Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૪. દુતિયસમણબ્રાહ્મણસુત્તવણ્ણના

    4. Dutiyasamaṇabrāhmaṇasuttavaṇṇanā

    ૧૪. ઇમે ધમ્મે કતમે ધમ્મેતિ ચ એત્થ ઇતિ-સદ્દો આદિઅત્થો. તેન ‘‘ઇમેસં ધમ્માનં કતમેસં ધમ્માન’’ન્તિ ઇમેસં પદાનં સઙ્ગહો. એતાનિ હિ પદાનિ જરામરણાદીનં સાધારણભાવેન વુત્તાનિ ઇમિસ્સા દેસનાય પપઞ્ચભૂતાનીતિ આહ ‘‘એત્તકં પપઞ્ચં કત્વા કથિતં, દેસનં…પે॰… અજ્ઝાસયેના’’તિ. ઇમિના તાનેવ જરામરણાદીનિ ગહેત્વા પુગ્ગલજ્ઝાસયવસેન આદિતો ‘‘ઇમે ધમ્મે’’તિઆદિના સબ્બપદસાધારણતો દેસના આરદ્ધા. યથાનુલોમસાસનઞ્હિ સુત્તન્તદેસના, ન યથાધમ્મસાસનન્તિ.

    14.Imedhamme katame dhammeti ca ettha iti-saddo ādiattho. Tena ‘‘imesaṃ dhammānaṃ katamesaṃ dhammāna’’nti imesaṃ padānaṃ saṅgaho. Etāni hi padāni jarāmaraṇādīnaṃ sādhāraṇabhāvena vuttāni imissā desanāya papañcabhūtānīti āha ‘‘ettakaṃ papañcaṃ katvā kathitaṃ, desanaṃ…pe… ajjhāsayenā’’ti. Iminā tāneva jarāmaraṇādīni gahetvā puggalajjhāsayavasena ādito ‘‘ime dhamme’’tiādinā sabbapadasādhāraṇato desanā āraddhā. Yathānulomasāsanañhi suttantadesanā, na yathādhammasāsananti.

    દુતિયસમણબ્રાહ્મણસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Dutiyasamaṇabrāhmaṇasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. દુતિયસમણબ્રાહ્મણસુત્તં • 4. Dutiyasamaṇabrāhmaṇasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. દુતિયસમણબ્રાહ્મણસુત્તવણ્ણના • 4. Dutiyasamaṇabrāhmaṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact