Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૩. દુતિયસંખિત્તસુત્તવણ્ણના
3. Dutiyasaṃkhittasuttavaṇṇanā
૪૮૩. તતિયે તતોતિ ફલવસેન નિસ્સક્કં વેદિતબ્બં. સમત્તાનિ હિ પરિપુણ્ણાનિ પઞ્ચિન્દ્રિયાનિ અરહત્તફલિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ, અરહત્તફલેન સમન્નાગતો પુગ્ગલો અરહા નામ હોતિ. અરહત્તફલતો મુદુતરાનિ અનાગામિફલિન્દ્રિયાનિ નામ હોન્તિ, તતો મુદુતરાનિ સકદાગામિફલિન્દ્રિયાનિ, તતો મુદુતરાનિ સોતાપત્તિફલિન્દ્રિયાનિ, સોતાપત્તિફલેન સમન્નાગતો પુગ્ગલો સોતાપન્નો નામ હોતિ. ઇન્દ્રિયવેમત્તતા ફલવેમત્તતા હોતીતિ ઇન્દ્રિયનાનત્તેન ફલનાનત્તં, ફલનાનત્તેન પુગ્ગલનાનત્તન્તિ.
483. Tatiye tatoti phalavasena nissakkaṃ veditabbaṃ. Samattāni hi paripuṇṇāni pañcindriyāni arahattaphalindriyāni nāma honti, arahattaphalena samannāgato puggalo arahā nāma hoti. Arahattaphalato mudutarāni anāgāmiphalindriyāni nāma honti, tato mudutarāni sakadāgāmiphalindriyāni, tato mudutarāni sotāpattiphalindriyāni, sotāpattiphalena samannāgato puggalo sotāpanno nāma hoti. Indriyavemattatā phalavemattatā hotīti indriyanānattena phalanānattaṃ, phalanānattena puggalanānattanti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૩. દુતિયસંખિત્તસુત્તં • 3. Dutiyasaṃkhittasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. દુતિયસંખિત્તસુત્તવણ્ણના • 3. Dutiyasaṃkhittasuttavaṇṇanā