittādayo itthiyovā’’ti ca vadanti ubhatobyañjanake vuttaṃ viya. Kiñcāpi matitthī pārājikavatthu hoti, anupādinnapakkhe ṭhitattā pana idha āpattiṃ na karoti. Pārājikāpattiṭṭhānañcettha na oloketabbaṃ.
દુતિયસહસેય્યસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dutiyasahaseyyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. મુસાવાદવગ્ગો • 1. Musāvādavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૬. દુતિયસહસેય્યસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Dutiyasahaseyyasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૬. દુતિયસહસેય્યસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Dutiyasahaseyyasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૬. દુતિયસહસેય્યસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Dutiyasahaseyyasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૬. દુતિયસહસેય્યસિક્ખાપદં • 6. Dutiyasahaseyyasikkhāpadaṃ